i ovdje....
http://data.euro.who.int/CISID/DOC/V..._1990-2004.pps
Printable View
Recimo kad dođeš kod moje prdijatrice sretneš samo nepocjepljenje. Možeš si i narihtati infekciju djeteta, ako imaš vremena, recimo vodene kozice...pa to odradite i mirni ste...
nemam baš vremena na svašta ovdje rečeno replicirati, ali ovo dolje me definitivno poteglo za jezik.
netko tko se smatra "ne-laikom" bi se trebao jako zamisliti na ovu svoju izjavu:
što se "mizerene količine" tiče:Citiraj:
sudbina im je jednaka bez obzir ana put ulaska u organizam. Metaboliziraju se u jetri ili bubrezima, kako koji spojevi, te štetnost više ovisi o količini, nego o putu unosa.
A količina u cjepivima je mizerna.
-živa:
ako je znano da je u verzijama cjepiva s obilnom količinom žive, a koje je recimo moje starije dijete primilo, količina žive 25 mikrograma po dozi, dok je "dopuštena" količina 1 mikrogram na 10kg tjelesne mase (a moje dijete je tu kilažu dostiglo tek s oko 2 godine, a do tad bilo cijepljeno sa 6 doza različitih cjepiva, računica je 6X25=150 mikrograma žive kroz dvije godine života!
Čak i u novijim cjepivima za koja sada kažu da su bez žive, ima je, samo je bitno manjim količinama u odnosu na ova stara-oko 0,3 mikrograma po dozi. ali onda opet zbrojite sve doze koje djeca prime, (neovisno o drugim izvorima kontaminacije živom).
and guess what? tamo gdje su zamijenili cjepiva koja sadrže visoku razinu žive, tamo se smanjila i incidencija autizma.
jer postoje osnovane sumnje da je dobar dio epidemije autizma zapravo epidemija trovanja živom, jer ima vrlo slične simptome autizmu .
Autism and mercury
Autism and Vaccines
A što se tiče puta unosa u organizam i teze da je on puno manje bitan od količine, stvarno ne mogu vjerovati da jedan "ne-laik" tako nešto izjavi.
Pa što je s prirodnim filterima-nekoliko razina "linija obrane tijela", u vidu kože, pa probavnog susatava?
Injekcija pod kožu je neka sasvim druga priča.
Citiraj:
Anvi prvotno napisa
Ponizno se ispricavam za svoj neumjesan komentar. Nisam imala nikakvih zlih namjera niti sam zeljela na bilo koji nacin iskazati nepostovanje prema preminulima od tetanusa.
Citiraj:
1. Ne smo u Indiji, nego u svim zemljama gdje se sustavno cijepi protiv tuberkuloze, pa i kod nas, više je oboljelih među cijepljenima, nego među necijepljenima. Jer cijepljenih je 99%, a necijepljenih 1%. Dakle, u Indiji je 990 000 000 cijepljenih, a samo 10 000 000 necijepljenih. Naravno da će onda više oboljelih biti među cijepljenima, kojih je 99 puta više.
Druga stvar, koju se namjerno prešućuje je ta da cijepljenje protiv tuberkuloze slabo štiti od uobićajene plućne tuberkuloze, ali dobro štiti od teških oblika tuberkuloze - meningitisa, milijarne tbc, bubrežne tbc...., a to su oblici tuberkuloze od kojih su prije cijepljenja umirala djeca. Tako da bi poštena usporedba trebala prikazati koliko je djece s tim teškim oblicima tuberkuloze ili umrlih od tuberkuloze cijepljeno, a koliko ih je necijepljeno.
Mujica, POSTOTNO vise. Ne ukupnim brojem, nego postotno. Znaci koliko oboli ljudi od 100 cijepljenih, a koliko od 100 necijepljenih.
I ja cu veceras odgovoriti na postove, sada samo nesto: ima u Austriji koza i ovaca....seoskog turizma koliko hoces. Pa opet je tetanus prilicno rijetka bolest.
Ovo s cijepljenjem odraslih, htjela sam reci da ustvari uopce nije bitan razlog nedocjepljivanja. Bitno je to da je vecina odraslih, necijepljenih osoba ustvari - zdrava.
Hvala mama Yu i Zorana...
Nego u njemačkoj se ne cijepe ni novorođena, ni mala djeca protiv tuberkuloze.
Čuj, ne znam odakle ti taj podatak, ali ako imaš 100 cijepljenih i 100 necijepljenih, ne može nikako biti više oboljelih među cijepljenima, jer to bi značilo da cjepivo pogoduje razvoju tuberkuloze. A to, usprkos svim slabostima ovog cjepiva, nitko do sada nije zaključio.Citiraj:
marta prvotno napisa
Osim, naravno, ako se cijepljeni i necijepljeni drastično razlikuju po nekom drugom obilježju, koje još više utjeće na pobol od cijepljenja....
