Ovo mi je najbolji dio posta :-D
sasa, meni je 15 bio težak jer je 5 rundi. 3 mi ne bi bile. ali dosta je velika razlika u formi između nas :)
radila sam s utezima od 5 kg, skull crushere s 4.
Printable View
Ja sam ujutro najprije mislila napisati Rozi kako joj zavidim na 5 km, a onda mi je sinulo da previše kukam (i da gdje ima volje, ima i načina) pa sam brzo uskočila u tenisice i tajice, malenog najela i strpala u kolica, kolica dala mužu (da mi budu koliko toliko na oku :mrgreen:) i otrčala svoju staru 5 km rutu :zaljubljen: Roza, hvala ti :-)
Inače se slažem s palčicom od riječi do riječi što se hrane tiče, ono nad čim nemaš kontrolu jednostavno izbaci iz kuće i nastoj se zasititi manje kaloričnim stvarima na feštama. No ti i nemaš neki veliki višak kg, ako sam dobro shvatila.
Palčice, istina je da nisam početnik čim mogu otrčati 5 km, ali to je toliko sporo da me sram reći. Istina, prva dva i pol km su lagana uzbrdica i tu sam išla 8 min/km, nizbrdo je bilo 7:20, tako da je prosjek nekih 7:40. Obećala sam si da ću sad redovito ići, najteže je krenuti. I prvi kilometar je definitivno najteži, kasnije se noge naviknu.
Marta, muskulfiber guzice je meni super osjećaj, zamišljam kako se oblikuje i učvršćuje :mrgreen:
Vikki, ti si prestroga prema sebi :mrgreen:
Ja sam sretna kad mi je pace 7 min/km.
Jel to trcis istim tempom ili mijenjas?
Ja ne znam kako da trcim :lool:
Inace, jucer rest day. Danas ne znam kad cemo se vratiti u zagreb pa ne znam hocu li stici...
Chris, hug, nadam se da si bolje!
Pa to je ok, trčiš rekreativno.
Sad ne mijenjam tempo, samo trčim, cilj je nakon poroda dostići opet neku pristojnu dužinu, recimo 8 km, i brzinu, evo ovih tvojih 7 min :) Kad to postignem, bavit ću se brzinom i različitim vrstama treninga.
Dok sam aktivno bila u jednom zg klubu imala sam program napravljen prema trenutnoj i željenoj brzini (za polumaraton), i tu su bila tri tipa treninga: tempo, brzinski i dužina, to mi je bilo zabavnije, a i natječeš se sam sa sobom. Sad po njemu ne mogu raditi jer sam prespora.
Moj prosjek je 6,4 min.
Ne sjećam se kad sam zadnji put trčala (trčanje za djecom ne računam :lol:) a nekad sam trčala duge staze (atletika) i bilo mi je super :)
Ja sam danas imala najbolji pace do sada -6,4 min/km.
Za moj brdoviti teren dobro (nova ruta ima visinsku razliku od cca 120 metara).
Primjetila sam da se prilikom trčanja stalno moram mentalno podsjećati da idem brže. Jednostavnije mi je trčati sporijim tempom (pace oko 7,5 - 8), upadnem u neki fini ritam i tada mogu trčati jako dugo, bez napora. očito mi je to neki comfort zone, trebam se svjesno natjerati na veći napor.
Vikki, mozes malo vise napisati o ovim "vrstama" trcanja, tesko mi je kvotati post s mobitela :D
Ja kad trcim, trcim oko 6,7 km i pace je oko 7,5. Neki dan je muz pritisnuo pa je bilo 7. I to mi je beat personal result, kaze runkeeper :mrgreen:
Curke trkačice, imam jedno blesavo pitanje. Jel se pije voda za vrijeme polumaratonske utrke?
Prijavak: insanity cardio abs. So-so. Ne traje dugo. U usporedbi s t25 je mala beba.
Probat cu i onaj drugi cardio, pure?
Pa mi je to bilo nekako malo pa sam napravila zwow 56.
Morala sam neki cardio, nasjedila sam se ovaj vikend i u autu i po kaucima kod mame, svekrve... Ok, nisam ko sasa bila 15 sati u autu :mrgreen: al svejedno mi je bilo i previse!
kavofob, postoje stanice, ovisno o organizaciji koliko su česte, ali ih ima dovoljno, najčešće volonteri dodaju otvorene bočice vode (zna biti i kockica šećera, voće) - još jedan izazov: naučiti piti vodu dok trčiš da se ne zagrcneš, ne zaliješ (ako je ljeto dobro dođe i to). Ja nosim bocu vode sa sobom, dođe mi ko uteg, mada idem ovih dana u kupnju torbice. Jer je nekad nepraktično. Prije utrke se treba dobro hidratizirati (ne prije samog početka, naravno) i pije se po malo, u gutljajima. Tu ne treba nositi svoju vodu. Toliko se iznojiš da nema potrebe za odlaskom na wc.
