Draga Bubzi ma možda je malo prerano za prognozu......drži se do bete ,nikad se ne zna!
Printable View
Romika......drago mi je da si pozitivna,meni osobno je uvijek nakon neuspjeha bilo teško i žao, pomisliš baš je moglo bit drugačije,ali nisam se dala i brzo me dizala pomisao ako sam mogla misliti i planirati novi pokušaj. Sačekaj još malo možda se samo beta bori i sve bude ok.
dosla sam vas pozdraviti,moje drage suborke,cestitati djurdji na majcinstvu...beba je pravi medenko...
Pozdrav svima
Eto prvi puta pisem, iako cesto pratim forum prikupljajuci informacije vezano uz MPO. Naime supruga i ja imamo poteskoca sa zacecem i nakon nekoliko postupaka u HR doktor nam je preporucio donaciju jajnih stanica (IVF postupak) i odlucili smo se za Prag. Trazili smo i dobili odobrenje HZZO za takav postupak. E sad uz svu mogucu dokumentaciju koju prikupljamo i sve to skupa, ono sto ne mogu nikako naci je sto tocno HZZO pokriva. Tj pretpostavljam sto tocno pokriva ali ne mogu naci konkretne brojke. Naime u rjesenju su napisali da nam odobravaju trazeno ljecenje u trajanju od 3 dana i to supruzi kao trazitelju ljecenja i meni kao pratnji i donoru sjemena. Takodjer pise da nam odobravaju prijevoz Zagreb – Prag i nazad sredstvima javnog prijevoza po najjeftinijoj varijanti. E sad me zanima, ako mi mozete napisati, naravno netko od vas tko je bio relativno nedavno po takvom slicnom rjesenju (predpostavljam da su vise-manje unificirana) konkretne brojke i to:
1) Dali su vam priznali 3 nocenja i ako jesu po kojoj tarifi ( dali po racunu hotela ili po nekakvom njihovom izracunu), tj pretpostavljam da ste platili sami, pa da su vam refundirali dio novaca
2) Po kojoj tarifi su vam racunali putne troskove
Ako vam je nezgodno pisati to javno, mozete mi konkretne brojke poslati na privatnu poruku. Stvarno bi volio znati koliko ce nam konkretno troskova priznati da znamo dalje planirati budjet.
U nadi da cemo i mi uskoro postati roditelji jednog malog andjela svima vam se zahvaljujem na pomoci i pozdravljam vas
danas idem svom mpo liječniku da mi ispuni zahtjev i onda šaljem u hzzo.
interesira me da li trebam slati original nalaze (i potvrdu o prihološkom i pravnom savjetovanju) ili kopije?
Dakle, trosak smjestaja HZZO ne pokriva, sto se tice troska prijevoza pokriva vam 2 autobusne karte do praga, a to je ako ste iz zagreba 2x615 kuna, nebitno kako ste vi putovali. Sto se tice samog postupka to kompletno pokrivaju. Za povraat troskova puta po povratku iz praga treba otici u HZZO u branimirovoj i tamo predati zahtjev za refundaciju troskova, potrebna dokumentacija je rjesenje HZZO kopija, zahtjev koji tamo ispunis i racuni ili karta prijevoza kojim ste putovali. ako jos sto trebas pisi na misspremanga@hotmail.com ozirom da jos imas premalo postova za pp.
Markko Marttin
Drago mi je da ima jos muskaraca na forumu:-)
Ovako, slobodno pitaj sto te god zanima i molim te bez ustrucavanja. Spreman sam ti na sve odgovoriti i pomoci.
marko nema problema tu smo da pomognemo, slobodno se javi
Marko, ne opterečuješ forum, zato i postoji da podijelimo informacije i iskustva, ako već imati odobrenje od HZZO-a on vrijedi 2 mjeseca, već bi trebali imati dogovor s klinikom i krenuti... odobrenej se može produžiti
Marko, imate li okvirni termin? U koju kliniku planirate? Sretno!
@ prag_mm
pa da trebalo bi nas biti i vise, s obzirom da se radi o zajednickom problemu parova, al mogu razumjeti da nekako nasljedje ovih prostora i svega sprecava i muske da progovore o problemima s kojima se suocavaju. I kod nas supruga je daleko veci nositelj ove borbe za naseg andjela pa sam zato rekao da cu pokusati ja preuzeti na sebe sto vise mogu da ju barem nekako rasteretim...