To se na žalost često događa, da se uspoređuju dvije skupine koje se razlikuju po više obilježja, a ne samo po onome koje se ispituje.Tako se nekad zbog nespretnosti, a nekada namjerno, dobiva iskrivljena slika o djelotvornosti neke intervencije (u ovom slučaju - cijepljenja), a zbog toga što se nije pazilo na nužan preduvjet da obje skupine imaju podjednako zastupljene one čimbenike koji se ne ispituju.
Mislim da bi trbala malo pažljivije pogledati taj izvor.
I u Hrvatskoj je tetanus prilično rijetka bolest. Pa, opet....... događa se i događat će se nekima i daljeCitiraj:
Zorana prvotno napisa
Da, ..... i?Citiraj:
samaritanka prvotno napisa
Mislim da jesu Nijemci, davnih dana i da otad vise ne cijepe. Ali prethodni nastavci ove nase trakavice su obrisani pa bih zamolila samaritanku da opet stavi onaj link s tim istrazivanjem i statistikom.Citiraj:
mujica prvotno napisa
Zanima me znaš li pa namjerno prešućuješ, ili ne znaš, da se "dozvoljene" količine žive u organskim spojevima odnose na metil-živu, koja nema nikakve veze sa tiomersalom? Ove količine koje su dopuštene za metil-živu uzimaju u obzir toksičnost tog spoja i vrijeme porebno za eliminaciju tog spoja iz organizma.Citiraj:
mamma Juanita prvotno napisa
Tiomersal se metabolizira u etil-živu koja je manje toksična i puno brže se eliminira iz organizma.
Ovdje je nekoliko linkova o tome.
http://www.immunisation.nhs.uk/files/thiomersalfsht.pdf
http://www.who.int/vaccine_safety/to.../en/index.html
http://www.emea.eu.int/pdfs/human/pr...s/119404en.pdf
Zaniimljivo, kada se upiše u tražilicu tiomersal, dobe se članci sa dijametralno suprotnim mišljenjima o štetnosti. Ali ti si baš izabrala one koji govore o štetnosti. Zašto nisi, u ime objektivnosti, prikazala malo jednih, malo drugih? Da si netko tko ovo prati može izabrati?
Žao mi te je razočarati, ali u ovom (konkretnom) slučaju je to posve nebitno.Citiraj:
A ja sam mislio da tvoji izvori smatraju MMR cjepivo krivim za autizam (koje, usput rečeno, ne sadrži tiomersal).Citiraj:
Ali to što si napisala je vrlo zanimljivo i neugodno mi je priznati da to prvi put ćujem. Koliko god se trudim pratiti dokaze o navodnoj štetnosti cjepiva na ovaj još nisam naišao.
Provjerit ću. A do tada - sumnjam u istinitost....
Marta nisam znala da su obrisani, ne znam na kojem sam kompjuteru sejfala u favorite moram potražiti...
Mujica, navodima mi nedostaju komentari jer sam htjela samo nabrzinu predociti situaciju. Sto ne znaci da komentara nema. 8)
Evo ovako, sto se tice Indije, tuberkuloze i prakse npr. Austrije da se odbaci beseziranje:
Mit einem Großversuch wollte die WHO den Streit der Mediziner beenden und die Wirksamkeit der BCG-Impfung (Tuberkuloseimpfung) nachweisen. Von 1968 bis 1971 wurde in Indien ein weiträumig angelegter Feldversuch durchgeführt. Ein großes Kollektiv von etwa 364000 Menschen wurde BCG geimpft, ein gleich großes blieb ungeimpft.
Laut einer offiziellen Erhebung von Dr. Hartinger wurde festgestellt, dass die anschließende Erkrankungshäufigkeit der Geimpften höher war als die der Ungeimpften. Die Impfschäden wurden verschwiegen.
Mit 27-jähriger Verspätung wurde die öffentliche Empfehlung der BCG-Impfung 1998 mit folgender Äußerung des Robert-Koch-Instituts zurückgezogen: „In Anbetracht der epidemiologischen Situation in Deutschland, der nicht sicher belegbaren Wirksamkeit der BCG-Impfung und der nicht selten schwerwiegenden, unerwünschten Arzneimittelwirkungen des BCG-Impfstoffes kann es die STIKO nicht mehr vertreten, diese Impfung zu empfehlen.“
Znaci: 364 tisuce osoba je u Indiji cijepljeno, isto toliko ostavljeno necijepljeno u pokusaju dokazivanja koristi tbc cjepiva. A kako bi se prekinula visegodisnja prepucavanja medicinara. Prema sluzbenim informacijama, veci broj cijepljenih nego necijepljenih je obolio. Stetne posljedice su presucene.
