Kalimero molim te recept za onaj prekrasni kruh sa slike :*
Printable View
Kalimero molim te recept za onaj prekrasni kruh sa slike :*
neva:
Kalimero molim te recept za onaj prekrasni kruh sa slikeCitiraj:
Biga:
280 g. brašno T-850
1 čajna žlica šećera
4 g. svježeg kvasca ( kockicu od 40 g. podjelim na 5 dijelova IIII, i to
sve kroz pola da se dobije 1/10 )
3,7 dcl. vode
Zamjesim u stroju i ostavim 8-10 sati.
Na bigu dodam:
1 vrhom puna čajna žlica soli
2 velike žlice maslinovog ulja - izmješati i dodati
125 g brašna T-550
125 g brašna graham- pustiti da stroj mješa i pripremiti
2 čajne žlice lana - može se i samljeti
2 -II- -II- sezama
2 -II- -II- zobene pahuljice
2 -II- -II- mekinja
2 -II- -II- zobene klice
2 -II- -II- suncokreta
2 -II- -II- ražene pahuljice
2 -II- -II- pšenične pahuljice
Ražene i pšenične pahuljice nakvasim u par kašika vode, jer inače budu tvrde i osjete se u kruhu.
Kad ono čudo od tehnike daje signal za dodatak sjemenki, to sve dodam i pustim da mješa na osnovnom programu.
Ja imam Alpinu i pošto ona nakon druge fermentacije opet kratko mješa i kruh se ne stigne podići prije pečenja , ja program prije tog mješanja prekinem i pustim da se tijesto diže bez grijanja do oko 1-2 cm. ispod ruba posude u kojoj se peče. Kad je kruh fermentirao idem na program pečenja 60 min.
Ostavim još 5-10 min u posudi, nakon pečenja, pokrijem kuh. krpom i onda ga lagano istresem i opet umotam u krpu .
Umjesto brašna T550 i graham radila sam i sa T-1600, isto je bio dobar.
Probala sam pustiti stroj da odradi sve funkcije, da ga ne zaustavljam, kruh ima manji volumen i gornju koricu ulegnutu ali je po okusu dobar.
Ovih dana ću probati kruh sa kikirikijem i drugu varijantu sa pistacijem.
[/u]
I ovdje mi se pojavljuje greška sa citiranjem :mrgreen:
1) Nisam jos kupila pekač... pa kad već nisam, dajte mi molim vas recite postoje li bitne razlike između pekača i koje su mu bitne opcije koje obavezno moram uzeti?
2) Ono Davorovo dizanje preko noći... da li to može svaki pekač i da li on to radi po principu da uključi pekač npr. navečer i on ima neki program pa te ujutro dočeka topli pečen kruh ili... se diže, pa ga ugasiš, pa upališ ujutro da peče?
I ima li tu opciju (prvu) svaki?
3) Mogu li se u njima peči peciva? A punjeno nešto? (Ne mogu to zamisliti, ako on mijesi tjesto, tko puni?... i kada i kako ..).
Iskreno, nikad nisam, osim izdaleka , vidjela pekač pa zato možda pitam totalne gluposti. :oops:
Na pitanja Anite-AZ bolje da se jav i Davor.
O osobinama pekača bilo je riječi u ranijim postovima.
U pekaču se može peći samo 1 kom. nečeg - kruha bilo kakvog, pecivo se može raditi tako da se tijesto izvadi i dalje radi ručno u puno malih komada i peče u rerni.
Punjenje peciva isto ručno.
Stroj će ispeći bilo što što mu se nađe u posudi za pečenje, stvar jr svakog po naosob kakave ima ideje. On bi ispekao i gužvaru, samo ne znam kakav bi bio kvalitet, jer ima samo donje grijače.
Kalimero hvala :love:
Kalimero mora li biga tako dugo stati ,može li recimo pola sata?
Ne može manje od 8 sati na sobnoj temperaturi.
Ako je problem u vremenu stajanja bige, moraš ići na druge varijante bez bige i sa više kvasca.
Molim te onda neki recept što mi može biti brže gotovo
Eh, ja radim samo sa bigom, pročešljaj malo prethodne postove.
evo nešto sam našla..
a večeras stavljam bigu za tvoj kruh..
