Znaci ista situacija ko i s rubeolom: jedan dio populacije stiti drugi?
Printable View
Znaci ista situacija ko i s rubeolom: jedan dio populacije stiti drugi?
Evo da i ja malo uletim u raspravu. Ne kužm se u cijepiva ali nimalo al bi se htjela osvrnuti na dvije stvari
1) kometari na doktore, pedijatre: to zaista jesu ljudi koji su završili fakultete i neuporedivo su stručniji u svom fahu od kajjaznam, nekog ko se bavi nečim četrnaestim, npr. vodoinstalacijama. S druge strane, medicina je ogromno područje i pedijatar defintivno nije stručnjak za imunologiju ni pod razno (moja ginićka nije znala nalaze TORCH testa protumačit npr i digla je frku jer mi je IgG bio pozitivan kaj sam ja uredno izignorirala jer sam se informirala na tom groznom internetu :)). Dalje, stvari se u znanosti mijenjaju (čak i u stamenoj matematici, ne bi vjerovali), a u bioznanostima se rapidno mijenjaju. Dakle, ni svaki imunolog nije apdejtan, to ovisi o njemu i njegovom angažmanu. Opet dalje, svi vi koji ste studirali, sjetite se koje sve s vama studirao i kako su se ispiti polagali. Naravnoučenje: netki liječnik koji se provukao na faksu i poslije nije sam zainteresiran da non-stop uči i obnavlja svoje znanje, da, može dati glupave savjete. Na nama je da procijenimo koji nam se doktor čini bolji i da važemo. I u bitnim stvarima uvijek bi tražila barem tri mišljenja, iskreno. I da, gledala bi još sama po netu.
2) o cjepivima: ko što rekoh, nemam pojma o tome. Al ono kaj znam je statistika. I to je vrlo, vrlo zeznuta stvar. Tako da institut A može raditi istraživanja na istoj skupini ko institut B i, ak je stvar pipava, mogu donijeti prilično različite zaključke o istom. Evo banalnog, užasno pojednostavljenog i glupavog izmišljenog primjera: recimo da gledate kajjaznam kako mrkva u prehrani utječe na glaukom. I uzmete 50 ljudi koji jedu mrkvu (nazovimo ih grupa 1) i 50 koji je ne jedu (grupa 2). U prvoj grupi nađete 2 s glaukomom a u drugoj 12. Da li je automatski ispravan zaključak da je bolje jesti mrku pa da su manje šanse da imate glaukom? Ne. Može se npr. desiti da je od ove dvojice s glaukomom iz grupe 1, jedan menadžer. A iz grupe 2 da je od ovih 12 npr 10 menadžera. Pa sad ispada da i to kaj je netko po zanimanju (stres ili ne stres) isto tako povezano s galukomom. I te se faktore treba ispitati i međusobno povezati ili isključiti. Sad pomislite na imunologiju i na xy međuveza i parametara. Potrebno je nebrojeno testova na tonu ljudi da bi se išta izvuklo a ni onda nećete biti 100% sigurni u pojedničnom slučaju, to su ipak samo vjerojatnosti.
Ono kaj želim reći je da, ako vas neka ovakva tema zanima, ne čitate novine i ne pitate ovog i onog nego lijepo sjednete i skinete stručne članke s imenom i prezimenom autora, institucije gdje lijepo piše na temelju koji ispitivanja i s kojim metodama su došli do zaključaka. Pa mislite svojom glavom i važite. Sve ostalo ima tendenciju biti pokvareni telefon. A ako nemate vremena, ko što nemate (jer to nije jednostavno), kaj ću vam ja :). Oslonite se na druge, susjedu imunologa ili frendicu novinarku.
Evo me natrag.
Zanima me je li netko slučajno prati francuske medije. Nešto sam načuo da su zbog velikog broja ljudi što su razvili neurološke probleme (1300 ili tako nekako) nakon cijepljenja Hep B cjepivom digli frku i Glaxco i (kršitelj koda)is će vjerojatno popušiti tužbu. Ne znam detalje ni vjerodostojnost.
Dadica, zar je već prošlo mjesec dana?
Pa da, a vidim da sam ti jako falio. Vjerojatno ti je poznata situacija u Francuskoj pa ćeš nam znati reći koju o tome. Ili se uzalud nadam?
uzalud.... 8)
...a cvikse su zato što znaš, ali ti to ne pada na pamet podijeliti s drugima.
