i pedijatara! :coffee: :mrgreen:Citiraj:
Svimbalo prvotno napisa
Printable View
i pedijatara! :coffee: :mrgreen:Citiraj:
Svimbalo prvotno napisa
Haha, zbilja. :mrgreen:Citiraj:
melange prvotno napisa
Čestitke za ovaj, tisući post, primam putem pp :mrgreen:
Nemojte ovdje, bojim se pravednog moderatoričinog gnjeva :saint:
Jel :? ? A ja sam do sad živjela u zabludi da je ovo roditeljski forum. Ali, nije mi namjera kritizirati, ni moj doprinos ovdje nije uvijek bio vezan isključivo uz roditeljstvo.Citiraj:
sladjanaf prvotno napisa
Ali, muki, što ti znači ovo:
:mah: :mah:
Je li to prevedeno: Pa daj odi već jednom ne pilaj mi/nama svima više živce?!
I to od 'stare' forumašice 'novoj', i to na topicu gdje se upravo jedan takav podcjenjivački stav 'starih' prema 'novima' kritizira?
Audrey, ROLŠUHA!
:mrgreen: :*
mislim da sladjanaf nije mislila da je razgovor o bočicama i štramplama neozbiljan, nego se pita iz kojeg razloga rena misli da je nečiji lonac s pokvarenom hranom ili prevarena žena neozbiljan. A što se tiče samih štrampla i bočica, iskreno ne bi znala što ženi napisati da mi postavi takvo pitanje: štrample - pamučne, dovoljno velike da ih dijete može nositi najmanje cca 6 mjeseci i kaj dalje..., a bočica: preporučujem svakako staklenu, ali sad dalje ne znam jer nema koju nisam probala, posebice u fazi kad moja nije htjela piti, pa sam brijala da je do bočice.Citiraj:
Audrey prvotno napisa
A sad, na ovom forumu ima jako dobrih tema koje su meni puno pomogle: npr. neće sjediti, pa ne hoda, pa koliko kila ima vaše dijete. To je bilo u doba dok sam bila u toj fazi i zabrinuta. Moja sada ima dobru kilažu, hoda, vesela je, brbljava - pravi bombončić i mamin najveći ponos i ljubav. Npr. bila mi je super tema o PPD-u jer sam neko vrijeme nakon poroda bila u depresiji, ali da nisam ne bi ni gledala tu temu. Hoću reći, što se mene tiče, u ovih više od 1g koliko sam na forumu, sam naišla na jako dobre teme i u konačnici ja biram što čitam i gdje pišem, a čitam i pišem ili ono što me zabrinjava ili ono što me razveseljava ili ono što me tišti. I da, u potupnosti izbjegavam teme na pdf zdravlje djece jer nisam pobornik traženja zdravstvenog rješenja za moje dijete preko foruma, nego ako sam zbog nečeg zabrinuta idem kod pedijatra.
Ja se ovdije ispričavam ako sam ikoga uvrijedila ili navela na nešto što ga je možda učinilo još više nesigurnim u svojoj ulozi kao roditelja jer ovo je prije svega roditeljski forum. Trudim se da nikoga ne vrijeđam jer smatram da vrijeđanje ne nosi ništa dobro. Ne javljam se često, ali sam još uvijek tu. Ne pamtim nikove osim onih koje sam osobno upoznala ili imala neku posebnu vezu. Forum promatram baš kroz te "pozitivne" ljude. Ljudi su različiti, a opet slični.
Bitno je ne trenirati NEGATIVU...pozitivu treba uvijek izvlačiti naprijed kad padne u sijenu negative...
Ako si umoran i svadljiv... ne piši...ako puno znaš, podjeli svoje znanje s drugima na ugodan način.
Neki si ovdije nabiju imiđ zajedljivca, a ubiti su dragi ljudi...samo slova to nekada ne znaju reći. Ima i obrnutih slučajeva vjerovatno, ali ih ja na svu sreću ne poznajem...
