Jaaoooo jos jedna! Danas je moj dan definitivno!
Printable View
Jedina stvar po kojoj ću zaista pamtiti svoju maturalnu večeru: točno u ponoć došao je Ranko Marinković na svoju redovitu partiju šaha s vlasnikom restorana :mrgreen:
(sve ostalo sam zaboravila, ali ovo mi je bila atrakcija br. 1)
Inače, osim "Kiklopa", jako volim i "Albatrosa" (taj njegov koncept promašenog intelektualca mi je genijalan), a i neke pripovijetke... sjeća li se netko antologijske uloge Pere Kvrgića kao šjor Bepa u "Zagrljaju"?
I "Zajednička kupka" mi je dobra... naročito ona priča kad sudac stavlja pauka u puder da ga reanimira :mrgreen:
i mi smo poklonici Alana Čaplara :-)
kad smo več kod knjiga ove vrste, ima jedna odlična za one koji vole vožnju starim cestama: Starim cestama do mora
Evo još jedan ljubitelj Kiklopa :heart:, meni je zauvijek ostavio trag doživljaj Zagreba iz te knjige, mislim da nakon te knjige Zagreb nisam nikad više doživljavala isto.
Nije još nitko spomenuo Shakespearea, a kroz ove sve knjige koje ste ovdje navele, nadošle i meni neke davno zaboravljene i uspomene i knjige koje sam voljela čitati.
Romea i Juliju nisam nikad voljela, ne znam zašto, ali stvarno nisam. Ali San ivanjske noći mi je njegovo najmilije dijelo, obožavala sam je čitati.
I Machbeth, Mletački trgovac, Mnogo vike nizašto, Kako vam drago, Hamlet, Kralj Lear.
Žao mi je što više od njega nisam pročitala, ali jednom, jednom budem, obećajem sama sebi, malo mi jedan život kvragu:mrgreen:
od Shakespearea su mi dragi soneti, San Ivanjske noći i Oluja
volim njegovu razigranost u komedijama i ironiju u sonetima
drame su mi malo preteške
ako moram birati, Richard III. mi je najdraža
To mi je daleko najbolja planinarsko-putopisna knjiga. Inace gustam u takvim knjigama, al me putopisac do kraja knjige uvijek bar malo izivcira, il previse filozofira, il mu previse toga smeta, ili bi previse toga htio, ili se previse trudi biti zabavan... a Nejc je tako iskren i autentican, imam dojam da iznosi samog sebe bez ikakvih ograda, i predivan je :heart:
Nisam čitala sonete od Shakespearea, a drame volim, iako ih nisam sad nešto puno pročitala, ali Macbeth mi je definitvno ostavio puno traga, mogla bi čak reći da je ta priča zauvijek utjecala na moje poglede na materijalno, moć, i neke statusne simbole općenito i život podređen tome.
X!
Upravo to. Ja sam na one opise Slovenije isplakala cijelo prvo poglavlje, opisao je dijelove mog djetinstva tako vjerno, vratio me 35 godina unazad...
Da, ima i hrvatski prijevod... i to dosta dobar. http://www.libricon.hr/Put_b11.aspx
Za ljubitelje planinarske literature evo još jedne koju sam nedavno pročitala http://www.mvinfo.hr/najnovije-knjig....php?ppar=8674
Biografska je,na momente me iritirala jer sam imala osjećaj da je Humar prodavao maglu autorici... ali opet je zanimljiva jer opisuje totalno nevjerovatnu osobu.
O-ho-ho sve nas je više! Kad je bio mislim 80-ti rodjendan te su sve pripovjetke bile nedjeljom na tv-u. Odlicno su postavljene, ja sam ih cak snimala na vhs :frikuša:
Tanja sper ti je uspomena s maturalne :-)
Zna li netko da li Daj-dam uistinu postoji ili je postojao?
Eh, sad, koji je to točno lokal bio onaj iz "Kiklopa", to ne znam.
Birc po imenu "Daj-dam" postojao je (a mislim da postoji još uvijek) na Kvatriću, iza Name, i njega se spominje u "Smogovcima".
Ovaj iz Kiklopa... koliko se sjećam, na filmu su ga smjestili u Tomićevu ulicu, blizu Uspinjače, ali u romanu nije baš jasno koja je to mikrolokacija. Za razliku od kavana Corso i Kavkaz, koje su opstale i dulje.
http://bardfilm.blogspot.com/2009/02...lled-life.html
Moja omiljena teen serija i Shakespearov sonet 130
planinarke i putopiskinje, jeste li čitale Veličana?
malo je specifičan i drugačiji, ali meni izvrstan
A sad ga još svako malo 'moram' gledati na MTV-u Rocks :drama:
Teško je izabrati...
