A ja strašno volim magarce:zaljubljen:
Ozbiljno, samo mi je jako žao što nas je tako malo.:mrgreen:
Printable View
A ja strašno volim magarce:zaljubljen:
Ozbiljno, samo mi je jako žao što nas je tako malo.:mrgreen:
I ja sam već napisala da su magarice i magarci super životinje, pa sam obrisala, jer sam danas već previše toga napisala, ali sad kad si ti, baš ću i ja. I laku noć.
jeste vidjele, jeste vidjele!
Roza :love2:
Ovo me je nekako podsjetilo na ovu temu jer imam osjećaj da mnogi ne shvaćaju ćemu to gorljivo zagovaranje HSa od strane zagovarateljica i zagovaratelja na forumu ili u RL :
"Maybe I don’t see a choice to home-school (or send my child to public school, or a charter school, or a private school—even a religious-based one) as a right. But I bet that’s because such right hasn’t been taken away from me."
I malo iz deklaracije o ljudskim pravima (ne škodi prisjetiti se):
Article 26(3) Parents have a prior right to choose the kind of education that shall be given to their children.
Article 8 All people are entitled to equal protection against any discrimination in violation of this Declaration and against any incitement to such discrimination” which means all human rights are considered equal. None is considered more valuable than the other.
Article 16 The family is the natural and fundamental group unit of society and is entitled to protection by society and the State.
Article 12 No one shall be subjected to arbitrary interference with his privacy, family, home or correspondence, nor to attacks upon his honor and reputation. Everyone has the right to the protection of the law against such interference or attacks.
Čokolina, super post.
http://www.youtube.com/watch?v=dWsVbneJiyk
u magarećem duhu
a i duhu vremena
evo još nešto s youtubea ali nije pjesma
nego jedan poduži interview (u nekoliko dijelova) sa Saradadevii..i sa Shantanom :-)
http://www.youtube.com/watch?v=WZymX...eature=related
Malo sam lijena pa mi se nije dalo gledati sve nastavke sa Saradadevii, ali pogledala sam Shantanu. Preslatka curica.
Sve u svemu, ono sto je malena ispricala zvuci jednako kao sto bi zvucala prica klasicno skolovanog djeteta, pod uvjetom da mu roditelji imaju vremena i volje za izvanskolske aktivnosti i bilo kakvu drugu manje ili vise edukativnu zabavu kod kuce. Vecina roditelja koje znam upravo to i rade.
Vama uopće nije stalo do istine nego do toga da pobjedite u ovoj debati što je zapravo jako tužno.
Svatko ima pravo na svoje mišljenje i svoja uvjerenja, a ako sam do nečeg došla u ovoj raspravi došla sam do zaključka da argumenti pro ili con HS nisu važni niti se "ja" kao zagovarateljica imam kome pravdati. Moje pravo kao roditelja je da svoje dijete obrazujem kako god želim i da ga odgajam po svojim uvjerenjima (umjesto da ga država indoktrinira).
Evo mi smo odlučili da ne možemo financirati sve aktivnosti koje trebaju našim klincima po našem mišljenju i radimo raspored za HS vanškolskih aktivnosti za engleski, gitaru, ručni rad i science project(nisam našla bolji naziv nešto kao uvod u prirodne znanosti, tehnički, računala itls)- sport ćemo se potruditi ponovno ugurati u buđet. Ako ih ne budemo selili u klasičnu OŠ ja planiram svakako HS lat i grč. od 4. rz. Ne mogu iščitati svih 66 str, pa molim pomoć- ne znam krije li se negdje na ovoj temi neki konstruktivni link za kurikulume i rasporede za HS?
Jok. Ovdje se zagovara izbacivanje bilo kakvog kurikuluma :mrgreen:
3, 292 posta i niš konkretno? Ne mogu vjerovati.
Mene zanima ima li u Hrvatskoj skola Summerhill
http://hr.wikipedia.org/wiki/Alexander_Sutherland_Neill
Uh, čitala sam "godinama". I na kraju mali prilog temi (nije baš HS), ali je nastavak na zadnji post:
http://udruga-kameleon.hr/tekst/4636/
http://www.tonimilun.com/
Uz više ovakvih ponuda, HS postaje malo manje "problematičan".
Ja sam ZA "školu kod kuće", ali bojim se da ne bih imala snage još i za to. Za tako nešto trebaš stvarno biti discipliniran u životu. Znam da par obitelji u HR prakticira "školu kod kuće". Jedna mama ima četvero djece koje tako doma podučava. Divim se toj ženi!
Samo da podignem ovu temu i prelostam postove.
2020 je ispala vrlo ironicna godina.
Odmah sam isla gledati sto sam ja imala s temom jos 2010-te i to kao autor, hahaha. No vidim da je tema pretocena iz neke druge teme. :mrgreen:
Sad sam jos sigurnija da homeschooling nije za mene (probala sam s malom; veliki je u sustavu... online), samo su razlozi malo drugaciji. Ili puno.