Meni je forum zakon i super, ali ovaj topic mi je :cry: .
Ne znam niti zašto sam takva babasta kokoš pa stalno klikam na njega, ali jako mi je bez veze.
Forum je cool. Da nema pravila bio bi prevelik Kaos tu.
:love:
Ja se s ovim slažem. No, htjela bi i predložiti nešto. Možda ne bi bilo loše da negdje na istaknutom mjestu (tipa na stranici za login) piše da se na ovom forumu mogu naći savjeti u vezi sa dojenjem ili korištenjem autosjedalica iza kojih udruga stoji ako su pisani od forumašica članica koje su za to educirane.Citiraj:
Sirius Black prvotno napisa
Od ostalih tema tj. odgovora se udruga ograđuje i treba ih smatrati razmjenom iskustava među roditeljima.
Na taj bi se način dala veća vjerodostojnost odgovorima savjetnica, a ti odgovori po meni to i zaslužuju.
A čuj, morala sam se i ja javit na ovaj topic, već je sedma strana a još nije bilo mog posta :mrgreen: .Citiraj:
cvijeta73 prvotno napisa
Moje misljenje je da bi nama forumasicama trebalo stalno blinkati upozorenje o nedavanju medicinskih savjeta.Citiraj:
Pups prvotno napisa
I jos da dodam, ovaj forum citaju i oni koji se ne ulogiravaju. Pa bi takvu obavijest kakvu predlazes bolje bilo staviti gdje je svi mogu vidjeti. Jer onaj tko se ne ulogirava ni ne vidi tu stranicu.
I da mogu, uvela bih mogucnost edita postova, neko ograniceno vrijeme nakon postanja.
A sto bi sve islo pod medicinske savjete?
Npr. i problemi s dojenjem bi mogli tu spadati, a mislim da su savjetnice kompetentnije po ovom pitanju od vecine pedijatara.
Mnogi medicinski savjeti koje sam nasla na ovom forumu su meni i mojoj obitelji bili od velike koristi. (a nisu ih pisale medicinski strucne osobe)
Ja sam uvijek za opciju da se loptica prebaci na onoga tko cita, nikako da se laicima ogranici sloboda pisanja. :)
Pa ja mislim nešto slično kao Zorana.
Taj pdf mi je znao biti od pomoći. I kad su imale kozice, pa proljev i sl.
Vjerujem da ovo pišete pod utjecajem tema tipa "dal da dam antibiotik"...
...i cijepljenje, da.Citiraj:
Anci prvotno napisa
Ne donosim odluku (općenito govorim) na temelju foruma, no da pomaže, da.
Što bi bez tema o carskom? :mrgreen:
... jesu...Citiraj:
Zorana prvotno napisa
A ja ne bih nikad imala iskustvo kucnog poroda da nije bilo ovog foruma. O dojenju da ne pricam, kozice, sarlah, cijepljenje, kojekakvi drugi dragocjeni savjeti i podijeljena iskustva....
Ne, dojenje nije medicinska problematika.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Takodjer, nisam protiv dijeljenja iskustava vezano za zdravlje. Sudjelujem na forumima pacijenata, i takva su dijeljenja iskustava dragocjena. Ali postoje stvari koje moderatori na takvim forumima ne dozvoljavaju, a to je direktno savjetovanje, "ucini to i to", "uzmi taj i taj lijek", "nemoj pristati na tu i tu terapiju" i slicno.
