dobra ideja, samo...
... niti sad ne kupujemo puno više od minimalnoga :x
Printable View
dobra ideja, samo...
... niti sad ne kupujemo puno više od minimalnoga :x
Eh da...
prenosim tekst sa linka
05. 02. 2008. | 17:55
BOJKOT KUPNJE
Sedam dana samo po nužne namirnice
Autor Romana Kovačević Barišić
Foto: A. Bronić
Svi hrvatski potrošači od četvrtka će biti pozvani na jednotjedni bojkot kupovanja! Prvi put i hrvatski će potrošači imati priliku pokazati svoje nezadovoljstvo cijenama i tretmanom. Od četvrtka do četvrtka kupujmo samo osnovne namirnice, apel je Hrvatskog saveza udruga za zaštitu potrošača!
Neprihvatljive poruke
Pozivom na jednotjednu minimizaciju kupnje želimo pokazati građanski bunt prema svemu što se na tržištu događa. Želimo potaknuti potrošače da postanu svjesni svoje snage i da pokažu kako su protiv ovakvog načina neuvažavanja najavljuje Vesna Brčić-Stipčević iz Udruge za zaštitu potrošača, inače profesorica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.
Savez udruga čine HUZP Zagreb, Slavonski Brod i Samobor, Dalmatinski potrošač Split, Dubrovački potrošač, Šibenski potrošač, Zadarski potrošač i UZP komunalne djelatnosti iz Solina.
Prošlotjedni dogovor o pojeftinjenju bijelog i polubijelog kruha te svježeg mlijeka i suncokretova ulja od osam do dvanaest posto, potrošačke udruge ne smatraju bitnim korakom. Što je s voćem, povrćem, mesom i ostalim prehrambenim proizvodima, što s bezobraznim poskupljenjima komunalnih usluga, a što s najavama poskupljenja energenata za gospodarstvo koje će se opet odraziti na građane?
Čak ni navedenim proizvodima nisu svi snizili cijene, ali to je i njihovo legitimno pravo, kažu u HUZP, jer ne može se dirigirano upravljati ekonomijom. To se treba regulirati drugim mjerama. Domaći proizvođači su subvencionirani, a kad u svijetu nešto poskupi, cijene se dižu, pa tako potrošači dvaput plaćaju jednu stvar kaže Brčić-Stipčević. Na primjeru kruha, koji je u dvije godine poskupio gotovo dvostruko, također je vidljivo nepoštovanje potrošača.
Pravilnika za kruh nema, mi jedemo aditivima napuhane spužvice ili tko zna kakvim tvarima obojene tobožnje "crne" i "kukuruzne" vrste kruha! Devedeset posto kruha je "lažnjak", a cijene peciva prijevara su stoljeća zaključuje prof. Brčić-Stipčević.
Za akciju 76 posto
Večernjakova anketa na 900 ispitanika pokazala je da prosvjed podržava 75,7 posto građana. Zanimljivo je što su se podjednako izjasnili i stariji i mlađi, i muški i ženski, te glasači različitih političkih stranaka. Znači li to da će od sutra do sljedećeg četvrtka Hrvati doista apstinirati od većih kupnja?
svidja mi se ideja
i meni.
Ja ću probati. Valjad mogu sve što mi treba kupiti na placu.
nikakav problem, samo mene zanima da li će ovo objaviti na svim Dnevnicima, na radiju, u novinama i sl.