Imam novi izazov za tebe (ili nekoga s poznavanjem norveškog): [url=http://www.regjeringen.no/nb/dep/md/pressesenter/pressemeldinger/2007/Forbyr-kvikksolv-i-produkter.html?id=495138]Forbyr kvikks
Besplatni e-book: "Cultural Dwarfs and Junk Journalism" by Martin Walker
Knjiga govori uglavnom o jednom spin doktoru i o nekim drugim ljudima čije je živote upropastio, sve u korist korporacije.
Off-topic: Procitat cu knjigu kad uhvatim vremena, no ovako ovlas pogledavsi neke dijelove, nisam siguran da necu odustati od citanja. Naime, koliko sam vidio, autor se na mjestima i sam ponasa kao spin doktor, braneci neku stvar samo zato jer se ta stvar kritizira (odnosno, jer za nju tvrdi da je kritiziranje rezultat spin doktora korporacija, industrija). I pri svom kritiziranju ne opravdava tu stvar, nego napada kriticare i pravi se slijep na argumente kriticara. Isto ono sto spin doktori rade.Citiraj:
Davor prvotno napisa
U pravu si po pitanju oštrine pisanja. Linkao sam izravno na knjigu, a vjerojatno bi bilo bolje da sam stavio link na stranicu s opisom pa bi odmah bilo jasnije o kakvom štivu se radi: http://www.slingshotpublications.com/dwarfs.html
Ne postoji milom na silu. Gandhi je vodio nenasilan sukob, ali svejedno sukob i uspjelo mu je.
Nije u pitanju ostrina - ne vidim da je autor bas nesto osobito ostar. U pitanju je logicki pogresan nacin argumentiranja, od ad hominem do straw man logickih "pogresaka". Autor koji se bavi takvom temom ne moze si dozvoliti pisanje takve knjige jer je se nece shvatiti ozbiljno - radi iste pogreske (bilo namjerne, bilo slucajne) za kakve optuzuje one koje kritizira u knjizi.Citiraj:
Davor prvotno napisa
Kužim.
U zadnje vrijeme se dogodilo nekoliko interesantnih obrata u "necjepiteljskoj" zajednici koji se mogu bez većih problema okarakterizirati kao neozbiljni, poput Merckovog "whistleblowera" koji je, kao, opisao sve gadosti te firme. Na kraju je ispalo da najvjerojatnije nije bio autentičan, nego da je podmetnut kako bi ga neupućeni citirali i tako fokus s pravih stvari skrenuli na "neznanje" cijele necjepiteljske zajednice. Iako su likovi poput Dr Bena Goldacrea oštetili veći broj poštenih ljudi, svejedno je pogrešno davati povoda za čiste "zicere" u argumentaciji.
molim lijepo savjet
možda ste o tome već govorili u ovom topicu ali ja zaista nemam vremena iščitavati
dakle, doktorica nam je rekla da malo razmislimo da li bismo Adriana cijepili protiv vodenih kozica(nije obavezno cijepivo)
ja sam ostala malo :shock: jer šta nisu kozice standardna dječja bolest koja nema nekih komplikacija....pedijatrica tvrdi da kod kozica ne postoji obaveza liječnika da prijavi komplikacije nastale od kozica tako da se nigdje ne vodi takva evidencija, a da komplikacije postoje
npr. navela je jedan primjer zdravog odraslog muškarca iz Zg koji je zbog neke alergijske reakcije bio na terapiji kortikosteroidima što je potisnulo njegov imunitet a u međuvremenu je došao u kontakt s virusom kozica i od kompikacija umro :shock: ...dakle to je sve splet nesretnih okolnosti ali obzirom da je Adrian alergičar i da je povremeno na kortik. terapiji ovo me je stvarno prestrašilo pa me zanima vaše mišljenje i vaša saznanja o svemu tome
Ne znam što bih ti rekla. Ima ljudi koji umiru i od gripe. Ima i onih koji se poskliznu u kupaonici, udare glavom u rub kade i umru. Događa se da se ponekad naizgled zdrava mlada osoba sruši mrtva. Ne znam, ne možeš se cijepiti protiv života. Osobno, neshvatljivo mi je da netko, uz gomilu obaveznih cjepiva, predlaže roditelju da desetomjesečno dijete cijepi još sa strane protiv nečega. Ali, tko voli...
