super !
Printable View
super !
Mozda neka od vas zna ono sto me zanima. Radi se o porodiljnoj naknadi.
Naime, po zakonu treba biti u radnom odnosu 12 mjeseci neprekidno il 18 s prekidima unutar dvije godine. Ja sam ta prva situacija, kad sam bila na pripravnickom stazu, a on mi je zavrsio u 12.mjesecu. Od tad nisam radila. I saznam da ako se sad nadjem u radnom odnosu imam pravo na tu naknadu za zaposlene.
Zna li ijedna koliko bi sada trebala biti u radnom odnosu do trenutka kad pocne porodiljni?
cure imam par pitanja :)
nisam se prijavila na zavod za nezaposlene.prošlo je skoro 3 god od sporazumnog prekida radnog odnosa.imam zdravstveno preko muža.
pitanje!!!!!
što ću ako ostanem trudna?koji je protokol oko rodiljne naknade i imam li pravo na nju??kada predati papire,koje?
imogu li se sada prijaviti na zavod dok još nisam trudna?
i što da uopće kažem teti na šalteru zašto se prijavljujem na zavod??
hvala
jel kome sjeo djecji ?
Pozdrav svima!:-)
Molim vas pomoć, sugestiju, bilo što.. Naime, trudna sam i na bolovanju tj. komplikacijama. Pošto sam zaposlena na određeno ali imam više od 18mj staža s prekidima u posljednje 2 godine trenutno primam naknadu za bolovanje u iznosu prosjeka plaće. Problem je u tome što mi ugovor ističe 31.07. pa ću u vrijeme početka porodiljnog , 12.09. , biti nezaposlena osoba i primat ću najnižu naknadu odnosno 1663,00 kn. Zanima me da li je moguće da mi poslodavac produlji ugovor za narednih 45 dana pa da u vrijeme početka porodiljnog budem još uvijek zaposlena i dobivam porodiljni u visini plaće? Velika mi je razlika cca nekih 3000 kn.:-( Da nisam trudna tj da radim onda bi mi se ugovor produljio do kraja 8. mjeseca jer onda koristim godišnji (tako je već 2 godine od kad tu radim). E sad, da li to poslodavac može, naravno uz dobru volju? Da li netko zna ima li kakve zakonske posljedice za njega? Ili ima netko kakav drugi prijedlog? Molim pomagajte :kiss:
Dječji mi nije još uvijek sjeo...PBZ
Nema potrebe prijavljivati se na HZZ zbog porodiljne naknade jer sve nezaposlene majke imaju pravo na naknadu.
Evo s neta neke info ako se što mijenjalo, ispravite me:
Nezaposlene majke
Nezaposlene majke mogu ostvariti pravo na naknadu od dana rođenja djeteta do navršene godine dana starosti. Za blizance, treće i svako sljedeće dijete pravo na rodiljni dopust može se koristiti do navršene treće godine djetetova života.
Nezaposlene majke imaju pravo na porodni dopust ako ispunjavaju sve sljedeće uvjete:
-ako imaju hrvatsko državljanstvo
-ako imaju neprekidno prebivalište u Republici Hrvatskoj najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva za priznanje prava na porodni dopust
-ako su zdravstveno osigurane u Zavodu
-ako se vode u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje najmanje 12 mjeseci koji prethode porodu djeteta za koje se ostvaruje odnosno pravo ili su se prijavile u evidenciju nezaposlenih osoba pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje u roku od 90 dana nakon završenog redovitog školovanja, odnosno u roku od 30 dana nakon prestanka radnog odnosa, službe ili obavljanja samostalne djelatnosti
-ako im radni odnos ili služba nije prestala zbog toga što su otkazale ugovor o radu, odnosno službu (osim u slučaju izvanrednog otkaza ugovora o radu prouzročenog ponašanjem poslodavca) i ako im radni odnos nije prestao pisanim sporazumom o prestanku radnog odnosa, odnosno službe.
Zahtjev
Podnosi se nakon rođenja djeteta, u područnom uredu Zavoda nadležnom prema prebivalištu osigurane osobe.
Zahtjev mora biti u pismenom obliku, a uz isti je potrebno priložiti sljedeću dokumentaciju:
-fotokopiju rodnog lista za dijete ili fotokopije rodnih listova za blizance, troje ili više djece
-fotokopiju osobne iskaznice (za majku) i potvrdu o prebivalištu
-potvrdu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od kada se majka neprekidno vodi u evidenciji nezaposlenih osoba
-potvrdu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o visini novčane naknade koja joj se isplaćuje kao nezaposlenoj osobi
-fotokopiju odluke o prestanku radnog odnosa.