I da, nekad roba od silnog trenja zna oderati kožu. Muškarcima ako ne stave flastere krvare bradavice. Ono o čemu se baš ne priča, što mi je otkrio jedan maratonac - otpadne nokat na nozi bez problema. To me šokiralo kad mi je rekao. Iako su tenisice za trčanje uvijek broj ili dva veće od onih koje obično nosiš nokat na nozi otpadne. Meni su otpala 3 u godini dana (jedan za vrijeme utrke) bez ikakvih bolova i slično (gore zvuči nego što je) i narasli su jako brzo. Ali to su tako nevažne sitnice kad se uloviš da si istrčala neku do tada nezamislivu kilometražu. Sjećam se kad sam istrčala nekih tek 13 km i od toga 5 km velike uzbrdice kako sam vrištala u sebi od sreće i valjda sam sljedeća dva km u sebi ponavljala kako je taj moj uspjeh prepredivan osjećaj.
da, a ima i muskića dan kasnije. 8-) uguglajte pa se smijte snimkama :-) makar, ja nisam imala muskić uopće. ne znam dal zato što me sister valjda pol sata istezala nakon trke (zna kaj radi :-) ) ili je za to zaslužna arnica, ali nisam imala posljedica.
Nisam ni ja. Jedino sam izgledala jako tanko sa isto kila jer je valjda sva voda izašla iz mene nakon utrke. E kako ću sada kao mama to odraditi, ne znam. Nemojte mi se smijati, ali meni je žao mojih tenisica po kišurini. :mrgreen:
palčice, curke, hvala vam na info. samo mi podižete adrenalin sa svime oko trčanja :-D
hoću i ja. i boli me ona stvar za nokte, bradavice, tenisice, ma sve... kad jednom uđem u cilj :mrgreen:
upravo odrađeni tabata high knees i zwow 16. dobar je, renegade rows su gadni, radila s 5 kg, a ona sa 100 valjda :drama:
obično mi burpeeji budu najteži dio zwowa, a sad mi je squat jump burpee bio mačji kašalj nakon ovih renegadea :-)
pa ovo s noktima je ipak malo brrrrr...:-o
I mene ste zarazile sa trcanjem..i ja biii..
odradujem sprinteve cesto,prije sam znala po nasipu laganini..
Bas bi ubacila trcanje 1-2 put tjedno..
Treniram svakodnevno u teretani,uz nespavanje dibro se drzim.
Razmisljam o crossfitu,probala bi to iduci mjesec.
nja... opet se digla... 38,6
... a imam toliko ideja za trening; i išla bih na klizanje :cry:
ja nisam (još) imala problema s noktima. ali mm je. već par puta mu je bio nokat sav crn, a jednom i otpao (ni njemu to nije bilo bolno). ja si mislim da je to ipak do tenisica.
nego, nakon još malo (hladnog) razmišljanja, odlučih. ja neću još u ri na polumaraton, ipak mi je preblizu. deset tjedana pripreme.. nisam skroz sigurna koliko je to realno. već sam otrčala jedan pm na koji sam došla s nedovoljno brzim tempom i to je bilo prilično iscrpljujuće. trajalo sto godina. uz stajanje i hodanje. ne bih ponovno tako. kada ću ići, ići ću tako da mogu sve otrčati i da mi nije (preveliko) mučenje. mučenja će sigurno biti, ali bi radije da se mučim jer želim držati svoj tempo nego da se mučim da uopće odradim.
kavofob, okrepa na pm ima svako toliko. bude voda u čašama i flašama od pol litre. i bude kockica šećera, ali mene su više veselili komadi banane i kriške limuna. banana je totalno luda za energetski boost. a kad onako umoran pojedeš dva, tri griza banane, onda ti se to sve zalijepi u ustima, nemreš niš s tim, ni voda ne pomaže, a sline nemaš. i onda zagrizeš u limun, aaaaa. olakšanje. onako kiseli izazove slapove sline, taman kad si mislio da nemaš niti kapljice u zalihi. i baš bude kao oživljavanje :-)
ali sam zato čvrsto odlučila da ću se spremat za utrku volim trčanje, 5km, da bude neko pristojno vrijeme. mm prošle godine bio u prvih deset 8-) štreber. i cijelu godinu marljivo trenira. tako da moram i ja pokazati nešto tamo. a nakon toga (odnosno nakon što ću, nadam se, dotjerati do neke pristojnije brzine trčanja) ću povećavati duljine.
mislim da je puno teže postići brzinu nego duljinu. možda griješim. to je samo moje iskustvo.
i za kraj, chris blue drž se, proći će :*
zaboravih napomenuti, voljela bih pm trčati bez viška kilograma, to mi je isto važna stavka u određivanju na koju trku ću ići. maštam si da istrčim pm u tajicama i topu gore, mršava i mišićava 8-)
eto, sad sam i to napisala, sad se više nemam di sakrit :škartoc:
To s noktima nije pravilo - ovogodišnje hodočašće, 41 km, kod mene niti žulj a kod MM-a otpali nokti i žuljevi po svuda.
Aqua, koje je prihvatljivo vrijeme za polumaraton? Spomenula si da za taj pm nisi bila pripremljena i da he teajali predugo. Koliko dugo?
