Mene je posebno pogodila cinjenica da je Ben Hur trajao krace. Sigurno je to razlog zasto ga obavezno zadnjih 25 godina barem jednom godisnje gledamo u originalu. :)
Printable View
Mene je posebno pogodila cinjenica da je Ben Hur trajao krace. Sigurno je to razlog zasto ga obavezno zadnjih 25 godina barem jednom godisnje gledamo u originalu. :)
dijana, naravno da tko god je bio ambiciozniji i htio je nešto postići je morao plivati za strujom
alil, zar je danas drugačije? ja 20 godina radim u državnoj službi, svakome se zna struktura krvnih zrnaca i politička opredijeljenost. Meni dolazi doslovce fizička muka kada pomislim da ćemo sada opet mjesec, dva biti u isčekivanju preslagivanja ministarstva, novo vodstvo, sve ispočetka...
ok, nije mozda isti intenzitet kao prije 90. ali se nemojmo praviti da se ne vodi racuna o podobnosti, vodi, i to jako...
Tomić o Živom zidu
kao da sam ja pisala :-)
http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvat...as.../4705622/
Koji naručitelj? Shvatila si da SDP ne naručuje ta istraživanja? Dakle medijima koji naručuju ta istraživanja je u interesu pisati da SDP vodi? Ok.
Novac? Koji novac? Za istraživanje? U predizborno vrijeme se stigne provesti tek dva, mozda tri istrazivanja. Plus izlazne ankete. Da bi agencija preživjela, treba joj stotinjak istraživanja godišnje, ta 4 nisu dovoljna. Osim ako bi netko za ta 4 platio kao za farbanje tunela, a nisam još čula da mediji daju toliko mita da bi se o nečemu pisalo. I s kojim ciljem i s kojom vjerojatnošću ishoda? Da SDP pobjedi? Pa tko može ulupati ne znam koliko para u takvo navijanje s toliko neizvjesnim ishodom? Dakle svi ljudi kad vide rezultate odluče glasati za SDP? Pa je zato kao što vidimo SDP baš uvijek i pobijedio?
I agencija dakle o tih medijskih kuca moze svakih par godina dobiti toliko para da prežive kao firma, i da ju zato baš briga što će o njoj misliti svih preostalih 500 do 1000 klijenata, jer će za 10 dana ili 5 sati baš svi znati je li dobro napravila posao (procjenu rezultata) ili ne, i na osnovu toga zakljucivati kako radi drugih 96 istrazivanja godisnje kojih nema u medijima? To se svakoj agenciji isplati.
Ankete nikad nisu bile izvan statističke pogreške (stručan termin koji je odnosi na mogućnost odstupanja rezultata dobivenih na uzorku u odnosu na rezultat u cijeloj populaciji). I to što razlika u 2-3% nekome znači navijanje, meni znači nepoznavanje statistike. Ok, ne mora puk znati statistiku, ali danas svatko tko prezentira rezultate, spomene i osnove statistike na razumljiv način. Al što bi slušali ako možemo misliti i dalje svoje što smo zaključili.
ovo sa anketama meni nije niti najmanje sumnjiva stvar
logično je da nakon onog debakla od prošle vlade, SDP stoji vrlo dobro u početku
i da Milanović to uprska s nekoliko nadasve suludih poteza, kojima smo se uostalom i na ovoj temi čudili
http://www.portalnovosti.com/odgoj-mamica-u-hrvatskoj
početi ću se aktivno boriti za homeschooling.
najzgodniji mi je dio ovaj kako je u NDH procvjetalo izdavaštvo. ono, u svakom zlu neko dobro.
doma svakako ide "popratni program"
Da SDP ima vrlo tijesne veze s Jutarnjim listom u vezi otpisivanja poreznih dugovanja (jasno, ne od strane sdp-a, već sdp-ove vlade) shvatila si i ti.