Onda cu generalno odgovorit ostalima. Da znamo da rjesenje vrijedi 60 dana i da ga je potrebno produziti, vec smo to ispitali i budemo to napravili pocetkom 4 mjeseca ( s obzirom da je rjesenje doneseno polovicom drugog i vrijedi do polovice cetvrtog ) okvirni termin nam je u PFC zakazan za sami pocetak svibnja.
Generalno, samo tehniku IVF postupaka znam jer smo ih prosli nekoliko tu kod nas. Ono sto me zapravo zanima je 'tehnika' ovakovih donacija. Ako sam dobro shvatio nekakve upute bi trebali dobiti od koordinatorice, no siguran sam da ljudi koji su bili i to prosli iz prve ruke imaju najbolje informacije o necemu sto je meni sad totalno nepoznato.
konkretno pokusavam svhatit kolko budgeta da planiram za gore (moram priznat da me bas nije razveselila cinjenica da ne pokrivaju bas nista od nocenja iako na rjesenju stoji da nam odobravaju ljecenje od 3 dana u Pragu, pa je nekakva pretpostavka bila da i placaju smjestaj ta 3 dana). Mislili smo putovati autom, nekako racunam da troskovi nebi smjeli biti veci od 200€ a to je tu negdje kolko pokriva i HZZO.
Ono sto mi je nepoznanica je koliko moramo biti gore. U nekakvom prvom dopisu koordinatorica nam je rekla 5-7 dana da racunamo boravak. Neznam npr. kad se rade punkcija na donatorici, dali je dovoljno recimo biti u Pragu taj dan rano ujutro ( nije mi problem vozit nocnu jer sam vozac po struci pa mi je to da ne velim svakodnevnica ) ili se treba doci dan ranije. Pa iza toga pretpostavljam 3 ili 4 dan transfer, pa jos dan odmorit prije puta nazad. Kakva su iskustva oko toga? Pogledao sam malo temu oko smjestaja i boravka gore ima zanimljivih stvari. No recimo fali mi dio kad tocno trebam ici gore ( moguca odstupanja po nekakvoj procjeni protokola su 2-3 dana), kad tocno se dobije info taj i taj dan trebate biti gore u tolko i tolko sati. To pitam recimo zbog rezervacije hotela, a imajuci na umu da je to vikend popularnog 'prvog maja' i da nece bit jednostavno bukirat hotel u zadnji cas. Ili ipak preporucate da se sve obavi preko koordinatorice i odsjedne u nekim od hotela koji oni preporucaju i rezertivaju etc.
u svakom slucaju zahvaljujem na ljepim zeljama i mogu obecati da cu javiti krajnji rezultat i podjeliti svoje iskustvo sa ljudima koji takodjer budu isli prvi puta, pa mozda i ja nekome pomognem na nacin kako vi sad pomazete supruzi i meni...
Evo, zahtjev ispunjen i potpisan, najkasnije sutra ide via zg, pa samo preostaje cekanje i nadanje da me nece zavlaciti sa dodatnim nalazima i da ce odobriti
evo marko idem ja probat bar nešto odgovorit:
kad je punkcija dovoljno je da doputujete taj dan (pogledala ja sobicu za davanje uzorka-savim je ok, ima i literature:-), a i neki od prisutnih forumašica su išle tamo pomagat mužu:-)), taj dan ti i izvade krv za spolno prenosive bolesti, a transfer može biti od 2.-4. dana, ovisno kako se odluče monitorirajući razvoj embrija, najčešće je transfer 3. dan, i možete putovat ako morate taj isti dan, ili je bolja preporuka putovati dan nakon transfera. Cijena vožnje autom 200 eura je bila do povećanja cijena benzina, jer je kroz EU cijena benzina sad ista kao kod nas, i tu morate računati na 3 vinjete (Slo, Austrija i Češka). Za rute pute me pitaj sve što te zanima, prošli smo sve moguće ture koje postoje. Što se tiče hotela.malo je nezgodan datum-inače bi sami našli puno povoljnije, a ovako-ne znam, možda ipak najbolje preko Mirne, al morate računati da se parking poprilično plaća, a preko neta bi mogli naći sami nešto što se ne plaća parking. Točan datum punkcije ćete saznati dva, tri dana prije tako da teoretski bi imali vremena i sami rezervirati smještaj. Mi smo znali taj prvi dan kad je transfer doći do blizu Brna pa prespavati tamo, i malo razgledat pa ujutro dalje, tako nam je bilo ugodnije.
