Otvaram ovu temu s obzirom da dosta žena ima istih problema s kojima se susrećemo trenutno ja i moj suprug, pa se nadam da ćete nam se pridružiti kako bi uspjeli zajedno u ostvarivanju svojih ciljeva, a to je imati svoje DIJETE U NARUČJU..:-:-D
Moji trenutni nalazi su slijedeći:
AMH - 19,3
LH - 2,05
FSH - 6,97
PROLAKT - 92
E2 - 236
Suprugov spermatogram - u redu
Nažalost ja sam ove godine navršila 42 godine, a s tim da po novom Zakonu nisam iskoristila niti jedan pokušaj IVF.
S obzirom na nalaze koje imamo, a koje su i specijalisti koji se bave MPO potvrdili da su vrlo dobri, obratila sam se u nekoliko državnih bolnica koje se bave MPO da nas prime u postupak.
Nažalost, doktori čim čuju za godine, automatski nas odbijaju bez da i pogledaju priložene nalaze, a što mislimo da nije u skladu sa Zakonom. Doktor koji nas je liječio rekao je da nije on pisao Zakon, a neće ga ni kršiti.
Obratila sam se pismeno i HZZO i Ministru zdravlja , kao i Nacionalnom povjerenstvu za medicinski potpomognutu oplodnju. Od svih sam dobila pismeni odgovor, a koji samo citira Članak 10. točku 4. Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, a što je u pukoj suprotnosti sa postupanjem liječnika, zbog toga što nas odbijaju.
Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji postavio je dobnu granicu za žene za postupke medicinski potpomognute oplodnje na teret HZZO-a do navršene 42. godine, ali i u članku 10, stavku 4. dopustio iznimke.
Članak 10 Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji:
(4) Pravo na medicinski potpomognutu oplodnju na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ima žena u pravilu do navršene 42. godine života. Liječnik koji provodi postupak medicinski pomognute oplodnje, iz osobito opravdanih zdravstvenih razloga može omogućiti pravo na medicinski potpomognutu oplodnju i ženi nakon navršene 42. godine života.
Dakle, odbijanjem liječenja neplodnosti kod svih pacijentica koje su navršile 42 godine Ustanove koje provode medicinski potpomognutu oplodnju krše Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji.
Naše bolnice odbijaju sve pacijentice koje su napunile 42. godinu, bez obzira što kod određenog broja pacijentica starijih od 42. godine postoje osobito opravdani medicinski razlozi za nastavak liječenja kao što su dobar hormonski status, dobra zaliha jajnih stanica i općenito zdrav reproduktivni sustav .
Osobno sam se sa tumačenjem obratila i ravnateljici bolnice "Sestre milosrdnice" u Zagrebu, ali niti kod nje nisam naišla na razumijevanje, uz obrazloženje da bi mogli se podvrći na još koji postupak medicinski potpomognute oplodnje, samo pod uvjetom da smo koji od supružnika bolovali od karcinoma (što na sreću našu bar to nismo), te da u protivnom bolnicu bi mogla kazniti inspekcija zbog kršenja Zakona.
Kod dr Škrvorca sam bila pozvana na dogovor i prvotno je dobro tumačio Zakon, da bi nakon par dana dobila e-mail poruku da ne dolazimo da mu je striktno zabranjeno da prima žene u postupak nakon navršene 42. godine, te da ako želimo možemo doći samo o vlastitom trošku.
S obzirom da se sa nama ženama koje smo navršile 42 godine postupa diskriminirajuće, te time grubo krše odredbe Zakona, predlažem da ukoliko je koja zainteresirana da se pridruži ovom forumu, te pokrenemo postupak i ustrajemo na tome da Vlada donese Pravilnik (što je već i bila dužna) koji će točno precizirati kolike referentne vrijednosti moraju postojati kod žena nakon navršene 42 godine da bi im se odobrio još koji postupak na teret HZZO (odnosno da osnuje Nacionalno povjerenstvo koje će na osnovi predočene dokumentacije procijeniti i donijeti odluku, te se s tom Odlukom obratiti u ustanovu koju želimo, ukoliko do sada nisamo bile zadovoljne postupkom liječenja), te da se pomakne dobna granica za žene makar do navršene 45. godine života koje se odluče na donaciju jajnih stanica, jer sve znamo da se na donaciju i odlučuju samo žene starije životne dobi, te da isto ide na teret HZZO.
Ukoliko bude zainteresiranih, molim da se jave na ovaj forum ili da mi se jave privatnom porukom u pp, da bi se dogovorili koje daljnje korake poduzeti.
S obzirom da niti HZZO, niti Ministarstvo zdravlja ne reagiraju na naše pritužbe, možda bi bilo dobro obratiti se direktno Vladi s jednim dopisom, makar da ukoliko u istoj ima koji dobar pravnik da im rastumači Zakon
Zajedno smo jače i idemo dalje.