Sa 27-godisnjim zakasnjenjem, javna preporuka za koristenjem bcg cjepiva je povucena. Dakle, 1998. godine. Uz objasnjenje da se cjepivu nije dokazala djelotvornost plus sto cjepivo izaziva i ne tako rijetke, nezeljene, teze posljedice.
To je onako odokativan prijevod za one koji ga trebaju, a ovo isto objasnjenje koristi se i za Austriju i Njemacku.
To sto cjepivo dobro stiti od meningitisa itd. ocito je manje bitno u cijeloj prici.
Ono sto je ustvari zabrinjavajuce u svemu je ta razlika misljenja. Znaci, tu kod nas cjepivo ne valja i gotovo. U Francuskoj npr. bi se i rukama i nogama borili da dokazu kako je to cjepivo jako korisno i potrebno itd.
Sto se Austrije tice, samo cu kratko komentirati pa cu nastaviti post veceras (ako opet ne zaspem :mrgreen: ) Istina je da nema zakonske obaveze cijepljenja. Isto tako je istina da postoji jako velik pritisak da se ljudi cijepe. Npr. kad dovedes dijete kod dr na pregled, nekako se ocekuje da ces dijete dati cijepiti. Ako neces, ok ne moras. S tim da ima dobar broj doktora koji ce provoditi proces nagovaranja i uvjeravanja.
Ima i doktora koji su za slobodniji pristup situaciji, ali oni se vise ocituju tako da ne nagovaraju nego da slobodno govore o svojim misljenjima.
Jer, evo sto se desi doktorima koji se usude javno stati protiv: dobiju npr. kao ovaj jednogodisnju zabranu rada.
Ali, zna se otprilike koji doktori su cemu naklonjeni pa si onda narod bira kome ce ici ako zeli izbjeci neugodnosti.
http://www.klein-klein-aktion.de/hie...sterreich.html
Sto se tice skola, nemam iskustvo. Pretpostavljam da problema nema (barem po pricama iz okoline) Jedini problem je ustvari to sto mozes naici na netolerantnog skolskog lijecnika koji nece odustajati od nagovaranja.
Sto se tice vrtica, moja starija kcer ide u drugi vrtic u svom kratkom vrtickom stazu. I u oba su trazili podatke o cijepljenju, ali samo evidencije radi. Znaci, rekli su mi da ne bi bio nikakav problem upisati u vrtic necijepljeno dijete. Btw. u nasem sadasnjem vrticu ima odredjena brojka djece koja nisu cijepljena.
Magareci kasalj nije sasvim sigurno lijepa bolest ni u jednoj dobi. Ali se kao kriticna spominje u vremenu do nekih sest-sedam mjeseci zivota. (zastoj disanja, problematika kasljanje-povracanje)
Ja vjerujem da ima puno ljudi koji drze smislenim protiv Pert. cijepiti dijete. Ja samo kazem da se odgovarajuci imun. odgovor kod bebe dobije tek cca u vremenu kad bolest vise nije kriticna pa sam zato komentirala da se meni osobno onda ne cini tako nuzno dijete cijepiti.
A cini mi se da je i ova Pertussis komponenta cjepiva slovila kao jednu od problematicnijih, ali moram pogledati detalje.
Ovo s Amerikom i ospicama nastavljam veceras, preopsirno mi je sada. :mrgreen: (u svakom slucaju, u pravu si, krivo sam napisala, ne radi se o broju cijepljenih nego postotku u odnosu na broj st. )
Mujica, na ovoj stranici ima izvjestaj o procijepljenosti djece do polaska u skolu. I ima tabela na kojoj se vidi da je postotak cijepljene djece protiv ospica jako visok.
http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwr...541a3.htm#tab2
Zorana, na žalost, ne znam dovoljno njemački da bih mogao komentirati članak o iskustvu s BCG-om u Indiji i onaj o cijepljenju u Austriji.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Ali na temelju drugih izvora vjerujem da su u Indiji našli da cjepivo ne štiti od plućne tuberkuloze. Iako su u brojnim drugim istraživanjima našli da i tu ima neke koristi od cjepiva. A zaštita od tbc meningitisa i milijarne tuberkuloze je neupita i daleko od toga da nije važna.
Pogledaj ovaj link.
http://www.who.int/immunization/wer7...tion_paper.pdf
Prilično objektivno gleda na BCG, uzevši u obzir, kako indijsko, tako i druga iskustva. Između ostaloga, kaže ovih nekoliko navoda, koji su u skladu s onim što ti pišeš, ali i s onim što ja pišem....
Npr.