Stvarno ne znam jeste li već pisali o tom cjepicu, pa ako jeste ispričavam se što ponavaljm, no molim nekog da mi sažme.
Iz određenih razloga razmišljam da slijedeći tjedan A. cijepim protiv Hepatitisa. Ta bolset danas je vrlo raširena, dobiva se na puno načina i često ne znamo kad smo u dodiru s njom pa me strah.
Što vaše pleme kaže na to cjepivo?
Moja pak pedijatrica ne preporuča cijepljenje protiv kozica...
Protiv kojeg bi ga hepatitisa cijepila A ili B?
oprostite!
Ja sam padobranac :mrgreen: .
Može li me netko uputiti na neke linkove gdje ću se uputiti u osnove toga o čemu raspravljate? Malo sam kratka s vremenom koje mogu provoditi na netu, a zanima me tema.
samo da napomenem da nam nije preporučila cijepljenje sada nego nakon šta napuni godinu dana...ovo nam je dala vrijeme za razmišljanje
...moja ne preporuča nikad.Ona je mišljenja da je prirodno stečen imunitet nakon bolesti dugotrajniji(tj.doživotan),za razliku od onog stečenog imunizacijom koji je vremenski ograničen.
Mislim da sam negdje načula/čitala da su kozice zaista teže/opasnije ako se preboljavaju u odrasloj dobi, što je meni još jedan argument protiv necijepljenja - isto mislim da je imunitet od prebolijevanja puno bolji nego "umjetni " i draže mi je da to prođu sada. Mislim da su, u našem okruženju, s ovim standardom i načinom života (a dojenje da ne spominjem), kozice totalno nekomplicirane i skroz mi je drago da mi se oboje djece imalo prilike sresti s kozicama i preboljeti ih bez ikakvih problema.
Ja osobno fakat ne znam što bi me moglo natjerat da ih cijepim protiv kozica.
LR napisa:
Ne znam - jednostavno ne mogu odoljeti ---Citiraj:
Ne znam, ne možeš se cijepiti protiv života
LEGENDARNA REČENICA!!!
Hepatitis B.Citiraj:
sirius prvotno napisa
Ima netko neko mišljenje?
Imam ja.
Mislim da je u njegovoj dobi nepotrebno.Osim ako netko u vašem kućanstvu nije nosioc virusa.
Ria ja razmišljam kako da Kala izbjegne to cjepivo u bolnici. definitivno ne bi cijepila. ne još. mala je i još ju čeka par redovnih cjepiva
OT, ne mogu se nadiviti imenu. :zaljubljen:
ako se kompliment tiče moje nabijalice, puno hvala :love:
Of kors :heart:Citiraj:
ninochka prvotno napisa
Zoranu bih lijepo molila za informacije - budući je ona na poprištu!!!
Danas bila emisija na ORF1 gdje je djevojčica iz Linza pričala kak je nadrapala poslije HPV cjepiva (budući ne znam njemački suprug mi prevodio djelomično) - imala dvoslike, gubila ravnotežu, totalno se gubila, nesuvislo pričala ...to je valjda trajalo neko vrijeme...završila u bolnici...sad je na nekoj terapiji....
Negdje u Austriji 19-godišnjakinja umrla nakon cjepljenja!!!
Užasno je kaj se djevojčici dogodilo, ali je dobro da sad netko 'odrasliji' MOŽE POČET PRIČAT šta se dešava - nažalost klinci od 0-24 mjeseca RIJETKO znaju ispričat - samo nam pokazuju svojim ponašanjem!!!
p.s. Zanimalo me da li je netko u studije istraživanja uzeo mogučnost da neke djevojčice i djevojke u ovoj ranoj tinejdžerskoj dobi počinju koristiti kontracepcijske pilule i kako npr. one mogu MEĐUDJELOVAT s cjepivom???
Vidim nema nikakvih mišljenja o cijepivu za Hepatitis B. Nadala sam se da ću tu dobiti informacije.
Mislim da je napisano vec dosta o tome. Ja sam protiv i totalno mi je bezveze cijepiti djecu jer nisu uopce u rizicnoj skupini. Tako kaze i procjepiteljski forumski guru mujica. :P
a što će ti pleme reći nego da ne cijepiš. :roll: e jesi našla u kojoj ćeš se crkvi moliti :mrgreen: ako ne planiraš dijete davati u jaslice/vrtić (i ako netko od ukućana nema hep), ne bih cijepila...Citiraj:
Iz određenih razloga razmišljam da slijedeći tjedan A. cijepim protiv Hepatitisa. Ta bolset danas je vrlo raširena, dobiva se na puno načina i često ne znamo kad smo u dodiru s njom pa me strah.
Što vaše pleme kaže na to cjepivo?
Znam ja koji odgovor mogu očekivati, no željela sam u rečenicu dvije sažete razloge zašto dijete ne cijepiti.Citiraj:
mama courage prvotno napisa
Ariana ide u jaslice i po meni je samim tim u rizičnoj skupini. Od ukućana nitko nema Hep, ali sam ja više puta dovedene u situaciju da sam u društvu bolesne osobe. Dva puta sam znala (dvoje ljudi zaraženo transfuzijom nakon operacije) no jednom nisam znala i to me jako muči. Bio je to naš obiteljski frend kod kojeg smo jeli, spavali, družili se, on dolazio kod nas... Bila sam trudna kad smo jednom roštiljali, a imam alergiju na rukama uslijed koje mi se ponekad znaju otvoriti pore iz kojih lagano krvari - dakle otvorene ranice. Frend je roštiljao i opekao se, no na sreću nisam bila dovoljno blizu da priskočim pomoći prije drugih. I zahvaljujem Bogu na tom jer tko zna što bi bilo da sam mu ja s takvim rukama krenula dirati krvavu opekotinu.
Od tada me muči činjeica da se mogu ja ili moje dijete nači u dodiru s tom bolešću, a da nismo zaštićene.
Kasniej smo saznali da je bolestan no od srama i straha od odbijanja nije rekao društvu. :evil:
Odluka će naravno biti na meni, vas sam samo htjela pitai koje su loše strane ovog cjepiva?
Prvo mislim da pretjeruješ.
Hepatitis B (a i ostale bolest koje se prenose putem krvi :sifilis ,hepatitis C...) ne skaču samo tako sa osobe koja je zaražena,a i da skaču ne bi se mogla tako lako zaraziti...
Radim kao zravstvena djelatnica 12 godina u direktnom kontaku sa krvi,nekoliko sam godina radila i u stomatologiji pa sam bila u u kontaktu sa slinom,ali uglavnom radim sa krvi.
Cijepljena sam protiv hepatitisa B prije 12 godina ,da bi zaštita bila potpuna trebalo bi se docijepljivati svakih pet god.(ili provjeravati titar antitijela te videti da li je dovoljno visok).Uglavnom.moj titar je godinama mali tako da praktično nemam zaštitu,nisam se kanila docjepljivat,a osim toga postoji još i masa drugih bolesti koja se prenosi putem krvi a ne postoji imunizacija za njih.
E,pa zašto ti to sve pišem.
I razloga toga što sam se u natrag nekoliko godina nekoliko puta ubola na igle nakon vađenja krvi(rizik profesije) i posebo zato što sam prije dvije imala incidnt na poslu koji je po šansi zaraze bio daleko veći od uboda na iglu.Pao mi je stalak sa 40 krvi(tj.seruma) na pod i krv iz njih mi je štrcnula u oči. Poduzela sam osnovne stvari koje se rade u prvoj pomoći(čitaj.ispirala sa vodom)i čekala.Uglavnom,nakon toga sam se testirala i zdrava sam.Zadne testirane imala sam prije dva mjeseca i sve je također negativno.
Ovo pišem samo zato da steknete dojam kolika je zapravo mogučnost zaraze.Čijenica je (a o tome smo već pisali) da su sav djeca koja imaju hepatitis B dobila ga za vrijeme hospitalizacije(ne u rodilištu ,osim ako nisu bila tada hospitalizirana),ali tada su u igri i mnogi drugi faktori(pad imuniteta zbog boleti i emocionalnog stresa,i dr. ...).