S obzirom da je nasa Mare iscrpna u odgovorima, tesko je ista nadodati. Ja cu ti reci nase iskustvo. Meni se cini da se vise isplati sam preko bookinga naci hotel, ionako u vecini mozes do dva dana prije bez naknade mijenjati datume rezervacije, a i mozes proci povoljnije. Nas trosak puta vlastitim autom je bio 165 eura - oba smjera, 1000 km, sa vinjetama i tankiranjem. Mislim da sad i kad je bezin poskupio, ne moze trosak bezina dignuti trosak puta za 50 eura, bar tako mislim. Mi smo se kod rezervacije hotela vodili ostankom od 7 dana radije nego 5 zbog slucaja da nam se produzi ( sto i je na kraju) pa da ta naknadna dva dana ne bi platili skuplje ili jos gore morali traziti novi hotel. Nekako mi se cini kad hzzo odobri ipak pokrivaju najvece troskove. Sami trosak hotela i ostanka gore 5-7 dana je zapravo minoran u odnosu na trosak posupka i lijekova. Mene su konretnk lijekovi kostali 6500 tis kn, a vecinu sam dobila preko foruma. Znam koliko bi meni znacilo njihovo odobrenje da mi pokriju te troskove.
Romi, oni lijekove ne trebaju, a i to što trebaju ide na recept (estrofem i utrići), hzzo smještaj ne plaća,
booking.com daje opcije prijavom na njihove stranice-snižene cijene
Je, Mare, zato i kazem. Nasi su troskovi bili poprilicni, i zbog toga sam se odlucila pritisnuti ih za odobrenje. Sada cu uciniti i amh i sve skupa poslati i ponadati se pozitivnom rijesenju. Koliki razmak mora biti izmedju
postupaka? I koliko smiju biti stari nalazi za hzzo? Mi idemo opet u Prag ;)
Marko
Sve ove cure imaju jako puno iskustva i zaista malo toga mogu dodati.
Moja neka teorija kaze ako slucajno i upadnes u guzvu s hotelima uvijek je dobro nazvati direktno hotel (uvjek potoji mogucnost nize cijene)
o doniranju jajne stanice mogu ti samo reci o postupku u Pronatala.
Mare-pored svih informacija koje si meni i mojoj dragoj rekla zaboravila si mi reci o mogucnosti pomagat muž u nevolji u sok sobi:lol:
Postupak je isti kao sto je Mare rekla s time da ti i ja savjetujem da prespavate jednu noc nakon postupka.
Mi tako uradili i upalilo je.
Pošto si vozac nakon postupka molim te izbjegni takozvani auto put jer trese kao lud.
Da iako si po struci vozac vjerujem da neces forsirati bitno je da dodete odmorni.
prag_mm, nisam ja ta koja je pomagala pa onda kad ste vi išli nisam znala za te opcije :-) (moj kaže da je i prebrzo van šok sobe:lol:)
Romi, znači definitivno idete još jednom? Bit će sreće, vidjet ćeš
Ma nego sto da idemo! Ovo je bio prvi put, prvi susret. Sutra vadim betu, ali znam sto me ceka. Jedino mi bolovi nisu jasni, strahovito me boli. Nema krvarenja, ali mislim da znam rezultat. Kad beta potvrdi, okrecem se dopisima, popisima i inim - isima i cekam slijedeci vlak za Prag. Pa toliko pivnica jos treba obici i medovniki torte popapati ;) uspjeh ce doci kad mu bude vrijeme, vjerujem da hoce.
Rominka, kad sam ja slala, nalazi su mi bili unutar godinu dana, a sad znam da ste sigurno pred zahvat sve pretrage obavili, tak da samo to priložiš. Svakako vrijedi probat izganjat, i evo nadam se da ćete uspjeti :-) Šteta ne iskoristi prava koja imamo i zaslužujemo. Taman dok dobijete odgovor za nekih 2 mj, dogovorite novi postupak...ide to sve brzo, i brzo ćete opet u postupak :-) Ja vjerujem u naš ljetni uspjeh ;-)
Samo tako, divim ti se na snazi i hrabrosti, naravno da vas čekaju vaše mrvice!
Romi, meni to nije gotovo dok bet ane kaže svoje!
Romi ovaj tvoj post cu cuvati da me digne ako ne uspije kod nas odmah. svaka cast na pozitivnom razmisljanju i ovo me vec malo ohrabrilo, jer vjerujem da ni kod nas nece uspjeti iz prve...
A sto se tice nalaza meni su iz hzzo-a rekli da ne smiju biti stariji od 3 mjeseca.