......Generally, the highest rates of protection
(60–80%) were achieved in north America and
northern Europe, whereas in tropical regions trials usually
showed low or no protection.....
......Likewise, the Copenhagen vaccine strain showed 77% protection
following vaccination of schoolchildren in England
and 0% protection when used in the general population of
southern India.......
.....Meta-analysis of 10 randomized and controlled studies
showed that the average protection against TB meningitis
and disseminated disease was 86%; the corresponding result
of case–control studies was 75%. In another analysis
that included 15 prospective and 12 case–control studies,
the BCG-induced protection against TB disease was 51%
and 50%, respectively.....
Dakle, ne zavrašava se prića o BCG-u na indijskom iskustvu. Ima toga kudikamo više.
A što se amerikanaca tiče, kakav im je cjepni obuhvat, takva im je situacija. Iz tablice koju si linkala, vidi se da imaju nekoliko država s obuhvatima nižim od 90%
A tko zna koliko imaju nižih administrativnih jedinica s niskim obuhvatima.
Dovoljno da imaju epidemije ospica, morbila i mumpsa kod necijepljenih.
Naravno da tu i tamo oboli i netko cijepljen.
Ni jedno cjepivo nije 100% zaštitno.
[/i]
Pa o tome se i radi. On tebi nije važan, ali nekome drugome, tko nema tvoje životne uvjete, može značiti razliku između života i smrti. Onda nemoj govoriti da cjepivo protiv tetanusa nije dobro, nego da ono tebi ne treba.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Dakako da je sama po sebi zanimljiva i ozbiljna čim je u pitanju ljudsko zdravlje, no i o takvim se ozbiljnim temama može neozbiljno raspravljati. Htjedoh reći da se o temi ovdje piše uglavnom na neozbiljan način. To je moj dojam, neko drugi će imati drugačiji dojam. Različiti smo.Citiraj:
Malo mi je cudno da pises kako tema nije ozbiljna, a toliko se o cjepivima pise i istrazuje u zadnje vrijeme. S obje strane. Osim toga, sigurna sam da nam je svima zdravlje itekako ozbiljna tema, pogotovo kad se radi o djeci.
Mislim da je stav da su sva cjepiva loša jednako pogrešan kao i taj da su sva cjepiva uvijek i svagda dobra. Generaliziranje je i inače loš pristup. Ako je jedno cjepivo loše i nekvaliketno i ima loše posljedice, ne znači da je i drugo takvo. Ako je jedno nepotrebno (npr. takvo je moje mišljenje o cjepivu protiv hepatitisa B u novorođenčadi), ne znači da je nepotreban npr. DiTePer. Moj stav je da treba inzistirati na najboljem i najkvalitetnijem cjepivu, i pametnom programu cijepljenja. Štoviše to doživljavam kao dio roditeljske odgovornosti, i vjeruj mi nisam imala nikakvih problema s argumentacijom kod pedijatra i dogovora oko cijepljenja. Ali da, vjerujem da je nekome tko ima generalan stav da su sva cjepiva loša prilično teško taj stav ozbiljno argumentirati.Citiraj:
Kako bi po tebi trebali reagirati ljudi koji imaju negativan stav o cjepivima?
Gle, niti sam te nazvala neukom niti sam spominjala vojsku. Nemam običaj čitanja i pisanja „između redaka“. Ako ti to radiš, to je tvoja stvar, na što ti samo mogu reći da je to nepotrebno rasipanje energije i da najčešće ima loše posljedice po ljudsku komunikaciju. Nema ovdje vojske znanstvenika, kao što nema niti vojske anglista, metalurga, arhitekata i ne znam koga. Ali određen broj kompetentnih znanstvenika, liječnika, ukratko osoba biomedicinske struke, posjećuje forum i uključivalo se u rasprave o cijepljenju i – odustalo. Ne znam, osobno bih se ipak zapitala zašto netko tko mi očito ima nešto za reći, ne želi sa mnom razgovarati.Citiraj:
(i daj mi molim te napisi koja je to vojska znanstvenika posjecivala ovaj forum i odustala od rasprave s nama neukima :? )
Ne samo u Europi i Americi, vjerojatno posvuda. Koji je to popriličan broj, e to je već spekulativno, kao i ovo da se moraju držati po strani. Ja ne mislim tako. Naprotiv, mislim da je vrlo, vrlo malo onih koji će se držati po strani i svjesno raditi na štetu drugih. Otprilike ih je onoliko koliko i u svakoj drugoj struci, i to je pitanje karaktera, a ne profesije. Što se tiče primjera koji navodiš, a vjerojatno ona nije jedina u Njemačkoj, razlika je:Citiraj:
Sigurna sam da znas da po Evropi i Americi ima poprilican broj doktora koji nisu ljubitelji cijepljenja. Ali se, nazalost, moraju drzati po strani. Pa imas tu i forumski primjer Samaritanke cija pedijatrica nije odusevljena cijepljenjem djece. (ona je u Njemackoj)
Prvo: odbija li ona kategorički cijepiti djecu čak i kad roditelji žele cijepljenje, ili samo poštuje njihove želje po pitanju cijepljenja, ma kakve one bile? Omogućuje li joj to Njemački zakon?