tek tada bi imalo efekta. Pitanje koliko će ljudi kliknuti na ovaj link ili pročitati taj poziv
ja sam čula jučer na TVu i danas na radiju
ja također izbjegavam Konzum i svaki put sve iznova iznenadim kako je skup
kupujem inače uglavnom u Mercatoru koji uvijek glasi za najskuplji trgovački lanac ali baš sam neki dan uspoređivala cijenu trajnog mlijeka (ja na žalost ne mogu piti svježe jer mi imam grozan miris pa ga ne bih nikad pila) i šokirala se kad sam skužila da je vindijino trajno mlijeko ono s dodacima vitamina i omega 3 u Konzumu 7,69 litra a u Mercatoru ga plaćam 6,79, katastrofa, a to je samo jedan primjer, ima puno takvih proizvoda
voće sam počela kupovati i u kauflandu jer imaju dosta povoljne cijene a ne bude već svo osušeno, trulo i fuj nego skroz ok
na sreću povrće i meso uglavnom ne moram kupiti jer imam sve domaće pa kupujem eventualno salatu i karfiol a od mesa junetinu i teletinu iako i to često nabavim domaće pa je puno jeftinije a znam što jedem
piliće i svinjetinu imamo od roditelja MM a povrće si sama posadim na vrtu, svekrva isto pa mi i ona pomogne tako da mi je to super jer nemam pojma koliko bih novca trošila da još i to moram kupovati + znam što jedem i to se uopće ne može usporediti s kupovnim mesom
a najviše su me nasmijali ovi iz Ine ovaj tjedan, pojeftinili su benzin za 13 lipa, sve ostale derivate ništa a cijena na svjetskom tržištu je već 2 tjedna oko 15 dolara niža nego što je bila kad su digli cijene goriva u nebesa
ne znam da li da :cry: ili da :lol: koji su to likovi i kako oni opravdavaju svoje cijene
prije 3 godine kad smo uvodili centralno grijanje na lož ulje cijena mu se kretala oko 2,50 kn a sad je 5,10, nemam uopće riječi
kad je cijena nafte narasla na 100 dolara podigli su cijenu na tih 5,10 i sad ga već mjesec dana nisu snizili iako je cijena nafte pala za nekih 15 dolara
sve u svemu užas
a tek ove banke s kamatama, ne želim uopće razmišljati kako je ljudima koji imaju rate 3 tisuće kuna i više za stanove koliko su im se sad još povećale
I ja podržavam bojkot![/b]
Sve je kod nas moguće: Jučer gledam u Konzumu pileća prsa sa kožom i bez kože. Ova bez kože su kunu skuplja. Skidanje kožice dakle košta jednu kunu. :roll:Citiraj:
TeddyBearz prvotno napisa
mislim da je to više zbog toga što ovdje nemaš kožice dakle dobila si čisto meso pa je onda to naravno skuplje a ovdje imaš i "otpatke" pa je jeftinijeCitiraj:
Dijana prvotno napisa
meni je skroz normalno da su cijene različite za cijelo i za narezano pile kao što i ribu uvijek platiš skuplje ako uzimaš filete od cijele ribe
cijeli oslić obično dođe oko 20-tak kuna a oslić u fileu oko 40 kn
Ma kužim ja njihovu računicu, ali mi ne paše. Ja skinem kožicu za 10 sekundi i bacim je susjedovom psu. :mrgreen: On omasti brk a ja uštedim kunu. Naravno, to je simboličan iznos, ali kunica po kunica.. ;)
Sinoć sam htjela kupiti file grgeča za današnji ručak kad ono :shock: 110 kuna kilo :shock: još kažem ribaru, a on kao pa šta sad uzmite brancina on je jeftiniji... Ja sam mu rekla da ćemo još malo samo piletinu jesti, kako je krenulo :(
ja ga isto već dugo nisam jela jer mi je isto prestrašno dati preko 100 kuna za kg ribe, znala sam kupiti na akciji u coopu prije, onda je cijena bila oko 80 kuna a sjećam sam da sam znala vidjeti i u spaaru grgeča na akciji samo to mi nije nikako u bliziniCitiraj:
pikulica prvotno napisa
ali ni piletina nije više baš jeftina i ja stvarno nemam pojma kako bismo MM i ja živjeli da moramo kupovati piletinu i svinjetinu obzirom na količine mesa koje jedemo :/ jer i ovako potrošim puno kupujući kemijske i higijenske proizvode i samo nešto od prehrambenih proizvoda
ma kužim te ja, i ja sam počela gledati na svaku kunu a imamo kao lijepa primanja za današnje pojmove, ne mogu uopće zamisliti kako žive ljudi koji rade za ispodprosječna primanja, prestrašno gdje to ideCitiraj:
Dijana prvotno napisa
I u mojoj pekarni je ovaj tjedan sve otišlo gore. :/
Katafakinstrofa. :roll:
ni mi. i ne vidim sto se moze postici ovime. prosvjede volim, ali ovaj mi nije osobito smislenCitiraj:
Juroslav prvotno napisa
Ja ću ipak pokuša prosvjedovat
samo mali komentar na bojkot (kojem smo se mi i moji roditelji pridružili)...idem jutros prema gradu kraj superKonzuma Sarajevska...a parking se laganoo puni, vraćam se oko šestice..a parking prepun..toliko o svijesti ljudi...
imam blagi osjećaj da ljude (lumpenproleterijat) uglavnom baš briga, glavno da je tekmi i pive (ili za ženske kave, pljuga i sapunica) i sve će biti OK :/
snjez, od sutra..