Ne optuzujem nikoga ovdje da to radi jer jednostavno nisam niti procitala sve topike gdje se raspravlja o zdravlju, jer niti imam vremena, a bome niti strucnosti za kriticko citanje. Medjutim, upravo zato sto postoji interes da se prica o zdravlju (sto je samo po sebi OK, kao sto rekoh), neminovne su i teme "da li da dam lijek ili ne" i slicno.
meni je naprosto nevjerojatno da se ovoliko vas ovdje "glodje" oko toga kakav je forum u stvari, kakav bi trebao biti, sto bi trebalo ili ne bi trebalo na njemu pisat, a da - vrlo ocito - niste procitale ovaj topic :shock: :shock:
i jos nesto - forum je djelo svih nas, svih nas koji po njemu skrabamo. kakav god da je - mi smo ga takvim ucinili, svi mi koji smo registrirani korisnici foruma i po njemu pisemo... i uopce mi nisu jasne insinuacije tipa "netko bi trebao reagirati, netko bi trebao ovo-ono"?? tko je taj netko? duh sveti (ispricavam se vjernicima :* )? :roll: :roll:
reagirajte, odgovorite, uputite, pomozite, napravite nesto ako vidite da je potreba!
budite ponosne na svoje reakcije i doprinos, nemojte samo prosipati zuc... :love:
Koliko sam ja vidjela, svaka savjetnica ili polaznica edukacije u svom potpisu nosi svoj status.Citiraj:
Pups prvotno napisa
Ako sam "odlučila vjerovati" Rodinim savjetnicama, (što osobno jesam za sve što se tiče korištenja autosjedalica, dojenja i nadohrane) a ne ići po informaciju kod svoje pedijatrice ili nekog trećeg, tada ću svaku pitati za problem vezan uz njenu domenu.
Osim toga, ako sam zdravorazumski odlučila poštivati obavezu cijepljenja djeteta onda se zna da će mi sve relevantne info pružiti djetetov pedijatar, a na Rodinom forumu, između ostalih, pišu i ljudi koji drugačije gledaju na cijepljenje. Osobno me to ne zanima više nego što sam (bila)znatiželjna koji su njihovi razlozi.
Tiče se to i skidanja temperature ili bilo koje medicinske intervencije, odgovornost je na roditelju da zdravorazumski, po svojoj savjesti odluči: javiti se pedijatru ili poslušati savjete s topica.
Osobno, tu nemam nikakve dileme: javljam se pedijatru, osim ako se ne radi o nečem bezazlenom, tipa zaštopanog nosića, pa netko već ima iskustva s tim.
Vrlo jednostavno.
Već kad sam spomenula zaštopani nosić moram reći da sam najbolji savjet (koji mi pedijatar vjerojatno ne bi dao) našla na forumu. Naime dijete nije moglo disati, a kamoli sisati zbog čega je bila jako razdražljiva i plačljiva, noći su bile najteže.
I onda sam pročitala da osim fiziološke tijekom dana, možemo staviti pored djetetovog uzglavlja glavicu nasjeckanog crvenog luka zamotanog u gazi. To sam jedne prilike stavila i zbog sebe: nema tog nosa koji neće prodisati!
nasjeckani luk, ludnica...
moje dijete je propuzalo zbog rode, zdravo dijete sam skoro učinila invalidom jer nigdje nisam našla upute da dijete ne držim stalno na mekanom krevetu i ne dižem za ručice. Nisam imala baš redovit pristup internetu, ali imala sam patronažnu, pedijatricu i literature. I nigdje drugdje taj osnovni podatak nisam saznala.
Dragi moji, uzmite što vam odgovara, ostalo preskočite.
Ako nemate kritičnosti dovoljno da odlučite što vama od svega ponuđenog odgovara, ostaje vam samo slijepo slijediti što vam drugi kažu, i tada se osjećate zbunjeni jer vam netko govori jedno a drugi drugo. Ali da bi znali sami ocijeniti treba se puno pročitati i puno učiti, imati neku svoju sliku u glavi odakle potječu ti savjeti, od koje vrste uvjerenja.
