a vidite i to su norme - prljavština, neopranost - tko kaže da bi se ljudi baš morali svaki dan prati, što fali da se netko malo 'čuje' ;)
Printable View
a vidite i to su norme - prljavština, neopranost - tko kaže da bi se ljudi baš morali svaki dan prati, što fali da se netko malo 'čuje' ;)
znači ja koja ponekad krećem na teren u 5 da bih u 7 bila kod kupca na sastanku sam luda?
i to ne u pidžami, nego u odjeći koju zahtijeva moje radno mjesto, a ljeti ne uključuje majicu na špaline i japanke
depilirane noge nisu must za radno mjesto, ali jesu za mene
XCitiraj:
a vidite i to su norme - prljavština, neopranost - tko kaže da bi se ljudi baš morali svaki dan prati, što fali da se netko malo 'čuje' ;-)
u nekim kulturama pranje nije top10, ali palmin list preko buže od guzice jest
saša, pa jedno i drugo jesu društvene norme, zar ne? Nisu se ljudi oduvijek prali niti prali robu kao danas, i to je u njihovo vrijeme bilo društveno prihvatljivo (ako ste čitali Parfem sjetite se: kralj je smrdio, kao zvijer je smrdio, a kraljica kao stara koza, ljeti kao i zimi), niti se u drugim kulturama ljudi peru kao u našoj - a u nekima je pak vidjeti znoj užasna sramota (Amelie Nothomb, Strah i trepet). Dakle ja bih rekla da se smatra pristojnim biti čist i uredan, kao što se smatra pristojnim ne ući u crkvu ili dućan u kupaćem kostimu, ili kao što se smatra pristojnim ne kopati nos u javnosti - sve su to norme ponašanja.
da, ali ako smrdiš u mom uredu direktno ugroavaš obavljanje mog posla jer to nije nešto što ja mogu ignorirati već direktno utječe na mene. a dekolte ne.
A čuj, utječe jer imaš fini nosek ;-)
a što ako ti pogled stalno leti?
I to te sprječava u obavljanju posla?
ja nemam mišljenje koje je puno različitije od sasinog, samo propitkujem...
nisam se osjetila povrijeđenom njezinim pitanjem.
meni je taj komentar od stray cat također sirov, ali jasno mi je što je htijela reći. jer nije prvi put da žena vrijeđe ženu ili njezino odijevanje zato što je sama nesigurna u vlastiti izgled. uostalom, forumašica (ne znam koja, a ne da mi se trait) je odgovorila na to pitanje i još dodala da se dotičnu neozbiljno shvaa, što zbog odijevanja, a što zbog afere s kolegom. što je čisti šovinizam, jer implicira da zgodna, sexi žena ne može biti profesionalna, a karijeru gradi preko kreveta.
to nije očito vrijeđanje, nego ako osoba zaista ne može ne pogledati unečiji dekolte 20 x u minuti to je prisilna radnja.
zastupnice ponašanja bez granica, baš me zanima zašto mislite da se mladi, lijepi i zdravi ljudi izuzimaju u neku posebnu kategoriju za koju ne vrijede društvene norme? Ako je jedan veću udio komuniciranja otpada na vizualnu komunikaciju i to mnogo veći nego olfaktivnu, barem kod ljudi, onda da društvene norme služe tome da olakšaju komunikaciju svima i svima da ju što poštenije šanse. Jer kad bi u službenoj komunkaciji otvorio prostor da se prihvati tko atraktivniji, tko luđi to prije primjećen onda bi se funkcioniranje društva vrlo brzo svelo na reality show. Eto od toga nas štite norme lijepog ponašanja izato dekolte otvara priču kojoj tu nije mjesto, kao i lanci i katanci.
ne, nego dekolte ne podražuje tvoje vizualno osjetilo konstantno, možeš pomisliti-gle ju, stavila si je cice na tacnu (to je moja mama obožavala komentirat)- i nastavit gledat u svoj monitor, a smrad doista podražuje tvoj nos ili glasna glazba tvoje uši čitavo vrijeme.