Drugo, statistička pogreška u ovom slučaju nije bila 2-3%, već skoro 9%, jer su predviđali 61 NK, 54 HDZ, a bilo je gotovo potpuno obrnuto.
Zanimljivo da su rezultate ostalih aktera izbora pogodili skoro u bobu.
Neće naravno svi glasati za sdp kad vide rezultate anketa, kao što i nisu, ali ako će se unijeti još malo malodušja i razdora u društvo, super, to nekome paše.
namjerno uzimam samo dio s kojim se slažem apsolutno Dijana:
drago mi je da smatraš da se nitko ne treba odricati svog identiteta, a pogotovo ne skrivati ga..to me navodi da zaključak da evo i ti koliko god ti je krivo kaj se u prošlosti događalo imaš dovoljno široke poglede i spremna si prihvatiti da i drugi imaju pravo na svoj identitet i uvjerenja, koliko god bili u manjini danas:-D
Zanimljivo kako hr wikipedia nije relevantan izvor informacija, ali portalnovosti zato jest.
Ako smijem primijetiti.
a majke ti mile, pa kako ankete unose u društvo razdor? :?:
sasa, naša osnovna škola za udžbenik povijesti za 8. razred, koristi profilov, ovo je autorica udžbenika:
http://www.forum.tm/vijesti/snjezana...inski-rat-3187
vrlo solidan udžbenik. j je htio da ga pitam pred kontrolni, pa sam sve proučila. naročito osmi razred, kad se uči ova novija povijest. zanimljivo, objektivno. a i pisala sam već, profesorica povijesti je odlična, svake godine izabrana za najbolju profesoricu škole.
tako da, eto, biraj školu gdje je u popisu udžbenika za povijest profilov, a ne alfin udžbenik. :lool:
Pa lažima, nego kako?Citiraj:
a majke ti mile, pa kako ankete unose u društvo razdor? :zbunj:
Fulaju jednom, (predsjednički izbori), dvaput (lokalni izbori), pa u x navrata treći put (parlamentarni izbori), i to uvijek neizostavno u korist jedne opcije, odnosno na štetu druge, meni dovoljno da zaključim da su u najmanju ruku pristrani, a definitivno, da im je sama svrha upitna.
da sam zagovarateljs teorije urote, ond bih rekla Dijana da su te ankete plaćene od strane desnice. jer ako imas strah da ce ljevica, koje kod nas trenutno ni nema, pobijediti time angaziras veci broj svojih glasaca da izadju, a lijeve ostavis doma, jer nije napeto, pa mogu ne izaci, ionako dobijaju.
pa pitanje je šta kome ide u korist (ovo svoje važno znanje temeljim ne na studiju politologije, nego na tome što sam pratila seriju Dobra žena :mrgreen: )
ako objaviš da SDP vodi i pobijedit će, time motiviraš HDZ (ili treće) birače da izađu i bore se protiv toga, a one kojima se ne da začepit nos da glasaju za SDP da mogu ostat doma, zar ne?
Enivej, ja mislim da je vrlo moguće da to nije manipulacija, nego da ima nekih drugih objašnjenja, jedno je ovo što je netko spominjao da i drugdje birači desne opcije se manje izjašnjavaju u anketama, al i dalje stojim pri tom da naš SDP kako se izbori približavaju ima tendenciju odbit svoje birače od sebe.
Evo, koliko mi se dalo, izvukla sam par rečenica sa članka http://www.index.hr/vijesti/clanak/s-kristom-u-auschwitz/920148.aspx, kojeg je alex linkala.
"Da stvar bude potpuno jasna tko su oni koji odbijaju Crkvu, autori su se potrudili...
Ima onih koji nude istina, put bez Krista, ali mi smo ih voljni prokazati, obilježiti ako treba i žutom zvijezdom na rukavu, i da simetrija bude potpuna, autori su se pobrinuli da je dijabolično, ne trudeći se da nađu kakvu metaforu, označe, obilježe te ljude, dakle ateiste i stave ih u kontekst holokausta.