Eto nam HS i socijalne izolacije.
Onaj osjecaj kad dobijes sve sto nisi trazio. :mrgreen:
Pojma nemam da li sam i šta pisala ovde pre 10 godina, možda kasnije prečešljam unazad.
Ali ova nakaza sada nije homeschooling, tj. recimo da je skovana sasvim nova kategorija "obrazovanja u pokušaju" koju ću krstiti "homeschooling sa preprekama".
Homeschooling bi bio da roditelj uči dete kako on zna i ume i da za to ima čitav dan i čitave nedelje. Ili da starije dete samo školuje sebe, i da na kraju samo sledi nekakav ispit nastavnika.
Ali ne, u nakazi "kombinovani model" od nastavnika i učitelja stižu zadaci na koje dete mora svakodnevno da protraći dragoceno vreme i energiju.
Kakvi zadaci? Kreativni, ciljani, kratki, prilagođeni el. obrazovanju?
Neee, naravno. Zadaci: prepiši- tonu nečega što je već u udžbeniku, ali ajde da popunjavamo sveske i traćimo dečje vreme i ruke.
I to- prepiši sa fotke male rezolucije, lošeg osvetljenja, nakrivo slikane sa nastavničkog tel. i postavljene u gugl učionicu kao neverovatni nastavnički materijal. Tako da je ne možeš ni odštampati nego je dete prisiljeno da gleda pola sata u ekran prepisujući.
I tako, nakon što je dete izgubilo svo strpljenje, volju i snagu na gluposti koje je prepisalo kao robot ne razmišljajući (čast savesnim i zrelim pojedincima), roditelj dobija svojih pet minuta da sam zamoren pouči svoje zamoreno dete onome što bi zapravo iz lekcije trebalo usvojiti- ako ume.
To teško da je homeschooling.
Da ne bude da nešto posebno zagovaram homeschooling - nije tako.
Najveće mane homeschooling-a su to što se znanje ne može utvrditi na isti način kao u učionici.
Ponavlja se uvek samo roditelj -dete, i to je teže, duže i dosadnije nego u učionici, gde (ako je nastavnik iole normalan), kroz dijalog i razne dečje odgovore svako pojedinačno brže može sebi da razjasni i utvrdi gradivo nego kod kuće, gde dete stalno čuje samo sebe i svoje odgovore.
I naravno, osnovno, deci je mesto sa decom.
Hm, zna li netko postoji li u zemljama gdje je zakonski dopusten homeschooling kao alternativa institucionalnom obrazovanju obveza da roditelj ili druga osoba koja skoluje dijete ima nekakvo psiholosko-pedagosko-metodicko ili slicno obrazovanje? Ili je to prepusteno na dusu samoj osobi?
Mogla sam i proguglati to valjda. :roll:
Ista priča ko i socijalizacija djece u obrazovnoj ustanovi,ko da parkić ili obitelj nije isto mjesto učenja i socijalizacije
Ma daj isto ko i 24 dvogodišnjaka:kbell:
Ne razumem pitanje, ali dobro, možda sam i ja glupo napisala.
Deci je mesto sa decom u smislu da deca treba da se druže međusobno, ništa više i ništa manje od toga.
Da li će se i gde družiti, meni svejedno.
Da li će to biti vršnjaci ili ne, meni opet svejedno.
Mislila sam strogo na socijalizaciju, ne na učenje. I nisam fan velikih hrpa dece, naprotiv.
A pod ovim uslovima jedino mesto za socijalizaciju je škola, ako poštujemo epidemiološke mere kod nas.
Da li deca uče bolje kad su na hrpi- zavisi. I od sastava dece, i od broja dece, i od nastavnika. I od toga šta uče, verovatno.
Moji sasvim OK uče instrument individualno.
Ali i solfeđo uče dobro u grupi od njih 7.
Ove godine ih je isto samo 8 u grupi u OŠ, i neke predmete stignu da nauče solidno i brže nego što bi ja svoju decu naučila, a neke ne stižu nikako pod istim uslovima, i tu mislim da je do nastavnika, ne znam do čega bi trećeg moglo biti.
Napisala sam u prethodnom postu - prednost koju sam ranije uzimala zdravo za gotovo kod redovne nastave je ta što se lakše i zanimljivije utvrđuje naučeno ponavljanjem u grupi, ako je nastavnik normalan. I vidi se na koji deo gradiva i na koji način odgovaranja nastavnik stavlja akcent, što isto nije zanemarljivo.
Ovako, mi roditelji pipamo naslepo, od šume gradiva, koji će vid znanja nastavnik da istakne kao njemu drag i izuzetan, a koji da ignoriše, koji način dečjeg nastupa ceni, bubanje napamet naširoko, inteligentne kratke odgovore, odrešit nastup ili umilnost itd, itd. Naročito je to jasno kod nas koji imamo tu nesreću da su deca krenula u peti razred.
Ja iskreno jos nisam upoznala klinca koji bi radije da ga skoluje netko kod kuce, a 20 godina sam radila u skoli. Ukljucujem tu i vlastito dijete.