Drugo: u svjetlu stava o masovnoj zaradi podmukle farmaceutske industrije i nesavjesnih doktora koji masno zarađuju cijepeći djecu, možeš isto probati primijeniti na primjeru dotične doktorice. Možda je ona zapravo izuzetno sposobna u poslovnom smislu, pa je pronašla svoju nišu, odnosno način kako će privući pacijente i povećati vlastitu zaradu. Jer, u moru pedijatara koji nastoje pridobiti što veći broj pacijenata, ona se orijentirala na one roditelje koji su skloni necijepljenju, zadobila njihovo povjerenje i napunila svoju ordinaciju. Ja, naravno, ne mislim da je to tako, samo ti hoću pokazati kako možeš istu logiku primijeniti na obje strane i kako nije fer razmišljati da oni koji cijepe rade napamet, nesavjesno i iz niskih materijalnih pobuda, a oni koji ne cijepe su savjesni, prosvjetljeni i dobrohotni.
a evo i jednog vica za smanjenje napetosti...... :D
Zagorec na samrti veli sinu:
> > - Je li ono mamek pece strukle? Donesi mi jenega.
> > Sin ode i vrati se bez strukla.
> > - Ne da mamek. Veli da je to sutra za karmine!
:?
bome mujica, ja taj vic znam po baklavi i dzenazi. :mrgreen:
:love:
eto, vidiš hrabra majko, kako je sve relativno....... :)
Ja sam ti živi primjer toga kak me moja pedijatrica navukla na "necjepljenje".
Prodala mi knjižicu od 3 Eurona i rekla "Würden si es bitte durchlesen"? U prijevodu"Da li biste željeli to pročitati?".
Što ćeš, teško ti se s liječnicima boriti oni ti uvijek bolje znaju...
Još uvijek radi, nisu je zatvorili...
Anvi :klap:
Kako god okreneš, cijepljenje ne služi uklanjanju općeg nemara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Najbolji primjer je HepB. U trenutku kada bolnice prestanu ostavljati dojam iz "Alana Forda" doći će i do uspostave dvostranog povjerenja. Ovako, ja u sustav ne vjerujem, a ne vjeruje ni bilo tko drugi s iskustvom iatrogeničke bolesti.Citiraj:
mujica prvotno napisa
:roll: MMMdaaa..., samo na koju foru kaniš netočnim interpretacijom ikoga uvjeriti da je neki citat netočno naveden? Ono u čemu je ljepota matematičkog pogleda na stvari je pronalaženje mehanizma koji je neovisan o ostalima. U slučaju pogleda na populaciju, tu su udjeli od nekakve skupine. Dakle ne 99/1% cijepljenih/necijepljenih, nego postotak oboljelih među cijepljenima u odnosu na postotak oboljelih među necijepljenima. Indija je baš fora, obzirom da i među onih 1% ima sasvim dovoljno populacije da se statistika može s velikom sigurnošću potvrditi. To znači da se cijepljenjem postiže veća vjerojatnost oboljenja. Što se mene kao roditelja tiče, to je jedino relevantno, a očito je i tebi to jasno:Citiraj:
mujica prvotno napisa
QED. Dobro je u raspravama na javnom forumu pretpostaviti da sugovornici nisu idioti.Citiraj:
mujica prvotno napisa
A nisu ni ovako. Hajd, budi prvi na svijetu koji je objasnio na koju foru je cjepivo iskorijenilo difteriju. Jasno je da cjepivo sprječava trovanje oboljelih, ali mehanizam iskorjenjenja ove bolesti cjepivom nije nigdje dokumentiran. Čak sam sklon vjervati da je to moguće, ali do danas nisam našao niti jedan dokaz tome u prilog. Cijepljeni ne zna da je obolio - dakle bolest ne postoji. Muljaža? Yok, neznanje.Citiraj:
mujica prvotno napisa
Da. Radi se o elementarnoj statistici. Upravo to indijska studija potvrđuje.Citiraj:
mujica prvotno napisa
Što se tiče istraživanja na cjepivima, indijsko je jako fora upravo zato što je obuhvatilo jako veliki uzorak i dobro je provedeno. Radi se o velikoj pljuski većini ostalih istraživanja. Guess what? Momentalno imaju epidemiju polija, isto UNATOČ cjepivu.
Predlažem primirje, jer očito razgovaramo o istome. Boleština je bilo i bit će, a neke se vjerojatno dadu spriječiti cjepivima. U sve većem broju zemalja cjepiva nisu obavezna, a svejedno su stope procijepljenosti velike. Vjerojatno se možemo složiti da bi sloboda izbora eliminirala situacije gdje Imunizacjski plasira mutno DT cjepivo za školsku djecu. Ljudi (čitaj djeca) koja radi cijepljenja pretrpe trajnu štetu bi vjerojatno imali veću vjerojatnost obeštećenja u odnosu na sadašnju situaciju gdje nitko nije odgovoran.
Bok Davore, nije te bilo cijeli vikend.
Nedostajao mi je tvoj cinizam :)
Vezano uz Indiju i BCG, mislim da sam napisao sve što je potrebno jučer u odgovoru Zorani s linkom na BCG position paper od WHO.
A što se eliminacije difterije oslabljenim toksinom - toksoidom tiče, cijepljenjem se stvaraju protutijela na toksin, onemogućavajući njegovo djelovanje. Toksin ima fragment A i fragment B.
Fragment B je odgovoran za vezanje bakterije za stanični zid i ispuštanje fragmenta A u stanicu.
Fragment A je toksičan i spriječava sintezu proteina u stanicama i dovodi do smrti stanica.
Ukoliko ne dođe do vezanja za staničnu membranu, nema ulaska fragmenta A u stanice, te nema toksičnog efekta fragmenta A. Također nema niti potrebnih metaboličkih uvjeta za razmonžavanje bakterije, koja za preživljavanje i razmnožavanje mora iz stanice domačina preuzeti željezo.
Prema tome, protutijela na toksin, djelovanjem na fragment B onemogućavaju prijanjanje bakterije na stanični zid i ulazak fragmenta A u stanicu i nema beštiji potrebnog željeza.
Posljedica toga je da nema oštećenja tkiva i povoljnih uvjeta za množenje bakterije C. diphtheriae.
Moram biti skroman i priznati da nisam prvi na svijetu koji je to objasnio.
Valjda nisi do sada pitao na pravim mjestima.
Ali vidim da si prilično pismen, pa si mogao to i sam pronaći.
Nemoj me tražiti da stavim link za ovo, jer nije s interneta, nego iz debele knjige. :)
Bok Davore, nije te bilo cijeli vikend.
Nedostajao mi je tvoj cinizam :)
Vezano uz Indiju i BCG, mislim da sam napisao sve što je potrebno jučer u odgovoru Zorani s linkom na BCG position paper od WHO.
A što se eliminacije difterije oslabljenim toksinom - toksoidom tiče, cijepljenjem se stvaraju protutijela na toksin, onemogućavajući njegovo djelovanje. Toksin ima fragment A i fragment B.
Fragment B je odgovoran za vezanje bakterije za stanični zid i ispuštanje fragmenta A u stanicu.
Fragment A je toksičan i spriječava sintezu proteina u stanicama i dovodi do smrti stanica.
Ukoliko ne dođe do vezanja za staničnu membranu, nema ulaska fragmenta A u stanice, te nema toksičnog efekta fragmenta A. Također nema niti potrebnih metaboličkih uvjeta za razmonžavanje bakterije, koja za preživljavanje i razmnožavanje mora iz stanice domačina preuzeti željezo.
Prema tome, protutijela na toksin, djelovanjem na fragment B onemogućavaju prijanjanje bakterije na stanični zid i ulazak fragmenta A u stanicu i nema beštiji potrebnog željeza.
Posljedica toga je da nema oštećenja tkiva i povoljnih uvjeta za množenje bakterije C. diphtheriae.
Moram biti skroman i priznati da nisam prvi na svijetu koji je to objasnio.
Valjda nisi do sada pitao na pravim mjestima.
Ali vidim da si prilično pismen, pa si mogao to i sam pronaći.
Nemoj me tražiti da stavim link za ovo, jer nije s interneta, nego iz debele knjige. :)
Komentar za cinizam ti, nažalost, stoji. To mi je nekako reakcija na ideju da sam kriminalac ako svome djetetu uskratim cjepivo, s čijom primjenom se ne slažem iz 100 razloga.
:lol: a koje? Zamisli, ja znam navratiti i u knjižnicu.Citiraj:
mujica prvotno napisa
Vjerojatno si u pravu da nisam tražio na pravim mjestima, jer sve reference do sada su davale objašnjenje tipa: "mehanizam djelovanja cjepiva na bakteriju nije ustanovljen". Fakat, a što kad postoje druga oštećenja sluznice - toksini difterije nisu jedini koji razaraju stanice, a čovjek može imati "upalu grla" zbog još barem 100 razloga. Hmmm...