Za neupućene autore ovog dirljivog udžbenika mislim da bi bilo dobro da pojasnimo nekoliko stvari.
Tek reda radi, da možda uporabe internet, a ne samo svitke i pergamente koje inače koriste.
Adolf Eichmann, inače praktični katolik"
Ovo je eklatantan primjer "objektivnog" i "nepristranog" novinarstva, zapravo jedan agitpropovski uradak koji zapravo služi samo poticanju mržnje prema katoličkoj vjeri i vjernicima; vrlo slični tekstovi su se pisali i nakon rata u cilju oblikovanja javnog mnijenja.
hahaha, tang eto ista serija nas skoluje :lool:
Ma tko misli izaći, izaći će, bez obzira na ankete. Imamo jedan dio biračkog tijela koji ne izlazi, što god se događalo, pa ne mislim ni da bi ga ankete na to potaknule.
Mislim da je jednostavno cilj unijeti malodušnost, pa makar samo i do "stvarnih anketa". A ako se prognoze anketa ostvare, tim bolje.
A mozda jednostavno ne znaju radit ankete ;) i odabrat reprezentativni uzorak. A mozda je razlika u broju glasova stvarno oko 2-3 posto, al su to bas granicnih 2-3 posto koji su se eto okrenuli u korist hdz-a. Moj dojam je i da su ankete pred same izbore davale skoro pa jednake sanse sdp-u i hdz-u - svakako je razlika bila puno manja nego u vrijeme Karamarkova pada... a mozda neko stvarno pokusava manipulirat... al ocito mu nije nesto taktika ;)
Dijana, kako objasnjavas da su i izlazne ankete bile poprilicno pogresne?
A sto je s ovim anketama u Americi, meni se cini da jedan tjedan Hillary Clinton ima 20% prednosti pa drugi tjedan gubi, pa onda ima 10% prednosti pa su izjednaceni i tako iz tjedna u tjedan (ili iz ankete u anketu) ogromne oscilacije.
Vara te dojam, davale su debelu prednost sdp-u.Citiraj:
Moj dojam je i da su ankete pred same izbore davale skoro pa jednake sanse sdp-u i hdz-u -
Koliko se sjećam, bile su dosta različite od predizbornih, sjećam se pokislih faca u MSU nakon prvih izlaznih anketa. Ali šta se više isplati muljati s izlaznim anketama, kad je već sve gotovo?Citiraj:
Dijana, kako objasnjavas da su i izlazne ankete bile poprilicno pogresne?
A da mu nije taktika, pa jasno da nije, ali ne sumnjam ja da će biti "evo ga opet".
Stoji, ali za to je potrebno čitanje svega, a ne izvlačenje iz konteksta i ružne insinuacije tipa da bi netko nekom stavljao žute zvijezde na rukave. Potrudit ću se pročitat komplet udžbenik.Citiraj:
Ajd prvo opleti po udjbeniku pa onda po interpretaciji.
o ovom se udzbeniku već godinama priča. jedva čekam "doći" do tog razreda. dijete je sve bolji polemičar.
A što se američkih anketa tiče, pa, dovoljno su mi su smučile i ove naše.
Postoji veliki dio biračkog tijela, u koji tvoja obitelj očito ipak ne spada, kojeg ne pokreće NIŠTA.
Možda bi ih samo neka konkretna fizička ugroza pokrenula, kako je to bio slučaj s referendumom za samostalnost, kad je već postajalo izvjesno da se nećemo izvući na miran način.
Išla sam googlat od koga Jutarnji naručuje ankete. Nekad je Ipsos, nekad Promocija Plus, a nekad piše samo “Anketa Jutarnjeg” bez da piše tko ju je proveo. Ovo zadnje ne znam što je i tko to radi, takve članke jedva uzimam u obzir, s velikom sumnjom. A gle čudnog li čuda, naišla sam jedan naslov u Jutarnjem gdje piše da HDZ vodi. Hm?
http://www.jutarnji.hr/izbori2016/an...sabor/4652630/
Iz koje je to ankete 61% vs% 54%? Predizborne, ne izlazne?