Samo da se nadoveže na ono o izjednačavanju dojke i lakta. Meni to zvuči kao jedna od gorih SF noćnih mora. Ja apsoultno en mislim da jedno loše ponašanje trebamo mjenjati još gorim. To što je danas hit manipulirati vlastitom spolnosti i što turanje grudi pod nos prolaznicima smatra manifestacijom ženske snage trebalo bi se razviti u pravo samopozdanje koje ne manipulira nego poštuje tijelo i tuđe granice, a ne time da ubijemo svaki zdravi spolni nagon u svim ljudima da bi se zadovoljilo modne hirove.
Na vecem dijelu africkog kontinenta dojka je uistinu jednako zanimljiva ko i lakat. Nije pokriveno pa nije ni zanimljivo.
čemu sad ovo? lijepo sam objasnila na što sam mislila.
čak me i osoba kojoj sam odgovorila dobro shvatila, uopće nikog nisam vrijeđala nego mislim da osobe koje ne mogu kontrolirati usmjeravanje svog pogleda tolikoda im to ometa obavljanje posla imaju problem, psihičke naravi, kao kada moraš 3 x provjeriti jesi li zaključao vrata, iako znaš da jesi- to je prisilna radnja.što je tu vrijeđanje?
A kako ti znaš da nije zanimljivo?
još te jednom lijepo molim da mi pojasniš, jer bih stvarno htijela replicirati. jer iako sam sigurna da na mene misliš kada kažeš "zastupnice ponašanja bez granica" ja nikako ne izuzimam mlade, lijepe i zdrave ljude u posebnu kategoriju. pa ne kužim što si s time htijela reći.
pikula, sasa je korektna (za razliku od stray), tako da ti ne stoje primjedbe, samo ima svoj stav i svaka čast
na argumentaciji.
Žao mi je što sa mnom teško raspravljaš, iako ja sa tobom ne raspravljam. Samo iznosim svoja razmišljanja. Davno sam ti rekla da ne doživiš ništa osobno i iz dubine srca to i mislim. Moje sfere meni potpuno imaju veze sa temom i smatram da je se namjerno i držim. Možda samo nisi dobila odgovore kakve si htjela ili se jednostavno ne razumjemo. Neki su me dobro shvatili i povukli paralelu. Stvar je kako nešto netko želi pročitati i shvatiti.
Stalno pitaš i pitaš i neki odgovaraju pa i ja. Sad evo ja tebe pitam...zašto ti je nemoguće shvatiti da je nekome npr. meni neugodno zbog nečijih sisa. Možda sam drugačije odgojena, pa nismo svi rasli u istim obiteljima. Mene su učili da su sise i guzice i puno drugih stvari intima i da je to sramota pokazivat i jednostavno ja tako mislim. Ti ne misliš i meni je to ok. Meni je sve ok što ti misliš i nikad te ne bih zbog toga prozvala niti ti rekla nešto ružno, niti bih da te sutra upoznam odbila kavu sa tobom zbog ovoga...samo ti pokušavam objasniti da nemam objašnjenje za pola tvojih pitanja jer za neka ni ja ne znam zašto mi nešto smeta, ali mi eto smeta i osjećam se nelagodno.
sto se tice prljavstine koju sam ja primijetila, zao mi je da ne vidite razliku
ja nisam trazila da se znakom zabrani dolazak neotusirane osobe na posao ili ulazak nekog tko smrdi po znoju, cesnjaku ili zimskoj u autobus ko sto sad rade u dubrovniku (pa uz komisiju za lijepo, sad ce valjda imati i komisiju za mirisno)
ja sam samo primijetila da je osoba imala izuzetno prljavu majicu, a druga kutu
nisam zbog tog ni bacila hranu koja je prosla kroz njegove ruke, nisam ga prijavila sefu ili pocela bojkotirati merkator
u istom kaficu sam i sljedeceg dana pila kapucin
samo sam primijetila i naglas vama komentirala da su mi to situacije u kojima mi je bilo neugodno ko drugima sisa na pladnju
ali ja nisam trazila norme
ne znam kako bi mi bilo da osoba koja radi pored mene dan za danom smrdi
ali u tom slucaju bi, vjerujem, nas dvije odrasle osobe sjele i o tome porazgovarale
ne mislim da bi drzava ili firma trebala taj problem uredjivati niti da na npr ljekarnu treba staviti naljepnicu koja smrdljivcima zabranjuje ulazak