Upadam! Imam pekač već 3 g. i zadnjih god. dana skuplja prašinu. Prečesto smo radili kruh u njemu pa smo se zasitili. Počela sam na ruke mjesiti i peći ga u rerni i uvijek mi ispadne perfektan. Ali naravno, gubim puno vremena na tome, dok ga izmjesim, putim da se diže, pa premjesiti pa tako 2-3 puta. :roll: Sad kad sam pročitala kako vi pečete kruh u pekaču došlo mi milo :mrgreen: . Inače mi je kruh dobar ispadao u njemu ali voljela bih probati i nešto novo.
Ovo je moj recept. Ako smatrate da bi trebalo nešto promijeniti slobodno dodajte, ispravite... Pa dakle,
40 dag glatkog bijelog bršna
20 dag brašna za dizana tijesta
maslinovo ulje - onako od oka
pola kockice svježeg kvasa
2 male mjerice šećera
3,5 dl mlijeka
1 i 1/2 male mjerice soli
Na dno stavim ulje, slijedi mlijeko, brašno, kad se kvasac digne stavim ga na brašno, sol stavim na kraju ali da mi nije u doticaju s dignutim kvascem. Namjestim na pekaču manji kruh, da je jače pečen i na brzi program. I to je to!
Pročitala sam, netko je pisao, da u posudu stavi kvasac i ostalo šta treba da se digne i da ga tako pusti par sati. :? Nisam to nikad probala pa bih zato molila da mi netko napiše cijeli proces kako da dobijem još bolji krušić. :trep:
Upadam i ja!
Jučer kupila Panasonicov pekač. Stavili kruh peći odmah sinoć sa odgodom tako da je jutros mirisao cijeli stan. Ne znam kako će to završiti s obzirom da se taj već pojeo i upravo se peče drugi. Za sada još radimo samo osnovni bijeli kruh ali kako nam je dobro krenulo počet ćemo eksperimentirati.
Inače, pekač je odličan, odmah se ubace svi sastojci i ne znaš za njega dok ne bude gotov. Jedino nema prozorčić ali budući da kruh ispada savršen prebolit ću. I ništa se ne čuje kad radi pa sam čak mislila da nešto nije u redu.
A cijena... 1290 kn :shock: ! Ali imali smo neke bodove u Americanu pa smo ih iskoristili a najviše me potakla susjeda koja takav isti ima već 15 godina i još uvijek radi.
I tako... od sutra krećem pomalo na one vaše recepte...
:shock: Ja se držim narodne, Fata je Fata, a dvaput je dvaput. Obzirom na cijenu, čak i 4-put. Strašno.
Anita-AZ, uzgoj bige može se dogoditi i preko dana, a uopće se ne mora zbivati u pekaču. Biga je prilično rijetka tvorevina i može se lijepo isklofati na ruke u bilo kakvoj posudi bez previše napora. Ja to radim u stroju iz čiste komocije.
Prednosti bige ćeš shvatiti tek kad ispečeš prvi kruh na taj način i malo je vjerojatno da će ti potom bilo koja druga metoda pasti na pamet ;)
Ima li možda netko Bomann-ov pekač?
Mi bi si svakako kupili pekač, ali nismo pri lovi nikako, a Bomann je prilično povoljan (oko 300 kn, koliko sam čula), pa me zanima kakav je. Iskustva na sunce!!!
A mi smo vidjeli moulinexov za 650 kn i cinatronic (ili tako nesto) za 450 kn.
Jesu li to ok cijene i što preporučate?
Dok postoje dobri strojevi za 300 kn, sve preko toga je prenapuhano. Alaska je u zadnje vrijeme dvaput bila na akciji u Metrou za manje od 300 kn.
ja clatronic inace izbegavam, a pekac imam moulinex, samo sto mi se na pocetku kvario svako malo, a sad je sasvim super.Citiraj:
Anita-AZ prvotno napisa
mislim da smo imali peh prvi put kad se pokvario, a za svaki sledeci put mislim da je kriv serviser, tj. da ga nije namestio kako treba.
kod nas je taj moulinex malo jeftiniji (ali ne mnogo, mozda nekih 10-15e manje).
alaske nemamo, pa ne znam sta da kazem.
Mi imamo Alasku i jako smo zadovoljni. Iskreno mislim da baš i nema neke velike razlike među tim pekačima.