Netko će vam reći da žena nakon poroda 40 dana ne smije prati kosu. Bit ćete zbunjeni ili ćete se smijati, dok ne shvatite odakle potječe taj savjet - iz vremena kad je život žene bio puno ozbiljnije ugrožen nakon poroda i otklanjala se svaka mogućnost da nešto pođe po zlu. Kad znate porijeklo nekog uvjerenja lakše ćete odlučiti što je ispravno a što nije.
Ja se inače trudim da uz svaki savjet napišem da je to samo moje mišljenje ili iskustvo, nekad dodam i to da nisam savjetnica i da imam samo jedno dijete koje nije još ni dovoljno naraslo da se mogu vidjeti posljedice mog odgoja. Na osnovu toga svatko neka odluči koliko će mi vjerovati.
Pomikaki, nisam mislila na sebe i ja uvijek tražim više izvora i naravno da ne vjerujem slijepo nekome ko piše pod nickom na forumu, ali ima ljudi koji vjeruju, pogotovo ako piše na rodinom forumu. Ponekad se držim nekih savjeta s forum kad nema vremena tražiti nešto drugo.
Npr. piše se i o tablicama dohrane, ja još nikad nisam vidjela da je itko stavio bilo kakav izvor podataka napisan od stručne osobe. Stalno se spominje who a nigdje bar link na konkretne informacije. I onda opet na kraju sama sve tražim.
Što se tiče mekanog kreveta, misliš li da ne bi to već negdje u literaturi bilo spomenuto da je baš "osnovni podatak". Ili su neke stvari prenapuhane. Npr. bila sam nedavno kod fizijatra pa sam razgovarala s njim i o P. jer malo kasni u motorici i tak. Pa pita dr. kad je mogla čvrsto sjediti i ja velim da se s 10 mj. sama posjela a s 9 je mogla čvrsto sjediti kad smo ju stavili, da li bi mogla ranije ne znam jer ju nismo uopće posjedali, na što me zbunjeno gledao odakle mi to da se to ne smije.
I naša curka se kasno počela posjedati sama, i naša pedijatrica je imala istu priču-da zašto je nismo posjedali? I ja je počela posjedati, da bi fizijatar na to poludio i da odakle nama takva ideja-dijete se ne smije posjedati, već sjedi kad to može samo. Eto odakle nama da se to ne smije. Fizijatar ipak malo više zna o motorici od pedijatra, zar ne?Citiraj:
Npr. bila sam nedavno kod fizijatra pa sam razgovarala s njim i o P. jer malo kasni u motorici i tak. Pa pita dr. kad je mogla čvrsto sjediti i ja velim da se s 10 mj. sama posjela a s 9 je mogla čvrsto sjediti kad smo ju stavili, da li bi mogla ranije ne znam jer ju nismo uopće posjedali, na što me zbunjeno gledao odakle mi to da se to ne smije
Ja uvijek koristim više izvora, pa nije mi forum biblija, ali da je koristan i dobro dođe je. Usporedim par izvora, pitam pedicu i nešto se skombinira. Nit su djeca knjiga po pedijatriji, niti mi netko može standardizirat dijete.
Moja pedica me je :shock: gledala kad sam joj pokazala snimku od L. kako se sa 5 mj. drži sama za ogradicu od kreveta i skače tojing tojing. I kazala mi "ne smijete je tako stavljati, NE SMIJETE!!!". A tko ju je stavio. Sama se popela, a ja je našla tako u krevetu. Ona meni da to baš i nije normalno i da nije bilo roda forum mamica ja bih umrla od brige. Tu sam saznala da je sve ok i da ima još djece koja su svakakvih napredaka.
Ma znam ja da nisi mislila na mene...Citiraj:
Odgovaram općenito, hoću reći, kad se čovjek osjeća zbunjen različitim savjetima treba proučiti bolje problematiku i formirati svoje mišljenje. Tko traži instant rješenje (razumijem i takve, nema svatko vremena kraj malog djeteta), mora biti zbunjen ovim silnim raspravama.