ajde pošto pljunem do Konzuma...baš ću vam javiti stanje na parkingu..istog...ne znam nekak nemam povjerenja u većinu...
osim ako je ovaj put došla voda preko grla.. ;)
Od danas je bojkot, ajd javi kakva je situacija na parkingu ..
glede toga, u današnjem Jutarnjem ima članak o tome.... i komentari poznatih osoba
Između ostalog Pišekica je izvalila da je njoj to ionako svejedno (bojkot), jer uglavnom šopingira u Sloveniji :roll: :roll:
A Ćiro je izjavio da su u pogledu jedinstva, Hrvati nažalost jedinstveni jedino u ratu i na velikim sportskim događajima....
vezano uz ovaj bojkot..... mislite li da će to imati ikakvog rezultata?
ja nisam jučer uopće išla u trgovinu, danas kupim samo kruh i mlijeko.
no, nažalost nemogu baš reći da je ova akcija medijski dobro poraćena. mislim da se trebali dobiti više prostora za to, novine, TV, radio....
čini mi se kao da veliki broj ljudi uopće nije doživjelo tu akciju.
a i to sa javnim osobama i njihovim mišljenjima, mislim zbilja, boli Ćiru ona stvar šta je ulje 17 kuna .....to su ljudi koji ne žive u realnom prostoru i vremenu sa svima nama ostalima.
sumnjam da bi imalo i da su stalno na tv-uCitiraj:
bleeda prvotno napisa
a što se tiče Ćirinog mišljenja, slažem se da njemu to nije bitno ali je s druge strane čovjek u pravu, takav smo narod
što rade naši sindikati?! da li se lidl ponaša prema svojim zaposlenicima u Njemačkoj kao prema ovima u Hrvatskoj?! moš si mislit! tamo bi ih sindikati pojeli žive i svi bi bili na ulicama a kod nas svi šute, nešto mrmljaju i komentiraju u svoja 4 zida i panično čuvaju posao jer eto barem rade
a da stvarno 7 dana nitko ne ode ni u jedan veliki lanac, ma da nitko ne kupi ništa osim kruha i da na ulice izađe milion ljudi prosvjedovati protiv stanja u državi u svim većim gradovima u Hrvatskoj onda bi se možda nešto i mijenjalo, ovako ... :roll: teško
ma glavno da je u vijestima bio kompletan izvještaj o tome kako je Britney puštena iz bolnice :(Citiraj:
bleeda prvotno napisa
Ja neću ići tjedan dana u velike trgovačke lance, u biti pokušat ću ne ići ni u jedan dućan.
Moramo svi podržati akciju, a ne reći "nitko neće, pa neću ni ja jer ionako neće imati efekta".
slažem se apsolutno da svatko treba prvo poći od sebe iako osobno sumnjam u efektCitiraj:
annie84 prvotno napisa
pretpostavljam da ću i sama bez problema podržati bojkot ali ja ni inače ne idem baš puno u velike trgovačke lance, uvijek doma imam zalihe za minimalno mjesec dana a dnevno kupimo kruh i povremeno neko voće i povrće
bilo bi super da se konačno i u Hrvatskoj stvori kritična masa onih spremnih na prosvjede, bojkote i slično ali nažalost čini mi se da Hrvati ipak više vole dići još jedan kredit da si poprave financijsku situaciju pa dok doslovce ne bankrotiramo
Mene najviše živcira ribarinica. MM prije neki dan kupio orade - oko 80 kn, bile su tako-tako. Uzgojene, malo previše mekane. Kako ih nije sram tako derati ljude na uzgojenu ribu. Pa kad sam u Zg radije si onda kupim Žumberačku pastrvu, barem znam da je friška.
A što se tiče akcije...joj mi stalno idemo u dućan. Nikako da izbjegnemo odlaske s popisom. Ne volim ići u mjesečnu kupovinu jer se ne troši sve jednako onda bezveze nahrčkajem zalihe - nije da to ne volim :lol: , hrčati.