Roko006 moja kolegica je imala Bomannov pekač i bila je jako zadovoljna. Ali s obzirom da ga ona koristi 365 dana u godini, nakon 2 g. korištenja morala ga je zamijeniti novim. Čini mi se da je rekla da je ošlo nešto vezano za elektroniku. A kako se ne isplati popravljati kupila je novog.
Samo bih htjela reći da su pekači s dvije mješalice bolji od onih s jednom.
Evo i moj kruh :D
http://img257.imageshack.us/img257/7...ures074wa3.jpg
Super! Nego, kad hoćeš onako skroz-naskroz fotogeničan kruh, ipak pričekaj koju minutu i manje će se mrviti ;)
sad ste me natjerali da izvadim svoj davno zaboravljeni pekac sa ormara i stavim ga u upotrebu :mrgreen:
ja imam LG,evo mu je vec 7 god. i radi kao urica :raspa: (priznajem nisam ga koristila zadnje dvije godine :oops: )
I mi smo se boga mi namamili nakon puuuuuno, puuuuuno mjeseci. Baš namjeravam sutra ga napraviti. A možda ga i uslikam ako ga naravno prije ne potamanimo. :lol:
evo i "naseg" danasnjeg uratka :D
vital brot
sandra, molim recept za ovo tvoje djelo!
Thnx unaprijed :*
to sam kupila gotovu mjesavinu sa sjemenkama bundeve i kiselim lijekom ,zove se vital(fitnes)brot
inace ovdje ima puno takvih razno-raznih mjesavina za kupit i super su mi!
lijekom-mlijekom :oops:
A ništa, onda kad idem u shopping u Graz moram i po mješavine za kruh.
Ako ih nema za kupiti i kod nas a da ja ne znam!?
Anett, nema bolje mješavine od one koju sama napraviš ;) !
kako kome :mrgreen:
evo moja omiljena:
250 ml vode
100 ml mlijeka ili jogurta ili kefira,
350 g polubijelog brašna
100 g integralnog,
lanene sjemenke, bučine golice, sezam
žličica soli, šećera, maslaca,
kvasac
sve na program za brzi kruh+extended bake od 15 minuta
:mljac:
Evo i mene na ovoj temi.
Kupili smo pekač u subotu, Clatronic, prva dva puta ispekao je kruh zadovoljavajuće (ok, nisam bila oduševljena okusom, ali moramo se još malo igrati omjerima, tek smo na početku). Jučer sam ga isprogramirala tako da peče noću (s odgodom) i ujutro sam imala što vidjeti - smjesa uopće nije bila promiješana, kruh se samo zapekao po površini, u sredini je ostalo čisto brašno, ukratko - katastrofa. Kao da miješanje uopće nije funkcioniralo. Uopće ne znam u čemu bi mogla biti kvaka - zna li tko?
I još jedno pitanje neupućene osobe: u čemu je razlika u upotrebi suhog i svježeg kvasca? :oops: (dosad sam koristila svježi, i bilo je ok, ali možda bi trebao biti suhi?)
Tanja, meni se to dogodilo kad sam zaboravila vratiti mjesalicu u posudu :lol:
I meni :taps: ali srećom, skužila sam na vrijeme da su mješalice ostale van, pa je sve dobro završilo
Ma bile su miješalice unutra, samo mi sad pada na pamet, možda ih nisam dobro učvrstila?
Jer kad sam izvadila to što je trebao biti kruh, miješalice su ostale u njemu (prethodna dva puta to mi se nije dogodilo).
A jel zna netko odgovor na pitanje o kvascu?
O kvascima smo već puno pisali.
Ja koristim isključivo suhi instant kvasac (digo) jer ga trošim jako malo.
Što se tiče kruhova s odgodom, jako je važno u stroj prvo pljusnuti vodu, a potom na površinu vode staviti brašno. Bez obzira na redosljed, najčešće svejedno negdje ostane hrpica brašna i to nije problem. Posebno mi je fora kad takve hrpice vidim na Mavrovićevim kruhovima ;)
Tako sam i napravila, prvo je išla voda, brašno i kvasac na kraju. Ali miješanje očito nije radilo.
A ništa, probat ćemo ponovo.
:lol:Citiraj:
marta prvotno napisa
i ja dobila neki dan clatronic i danas se bacam u akciju.
dakle ide uvijek prvo voda, na to brašno, na to sve ostalo?