Razumijem i ja, a uvjerena sam da svaka "interesna skupina" razumije dijelom i onu drugu. Ali, ja sam opet ZA za zakon :*, tako da slabe vajde drugima od mog razumijevanja, u stvari, a i vice-versa, bojim se.Citiraj:
MalenaMM prvotno napisa
Printable View
Razumijem i ja, a uvjerena sam da svaka "interesna skupina" razumije dijelom i onu drugu. Ali, ja sam opet ZA za zakon :*, tako da slabe vajde drugima od mog razumijevanja, u stvari, a i vice-versa, bojim se.Citiraj:
MalenaMM prvotno napisa
ina33, ovo postaje kao ulični rat :P
Želim reći da ja kao PUŠAČ nemam ništa protiv toga.
OK, priznajem, možda bi mi sad bilo čudno sjesti u kafić s frendicom i da ne zapalimo jednu. Možda bi zbog toga radije organizirale kućno druženje. Zbilja ne znam i ne mogu sa sigurnošću tvrditi.
No, tko zna koliko bi burno i sama reagirala da se tiče mog posla?!
Ovako, shvaćam barem tako, moj izbor (a i izbor one ostale pušačke populacije) hoću li se odlučiti na kafić-kavu bez cigare, ili kućnu uz cigaru, direktno utječe na one koji posluju tim kafićem.
Kamo sreće da zbog ovoga zakona svi nepušači (koji su do tog trena ostajali doma) pohrle u kafiće! Možda bi tad ostala ravnoteža.
Razumiješ na što mislim?
I ja sam isto Za taj zakon :D .....ali mislim da je to još 1mj-2mj moglo pričekati i rješavati prvenstveno to poskupljenje hrane u ljepoj našoj :/
_________
D 1998.
I 2007.
A kakva smo mi to zemlja? Zemlja koja za razliku od Irske i Italije (uskoro Francuske, Portugala...) ne može bez dima ni pod razno? Balkanska zemlja?Citiraj:
MalenaMM prvotno napisa
Kažeš da je puno toga trulo u Hrvatskoj, ali zašto da bude još trulije?
Nadam se da zabrana pušenja neće biti instant zakon.
A što se tiče ugostitelja, možda će se morati malo više potruditi, obogatiti i osmisliti ponudu, i svoju klijentelu će sigurno imati.
Baš kako kaže ina33, svi mi ovisimo o tom zakonu.Citiraj:
stavljam se u kožu onih koji ovise o tom zakonu. U kožu onih koji imaju potpuno pravo pobuniti se sada, prije, a ne kasnije kad sve bude rečeno i napisano.
Fritulica1,
ma ne govorim o dimu, govorim o standardu.
Gle, moje je mišljenje da se bavimo previše nekim drugim poslovima kojima bi se približili takvim zemljama nego da se bavimo plaćama koje miruju i namirnicama koje poskupljuju.
Možda ti je promaklo da apsolutno prihvaćam sve pozitivno što bi ovaj zakon donio.
Ali u državi gdje vlada brine oko toga hoće li cijela RH populacija imati e-mail adrese, gdje se donose zakoni o nula promila pa se ispravljaju; u državi gdje se spomenu državni ispiti i testovi za diplome (pa se isti navodi ispravljaju); u državi gdje trebaju doći izbori da se uopće uzme u razmatranje delimitiranje p.naknada...U takvoj državi me brinu ovakvi zakoni.
I ne, ne želim da bude trulije.
Želim bolje zbog sebe, tebe, nas, naše djece...
I zasigurno je utopija imati zemlju, živjeti u njoj, gdje će biti sretni i zadovoljni.
Ali muči me to što ćemo se svi mi po forumima baviti ovakvim zakonima koji možda dođu i odu, možda dođu i ostanu, a u međuvremenu će se odvijati puno veće stvari koje možda u ovakvim raspravama nećemo ni primjetiti.
Nije to pojedinačna kritika ni tebi, ni meni, ni pušačima ni nepušačima nego cijelom društvu...
