Nije ni nalik na monti (hvala Bogu)
Printable View
Nije ni nalik na monti (hvala Bogu)
:lol:Citiraj:
magriz prvotno napisa
monti = Montigancova prehrana (cjelovito, bez šečera, niski GI)Citiraj:
Davor prvotno napisa
hvala Bogu?
:lol: ja mislio na onu slatku strahotu koju bake i ne-roditelji daju djeci
Bez brige, još nisam puk'o
a ja sam se toliko navikla na taj skračeni naziv da sam zaboravila na to naziv i za pakovanje one kemije :mrgreen:
ja svoje masline obično ispečem posolim i zamrznem... kad se odmrznu malo ih polit maslinovim uljem... konzervirane dobivamo nekim specijalnim putevima :mrgreen: koje ne smijem otkriti...
a u mercatoru ima kupiti od P.Z. Marina koje nisu pregorke ni preslane...
Da ne otvaram novi topic, pitala bi Davora i dr. šta mislite o novom krem jogurtu od Dukata, je li dobar za bebe.
Prvenstveno mi se sviđa jer je u manjem pakiranju pa ga pola ne bacim, jer ja baš i ne volim jogurte, ali beba je počela jest, i sviđa joj se.
Jel bolji obični zeleni jogurt ili je svejedno?
Čini mi se d a sam pročitala da ovaj krem ima 4,1 % mm, a zeleni je 3,2%, šta je bolje za bebu, sad će imat godinu dana.
Imam izuzetno nisko mišljenje o Dukatu, ali to je moj problem (pitanje povjerenja).
S druge strane, za djecu su preporučljivi mliječni proizvodi s većim udjelom masnoće. Ako u sastavu ne spominju nikakvu kemiju, a nemaš problem s njima kao ja - raspali.
Sastojci:pasterizirano homogenizirano mlijeko s 4,1%m.m.
Hvala na odgovoru! :*
Nađoh se juče u rebusu...
Dobih domaće breskve, zvane šeftelije, te ih htjedoh, po običaju, skuvati u mikrovalnoj. Kako se kod njih košpa jako teško odvaja od "mesa" smislih da ih ubacim onako u komadu. Tako bi košpe samo povadila kasnije.
Pa zastadoh i promislih...
Sjemenka je hermetički zatvorena, možda će eksplodirati :?
Završih tako što sam ih iz inata poklopala, a ne skuhala malo džema :lol:
Pitanje glasi: da li bi sjemenke zaista eksplodirale u mikrovalki na 800W?
Eksperiment, eksperiment!!!! Ako možemo eksperimentirati s "proizvodnjom" kuglastih munja u mikrovalnoj, možeš ubaciti i jednu breskvu s košticom. :lol:Citiraj:
vještičica prvotno napisa
vjesticica ja mislim da ne bi ... ali dalo bi se razmisljati, ali gle ovako kada bi cijelu breskvu stavila kuhati u vodu ona se ne bi raspukla bez obzira koliko bi je kuhala, odnosno raskuhala bi se ali bi kostica ostala cijela, tako da mislim da nema straha od eksplozije.
enela, imaš koji pokus s mikrovalnom ?
:shock: koliko odgovora u kratkom vremenu!
Nisam eksperimentisala jer:
košpa ima sjemenku unutra, a sjemenka ima vode
voda iz sjemenke se zagrijava i prelazi u paru
kad kuhaš u loncu to se dešava nekom određenom brzinom u mikrovalnoj višestruko brže
vodena para je pod pritskom...
a ja nemam para za novu mikrovalnu ;)
99 posto da ti ne bitrebala nova, nego bi eventualno trebala zasukati rukave i očistiti ju.Citiraj:
vještičica prvotno napisa
Mare, poslat ću ti pp.
Eto opet mene. Našla sam i ovo:Citiraj:
Did you know six eggs in a microwave, full power will blow the door off!
Ne znam za breskve, ali cijeli krumpir i jaja u ljusci hoće vrlo neugodno detonirati u mikrovalnoj.
Uglavnom nije problem kada se eksplozivne namirnice stave u posudu s vodom.
:yes: zato i nisam smjela, gledam ja povremeno Braniac :lol:Citiraj:
enela prvotno napisa
Svejedno, odustala sam od eksperimenta. I čistiti mikrovalku mi je previše :mrgreen:
Malo sam čitala neke postove, jer mi je to interesantno i zanima me.. Davoru svaka čast.. ali opet, mislim da se ljudi ne bi trebali toliko opterećivati..ajme pa ne možemo napraviti neki "BIO GMO free mikro svijet "za našu djecu!!! Tek sam počela s dohranom, ali joj dajem voće i povrće i s tržnice i iz marketa i kupovne kašice. Šta vrijedi ako jede nešto iz vrta savršeno prirodno uzgojeno, a ne znam ništa o tom sjemenu, je li ono gmo ili ne, ili već na bilo koji način loše?! Isto kao i kupovne kašice, gdje je sve strogo kontrolirano.. mo'š misliti, pa im je banana 2 godine savršeno žuta i jabuka isto!!! a voda? koja je bolja? ova iz špine ili kupovna koja ima rok trajanja??!! ja mislim da ništa nije savršeno i zato pije i jede od svega po malo.. pa s tim svim će i živjeti, a mislim da je bitnije da djeca usvoje zdrave navike prehrane, da znaju što je zdravo i što ne, što su obiteljski objedi, da se s hranom ne igra i ne razbacuje ... a drugo sve ima svoje faze.. ja ne kupujem hrenovke i ne jedem baš puno salame, ali znam da ona hoće povremeno negdje i to pojesti i da ju to sigurno neće ubiti.. kao i Mc donalds na žalost. uf.. ovo je ispalo duže nego što sam mislila.. sorry:)
Dvojbe su ti razumljive, a podjednako su bile valjane u svakoj generaciji do danas. Ipak, u svakom trenutku postoji razlika u kvaliteti zdravlja i življenja ovisno o izboru prehrane ili discipline, a na to ipak većinom možemo utjecati. Dobra strana ovog vremena je lakoća informiranja i mogućnost greške je ipak nešto manja. Ako primijetiš da o nekome proizvodu ne možeš doći do informacije ili su one zbrkane, oglasi alarm i uzmi neki drugi.