Samo da još kažem da dvoje mojih kolega sa kojima sa radila u životu ima hepatitis(jedan b,jedan c) ,uredno smo boravili u istoj sobi 8 radnih sati,pili kavu iz zajedničkih šalica i nitko iz kolektiva se nije zarazio.
Imam primjer prijatelja koji je imao hepatitis c(tj.virus mu je bio prisutan u organizmu) te mu je tijelo samo uništilo virus(doktori nisu mogli vjerovati).Nažalost ,žena mu je virus dobila od njega,ali ga se ona nije rješila.Njihova djeca su negativan i nisu zaražena.
Evo vidiš kako samo zraka istine rastjera svu silu mrakače.
notorna je činjenica da se na ovom topicu vole riječi i tvrdnje izvrtati kako odgovara necijepišama, zato ti ria, predlažem da pročitaš topic (tj. dio topica) gdje se "o tome već pisalo" (rasprava mamme juanite i moje malenkosti, ima i linkova)... iako se to stalno ovdje pokušava proturit kao istinito, koliko god djece u hr hep dobilo putem hospitalizacije, to nije JEDINI način infekcije (inače bi hr po tome bila jedinstvena u svijetu :roll: )... na kraju krajeva, nitko nikad i ne može znati hoće li mu dijete biti iznenada hospitalizirano...Citiraj:
Čijenica je (a o tome smo već pisali) da su sav djeca koja imaju hepatitis B dobila ga za vrijeme hospitalizacije(ne u rodilištu ,osim ako nisu bila tada hospitalizirana),ali tada su u igri i mnogi drugi faktori(pad imuniteta zbog boleti i emocionalnog stresa,i dr. ...).
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...2634&start=250
ria, činiš mi se dovoljno pametnom da sama prosudiš koliki je rizik. (mada znam da to nije odgovor na pitanje koje si tražila)
Sirius, hvala puno na odgovoru, no ne slažem se u potpunosti s tim.Citiraj:
mama courage prvotno napisa
Čitala sam statistike obolijevanja medicinskom osoblja od raznih zaraznih bolseti, imam nekoliko medicinara nekoliko u obitelji i znam da slučajevi nisu rijetki.
U jasličku grupu moje Ariane ide 20 djece, često se miješaju i s djecom iz ostalih grupa. većina te djece ima 2 roditelja, bake, djedove, obitelj...meni je stravično koliko je taj krug velik i zato se toliko i bojim svih mogućih zaraza (pogotovo kad ja znam da sam u samo par godina 3 puta došla u bliski i trajni kontakt s osobama zaraženim Hepatitisom).
Mama Courage, puno ti hvala. Idem se omah baciti na čitanje.
Slažem se s tobom da hospitalizacija nije jedini način zaraze jer bi po tome zaista bili jedinstveni u svijetu. NO sve i da je tako, slažem se apsolutno s ovim boldanim.
Davore ne vjerujem da je tebi ovo što je Sirius rekla zaista dovoljna zraka sunca da rastjera svu mrakaču vezanu uz ovu bolest.
Nevezano za prijenos bolesti (hospitalizacija jeste vodeci nacin prijenosa), djeca jednostavno nisu u rizicnoj skupini.
To sto dijete moze biti iznenada hospitalizirano, ne znaci i da ce iznenada pokupiti hepatitis B. Dajte, stanite malo na loptu. Jel potrebno sve gledati iz te panicarske perspektive?
Zaboravila sam napomenuti da se rizicnoj skupini pripisuju samo djeca cije majke su nositelji virusa.
Procjenjuje tako Americka udruga lijecnika i kirurga da je rizik od razvoja problematicnih nuspojava cca tri puta veca od rizika obolijevanja. (kod djece)
Ovo cjepivo se navodi kao posebno problematicno sto se tice nuspojava. Autoimune bolesti se posebno navode kao problematicna nuspojava.
CItam da je u Americi od 1990 do 1998. godine prijavljeno 24775 reakcija na cjepivo. Od toga su 9673 nuspojave prijavljene kao ozbiljne, a navodno je u tom periodu 439 djece umrlo. (nisam provjeravala podatke, radi se o Americi, nemam pojma o cjepivu cije firme je rijec)
Evo link pa ako znate njemacki, mozete procitati detaljnije.
http://www.impfschaden.info/Hepatitis.htm