Osobno mislim da je homeschooling valjana alternativa samo kada dijete neko duze vrijeme ne moze pohadjati skolu zbog neke vise sile, bolesti recimo. Ili kada je najbliza skola jako daleko, ima i toga. Ili ono kad su mama i tata odlucili poci na put oko svijeta, pa su se djeca skolovala po raznim prijevoznim sredstvima i hotelima, to mi je bas kul, rado bih da sam ja imala takve roditelje.
Inace, djeca vole biti s djecom, socijalizacija, peer learning... Druga je stvar sto su odjeljenja i vrticke grupe prenapucene, ali i tome pametna i motivirana uciteljica doskociti znade.
Ne, ako je rijec o roditelju/staratelju.
Ali ako odlucim zaposliti nekoga da mi homeschoola djecu, onda postoji niz kriterija. Tako je u nasoj saveznoj drzavi i u puno drugih, ako ne i u svima.
Kratki presjek: https://hslda.org/legal/minnesota
Nekad sam i ja mislila (pa i u uvodnom postu ovog topica) da djeci koja su u homeschoolingu po defaultu fali socijalizacija. No promijenila sam misljenje, s obzirom da vec 11+ godina zivim u okruzenju u kojem je homeschooling normalna pojava.
Naravno, ima raznih oblika. Religijski razlozi, pogotovo u manje liberalnim (da ne kazem jako right-wing dijelovima zemlje) su obicno najstroziji oblici, ali i oni ukljucuju socijalizaciju. U krajnjem slucaju, u izuzetno religioznim obiteljima, broj djece vec sam po sebi garantira dodir s drugom djecom. Tu pricam o obiteljima sa sestoro, osmero, desetoro djece. Cesto zive u blizini obitelji i automatski imaju pristup dodatnim krugovima od 6-7-8+ djece. I normalno da nisu samo religiozne obitelji mnogoljudne/mnogodjecne, niti da su u homeschoolingu samo militantno religiozni predstavnici.
Lokalna polaznica skoluje djecu kod kuce (mislim da su 4 do 12 godina starosti, ima ih petoro) i oni su clanovi ove grupe. Osnovala je lokalni ogranak tamo gdje trenutno zive i mi se spremamo, kad popusti korona, na jedno od druzenja (primit ce nas, iako nismo homeschooleri :mrgreen: ) Njima stvarno nista ne fali, vezano uz socijalizaciju. Stalno su s drugom djecom, bave se odlicnim stvarima.
Ima naravno i onih ciji zivot nije tako zanimljiv, pogotovo sad kad su se u homeschooling ubacili i neki kojima to vjerojatno nikako ne lezi, a odlucili su se na taj korak zbog pandemije.
Ja kad kazem da sam ucvrstila stavove protiv, to nema (vise) nikakve veze s nedostatkom socijalizacije, vec sam sad, nakon devet mjeseci kod kuce uz djecu 24/7, shvatila da to nije za mene. Oduvijek su mi ustanove (za koje smo imali privilegiju pazljivo odabrati) drage i mile, a sad vidim koliko ih zapravo stvarno volim i trebam. Ono, kazu moji americki pajde, being away part of the day makes me a better parent, and person.
Slazem se s pulinkom. To nije homeschooling sto se trenutno dogadja. Ali mi se cini da bi se moglo kao neka opcija ponuditi danas, s jasno odredjenim ciljevima/ishodima ucenja po kvartalima za svaki predmet. Samo sto ne vjerujem da su ti ishodi kvalitetno napisani da bi se roditelj mogao po tome ravnati.
Hm, znaci roditelj ili staratelj je automatski kvalificiran za poducavati dijete, a netko drugi nije... :raspa:
Kako to konkretno izgleda, postoji li popis udzbenika, ima li kakvih standardiziranih testova pa da se zna kako ti dijete napreduje u usporedbi ostalima? Ili je to sve free-style?
Vodi li netko pri nekom ministarstvu ili agenciji racuna da se s djecom zaista nesto radi, a ne da ostanu polupismena? Znam da je to very slippery ground jer ne bi svi ni u skoli imali dobro postignuce, ali barem da se izbjegnu neki ekstremni slucajevi.
Hvala ti za link, procitat cu kad uhvatim vremena, ali me zanima informacija iz prve ruke.
U Americi ne postoji nikakav popis udzbenika niti sluzbeni kurikulum. Roditelji biraju kurikulum , udzbenike, nacin rada i tempo. Nema nadzora niti testova. Sve je slobodan stil.
Ako pozele dijete ubaciti u sustav u nekom trenutku dijete pise testove da znaju u koji razred da ga stave.
Isto tako dijete se moze cijeli zivot skolovati doma i moze aplicirati na fakultet. Normalno moze upisati fakultet ako prode dobro testiranja za upis.
Ja ti nisam prva ruka. Ali proucavala sam izmedu ostalog njihov sustav.