Ispričavam se što sad skrećem s teme, mada je Dariuca dobila odgovor.
Davore, postoji li zamjena za margarin, maslac a da nema km? Mišica mi je alergična pa skupljam info koje stvari mijenjaju one s km da bi i mi prilagodili prehranu tome.
Ima u ducanima zdrave hrane nekakav zdravi margarin.
Mislim da nema zdravog margarina :/
Ali vrijedi probati pronaći ako takvo nešto postoji
Nope, 0 bodova. Zdravi margarin ne postoji. Ni djed Mraz, ni Uskršnji Zeko, ni Zubić Vila :(
A s čime zgusnuti kremu za kolač, a da nije mliječnog porijekla? I da se dodaje NAKON ukuhavanja, znači u mlaku ili hladnu smjesu???
želatinom,naravno! :x
zakaj mora biti hladno i nakon?
e,a maslaci od orašastih plodova?ne koristim to nikada i nisam probala ali sad mi je palo na pamet da je to maslac.možda sojin šlag,neke pahuljice,zobene-sitne,"želin" (pektin) ako je recimo voćna....ovisi od čega je krema.
Citiraj:
lasica prvotno napisa
:? Zašto taj smajlić???? Ma mogu i želatinom, ali nije to to, a osim toga koliko je želatina dobra malom djetetu?
Za margarin iz orašastih plodova nikad nisam čula a kamoli vidjela u prodaji.... :/
A hladno??? Mislila sam da ću dobiti neki margarin za odgovor a oni se stavljaju u mlako ili hladno, zar ne? ;)
Kako nisi vidjela u prodaji, a maslac od kikirikija ;)
Šalu na stranu, maslac se može praviti od lješnjaka, negdje sam na forumu vidjela recept, potraži.
Kremu možeš probati zgusnuti pektinom ili agarom (agar-agar, alga, bubri u dodiru sa vodom), ili skuhati najobičniji kukuruzni škrob ("Gustin") pa dodati u već skuhanu kremu.
Želatina :bljuc: nastaje od zrele crkotine. Smrdljive kože, kopita i ostali ostaci vrlo živopisnog mirisa postaju želatinom uz korištenje žestoke kemije. Siguran sam da čak ni najokorjeliji mesoljupci svojoj djeci ne bi davali želatinu kada bi znali od čega i kako nastaje.
Citiraj:
Davor prvotno napisa
:shock: Uredno zinem kad pročitam Davorove i Mujicine postove. :(
Pa s čime da zgusnem? By the way, zar želatina nije glavni sastojak gumenih bombona????
Naravno da jeste sastojak gumenih bombona. Svi oni zgodni sareni medeki su zapravo pofarbane crknute krave.Citiraj:
corny prvotno napisa
možda škrobnim brašnom(gustinom)?Citiraj:
corny prvotno napisa
mada nisam sigurna jel to može u hladno.
:lol: morala samCitiraj:
marta prvotno napisa
Sad to saznam a u trudnoći sam pojela valjda cijelu crknutu kravu u Coca-cola gumijima. :/
Da, Gustin će zamijeniti margarin. ;) I želatinu naravno. :nope:
Za zgušnjavanje postoji i kuzu ako šta pomaže :) Ali neznam kako stoji s kolačima
A lješnjakov maslac su samo preprženi-očišćeni i drobljeni lješnjaci ;)
pektin, agar-agar...Citiraj:
mamma Juanita prvotno napisa
Citiraj:
Davor prvotno napisa
Pitanja za Davora,
tvoje mišljenje o vegeti, mileramu, gusnelu ili gustinu, te koje zaslađivaće ti koristiš, bijeli ili smeđi šećer, voćni ili.......?
Što je bolje za odrasle bijela ili integralna riža? Koji proizvođać?
Koje brašno za kruh koristiš?
Eto vidite!? A uzasavate se bijelog brasna, mlijeka, gljiva i smokija. 8)Citiraj:
marta prvotno napisa
Mejrica jadna zna. Kad god Ahmed negdje zgrabi kakve slatkise ona odmah 'ostavi to tu ima zelatine' :/ Unistila sam djetetu najbolje godine zivota.
Nego mi reci Davore jeli Kosher Gelatin ista "bolji'?
I jos nesto...ne dade nam odgovor za gmo free palentu? Davor?