Ili recimo kad sam spomenula pedici nakon svih osipa, rana i gljiva na pipici da bih probala polako skidati pelene (bespelenaštvom), i da sam to čitala na Rodi i Roda forumu, skoro da mi je preporučila uputnicu za psihijatra. I još me pitala koliko sam često na "TOJ RODI" i kako one truju mame dezinformacijama, i kako oni (čitaj struka) ne znaju više kako se obraniti od svakakvih glupih i opasnih pitanja koja mame postavljaju čitajući te stvari.
I ja ću naravno po svom, i pomikaki mi nabaci par savjeta, i posudi potreban pribor i nema osipa. I sve je krasno. Sad kad idemo teti doktorici stavimo tu bljak jednokratnu u previjalištu pred sestrom, namjerno da se zna da je samo za doktoricu. I čim izađemo skidamo i još ja govorim maloj "daj da mama skine FUJ!"
Pa i ja pišem o fizijatru. Nije se čudio da ju nismo posjedali cijelo vrijeme jer to jest štetno kad još nije spremna, nego da to nismo pokušavali uopće. Ja sam ostala zbunjena kad me pitao kad je mogla čvrsto sjediti bez oslonca, a on kad sam rekla da prije 9 mj. (ili 8,5) nije sjedila uopće.
O tome se radi, o nekim stvarima i stručnjaci imaju različita mišljenja, ne može onda netko tko s medicinom nema veze davati savjete o tome i zgražati se ako netko radi drugačije.
Ili npr. pročitam tekst od dr. Polovine o štetnosti hodalica, ali normalnim tonom napisan i više u stilu "ne bi ih se trebalo upotrebljavati jer mogu biti štetne" a ovdje čim se spomene hodalica i sl. odmah ima malo pretjeranih reakcija.
Ili npr. kad sam razmišljala da li da mm da par žlica vode bebi od 5 mj. kad mene nije bilo doma, dobila sam odgovor da i najmanja količina vode mijenja crijevnu mikrofloru ili tak nešto, a onda sam našla neke linkove na forumu na istraživanje iz 1922.
Mislim da se u puno stvari bezrazložno stvara panika i zato i puno liječnika koluta očima kad čuju za rode. Pa popljuju i ono dobro.
Puno dobrih stvari rade Rode, ali nažalost uvijek se slika u javnosti temelji na ovim lošijim.
A moja frendica je rodila pred 4 mj. I nakon 10 dana lijepog dojenja zove me jedan dan, i nakon šta su me već sve prozvale luđakinjom (zbog mojeg "na forumu ovo i ono), ali stalno pitaju kad im nešto treba da pogledam,. Nakon 10 dana zove ona mene i :cry: nema mlijeka u cicama i rekla joj patronažna i pedijatrica da nema mlijeka i još joj ugura letak jednog proizvođača i preporuči bočice, a ja :shock: . Ja nisam nažalost dojila. Prekasno sam ovdje stigla. I isprintam joj tekstove o skoku i svemu i svačemu i kažem joj čitaj i traži i ne odustaj. I mučila se je nekih 2 dana i evo je već 4 mj. doji ko luda. I mogla bi još koje siroče podojit.
Tako da je forum za takve većinu stvari edukativan i super.
Uh, oprosti, pročitala sam da vam je to pedijatar rekao. To posjedanje inače mi je mrlja kod naše inače izvrsne pedijatrice, jer sam iz djetetovog ponašanja vidjela da savjet, koji je ona dala (posjedajte dijete) nije dobar.
Mala se bacala na trbuh, pa bi se dizala (kao da se pripremala posjesti), a ja sam je po njenoj uputi, dizala i stavljala u sjedeći položaj. :roll: (ma mislim koja sam i ja budala bila), pa nije dijete lutka, kako ga staviš, tako će stajati.
Srećom smo odmah otišli i kod fizijatra i uskoro je sve sjelo :lol: na svoje mjesto.