I onda neka država donese odgovarajuće zakone i njima olakšaju da uopće mogu proširiti svoju ponudu.Citiraj:
fritulica1 prvotno napisa
Nije ovo rat pušača i nepušača.
Svatko svoje razloge ima.
Gle, možemo mi tu naklapati, a tko će znati kako će naš narod reagirati?!
Jel tko proveo kakve ankete? Raspitao se?
Jesu li provedena istraživanja o tome kako bi ovaj zakon i na koji način utjecao na posao ugostiteljstva?!
Budimo realni, 0 promila je stajalo na snazi, al se još uvijek pilo. Zabrane o kupovini alkoholnih i duhanskih proizvoda još stoje, al eto, klinci još kupuju cugu i pljugu.
Ljudi i dalje voze bez AS-a, ostavljaju klince u autu.
I zakon je i dalje stajao. Kršenje je zamijećeno u koliko slučajeva? Koliko je kazni zabilježeno? Koliko je kazni naplaćeno?
Ne držim ja tu niti jednu stranu. Samo sumnjam u cijelu državu i njene zakone, te provođenje istih.
Jasno je da je puno toga potrebno mijenjati, ali ja ovakav zakon vidim samo kao korak naprijed, nikako nazad.Citiraj:
U takvoj državi me brinu ovakvi zakoni.
A čuj, raspravljamo mi ovdje i o ulošcima, pranju vagine, kakama, kako se spremaju mozgovi i trebaju li se jesti...a u isto vrijeme, tko zna kakve se "krupne" stvari odvijaju u državnoj politici i kakvi se zakoni donose. Što, trebamo li se osjećati krivima zbog toga?Citiraj:
Ali muči me to što ćemo se svi mi po forumima baviti ovakvim zakonima koji možda dođu i odu, možda dođu i ostanu, a u međuvremenu će se odvijati puno veće stvari koje možda u ovakvim raspravama nećemo ni primjetiti.
Mislim da s punim pravom možemo nastaviti raspravljati o zakonu o nepušenju. Ako se uopće još što ima za reći.
Pa, evo, u tom smislu nam nešto govori i ova rasprava.Citiraj:
Jel tko proveo kakve ankete? Raspitao se?
ja sam okorjeli pušač, ali ipak pozdravljam novi zakon.
možda prestanem pušit (ah koji lažni optimizam :lol: )
a onda bi volila da se donese zakon o zabrani prežderavanja jer bi se umisto lulušenju okrenila frižideru :mrgreen:
Ovo potpisujem!Citiraj:
I onda neka država donese odgovarajuće zakone i njima olakšaju da uopće mogu proširiti svoju ponudu.
Hm...moram priznati da i ovo razumijem, ipak se nadam da će sve krenuti u pozitivnijem pravcu.Citiraj:
Samo sumnjam u cijelu državu i njene zakone, te provođenje istih
A što se tiče konkretno provođenja zakona o nepušenju; u autobusima, na katedrama, sjednicama, na hodnicima fakulteta, na radnim mjestima se više ne puši, dakle ipak je funkcioniralo.
fritulica1,
vidim ja da smo na istom drvetu, samo na malo različitim granama :)
Ili je to sve samo zbog ovog "pisanog" razgovora?
Ma, možemo mi sad razvezat o novim pomrčinama i planetima, ulošcima, mom gadnom PMS-u koji dolazi 2-3 puta godišnje. nema problema!
Samo kažem da nam (narodu cijelom) često bacaju neke bube u uši od kojih ništa ne bude nego samo crvenilo i svrbež...
A dodat ću da što se tiče tog provođenja zakona, mogu nabrojati primjere gdje sam vidjela da ga krše tako očito... :roll:
I to je ono žalosno.
Zato se i pitam o svemu tome... :/
Naš narod - to smo svi mi :love:. Ja ću, recimo, kao dio našeg naroda - bit oduševljena. A evo mi tu se tu razgovaramo u različitim stajalištima, ja ne mislim da je ovo ulični rat, samo svi smo mi pripadnici "našeg naroda" - svačija mala kap pomaže ga tkati i bistrimo svak svoje stajalište :love:. A bilo koga ko mene pita, a i bez da me pita - ja ću mu reć što ja mislim. A ono što ja mislim je da mislim da će to biti dobro.Citiraj:
MalenaMM prvotno napisa
Ja mislim da svi vi nepušači koji kao sad odjednom budu nahrupili u kafiće, da su to gluposti! Ako ste htjeli ići u kafiće, mogli ste to i prije. Ok, bez djeteta, ali čisto sumnjam da budete i sad išli s djecom po kafićima. Zašto? Pa zato što se u slatičarnicama npr. nikad nije smjelo pušit, pa nije da su sad slastičarnice rasturale od prodaje i bile prepune. A isto tako i na ljetnim terasama, nije baš da ima dječice..
što si točno htjela reći ovim postom?
zašto bi itko morao nahrupiti u kafiće?
govorimo o pravu svakoga od nas da, prema svojoj želji i potrebi, boravi u javnom prostoru bez da mu netko drugi pritom ugrožava zdravlje.
ne govorimo o nahrupljivanju, niti govorimo isključivo o djeci.
/ispada da pušači ne rade ništa drugo osim sjedenja po birtijama, pa bi ih eto sad trebao netko zamijeniti :roll: /
mgrubi, pa za klince nema ni u kavici ničeg dobrog. (oko duvana se svi slažemo). Klinci nemaju šta tražiti u kafiću, (ne mislim na to da su s roditeljima i popiju sokić) a to što ih ipak ima puno, pokazatelj je da u društvu nešto ne štima. Ja ću se jako truditi da moja kćer ni ne primiriše kavi prije punoljetstva, tada ima pravo odlučivanja.Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
kafići su mamipare kao i iks stvari u životu....no sve je pitanje odgoja
da ja nisam kao mala mamu pratila po kavama ne bih sad imala fiksaciju na birtiju-znači ona je kriva :mrgreen:
da su mi predavanja na faksu bila redovita, također ne bih razvila sklonsot ka cigareti i kavi
osobni rekord, 93 god, samo rijetki imaju mobitele, kolegica i ja čekamo profa za konzultacije oko seminarskog koji je preduvjet za diplomski
ona dežura na parkingu, ja na faksu, pa odemo u birc jer nam stražu čuva čistačica, da bi oko 2 ,a došle smo oko 9, jedan drugi profesor hladnokrvno priopćio da je taj naš na 6 tjednom putovanju :tele:
na drugom kontinentu, pa da sam bila smirena ko dalaj lama ,nakon ovog bi počela brstiti duvan ko krava šarenka....
pa ms.ivy, ja stvarno ne znam što točno tebi nije jasno u ovom mom postu?
Koliko sam ja primjetila, jer su sami rekli, većina će ih sad u kafiće jer se ne puši, a koji put će povesti i djecu, što dosad nisu mogli, od razumije se, pušača!
ajvi , evo reći ću ti ja kako to vidim. Po postovima ovdje ispada kao da su nepušači jedva dočekali ovaj zakon jer eto konačno će moći ići u kafiće kad im se prohtije, zato ovo "nahrupiti".
Ja sam nepušač, i mene se to zaista vrlo malo dotikavle, jer sam jako rijetko u kafiću, naravno, draže mi je da ću sada (odnosno kad prođe zakon) moći ući u bilo koji, a ne tražiti kakvu slastičarnu, ali ne shvaćam ovo uopće kao neki veeliki trijumf nepušača nad pušačima, ma nekako mi rasprava ima neki, s oproštenjem, zluradi prizvuk (što je naravno subjektivno), kao eto, prije smo mi patili, sada evo, patite se vi malo...
ms.ivy, pa valjda si pročitala sve postove. skoro svi nepušači su oduševljeni novim zakonom jer će sad moći voditi djecu u kafiće. po zimi.
u tom smislu "nahrupiti". jer ako u jedan kafić dođu samo oni koi su ovdje rekli da će sad moći bez problema u kafić po zimi, to će već biti velika grupa ljudi.
I dalje mislim da je pametnije da cigarete poskupe na 200 kuna kutija, nego se na ovakav nacin ulizivat EU.
Poštivat cu Zakon ali se ne moram slagat sa njim.
Kao što mislim da je odredba vezanja pojasa za odrasle u autu isto tako bedasta.
Ja sa Vitom nisam isao u kafice ni do sada, a necu ni od sada...odemo u parkic ili jednostavno secemo...po ljeti sjednemo na terasu i popijemo kakao.
Ni u mojoj kuci se ne puši...izađem van i zapalim.
Ono kaj mene najviše boli od svega je to kaj nam životi pocinju licit na VelikogBrata...totalno smo instruirani, povodljivi, nadgledani, uštogljeni, prilagođeni.
:/
uauuu, u isto vrijeme...
Dijana, na sto tocno mislis kad kazes da u drustvu nesto ne stima jer u kaficima ima dosta djece?
Mislis li opcenito da to nisu mjesta za djecu ili da kafici kao takvi nisu mjesta za djecu jer djeci nisu prilagodjeni? Bi li se po tebi problem mogao rijesiti prilagodjavanjem ugostiteljskih objekata djeci? (ne svih, naravno)
Ovo pitam jer se svaki put najezim kad vidim ili citam o slicnoj problematici koja uvijek vuce na to da su djeca u odredjenim prostorima nepozeljna.
ma meni je ovo ko BiH.
zemlja u kojoj ekonomije skoro da i nema, bruto nacionalni dohodak niži od albanskog, pravna država je nepoznat pojam, ali donešen je zakon o zabrani pričanja viceva o plavušama na javnim mjestima :roll:
da, ni meni ovo baš nije jasno....Citiraj:
ms. ivy prvotno napisa
kad sam na početku ovog topica komentirala da ćemo sad konačno i mi trudnice i roditelji nepušači s malom djecom moći na kavu u kafić, a da nas pritom netko ne truje, uopće mi nije bila namjera svakodnevno ih pohađati, a još manje s djetetom sjediti tamo satima. Ali, da i mi ostali imamo na to pravo, pa čini mi se da imamo!
Tata mata, zasto zakon koji promovira i stiti zdravlje gradjana odredjene drzave smatras ulizivanjem EU? To sto se zakon prije nije donio vjerovatno govori vise o stanju svijesti i opcoj klimi nego o stupnju ulizivanja nekome.
:shock: ma jel stvarno ili.....Citiraj:
sladjanaf prvotno napisa
ah, vi ste onda čitale malo drugačije od mene. :)
Stvar i je samo u tome što današnji kafići nisu prilagođeni djeci, ne radi se o tome da sad djeca nisu za kafiće, ok, ako se ne puši, ne pije, popije se sokić, kolačić, ok , zašto ne?
Mada ja ne znam da bi mogla s drugom mamom sjedit u kafiću i pričat, dok nam djeca mirno sjede :/ , dobro, sjedit će mirno možda dok pojedu kolač, a onda? Po meni samo zato kafići nisu za djecu, za djecu je park, igraonica, negdje gdje je zabava...
Zorana, mogla si malo pažljivije čitati post. Ja nemam ništa protiv da roditelji vode klince u kafiće. JA se u tome ne vidim, ne zamjeram drugima. Govorila sam o klincima koji SAMOSTALNO odlaze na kavice u kafićima, a mgrubi je napisala, da kad veći idu na kavice, bolje da ne vide nekog tko dimi, jer bi možda i oni htjeli. Na to sam se referirala kad sam napisala da s dimom ili bez, mislim da klinci ne bi trebali piti kavu, ni doma, ni u kafiću. A moj pojam klinci su od 14-18 godina.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
da, bit će da je tako :)Citiraj:
ms. ivy prvotno napisa
pratim, ali mi se neda prepucavati, pa ću reći samo ovo:
Jadan je Sanader ako se misli EU dodvoriti Zakonom o zabrani pušenja, jer to je, ruku na srce jedino što u ovom trenutku može, hoću reći to mu je najlakše. Ne može progurati ZERP, a ni tu doma ne može sprovesti reforme. Niti jedne vrste. Pa će onda uvesti Zakon o nepušenju da njime prikaže svoje reformističko djelovanje.