Razmišljala sam o on-line kupnji, ali za sada to imaju samo Konzum i Mercator. U Konzumu mi je katastrofa i voće i povrće, a skužila sam i da su pelene i vlažne paramice jeftinije u mercatoru.
ni ja neću ići...samo po kruh i ako mi nestane mlijeka....Citiraj:
annie84 prvotno napisa
i širim ovu vijest među svima koje znam...nadam se da će biti barem malog efekta...a čak i ako ne bude, znat ću da sam ja dala sve od sebe... nije u mojoj moći da druge natjeram na to...
prvo, što podrazumijevaš pod žumberačke pastrve? Nije valjda one iz Divljih voda? jer ako da, onda ti je možda i bolje jesti tvoje orade s obzirom na to što sam čula s čime ih hraneCitiraj:
Alkemicarka prvotno napisa
Drugo, pa zar ti nije bolje ići u dućan s popisom, nego bez njega? Ja, kad se držim popisa, uvijek manje potrošim.
treće, svi kažu da je konzum sad najskuplji, nije to ono što je prije bilo
A što se tiče akcije, ja je podržavam, iako sumnjam da neću uopće ići u dućan, mi trošimo jako puno voća, cijedimo sokove (ili da idem na plac :/ '), ne znam baš da će nam izdržati, ali svakako neću ići u nikakav veći shopping već potrošiti sve kaj imam doma.
Ali moram izraziti svoje sumnje u aktivizam većine, iako to vuče negativne vibre, ali jednom mi je jedna osoba kojoj sam proslijedila jedan alarmantan mail u vezi svjetskih voda i predviđenog stanja s vodom za 50-100 g, rekla da smo mi, koji si međusobno šaljemo takve mailove itekako svjesni toga svega, ali, nažalost, ostala većina uglavnom uopće ne razmišlja o tome
iako, ovo je jedna drukčija tema koja se tiče svačijeg džepa, ali, kao što reče jedan slušatelj dana na Speaker s corneru na 101, vlada sveopća letargija i svi misle da ništa ne možemo promijeniti pa se prepuštaju i jadikuju
A tko bi im i uzeo za zlo tu letargiju nakon slučaja Cvjetnog trga :x
Nisu s Divljih voda. Redovito ih kupujemo kod debelog stričeka na Jarunu i fakat su fine.Citiraj:
branka1 prvotno napisa
Popis - htjedoh reći da mi uvik triba toliko stvari da ih je nemoguće zapamtiti, a u mjesečne kupovine mi se ne da ići jer mi ostava uvik izgleda kao da će početi atomski rat, a zalihe su mrtvi kapitali.
Pa i meni se čini da je Konzum postao dosta skup. Idemo uglavnom u Getro, a tu i tamo zanmo otići i u Metro.
izvještaj o stanju na Konzumovom parkingu....i sjeverna i južna strana bile su popunjene ez južuel...a nije bilo ni neiskorištenih kolica više nego inače....
mi nismo išli u dućan, čak ni po kruh (imali smo malo od jučer, a za ručak je bila manistra)..
da bar svi ozbiljno shvate ovo pa da bar to poluči nekakav odjek, makar da se vidi da su ljudi svjesni stanja u kojem se nalazi, ne samo Hrvatksa, nego cijeli svijet.
Kaj se nas tiče, odlučili smo skroz otkantati stvari koje nisu potrebne, npr.slane štapiće ili kikiriki, ili sokove u tetrapaku..
probajte si samo izračunati koliko limunade možete napraviti od kg.a limuna...
čak se mislim preorijentirati na pečenje kruha doma...
dvije puter štangice (neke fakin'delux) u Konzumu 7,00kn :shock: :shock: :shock: to mi je otvorilo oči
I parkiralište Bille (Rotor) danas navečer prepuno. No comment. :roll:
Mi smo se pridružili bojkotu, bar ću isprazniti zalihe. Najnužnije ćemo kupiti na placu, ako baš zatreba. Kruh mogu sama ispeći, mlijeko mi nije neophodno.
Jedino sam razočarana s odazivom i informiranošću građana.... :(
a meni danas dragi slavi ročkas i skužila sam da mi fale neke stvari za hranu koju sam mislila napraviti i sad sam tak jadna...želim podržati bojkot, a opet bih mu to htjela napraviti za rođendan... :?
pa bojkot nije u tome da uopće ne ideš u dućan, već da kupiš samo najnužnije ukoliko ti fali.
I mi bojkotiramo. Mislim, cijene su fakat :roll:
ne kupujem ništa osim mlijeka... nemam mjesta za držat kravicu tu ali sve ostalo mi raste / živi tu oko kuće... i tjedan dana ću živjet od pražnjenja zaliha... a na coolinarki sam našla i neke ideje za skombinirat ovo što imam... danas imam rižu (prije kupljenu), biži (domaće iz škrinje) na maslu (iz frižidera) i malo svinjskog filea (iz škrinje - imam još malo domaćeg) :D baš mi je drago jer ću malčice uštedit...i jako sam ljuta na cijnu masla u lokalnom dućanu (megle :evil: 16,90)