Osim mnogih spomenutih (a izvan školske lektire), u mladim danima dojmile su me se knjige "Na zapadu ništa novo" (Erich Maria Remarque), "Starac i more" (Ernest Hemingway), "Gepard" (G. Lampedusa). A još ranije, u dječjim danima "Robinzonka" češke spisateljice Marije Majerove.
Nitko nije spomenuo meni dragu knjigu "Mostovi okruga Madison" (R. Waller) - snimljen je i film, ali sam prije čitala, pa mi je knjiga bolja.:-)
A što se tiče putopisnih i/ili planinarskih knjiga zanimljive su - sve knjige Davora Rostuhara, Roberta Pauletića, Stipe Božića, Darka Berljaka (vodio ekspedicije na Himalaju).
Eh, prije par godina ljetujući na Visu potražila sam grob Ranka Marinkovića na groblju u Komiži - i očistila borove iglice s ploče...
A joj ovo je lijepo:heart: Zavidim tanji_b što ga je upoznala, vjerojatno jako interesantan čovjek.
Ma nisam ga ja upoznala, samo sam ga prepoznala kad je prošao pokraj nas :mrgreen:
:lool: Aaa naravno kad ko i uvijek brzo čitam, pa krivo zaključim. Ali ajde neka, ti si ga bar vidjela u živo, ja ni to:-)
Ni meni. Zderala ona mene, zderala ja nju, a onda sam u nekom trenutku odustala. Jednako tako sam se probala zvakati s Cloud Atlasom i nista od toga nije bilo.
Od srednjoskolskih lektira, dojmio me se Zolin Germinal, a dobra mi je bila i Zlocin i kazna. Anu Karenjinu nisam mogla progutati i, uz dobre argumente zasto mi se nije svidjela, dobila sam dozvolu da je ne procitam.
Inace mi nikad nije islo nabrajanje stvari koje su mi bas jako, jako super. Obicno ih ima previse. (A ne citam skoro pa nista tamo negdje od pocetka trudnoce, iako tek sad nemam vremena.)
Topic je odličan, nisam još sve iščitala ali hoću i pravim bilješke ...:-)
Samo da dodam jednu najnoviju knjigu koju sam u 3 dana pročitala 2 puta, nije srednjoškolska lektira, ali me se jako dojmila:
"Kleopatrina kći" Michelle Moran
Ja imam bilježnicu s citatima iz omiljenih knjiga, datira iz srednjoskolskih dana. Evo listam i izdvajam omiljene autore (valjda sam pročitala većinu njihovih stvari):
Erich Maria Remarque
Federico Garcia Lorca (poezija)
Hermann Hesse
Francoise Sagan
M. Krleža
William Faulkner
Daphne du Maurier
Obožavala sam i Agathu Christie.
Sve u svemu, šaroliko...
Ove knjige sam pokušala čitati i kasnije, ali mi je dojam tada bio drugačiji i odlučila sam da mi ostanu uspomene - nisam ih više čitala.
SF literatura (čitam i dan danas, i sve više uživam):
Carl Sagan
Isaac Asimov
Arthur C. Clark
Frank Herbert
Zasad samo ovoliko:
Bela Hamvas - sve do čega sam mogla doči - osobno je imao najveći utjecaj na mene :heart:
Antoine de Saint-Exupery - 'Mali princ' :heart:
Charles Bukowski :mrgreen:
Miroslav Krleža - 'Na rubu pameti' - posljednje na što sam se dobro nasmijala, pa eto zato..
Vidim da nitko nije napisao Remarka (Erich Maria Remark, valjda se tako piše) - Tri ratna druga(prijatelja), Trijumfalna kapija,.... Mene su sve njegove knjige držale od 8. osnovne do 2. srednje - pesimistično optimističan relativizirajući, iskren... I sad izvlačim neke izreke, a imam i svoju bilježnicu dojmova iz tog toba.
Remarque. Evo i ja sam jako voljela njegove knjige, baš tako negdje u toj dobi, a sad vjerojatno ne bih mogla ni slovca iz njih pročitati.
Ima takvih slučajeva još (npr. Faulkner). Zato i je tricky naziv - knjige mog života.
Istina! Topic se zapravo odnosi na knjige koje su nam u životu nešto značile i koje pamtimo.
Ja sam neki dan našla Andrića (Ljubav u kasabi) u podrumu gdje imam policu s "vansezonskim" knjigama. Dovukla ga u stan, ali ne mogu.... nije to isto kao u vrijeme kad sam ga čitala prvi put. I ne radi se samo o nečitkom fontu.
Isto vrijedi i za Faulknera, a našlo bi se toga još.
Negdje sam pročitala da je govoriti o najdražoj knjizi kao govoriti o tome koji bismo si dio tijela najradije odstranili :)
Mnogo ih je posebnih i svaka je obilježila neko životno razdoblje. Istina!