Evo pojašnjenje sa stranice čovjeka čiji blog čitam (http://dragan.bagic.info/wp/blog/category/blog/).
Par o anketama:
1. Izlazne su ankete, usprkos prvom dojmu, zapravo uobičajeno precizne. Netočno su rasporedile zadnji mandat u 4. izborne jedinice: 1. (Pametno vs. Živi zid); 2. (SDP vs. HDZ); 6. (SDP vs. HDZ) i 10. (SDP vs. Most). To su u totalu 3 manje za SDP, 2 više za HDZ i po jedan više za Živi zid i Most. To je uobičajena razine greške. Recimo, 2011. (kada su percipirane kao vrlo precizne) također su pogrešno preraspodjelile 4 mandata. Čak i 2015., kada su stvarno bile ludo precizne, su pogrešno preraspodjelile zadnje mandate u dvije jedinice. Dakle, metodologija i dalje solidno radi. I dalje su preciznije, na razini raspodjele pojedinih mandata po izbornim jedinicama od DIP-a prije prebrojanih cca 70% biračkih mjesta!
2. Predizborne ankete i predviđanja su podbacila. Prvi dojam mi je da su na ovim izborima predizborne ankete i predviđanja bila najlošija od 2000. godine, od kada imamo relativno uhodane metode predizbornih istraživanja. (Nisam napravio precizne usporedbe, tako da je ovo samo dojam). Vjerojatni odgovor je u iznenađujuće niskoj izlaznosti. Očito je jako puno ljudi u zadnji čas odlučivalo hoće li ostati doma ili će nekome dati glas. Kako odluka o izlasku/apstinenciji NIKADA nije ravnomjerno raspoređena u biračkom tjelu, tako je ova niska izlaznost bitno utjecala na razlike između predizbornih istraživanja i stvarnosti. Čini se da su u tome najlošije prošli SDP i Milan Bandić. No, bit će vremena za podrobnije analize.
Meni je ovo pojašnjene sasvim suvislo i dovoljno. Zbog tijesnog rezulata u pojedinim izbornim jedinicama i statističke pogreške ispadne da vode jedni, a vode drugi. To je npr. rezultat (izmišljam brojke) u 1. izbornoj jedinici Pametno vs Živi zid – jedni su imali 5,7% u izlaznoj anketi, drugi 5,1%. Izlazna anketa je dala prednost Pametnom, i objavi se da su njima da su dobili 1 mandat. A nisu. Novinare to zanima samo na toj razini, ne žele oni znanstvenu analizu u 19.00h gdje će se objašnjavati da “u toj izbornoj jedinici obje strane imaju šanse zbog statističke pogreške”. Neke možda i zanima, drugi presjeku i pričaju samo o tih “vaaaaažnih 5,7%”.
Daj molim te primjere i linkove. Koje su to agencije? One su neovisne ili u sprezi s HDZ-om?
Ne znam što bih na ovo uopće rekla, ne razumijem niti najmanje tko su ti kojima to paše? Samo Jutarnji list? Ili i Nova TV i RTL koji zapravo najčešće naručuju i objavljuju ankete? Oni su isto u sprezi s SDP-om?
Umorna sam, ne da mi se više… no, valjda je već svima jasno da mi je ova struka bliska, i da ću uvijek imati argument u ovoj temi koji želim napisati. Ali više mi se ne da. Pa ostavljam svakoga da vjeruje i ne vjeruje u ankete u onoj mjeri koliko želi :tolerantna, snošljiva i neisključiva:
Bas i nisu. Recimo ove:
http://net.hr/danas/izbori-2016/sigu...-nakon-izbora/
Par dana prije izbora. Makar ih je bilo i koje su davale prednost sdp-u... al meni su recimo vise upadale u oci ove izjednacene.