I toliko sam toga korisnog ovdje naučila (čak i bistru juhu kuhat i da vlažnim maramicama mogu i masni filter od centralnog očistit :lol: ), da jedva čekam drugo dijete. SVE NA POPRAVNI. I jako sam puno mišljenja promjenila od kad sam tu došla. Meni je bilo tako malo bez veze vidjet da mama doji vani, ustvari nije mi bilo bez veze nego nisam znala šta da mislim. Nekako ne definiran osjećaj. Sad ajmo sise van. Majke mi za drugo ima da papa gdje mi dođe.
Jako sam puno stvari u glavi stavila na mjesto. I zato NE DIRAJTE MI RODA FORUM! :love: :* :heart:
pa kako među pedijatrima ima onih koji valjaju gluposti (gdje ih samo nađete takve? meni prvo što je recimo neonatolog rekao je o tom famoznom skoku u razvoju i da se ne preplašim) tako ih ima i ovdje (i per definitionem sigurno i više; više dobrih, ali i više pogrešnih savjeta). ne vidim što je tu tako čudno.
hoće li netko staviti luk pored djetetovog uzglavlja, hoće li furati se na bespelenaštvo je jedna stvar, al kad netko dođe po savjet hoće li lijek koji inače prepisuju liječnici uzimati ili ne, hoće li u rizičnoj trudnoći odbijati uzv, jer je to sad tako cool odbijati kao i ostali - tu za mene završava sva zezancija. ako imaš nedoumice - obrati se tom liječniku ili odi po savjet drugom! dijagnozu "na daljinu" ne daju ni (ozbiljni) liječnici, a kamo li da bi je trebali davati mi - laici. uz sve na forumu vlada opasna vrsta nonšalancije i a priori bahatog odbijanja svega što dolazi iz medicinske struke. što će se kad tad obiti nekome o glavu.
a često mnogi zaboravljaju da se radi o krhkom dobu djece za koje tražimo savjete, tako da s velikom dozom opreza dajem i primam savjete, pa makar bili tako "benigni" tj. "izverzirani" kao teme o dojenju.
evo, nas zna da se ne smije.Citiraj:
mc, otprilike se slažm s tvojim postom. Ali na temu lječnika evo jedna. Moje mlađe dijete je alergičar i povremeno treba uzimati Ventolin i prošle godine mi je doktor rekao da se lijek ne smije naglo prestati uzimati nego smanjuješ dozu. I kako se radi o važnom i ne bezazlenom lijeku ja to lijepo zapamtim. I evo ove godine ista priča, isto doktor i ja velim kako se nisam usudila prestati davati lijek naglo, a doktor će meni: a to je zastarjelo, sada po novom se može.
po tom bi se dalo zaključiti da smo svi mi pokusni kunići.
Ja se s ovim apsolutno slažem.Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
Ono što sam htjela reći je da mi se čini kontradiktorno to da se ovaj forum deklarira kao savjetodavni, a istovremeno se često napominje da stavovi forumaša ne reprezentiraju stavove udruge.
Ako negdje bude pisalo iza kakvih savjeta udruga stoji, onda mi se čini da je zbrka manja.
I onda će savjeti o dojenju i autosjedalicama biti ono što ovaj forum razlikuje od drugih u smislu da se ovdje mogu naći kvalitetne i točne informacije iz provjerenih izvora. Ja to znam jer forum pratim već dugo, ali za nekoga tko ga prvi put vidi, ovo može biti korisna informacija.