Država treba služiti kao servis. Jer je to bila inicijalna ideja stvaranja države. Služiti kao servis građanima, znači provoditi odluke nakon što narod izrekne svoju volju.
Referendumi za našeg Premijera ne postoje. Valjda ne razumije taj pojam. Ok, imamo predstavnike u Saboru koji nas zastupaju, ali ne sjećam se javnih tribina organiziranih o bilo kojem važnijem pitanju.
I zbog toga sam frustrirana.
U ovom trenutku nije važno jesam li ili nisam pušač, jer pitam se što je slijedeće!?
I da li zaista mislite da je to pitanje trenutno najvažnije pitanje oko kojeg on treba trošiti energiju i vrijeme?!
Toliko ste se raspisali oko toga, a tema koju su Anjica, Sorci i druge cure pokrenule zbog nejednakosti=diskriminacije malih Srba koji nisu dobili božićne poklone prošla je sa dva i pol posta. Bravo.
Bojim se štetnog utjecaja ove političke garniture!!! Može li mi tko pomoći?
aha, pa da se opet ne može proć po cesti da ti netko ne prišapne ne uho "cigarete?"Citiraj:
TATA MATA prvotno napisa
bila bi bedasta kad bi sve troškove liječenja snosio onaj tko je stradao nevezan, a ne porezni obveznici i vlasnici automobila koji plaćaju osiguranjeCitiraj:
Kao što mislim da je odredba vezanja pojasa za odrasle u autu isto tako bedasta.
vikiikatja, na tom topicu je naknadno napisano kako uopće nije bila riječ o diskriminaciji na nacionalnoj osnovi (pa je i začetnica topica molila da se post editira), nego se radilo o siromaštvu jedne općine, neovisno kojeg sastava stanovništva.
u školi učila o referendumu u praksi nikad vidjela :roll:
Anima, mudro zboris.....treba zivot i zivotni prostor prilagoditi djeci pa cemo se onda i malo lakse prilagodjavati drugima. Dijete nije za kafic - to moze ili ne mora biti moje misljenje. Ali, ako se kafic, kao i bilo koji drugi prostor/ustanova prilagodi svim dobnim skupinama i eventualnim posjetiteljima, onda ce necije odlazenje ili neodlazenje u taj isti prostor biti cisto stvar odluke i izbora, a ne predrasuda.
pa šta nisi čula za to? bilo i u novinama. na zadnjoj stranici, u rubrici BIZARNOSTI.Citiraj:
maria71 prvotno napisa
al prije par godina.
Želiš reći da kod nas stanje svijesti i opća klima nije na razini EU, kod nas ne štima i treba biti kao kod njih?Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Zasto ?Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Pa zato kaj:
- pravna država ne funkcionira (0 bodova)
- zakon o sprijecavanju rada na crno ne postoji
- inflacija je sve veca,
- ZERP se ne provodi,
- place su iste vec godinama, a cijene rastu iz sata u sat,
- sindikati NISTA ne rade,
- gospodarstvo ne postoji...svi trguju a nitko nista ne prozvodi...zivimo od turizma, a Slavonija je KOMA,
- radi se most od 22 milijarede kuna,
- politicari rade kaj hoce nitko ih ne snakcionira,
- uboice se brane sa slobode, a navijac zbog baklje sjedi u zatvoru
.
.
.
HOCES JOS ?
Mazu nam oci nekim glupostima i pale raju, samo da nam odvrate pogled dok ne prođu 4 godine mandata.
FUJ !
Tako je :love:Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Dijana, ne zivim u Hr pa o stanju svijesti i opcoj klimi mogu donositi samo pausalne zakljucke. Ali, ono sto mogu reci da ne stima ni tamo ni tu kod nas je upravo to da odredjen postotak populacije svojom stetnom navikom ugrozava zdravlje svih onih koji mu ili joj se zateknu u blizini. I da to treba promijeniti.