Nije ni meni bilo problema s noktima do preko 13 km trčanja. Prije toga 15 godina tu i tamo trčanja i nikad ništa, u lošim tenisicama, a ovih preko 13 u mizuno krasnim. Dva broja većim i čarapama za trčanje. Groznije zvuči. Noktić poplavi i poslije se oguli. Do tada ovaj ispod njega napola narastao.
Otpali nokat i nije tako strašno kako zvuči, ispod je uvijek lijepi novi nokat :mrgreen: Imala sam samo jedan. Jedne tenisice su mi super mekane za asfalt i off road, ali mi u njima uvijek crni nokat, dok su druge malo tvrđe (samo za neravan teren su), ali mi u njima nokat ne crni (oba para su broj veće). Inače još nisam našla savršene tenisice, tj. da su dovoljno široke naprijed da mi ne crni nokat na palcu, da su mekane i da su za supinatore.
Aqua, u pravu si, brzinu je teže postići nego dužinu, barem je kod mene tako. Nadam se da se vidimo u lipnju kad bude Volim trčanje :)
Anci, linkala sam prije par dana, ovdje ima o vrstama treninga i s ovim kalkulatorom i preporukama sam si sama složila trening za prvu 5 km utrku: http://www.mkvg.hr/?page_id=47
Radila sam jedan brzine (8x400 m s pauzama od dvije minute, 400 m trčim najbrže što mogu, to je bilo oko 5:15 min/km, a onda dvije minute pauze i tako osam puta); zatim jedan trening za povećanje kapaciteta pluća (6x800 m, 5:40 min/km, s pauzama od četiri minute između dionica) i jedan lagani trening dužine (počela sam od 8 i došla do 12 km, to je bilo sporo trčanje, 7:30 min/km). Tog sam se držala oko 5-6 tjedana i uspjela istrčati 5 km za 25:50, dakle napredak je bio odličan za kratko vrijeme, dotad sam najbrže trčala oko 6:30 min/km.
Sličan sam program dobila i u klubu s tim da sam umjesto ovog treninga za povećanje kapaciteta pluća imala tempo trening (4x1600 m, 1600 m trčim tempom kojim planiram trčati utrku, a dvije minute laganim i tako četiri puta). Do polumaratona nisam došla jer sam zatrudnila, ali zato ću ove godine :-D Bilo bi mi super vrijeme od dva sata, no i da bude sporije, nema veze, samo ko što aqua kaže da ne crkavam baš cijelo vrijeme.
Inače se na treninzima trči u principu sporije nego na utrkama, ispravite me ako griješim.
mojoj prijateljici stalno nokti otpadaju,ona ide na planinarenje/trekking svaki vikend po 20ak km,sad malo i trci...ima kvalitetne teniske i gojze ali muku muci sa noktima,crne se i otpadaju..i tako je kaze skoro svima njima u planinarskom drustvu! problem je ako se nakaleme jos i gljivice na to....
prijavljujem 2 prehrambena grijeha - teske vecere jucer i danas u gostima,probava katastrofa,naduta sam ko zaba i ne mogu nista odradit....:(
Da ja krenem s prehrambenim grijesima, monopolizirala bi cijeli topic...
Jučer zwow11.
Kak sam i ja zgrješila na klopici i svaki put su se crijeva bunila kad već nije želudac :D
Per kila se vratilo kak sam se opustila pa sada hrabro naprijed.
i ja puno jedem
nakon vježbanja bi vola pojela
ne mogu ja to laganini
dok mi se ne hvataju kile, švercam se
ali sve mislim da polako i kod mene dolazi do promjena na tom polju
odoh sad odraditi svoj dio za danas
ne znam kako vi volite vježbati ali meni zapravo paše prijepodne
međutim dok radim, to mi je osobno neizvedivo
mala cica oko 5, tamo do 6, onda ustajem
pa mi ostaje predvečer, tamo oko 7
8 mi je prekasno jer me skroz razbudi
što volim ove neradne dane :sing:
jučer zwow 20, 13.10, spora sam bila..i zwow 24. u kojem se nemojte čuditi ako ste sporiji od zuzi jer iako piše 15 dynamic squats ona radi 10. prevarantica. još se nisam osmjelila na zwow 100. ali budem.
e da, MM planira onu wings4life u Zadru trčati. fora je koncept pa pogledajte koga zanima.
sasa, uživaj! :-)
detaljan popis utrka - https://docs.zoho.com/sheet/publishe...2e06&mode=html
Homo si teć, Rijeka 27.4.
brrr otpali nokti
chris blue ~~~~~~~~~~~~~
anci, meni je cardio abbs bezveze trening. odradi pure cardio, puno je drugaciji ili onaj koji je skulirana spomenila (taj cu ja sutra). jucer
odradjen plyometric cardio, umrla sam.
malo smo se vise fokusirali na cardio nakon ovih blagdana :mrgreen:
zasad mi i sa prehranom ide dobro.izbacila sam kruh pa sam odma manje napuhnuta i osjecam se bolje.
aqua sigurno ces uspjeti u svom naumu :klap:
Prvo trčanje jutarnje u zadnjih 10 god. Pa nije tako loše ujutro trenirati. Nakon 3 mj. pauze 6 km.