Ana, šeflja je ono čime grabiš juhu- veli mi striček s mora da se veli i kacijola.
Printable View
Ana, šeflja je ono čime grabiš juhu- veli mi striček s mora da se veli i kacijola.
Mi kažemo kacijola, hvala ti :*
Danas isprobavam recept pa javim dojmove, ali mogu ti reći da nisam primjetila da ima za kupiti gotove kore :/
Tih gotovih kora stvarno ima posvuda. Nisi valjda obraćala pažnju. U velikim dućanima (tipa Konzum) imaš 100%, a i u velikoj većini malih, čak i u nekim pekarnicama i na tržnici gdje prodaju domaću tjesteninu. Pakiranje ti je uvijek pola kile, odnosno 12 kora.
Ja sam jučer skuhala više umaka za paštu bolonjez i tako mi je ostalo mesa.
Zato sam ga danas iskoristila,složila u posudu musaku,zalila mileramom i -gotov ručak,samo ću 15 minuta zapeći.
Piletina na zaru, njoki i salsa od tikvica, patlidzana, pomidora, cesnjaka i bosiljka.
Domaća pileća juha sa domaćim jetrenim knedlicama, pečeni bataci sa mladim krumpirom i mladom mrkvom, salata i kremšnite.
Jučer su bile špagete bolonjez s parmezanom, zelena salata i za desert marelice.
Danas:
goveđe-povrtna juha sa zvjezdicama
pileći file mariniran u limunu i pohan sa sezamom
dinstane mlade zelene šroke mahune
pire-krumpir
miješana salata (luk, paprika, rajčica, krastavci)
desert - muffini od borovnica i čokolade, a po želji sladoled (meni muffini bili predobri!!)
Filana paprika, napokon. :D
Tek danas sam je prvi put kuhala ove godine.
Odmah na dvaput, ostatak seli u škrinju.
Inače, kupovne kore za štrudle bolje prije malo navlažite, ja ih obično stavim između dvije mokre kuhinjske krpe, da budu savitljivije. Onda ne pucaju.
U protvan stavim puno maščobe i gore ih dobro nasaftam, ili kiselim vrhnjem ili margarinom, ovisi čime ih punim.
Danas laganini paštu nakon mora najbržwe gotovo a mala voli sa salsom
Juha od jučer, samo sam ukuhala tjesteninu.
Rižoto s celerom, mrkvicom, tikvicama, graškom, rajčicom, lukom i junetinom iz juhe.
Krastavci s vrhnjem i lukom na salatu.
Sladoled desert.
danas:
varivo od mahuna s mrkvicom i paradajzom
sutra:
fajitas - puretina s povrćem i kukuruzom i ostalo što ide uz to; umaci, salata, ribani sir, tortilje... mljac :)
Rucak: puretina s povrcem u woku, riza
Vecera: domaca pasteta od tune na toastu
Maxime, svaki put kad naletim na tvoje jelovnike naglo ogladnim...Tko kuha te delicije u tvojoj kući :? , Najrađe bih te svaki put žicala da stavljaš recepte, izbor jela je fenomenalan, ali vjerovatno vam treba dosta vremena za pripremu...
BTW. Kako praviš biskvit od 5 jaja i kremu od vanilije za TORTU U ZDJELI?
BTW. Mi smo danas frigali arbune, fažolet s mladim krompirom, za desert; knedle.
Danas juhica, piletina s rostilja (kucnog), mladi krumpir i z. salata,
a za sutra trazim ideju na ovom topicu
Danas - pileći paprikaš i riža
Sutra - grah s ričetom
danas se nadam lignjama s krumpirom(ako dobijem recept na vrijeme :lol: ) u suprotnom babure punjene sirom i zapečene u rerni s prelivom od jaja! :mrgreen:
danas:
pesto trapanese i salata od svega i svačega, desert sladoled i borovnice
sutra:
riža s tunjevinom, i topla salata od patliđana, rajčica i paprike pečenih na roštilju + maslinovo, bosiljak...
Imam dobar recept za ljetnu cugu :):
VOĆNO-BILJNI BOKAL
nasjeckati par breskvi i npr. šaku jagoda /može i maline i sl. voće/, ubaciti u bokal, preliti sa prošekom, limunovim sokom, i votkom, ubaciti šaku svježih listova bosiljka ili mente i staviti u frižider da se dobro ohladi.
cugati u večernjim satima, kad djeca zaspu... :mrgreen:
/točne omjere votke i prošeka imam doma napisane, pa ako koga zanima, napišem/
mi jučer - lignje s krumpirom i zelena salata. Za danas smišljam.... tj. došla tu krast ideje :mrgreen:
Linda - čini se divna ova štrudla - daj reci jel treba stavljat šećer na višnje ili nije potrebno (bojim se da ne bude kiselo)?? Baš sam zbunjola.. :/
/točne omjere votke i prošeka imam doma napisane, pa ako koga zanima, napišem/[/quote]
jako me zanima :)
E, da ima li neku recept, mislim na omjere za sangriju ili ... nešto slično.