Po prvim izlaznim anketama sdp je imao glas vise od hdz-a ili tako nesto. To sto je njima to bilo dovoljno da pokisnu je drugi par postola. Ali rezultati izlaznih anketa su bili poprilicno razliciti od konacnih.
Meni u tom clanku nije sasvim jasno sto je novinarevih ruku dijelo, a sto pise u udjbeniku. Ali ocito u udjbeniku pise puno toga sto je upitno. Cemu uopce spominjanje Auswitza u kontekstu ateizma... Veoma jadno.
meni ovo daje za profilov udžbenik
http://www.profil-klett.hr/digitalni.../vremeplov-8-0
Da, štima, ali to nije jedino Profilovo izdanje udžbenika povijesti za osme razrede.
(Offt. nije dosta da imamo hrpetinu izdavača, još i svaki od njih ima više raznih izdanja od raznih autora...)
Evo, tu imaš pregled: http://udzbenik.hr/katalog/osnovne/8/
Slažem se.Citiraj:
Cemu uopce spominjanje Auswitza u kontekstu ateizma... Veoma jadno.
Dobro, bubilo, može tvoje insajdersko mišljenje o tim predizbornim anketama, koje, kako se pokazuje, više dezinformiraju nego informiraju; koja je njihova svrha, ako im se ne može vjerovati?
Izlazne ankete su nešto drugo, jer odgovaraju ljudi koji su uistinu i izašli na izbore, pa donekle i imaju smisla, iako se trebalo strpiti koji sat da se dobiju prvi pouzdani podatci od dip-a. Koji su relevantni.
Meni ne bi bilo super ni da su davale prednost hdz-u, a da se ispostavilo kao laž, i to više puta. Ja sam savršeno svjesna, da od laži, barem u konačnici, nitko nema ništa.
Npr. ovaj članak iz današnjeg Večernjeg: http://www.vecernji.hr/izbori2016/ma...-vlade-1114584
SVE je rekla-kazala, spekulira se, neslužbeno se moglo čuti, itd.
Kakvo je to novinarstvo? Kao da imaju obvezu produkcije članaka, a što ti članci ne donose ni jednu informaciju, nikom ništa.
ma da, ali stvar je u tome što ti ne možeš egzaktno i pouzdano predvidit ljudsko ponašanje, ni za jednog čovjeka, a kamoli za njih 2 milijuna
mnogi ljudi ni sami nisu znali za koga će glasat dok sa izbornog mjesta nisu izašli, ili su mislili da znaju pa se se predomislili. ko Dežulović. i moj muž.
laž je namjerno iznošenje krivih podataka
ali agencije mogu i nenamjerno iznijet krive podatke, ili jer nisu baš dobro radili anketu, ili jer uvijek imaš određeni postotak vjerojatnosti da će se dogodit nešto što nisi predvidio
https://www.aukcije.hr/prodaja/kupi-...ROFIL/2655679/
evo, ovaj je na popisu naše škole, lani, a išla sam gledati, i ove godine isto.
I ako je to sve tako varijabilno i neegzaktno, čemu to?
S tim, da se te ankete iznose vrlo sugestivno; npr. da su danas izbori, pobijedio bi lalala.
Nigdje nikakve ograde, rezerve, we. Samo uguglaj https://www.google.hr/search?q=da+su...hrome&ie=UTF-8, pa da vidiš kako se iznose projekcije, ko da su maltene gotova činjenica.
pa to je ustvari slično kao vremenska prognoza, imaš neke parametre koji pokazuju da je vjerojatno da će se dogodit to i to
nije da je jednako vjerojatno da se dogodi bilo šta, ali opet ne možeš sa sto postotnom sigurnošću tvrdi da kiša neće past.
ali slažem se da medijima ti izrazi tipa vjerojatnost i mogućnost pogreške nisu seksi, nego žele bombastičan naslov, i pojednostavljenu priču, većinu medija više ni ne pratim koliko me živciraju upravo zbog toga