Čudno, još jedna kontradiktornost, jer su neki moji nalazi bili stariji od 3mj....a radili problema oko gluposti. Znači, prvi put kad mi je dr ispunio zahtjev, odbili me s obrazloženjem da obrazac (običan komad papira!!!!!) nije friški???!!! Ja se morala crvenit i dolazit opet kod dr, da mi ispuni do crtice JEDNAK FORMULAR. Da je bio formular imalo različit nebih riječi rekla...Al dobro...glavno da je rješenje sad u džepu :-)
Nadam s da će svim ostalima koji čekaju odobrenje sve proteć glatko i uspješno :-)
Ma kompliciraju gdje god stignu.. vjerojatno je razlika na papiru bila u zarezu...:-) i odmah treba novi.... katastrifa....
Mene zanima kolikima je uspjelo sa donacijom jajne stanice... a sa dijagnozom menopauze...
I skoro zaboravih pohvaliti muškarce koji se ovdje javljaju.. svaka čast... :-)
evo marko primjer na booking.com 8 nocenja od 1. do 8, svibnja od 2100 kuna za dvije osobe, mislim da cifra i nije tako puno. u svakom slucaju treba traziti, imas i nasu temu smjestaj u pragu pa ces vidjeti. inace mali hint u pragu je sajam pive u svibnju, fortuna luna i ima besplatan parking.
za one koji idu u prag i trebaju ceske krune, na bankomatu uni credit banke (zagrebacka banka dio iste grupe) dignuto 5000 kruna, to je 206 eura plus 10 eura naknade, jer je dizano s mastercarda, a ta naknada se placa i u RH kad dizete gotovinu. dakle nema potrebe nositi krune, a i ne gnjaviti se s mijenjanjem eura u krune u pragu, jer tecaj ne bude tako dobar. a i ona njihova stavka da nema provizije se odnosi na iznose iznad 10 000 eura.
i nastavak, vidjeh erste, rajfajsen i wolksbank u pragu, tako da mislim ako ste klijent jedne od tih banaka nema naknade a dobijete krune.
i marko cekam mail:-)
ja nemam ni jednu od tih kartica, al svejedno bi i ja mail od marka:-), malo nam je tu decki pa ih posebno pazimo:-)
ajd ne budi ljubomorna, ja sam ovdje zaduzena za mail i phone komunikaciju:lol:
a konacno nakon toliko cura jedno musko da komuniciramo
ko što rekoh... znam kome ću se obratiti kad budem u traženju puta i smještaja... :trep: (nadam se još ove godine ako ne zakompliciraju)
uglavnom, a sad ozbiljno-i decki su pozvani na druzenja na kavu. supruge ako bas moraju:-)-inace sam ozbiljna
vidim ja brzo ste me zaboravile :)
inače za unicredit banku(naša zaba) niža je provizija ako se diže maestromn 3% nego masterom 5%...
od ovih naših većih banaka nisam vidio samo pbz(intensa san paolo grupa) ima zaba, splitska, rfz, erste,wolksbank...
inače za plaćanje postupka je najpovoljnije platiti karticom(pfc prima) jer onda uzmu samo 2% provizije i gotovo a inače je lošije zbog tečaja...i kupovanje u dućanima od bile pa do krpica itd je najpovoljnije plaćati karticama jer su povoljni tečajevi...
za trošak npr. restorani, cugice, kafičke, jizdenke(karte za prijevoz) je povoljno promjeniti eure u krune u onoj mjenjačnici što Mirna preporuči ali treba biti oprezan sa ostalima jer znaju vrebati turiste pa ih malkoc oderati...
ovo je iskustvena metoda jer sam prošao sve kombinacije...
i da dečki, pozdrav i sretno :)
Evo malo smijeha ;) otisli smo vaditi betu, a ja se jos uvijek drzim onova sto je dr rekla - znaci pijem utrogestane.... E pa, uspjela sam zaspati na stolici dok sam cekala dami netko izvadi krv ;) komedija svi su mi se smijali, od mm do sestre i ostalih, ali bilo je jace .... Hihibihihi
Romi:lol:-čekamo nalaz......
milivoj, a ko bi tebe (vas) mogao zaboravit:-)....sjetim se naše praške kave...
ne, samo se čuješ:-), nema trenutno oknp na kompu, al već će es ona izjasnit:-)
Ja bi ti još preporucila da ako trebate produžiti ostanak u hotelu a nemate rezervirano za dalje da opet rezerviraš preko interneta jer ce te doći jeftinije. Nama su na recepciji rekli jednu cijenu a kad smo iz sobe pogledali to isto na booking.com bilo je za nekih cca 10 eura po noći jeftinije.