Na uvid je potrebno donijeti:
-osobnu iskaznicu
-zdravstvenu iskaznicu
-original rodnog lista (listove) za dijete (djecu)
-original odluke o prestanku radnog odnosa
Visina novčane naknade je 1.663,00 kune mjesečno.U slučaju ostvarivanja novčane naknadu pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, nezaposlenoj majci pripada pripada samo pravo na razliku od iznosa naknade koja se ostvaruje pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje do iznosa od 1.663,00 kune.
Nezaposlene majke korisnice mirovine odnosno invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad
Navedenim kategorijama majki pripada pravo na novčanu naknadu za vrijeme korištenja rodiljnog dopusta do navršene godine dana starosti djeteta, a najviše u visini razlike između iznosa mirovine i iznosa novčane naknade od 1.663,00 kuna mjesečno.
Najbolje da nazoveš u svoj HZZO pa pitaš.
meni jos nije sjeo djecji - rba
cure, jel vam sjeo djecji??? meni i dalje nije :-(
aha, mislila sam da je u meni problem. ok, znaci preostaje cekanje.
sva sreca da su se sve sluzbe elektronski povezale :evil:
Da li je nekome sjeo dječji konačno danas? Čekam i zaostatke pa se veselim i nadam...
sjeo je dječji a više info možete dobit ovdje https://www.facebook.com/groups/5898...=group_comment
Meni još nije PBZ :-(
sta je sa djecjim ovaj mjesec? jeli nekome vec sjelo?
Meni nije upravo provjerila
U splitskoj nije.upravo sam provjerila.
Danas do 11 nije ni meni sjela :-(
erste sjeo prije nekih 1h...
a bila sam uvjerena da nece...
U splitskoj djecji sjeo :)
Ako mi se termin gleda 26.7.
porodiljni sluzbeno pocinje 45 dana prije, znaci 10.6.
Kad ja dobijem prvu porodiljnu naknadu (ono da je prosjek mojih placa)? U 7.mj za 6.mj ili tek u 8.mj za 7.mj? :?:
ivana.sky i mene zanima to u vezi porodiljnog. Pisala sam na jednoj drugoj temi ovdje na trudnoći. Mene zanima kako to ide sa porodiljnim, tj. kad počne tih 45 dana prije termina, jel ja to kažem svom ginekologu pa onda on da papire koje nosim na hzzo ili kako?
Ili ostaje sve ovako kao i sa komplikacijama, samo se naglasi datum kada počima porodiljni?
ginekolog zatvori doznake za komplikacije kao npr kod ivane sky sa 9.6. a od 10.6. otvori rodiljni dopust. To se odnese na hzzo i to je to do 6.mjeseca starosti djeteta.
ivana do 10.6. Dobijes komplikacije uprosjecene za 10 dana, ili koliko je vec, ostalo prosjek placa-punih. To dobijes u 7. Mjesecu. Tek u 8.dobivas punu placu
joj sad kad spominjete sam se sjetila da i meni idu komplikacije do danas ili sutra, pa onda 45 dana redovnog porodiljnog
sve ti je artisan napisala
ginekolog zaključi jedno, otvori drugo i sve to ti ili netko za tebe odnese na hzzo
Hvala artisan :-)
Hvala artisan, kratko i jasno objašnjeno!
Zaborabila sam kad bude rodiljna naknada?
Rodila sam 20.06. I predala sam papire 01.07. Pa me zanima ocu dobiti kad i drugi naknadu?nezaposlena majka izvan sustava sam.
naknade sjedaju iza 20og u mjesecu. za ostalo nisam upucena.
Sent from my A0001 using Tapatalk
zm, meni prosli mjesec sjelo 18.-og
Danas mi je stiglo rjesenje.
Stigla naknada, ali za 150 kn manje od onog što piše u rješenju.
ja nisam dobila nikakvo rjesenje, a danas sjela puna naknada... u stalnom radnom odnosu sam inace
brzi su.prekjucer mi stigao puni djećji doplatak.i za bebu.
a i rodiljna naknada.
jedno pitanje: da li netko zna zašto se nekome otvara rodilnji dopust 28 dana prije poroda,a nekome 45 dana prije poroda?
Koliko se sjećam 28 dana prije je minimalno koliko treba biti,a 45 optimalno.
45 dana prije otvaraju cure na komplikacijama ili cure kojima liječnik tako preporuči.
28 dana prije termina je obavezan početak porodiljnog.
http://smile4me.net/zakoni-i-prava/r...iljna-naknada/
aha. Hvala na pojašnjenju. Mislila sam da se za one koje su na bolovanju od ranije otvara 45 dana prije, a one koje ga do tad nisu otvorile, otvaraju 28 dana prije termina