Ja sam na jednoj zabavi pila fenomenalno ljetno piće, gomila ljetnog voća se preko noći ostavi u malo vina, a onda se prije služenja u onoj velikoj zdjeli za punč doda pjenušac, vino i kockice leda.
Vino je bijelo i sve je jako, light, osvježavajuće i fino.
andiko, ako su višnje jako kisele, onda stavi još malo šećera za svaki slučaj, ali u smjesu ide dosta šećera, pa u principu ne bi trebalo još dodavati.
I mene zanima isto što i taliu7, dakle, anek, čekamo!!! :cekam:
Kad smo već kod kombinacije voća i alkohola, jednom sam kod prijatelja probala lubenicu svu natopljenu votkom, jedeš krišku lubenice, a osjećaš i votku...Dovoljna je jedna kriška... :saint:
jučer-riža s piletinom i pečenim paprikama i tikvicama u pećnici,a za desert banana split.....
danas-pohane tikvice prelivene vrhnjem sa češnjakom (recept sa rode) i jedva čekam probati jer zvuči famozno....
Jučer-lignnje punjene sa sirom, češnjakom, peršinom i maslinovim uljem + pečeni krumpir
Danas-punjenen paprike i pire krumpir
Kako sam ja znala u ovome uživati :mrgreen:Citiraj:
fritulica1 prvotno napisa
Prutići od puretine A´LA WILD :? (to je ono što na tv-u reklamiraju onu ženu sa okovima na nozi :lol: ),zeleni rezanci i paradajiz salata sa mozarelom.
Zapecene tikvice punjene bolognese umakom i posute parmezanom, salata od domacih rajcica i paprike. :mljac:
Djeca: kajgana s paradajzom + voće za desert
Odrasli: salata od tunjevine + voće za desert
Mmm, ovo mi dobro zvuči. Je li tikvice napuniš sirove? Koliko dugo pečeš?Citiraj:
enya22 prvotno napisa
Tikvice prerezem uzduz (ovisno o velicini, ako su vece onda jos i na pola), pa izdubim sjemenke. Napravim smjesu (par zlicica) od maslinovog ulja, krusnih mrvica persina i malo soli, pa stavim zlicicu toga u svaku od tikvica. Zatim zapecem 15-ak min. Izvadim i punim prethodno skuhanim bologneseom (cesto skuham vecu kolicinu, pa zamrznem u manje porcije, jako prakticno!). Onda pospem parmezanom i stavim peci na 200°C jos cca. 20-30 min.Citiraj:
vertex prvotno napisa
Hvala!
jucer: punjene tikvice+salata
danas: tijesto sa ragu umakom+salata
sutra: trazim inspiraciju medju vasim idejama :mrgreen:
meni danas 1 dan dijete :cry: a muz ispasta pa jede pizzu :mrgreen:
Jučer: Pašticada i njoke
Danas: pastrve na roštilju i blitva
Danas jedemo salatu od junetine i jaja. Razmišljam da napravim varivo od graška za sutra.
Pileci baci marinirani u soja umaku na gradelama i grcu salatu
MAXIME, pa di si više, ja hoću recept za tortu u zdjeli, (sve; biskvit, kremu), pokvarit će mi se jagode u frižideru... :/
danas:varivo od mahuna i piletine
sutra: varivo od krastavaca+peceno meso
cetvrtak: teleca juha sa puno povrca
Danas: punjene paprike
Sutra: musaka od karfiola
JUčer - ostaci od nedjelje:
goveđe-povrtna juha s rezancima, od junetine iz juhe, graška, mrkvice, luka i rajčice napravila sam umak za makarone; uz to svježe zelje s paradajzom na salatu.
Danas:
neka vrst musake od karfiola i mljevenog mesa s bešamelom zapečeno u rolu, zelje na salatu.
Što je to varivo od krastavaca? Jel od svježih, ja ih do sad jela samo na salatu...Citiraj:
bucka prvotno napisa
Juha mi se kuha, inspiraciju potražih šta ću kuhat...mogla bi bacit 2 veće ribe na gradele i skuhat povrća uz to...poslije ću do pazara(tržnice)
Jučer - pileća juha, krumpir pire, punjene tikvice (kao filana paprika) i palačinke za desert
Danas - kuha MM :mrgreen: - omlet i paradajz salata
Sutra - tortilje sa piletinom