(svejedno još uvijek ne kužim zašto bi se protiv toga trebali cijepiti, osim zbog prisile?)
[quote="Davor"]Citiraj:
mujica prvotno napisa
Indija stalno ima epidemiju polija. Među necijepljenom djecom. Jer u siromašnoj zemlji od 1000000 stanovnika, postotak cijepljenih je nezadovoljavajući. I ne zavidim onome tko to treba obaviti.
Istina, i u zemljama gdje cijepljenja nisu obavezna, stope procijepljenosti su velike. Što to govori o ljudima koji se silno protive cijepljenju?
Ovaj zadnji navod je besmislica. Sloboda izbora ne bi eliminirala povremene pogreške u pohrani ili distribuciji cjepiva. Ali to je upravo karakteristična izjava, kakva mi je nedostajala preko vikenda... :D
Pozdrav svima... :naklon:
Evo ja vjerojatno kasnim sa svojim iskustvom, neugodnim iskustvom, na ovom forumu ali želim vam ispričati priču ukratko. Moj sinčić Karlo se cjepio s navršenih godinu dana, točnije godinu je navršio 27.01.2007, a cjepio se 30.01.2007. sa MoPaRu cjepivom. 24-25.02. zakuri na 39 i odjednom dobije konvulzije, odpeljamo ga na hitnu, sa hitne nas pošalju doma da dijete ima šarlah i neka pazim na temperaturu da ne raste. međutim temperatura ne pada ispod 39,5 i u roku sat vremena završimo svojevoljno na zaraznoj. tamo su nam odmah rekli da dijete ima sepsu, 65000 leukocita i da za sada neznaju o kojoj se bakteriji radi ali i da će mu morat radit i punkciju da isključe meningitis. dijete je odmah ostalo na intenzivnoj i istu noć su mu radili punkciju iz kičme i uspostavilo se da ima aseptični meningitis kao reakciju na cjepivo. Bili smo prestrašeni jer smo o tome nešto malo čitali prije iz novina. Naša,sad već bivša, pedijatrica nam nije uopće ništa rekla, iako je mogla nas upozoriti o kakvom je cjepivu riječ i da postoji drugo, Priorix koje nema te nuspojave kao ovo naše od imunološkog. ja nisam ništa niti pitala jer do tog trenutka, ona je više manje uvijek rekla da će nam reći kad možemo platiti drugo cjepivo bez teških nuspojava, znači s 2 mjeseca starosti nismo platili, poslije svaki put da do ovog kobnog MoPaRu-a. Uglavnom, tek nakon toga, na moju veliku žalost, ja sam se na sve strane raspitivala o tom cjepivu iako prekasno, ali možda i nije za slijedeći put jer znam da bi se opet trebao cjepiti kad kreće u 1.razred škole. Ne trebam vam opisivati što smo prošli i nakon toga moj dečkić je još 2 puta završio na zaraznoj jer je još i tamo pokupio niz virusa tako da to već evo traje mjesec dana. tome još nije kraj,ali želim vam reći da možda taj meningitis i nije tako opasan ali nosi dosta stvari iza sebe. Nadalje on sada kad zakuri, ima konvulzije, tj. dobiva klizme da mu spriječe konvulzije jer već na 39 počne plavit. Uglavnom, dr.su nam rekli da su te konvulzije povezane sa meningitisam i da još medicinski nije dokazano zašto su povezane. Hvala na strpljenju.