nano, znam o čemu pričaš (mojoj mami se svojevremeno predlagalo da dijete smije spavati samo na stomaku, a meni, dvadesetak godina kasnije da nikako ne smije na stomaku. neonatolog u bolnici je to objasnio i u prisustvu moje mame koja je baš navela kako su nju svojevremeno podučavali), samo ja to ne bih nazvala "pokusnim kunićima", jer mi to ima neku ružnu konotaciju. jednostavno znanost napreduje, mišljenja se mijenjaju, dolazi se do novih saznanja i ne znam što je tu sad toliko začuđavajuće. ne vidim ništa maliciozno u tome. s druge strane niti smatram da su liječnici nadriljudi ili da ne mogu pogriješiti, da među njima ima svakakvih (mada sam ja uglavnom imala sreću da upoznam divne ljude kojima potpuno vjerujem). al da (u segmentu o kojem pričamo) znaju više od mene - to po meni stoji. zato sam ja tu kad ih treba razvoditi na najbezbolniji način :mrgreen:
Ovo nije kontradiktorno.Citiraj:
Pups prvotno napisa
Nisu svi forumaši članovi Udruge.
A svi daju savjete u najboljoj namjeri, zar ne?
mc, ovo sa spavanjem je dobar primjer. A za pokusne kuniće sam napisala zato jer se kod nas radi o kratkom periodu. Prošle sezone je bila jedna priča a ove druga. naravno da se sve razvija.
Slažem se sa mc:
Na internetu nedostaje klinička impresija, a to je često presudno kod propisivanja određene terapije ili davanja medicinskog savjeta. Kvaliteta i stručnost liječnika u velikoj mjeri upravo ovisi o toj impresiji, odnosno procjeni kliničkog stanja pacijenta i sposobnosti sagledavanja cijele slike. A internet tu dimenziju nema. Ima samo parcijalne informacije zabrinute mame, njeno laičko tumačenje medicinskih nalaza i stanja sebe ili djeteta, i na osnovi tih krnjih informacija joj neke osobe pod nekim nickom xyz daju medicinske savjete i često kontriraju savjetima liječnika, najčešće pedijatra.Citiraj:
hoće li netko staviti luk pored djetetovog uzglavlja, hoće li furati se na bespelenaštvo je jedna stvar, al kad netko dođe po savjet hoće li lijek koji inače prepisuju liječnici uzimati ili ne, hoće li u rizičnoj trudnoći odbijati uzv, jer je to sad tako cool odbijati kao i ostali - tu za mene završava sva zezancija. ako imaš nedoumice - obrati se tom liječniku ili odi po savjet drugom! dijagnozu "na daljinu" ne daju ni (ozbiljni) liječnici, a kamo li da bi je trebali davati mi - laici. uz sve na forumu vlada opasna vrsta nonšalancije i a priori bahatog odbijanja svega što dolazi iz medicinske struke. što će se kad tad obiti nekome o glavu.
a često mnogi zaboravljaju da se radi o krhkom dobu djece za koje tražimo savjete, tako da s velikom dozom opreza dajem i primam savjete, pa makar bili tako "benigni" tj. "izverzirani" kao teme o dojenju.
I svaka čast educiranim svjetnicama za npr. dojenje, ali nikako mi se ne sviđa anonimnost, dakle ne postoji nikakva odgovornost za izrečene savjete. Dalje, da li je titula "savjetnica za dojenje" verificirana od strane nadležnih tijela RH, npr. Ministarstva zdravstva? Da li ta titula nosi neke određene obveze konstantne edukacije, vođenja evidencije djelovanja određene savjetnice i sl.
Ako je tu titulu dodijelilo npr. neko strano tijelo npr. LLL ili sl. da li je ta organizacija verificirana u RH, da li ima dozvolu za davanje takvih titula i sl.
Naime, ako ja idem po savjet bilo koje vrste kod nekog tko ima neku titulu (od doktora preko kiropraktičara do frizera i brokera), očekujem da ima dozvolu za rad od nadležnog tijela, da da netko kontrolira i da postoji neka odgovornost za ono što mi je rekao/napravio.
Ovo govorim u dobroj namjeri i mislim da bi Udruga svakako trebala poduzeti korake prema nadležnim tijelima da se regulira djelovanje u tom smislu.
Ako je netko sumnjao, potpisujem MC i Deaedi :mrgreen: