ja isto mislim da je to razvojna stvar. diskrepancija izmedju kognitivnog i emotivnog je karakteristicna za darovito dijete, ali nikako i za darovitu odraslu osobu sto dokazuju bezbrojni primjeri genijalnih znanstvenika i umjetnika koji nikako nisu mogli biti emotivno nezreli.Citiraj:
Zdenka2 prvotno napisa
meni je, medjutim, ta emocionalna nezrelost kod malog djeteta nekako potpuno razumljiva. kad gledam m. vidim da moze lako "natrpati" svoj mozgic svim mogucim informacijama koje pozeli, ali za emocionalnu zrelost je potrebna odredjena kolicina "zivotnih" situacija koje tako malo dijete, uz svu mogucu zainteresiranost i trud, u svojih nekoliko godina zivota naprosto nema priliku sakupiti.
premda je emotivno na nizem stupnju nego kognitivno, m. je toliko osjecajna, osjetljiva i prijemciva, a takodjer i emotivno inteligentna da mi je gotovo nezamislivo da bi u buducem zivotu mogla zaostajati u tom podrucju.
mislim da je kod ovoga presudna uloga "karizmaticnog roditelja" (zavoljela sam ovaj naziv kojeg su skovali psihlozi r. brooks i s. goldstein u svojoj knjizi "Raising Resilient Children").