Pozdrav svima... :naklon:
Evo ja vjerojatno kasnim sa svojim iskustvom, neugodnim iskustvom, na ovom forumu ali želim vam ispričati priču ukratko. Moj sinčić Karlo se cjepio s navršenih godinu dana, točnije godinu je navršio 27.01.2007, a cjepio se 30.01.2007. sa MoPaRu cjepivom. 24-25.02. zakuri na 39 i odjednom dobije konvulzije, odpeljamo ga na hitnu, sa hitne nas pošalju doma da dijete ima šarlah i neka pazim na temperaturu da ne raste. međutim temperatura ne pada ispod 39,5 i u roku sat vremena završimo svojevoljno na zaraznoj. tamo su nam odmah rekli da dijete ima sepsu, 65000 leukocita i da za sada neznaju o kojoj se bakteriji radi ali i da će mu morat radit i punkciju da isključe meningitis. dijete je odmah ostalo na intenzivnoj i istu noć su mu radili punkciju iz kičme i uspostavilo se da ima aseptični meningitis kao reakciju na cjepivo. Bili smo prestrašeni jer smo o tome nešto malo čitali prije iz novina. Naša,sad već bivša, pedijatrica nam nije uopće ništa rekla, iako je mogla nas upozoriti o kakvom je cjepivu riječ i da postoji drugo, Priorix koje nema te nuspojave kao ovo naše od imunološkog. ja nisam ništa niti pitala jer do tog trenutka, ona je više manje uvijek rekla da će nam reći kad možemo platiti drugo cjepivo bez teških nuspojava, znači s 2 mjeseca starosti nismo platili, poslije svaki put da do ovog kobnog MoPaRu-a. Uglavnom, tek nakon toga, na moju veliku žalost, ja sam se na sve strane raspitivala o tom cjepivu iako prekasno, ali možda i nije za slijedeći put jer znam da bi se opet trebao cjepiti kad kreće u 1.razred škole. Ne trebam vam opisivati što smo prošli i nakon toga moj dečkić je još 2 puta završio na zaraznoj jer je još i tamo pokupio niz virusa tako da to već evo traje mjesec dana. tome još nije kraj,ali želim vam reći da možda taj meningitis i nije tako opasan ali nosi dosta stvari iza sebe. Nadalje on sada kad zakuri, ima konvulzije, tj. dobiva klizme da mu spriječe konvulzije jer već na 39 počne plavit. Uglavnom, dr.su nam rekli da su te konvulzije povezane sa meningitisam i da još medicinski nije dokazano zašto su povezane. Hvala na strpljenju.
SORRY DUPLO OTIŠLA PORUKA...
Indija NEMA stalno epidemiju, jer i za epidemiju postoje nekakvi brojčani kriteriji. Isto tako kod nas NIJE u tijeku epidemija meningokokne sepse. (a vjerojatno bi bila kad bi postojalo cjepivo - od čijih posljedica bi umiralo još više djece)
Baš ništa. Ali zato puno kaže o sustavu medicinske zaštite koji poštuje svoje korisnike.Citiraj:
mujica prvotno napisa
OK, ne treba sasvim zanemariti ni marketing.
Tvoj zadnji komentar sam shvatio ovako (Occamova britva): "Situacija s pogreškama u pohrani i distribuciji cjepiva je beznadežna." Dakle, svaka pošiljka bi preventivno trebala dobiti oznaku "biohazard". Ispravi me ako griješim.
mujice, čini se da si u ljudskoj medicini, a ovo se posredno toga tiče: zbog čega je u EU zabranjen uvoz svinja i mesa životinja CIJEPLJENIH od svinjske kuge? Vjerojatno imaju neki dobar razlog :?
Žao mi je zbog svega ovoga, ali ti samo mogu reći da te očito i dalje drže u mraku. Gore citirani dijelovi su dovoljan razlog da ti čak i mujica odbije ubuduće cijepiti dijete, a ako se ipak na to odlučiš, to bi bilo na tvoju odgovornost. Odi s djetetom kod neuropedijatra da te izvede iz mraka.Citiraj:
NINA29 prvotno napisa
Posljedice cijepljenja MoPaRu-om u smislu zaušnjaka i meningitisa imaju kod nas epidemijske udjele.
imam pitanje u vezi cjepiva protiv FSME (Frühsommer-Meningoenzephalitis)
ako mi netko moze ukratko pojasniti malo to cjepivo, ja nemam pojma :oops:, a MM bi dogovorio termin kod pedijatra da cijepimo dijete jer kao zivimo u podrucju gdje "vrvi" od krpelja
od koliko godina se dijete moze cijepiti tim cjepivom (kaze mi kolegica da se ne prakticira prije 3 godine, pa sam zbunjena jer nam pedijatar nista nije objasnio, nego nam dao papir pa nek si procitamo :x )
da li ga uopce cijepiti?
ajd ako se netko kuzi nek mi malo pojasni, pa da vidim sta cemo....
:lol: krivi topic!
Davore, ja fakat premalo znam o tome i dosta se ta tema o tom cjepivu zataškava jer gdje god da sam krenula s bilo kakvim pitanjem o tome, nitko ništa već samo čujem:da strašno je to al šta se može. Ja sad neznam dali ću morat Karla cjepit tim cjepivom protiv tih bolesti kad kreće u 1.razred, tj. dali ću možda moć cjepit ga Priporixom i koliko je to uopće pametno jer na hzzo-u su mi rekli da sam odbila prvi put cjepiti dijete cjepivom s obveznog kalendara cjepljena, tužili bi me da nisam podobna za majku svog djeteta i kaznili me još s 1000 kn globe.
Nisam izdržao. FSME je izgleda učinkovito cjepivo, ali tek nakon par doza i uopće ne štiti od borelioze pa se nakon cijepljenja svejedno treba štititi od ugriza. U malom broju slučajeva izaziva GBS.
Za sve ostalo pitaj svog pedijatra.