AriAnna imas i Rodinu fb zatvorenu grupu Roda neplodnost gdje nam se mozes pridruziti :)
https://www.facebook.com/groups/RodaNeplodnost/
Printable View
AriAnna imas i Rodinu fb zatvorenu grupu Roda neplodnost gdje nam se mozes pridruziti :)
https://www.facebook.com/groups/RodaNeplodnost/
Korina, pitala si neki dan za statistike i uspješnost.
U Hrvatskoj je do toga nemoguće doći, zašto? Pa iskreno nikome nije u interesu izlaziti s brojkama jer su brojke iskreno loše - posebno u državnim centrima.
Generalno je uspješnost po započetom postupku u NEstimuliranom odnosno prirodnom ciklusu uz ICSI nekih možda 8-9%, nažalost u Hrvatskoj i uz vašu dijagnozu bojim se i manje. Što ne znači da trudnoća nema,ima ih ali mi nije jasno zašto tebi u tim godinama idu na prirodnjak prije stimulacije, čija je to odluka i zašto?
Nije bilo lijekova za 5. mjesec pa su me zato stavili u prirodni. Pretpostavljam da imaju neki mjesečni plan po kojemu se moraju ravnati (nisu liječnici na Humanoj krivi za to nego cjelokupni sustav nabave). A ako ne uspije u prirodnom, stavit će me u stimulirani u idućem ciklusu. Tko zna, možda budem u ovih 8-9% uspješnih... Ne nadam se previše, ali vjerojatnost je ipak malo veća nego da dobijem na lotu :) :) :) ili da me strefi grom :) :)
Ja se slažem s činjenicom da su stimulirani bolji i uspješniji od prirodnih ali sigurno ostavljaju na naša tijela i negativne posljedice. Tako da nije loše počet s prirodnim postupkom, možda i bude uspješan!!!
Koje su gužve ovih dana, puna je cekaonica!!!!
Vidjela sam da je ful puno žena u čekaoni, ali budući da tek 2 dana dolazim, mislila sam da je to uobičajeno. Dolazi li netko sutra tamo?
A zbog čega su stimulirani uspješniji od prirodnih? Vjerojatno samo zato što dobiješ više stanica i automatski ih možeš više oploditi. Ali ako npr. odlučiš vraćati po jedan zametak onda ne znam zašto bi stimulirani i dalje bio uspješniji? Da li tijelo bolje prihvaća zametke nakon upotrebe hormona ili? Nisam taj dio proučavala pa bih voljela čuti od nekoga.
Ja cu doci u ponedjeljak na folikulometriju.
Da, hormoni bi osim djelovanja na jajnike trebali svakako bolje pripremiti i sluznicu za prihvat embrija.
Vjerojatno i jesmo [emoji4]
Jucer sam imala inseminaciju u prirodnom ciklusu. U ponedjeljak idem na kontrolni utz da potvrde da li je u medjuvremenu bila ovulacija.
Sretno Korina! I nemoj se obeshrabriti zbog prirodnjaka, pa netko mora popuniti i ove postotke uspjesnosti [emoji6]
Sent from my iPhone using Tapatalk
Korina i ja cemo popunit te postotke :)
Javite kako prođe da vidimo da li se štogod poboljšava statistika uspješnosti na našem kbc-u!!!
jako mi se sviđa tvoj nick ali i attitude :mrgreen: istina je da je veća vjerojatnost da ti uspije prirodnjak nego da dobiješ na lotu i to puno veća!
Pitala si i za uspješnost prirodni vs stimulirani ciklus:
u prirodnom ciklusu može se dogoditi da se uopće ne razvija folikul, btw. je li u Rijeci daju bar klomifen u prirodnom ciklusu ili je baš prirodnjak bez ikakvih lijekova za stimulaciju jajnika?, ako se i razvije folikul, u njemu često ne nađu jajnu stanicu, ako i nađu jajnu stanicu, ona se često i ne oplodi, ako se i oplodi, zna stati u razvoju, ako se i razvije u lijep zametak, često i s takvim zametkom ne dođe do implantacije....
Činjenica je da u prosjeku treba 12 j.s. za jedno živorođeno dijete. "Matematika" je tu vrlo jasna i nemilosrdna...
Od npr. 9 dobivenih j.s. oko 30% se jednostavno ne oplodi, 6,3 zametaka dobiješ i samo pola ih dođe do faze blastociste, dakle peti dan od oplodnje te dočeka u prosjeku tek 3,15 zametaka. Od tih zametaka će se tek 30% uspjeti implantirati, dakle manje od 1 zametka u prosjeku, i od onih implantiranih zametaka koji daju kliničku trudnću nažalost 20% ne završi živorođenim djetetom.
Eto zašto prirodni ciklus u kojem se dobije možda 1 a često niti jedna j.s. nisu toliko uspješni, ali djece iz prirodnjaka ima i hvala Bogu i Svemiru na tome... i sretno Korina, možda tebi prirodnjak baš upali. Kužim Rijeku da je morala zbog mjesečne kvote ići na prirodnjak, ali ako ti ovaj prirodnjak ne upali - ravno na stimulaciju... i onda se izborite za vaša prava... ne dajte se omesti :-)
E sad,ako imaš ok rezervu jajnika i ok reagiraš na stimulaciju trebala bi dobiti između 7-15 jajnih stanica. Ako se u Rijeci izboriš za oplodnju svih dobivenih jajnih stanica (odnosno bar do zakonskog minimuma) i ovdje OPREZ jer profesorica u Rijeci voli kad se već dobije 10 ili 12 j.s. ići samo s dijelom dobivenih jajnih stanica u proces oplodnje, ostatak uvjeri pacijentice da idu kako neoplođene jajne stanice na zamrzavanje, što izravno ima negativnog utjecaja na uspješnost, ne znam zašto to radi.. bilo je već govora ovdje o tome), onda se izbori za to da ti oplode sve dobivene j.s. a ne samo dio.... Profesorica se čini da koristi razne trikove kako bi uvjerila pacijentice na oplodnju samo dijela dobivenih j.s. inzistirajte na oplodnji svih j.s. - to je vaše pravo.
Sretno i obradujte nas lijepim vijestima ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ima li kakvih desavanja ovdje?
Evo ja sutra ujutro pravac cekaona na drugu po redu folikulometriju.
1.mi je bila u subotu ujutro pa da me ne maltretira svaki dan da dolazim mi je rekla nek dodjem u utorak tj sutra. Nadam se da ce ovaj tjedan biti punkcija jer nemamo puno vremena...
Pitanje...kako ispada ta punkcija? Cca koji dan naspram predvidjene ovulacije? Bude punkcija koji dan ranije pretpostavljam ili...?
Vidjet cemo sta ce dr.sutra rec... ali blizi se i taj dan :))
Sarah jesi bila na punkciji?
Ne jos... u utorak opet moram doc na folikulometriju. Nije jos naraslo kako treba.
A to je zadnji dan da mozemo nesto napravit jer u srijedu mi dragi odlazi...
Vidjet cemo sta ce rec dr sutra ujutro.
Jer ako to ne napravimo tako onda moramo cekat 10.mj.... jer mog nema u 7.mj, onda kad bude tu onda kbc ne radi u 8.mj jer su na godisnjima..onda mog nema u 9mj opet i tek kad se vrati tj u 10.mj mozemo opet u proces...
...vjerojatno cemo zaledit sjeme ako mi ne budu radili punkciju sutra. Pa da mozemo odraditi makar ovaj proces kad smo vec dosli do ovdje....
Jasno, najbolje tako da vam zalede i onda ti mozes neovisno o njemu! Bas sam ti to htjela napisati!
Ja bi znala danima dolazit na te folikulometrije i sporo mi to islo do pred samu ovulaciju kad naglo pocne rasti!
Da istina... al pitanje je obzirom na njegovu dijagnozu pa plus ledjenje...hoce li biti koji dobar kandidat u uzorku... nadam se da hoce..
Dovoljno je da nađu jednoga ali vrijednoga ps ce ga ubrizgati ICSI metodom kako su i nama.
Time se i ja vodim :)
RODA je od HZZO-a dobila podatke o broju postupaka koje su KBC Rijeka i druga dva KBC-a fakturirali prema HZZO-u.
Podaci potvrđuju kako KBC Rijeka izrazito učestalo zamrzava jajne stanice i HZZO-u ispostavlja fakture za obavljanje sekundarnih IVF/ICSI postupaka.
Od 2015. do 2017. KBC Rijeka fakturirala je 953 stimulirana postupka i 407 sekundarnih IVF/ICSI postupaka (2015. bilo je 120 sekundarnih postupaka, 2016. 122, a 2017. čak 165)!
Za usporedbu, u tom razdoblju KBC Zagreb (Petrova) fakturirao je ukupno 1358 stimuliranih postupaka i 231 sekundarni postupak, a KBC Sestre milosrdnice (Vinogradska) 1133 stimulirana i 8 sekundarnih postupaka.
https://www.facebook.com/60541169619...3410581732923/
Da li je neka od vas imala "freeze all" proceduru nakon punkcije? Imala sam puno stanica i prijetila mi je hiperstimulacija pa je doktor rekao da se jajnici moraju odmoriti.
Korina, da i kod mene je bilo tako. Na jesen smo ubacivali a u svibnju je bila hiperstimulacija.
Da, dobro si popratila. Fet na jesen nije bio uspjesan. Ali to nista ne znaci da tebi nece biti! Imala sam na kraju samo dvije zaleđene blastice. Koliko ste vi toga zaledili?
Korina, jeste li pokusali barem malo popraviti nalaz spermiograma? MM je neko vrijeme pio Profertil pa mu se ipak nesto nalaz popravio!
Ne znam jer sam tek jučer bila na punkciji. Samo su rekli da imam 16 stanica...Rekli su mi da dođem 28.6. na pregled i konzultacije. Tek tada ću saznati jesu li se oplodile, koliko ih se oplodilo i koliko su embrija ili blastica uopće smrznuli. Meni je KBC RIJEKA stvarno ok, ali ne razumijem to da ne smijemo ništa znati prije nekog termina kojega oni odrede. Pazi, to je 7 dana nakon punkcije...tek tada ću znati na čemu sam...
Da, oni ce sad pet dana pratiti i pustit ce ih sve da idu do blastice pretpostavljam i zaledit ce blastice koliko ih ostane. Ajde super ce ti to bit! Nista se ne brini! Neke klinike unatoc opasnosti od hipera ubace embrije u istom ciklusu jer kao tada zna bit dobra maternica za implantaciju. Vidim da su tebi predlozili isto kao i meni zaledjivanje svega sto ostane. Velike su sanse za uspjeh kad budes imala fet blastica!
Da, drugi put svakako pitaj sve sto te zanima.
Pa pitanje zasto se implantacija ne dogodi mislim da ni lijecnici nemaju odgovor. Moze bit da je embrij prestao s razvojem, mozda sluznica nije bila dobra, mozda nesto trece...
Meni se pojavio polip nakon hipera tako da pretpostavljam da je to bio razlog zasto nije uspjelo!
Drzim fige da zamrznete sto vise embrija!!!
Korina, ako možeš otiđi na odjel sutra i pitaj kakvo je stanje. Jesi u papirima potpisala da želiš oplodnju 12 js?
Potpisala sam papire, ali nigdje nisam upisivala broj jer mi je sestra rekla da nije važno, da ću se dogovoriti sa svojim doktorom kasnije (papire sam predala na prvoj folikulometriji). Na kraju nitko više nije spominjao te papire, a doktor je ionako sam rekao da idemo na "freeze all". Ja vjerujem da oni idu u našu korist i vjerujem da su one loše priče koje slušamo o KBC RI ipak izuzetci, a ne pravilo... I hope so... ;)
Potpisala si papire i nisi ispunila, upisala ono što si trebala u njih?! Ostavila si prszno, potpisala bianco papir?
Korina ja ti drzim fige da oplode max broj dozvoljen zakonom, iako se nekako bojim s obzirom da se svasta desava. Na vrh svega toga sto se u RI na humanoj nista ne sazna do samog transfera tj evo ti ces tek 7 dan saznati koliko su ih uopce stavili u oplodnju, koliko su js zamrznuli, koliko je blastica...
Cure, nikako, ali nikako ne potpisujte prazne obrasce, tako nesto nigdje ne bi ucinile zar ne? Pa zasto onda to raditi na papiru koji je mozda presudan za rodjenje vaseg djeteta danas sutra.. Uspjesnost trudnoce iz zamrznutih js je neusporedivo manja nego iz zamrznutih embrija.. cak ni ovaj dozvoljeni max od 12js vam ne garantira da cete uspjeti.. Meni je za prvo dijete trebalo 18 oplodjenih js..
Cure veliki pozzzz iz Rijeke
Drage curke,
još dan i pol' pa ću saznati što je bilo s mojim stanicama :-)
Vjerujem da će sve biti OK. Da nikakva papirologija neće utjecati na ishod ovog ciklusa tj. postupka.
Da vas pitam... Znam da u Rijeci na humanoj ne rade u 8. mjesecu, ali me zanima jel' to baš CIJELI 8. mjesec kao striktno od 1.8 do 31.8.? Ili ipak ima nekoga od osoblja i doktora pred kraj mjeseca?
Btw, danas mi je 6. dan od punkcije i već sam dobila menstruaciju. To je OK? Jedna cura s kojom se dopisujem mi je rekla da je to normalno pa samo da čujem više mišljenja.
Da, obicno ti se skrati ciklus i M ti ranije dodje nakon stimulacije.
Sto se tice godisnjih, ne znam tocno kada se vracaju, ali uvijek navodno imaju kolektivni g.o. kroz cijeli 8.mjesec.
Saljem ti pozitivne vibre da ti kazu da imas dosta eskimića!!!