:fige:..da bar je..bila bi hepi hepiiiiii:)
Printable View
pozdrav curke! ja sam nova na forumu, već 4 dana kopam po netu svake slobodne minute i proučavam sve ovo... neznam da li mi je jasnije ili sam samo još više zbunjena svime... ja sam 20.prvi puta bila kod dr.S na konzultacijama, MM je obavio spermiogram,plivači su mu u punoj formi,a problem je u meni... Naime,ja sam prije 8 god bila na operaciji jajnika, laparoskopski čišćenje jajnika i jajovoda (gnojna upala). pokušavam zatrudnit skoro 2 god i ne uspjeva. ja sam otišla sa mojim otpusnim pismima iz bolnice i nekim kasnijim nalazima na konzultacije, znači to je tek prvi korak '' liječenja neplodnosti''. kad je dr.S vidjela otpusno pismo rekla mi je da bi ona preskocila hsg jer da sudeći po zahvatu u praksi su sve pacijentice nakon toga imale začepljene jajovode,te da smo zreli za MPO. dala nam je popis dokumentacije koju trebamo prikupiti,pa mene sad zanima što bi mogla očekivati kad se sa svim tim pojavimo opet kod nje, kakav je daljni postupak,što je slijedeće...? molim vas ako netko može neka mi napiše sve, jer nigdje ne mogu naći tako nešto.koliko god prčkam po netu ne nailazim na odgovore.... hvala unaprijed. i sretno svima!
Ici cete odmah na vjerovatno prirodni IVF kada prikupite sve nalaze.
Imas pravo na 2 prirodna IVFa i na 4 stimulirana ali vjerujem da ces brzo biti trudna ako su samo jajovodi problem ;)
Samo polako doktorica ce ti sve objasniti na iducim konzultacijama. :)
nova13 dobrodošla pogledaj malo na netu o IVF-u vjerojatno je to što vas sljedeće čeka, po mom mišljenju to je dobro što preskačete HSG i inseminacije ovo ti ionako daje najbolje šanse, u prirodnom ciklusu se prati UZV tvoja ovulacija, ideš svaki drugi dan u bolnicu na UZV i onda na dan O je punkcija izvade ti jajnu stanicu i oplode, vrate je nazad za 3-5 dana i za 14 dana možeš provjeriti jesi trudna....eto u kratkim crtama
I ja sam na početku bila takvog razmišljanja,ali to onda dugo traje ako čekaš kad će tvoj dr. biti u smjeni,ili je na satanku,ili ima hitnu operaciju...a tvoj folikul neće čekati tvog dr.Znači ili ideš dr.koji je tu ili fulaš taj mjesec.Naravno svako ima pravo na svoje mišljenje :-)
bubicazubica,jesi dobila termin za Rijeku,kod kojeg si dr.?
po meni su svi troje stručni i jako ljubazni,tako da mi je svejedno kod koga idem na pregled,i ko će mi radit bilo šta vezano za MPO.Oni jesu svaki za sebe,ali s druge strane su ipak tim,s obzirom da svaki od njih radi sa svim pacijentima...sem naših kartona u kojima sve piše,moraju se između sebe dogovarati o pacijentima.
mene buni malo jedna stvar vezana za hssg i začepljene jajovode. Meni je Manestar na konzultacijama crtao na papir što se događa kada su jajovodi začepljeni i znam da je rekao da bi hssg trebalo raditi i ako se preskače inseminacija jer da ako su jajovodi na određenom dijelu začepljeni (mislim da je rekao na krajevima) da ta tekućina ide u maternicu i da to može dovesti do ispiranja ploda tj do neuspjeha IVF-a..a vidim da u praksi ako se ne ide na inseminaciju samo se preskače hsg..
nova13-sakupi sve nalaze i naruči se već u 4.mjesecu na konzultacije na koje odnesi sve nalaze.Ako je sve ok mislim da ćete već sa prvom sjedećom menstruacijom biti u prirodnom IVF-u..ili u stimuliranom ako vam se ne da prirodni..iako ne znam koliko je dr Smiljan baš fleksibilna za ispunjavanje želja..
Nova 13,Mali Mimi ti je sve dobro objasnila,samo nemoj da te obeshrabri ako ne uspije od prve.Ja sam krenula sa takvim optimizmom da će ići sve glatko, pa evo već godinu dana to traje.Samo opušteno i dosta strpljenja.Iskreno želim da kod tebe uspije od prve...opet kažem,samo strpljivo :-)
[QUOTE=red pepper;2593079]mene buni malo jedna stvar vezana za hssg i začepljene jajovode. Meni je Manestar na konzultacijama crtao na papir što se događa kada su jajovodi začepljeni i znam da je rekao da bi hssg trebalo raditi i ako se preskače inseminacija jer da ako su jajovodi na određenom dijelu začepljeni (mislim da je rekao na krajevima) da ta tekućina ide u maternicu i da to može dovesti do ispiranja ploda tj do neuspjeha IVF-a..a vidim da u praksi ako se ne ide na inseminaciju samo se preskače hsg..
red pepper,malo mi je nejasno šta si htjela reći,hssg se radi prvi da se vidi da li su jajovodi začepljeni,ne može ti radit ni inseminaciju ni IVF dok ne vide u kakvom su stanju jajovodi.U mom slučaju:prvo hssg,začepljeni jajovodi,zatim laparoskopija,opet začepljeni...znači nemoguća inseminacija,u obzir dolazi samo IVF.
[QUOTE=Antonella14;2593091]željela sam reći da mi je doktor rekao da začepljeni jajovodi mogu uzrokovati i neuspjeh ivf-a pa mi nije jasno zašto se hssg ne radi i u slučajevima kada se već unaprijed zna da se neće raditi inseminacija (npr kod jako lošeg spermiograma).
Evo za nove dosta jednostavno a detaljno objašnjeno kako to sve skupa izgleda jest da je iz druge klinike, neki detalji su različiti ali procedura je manje više ista
http://betaplus.hr/korisno/14-prirunik-za-ivf.html
meni ni najmanje nije svejedno..nije poanta tko će ti izmjeriti folikul na folikulometriji nego je poanta u odlukama o tijeku postupka, protokolu, odgovornosti, otvorenosti doktora za dogovor, brzini kojom se stvari odvijaju.Ja sam mogla odmah ići u stimulirani IVF da sam htjela,a ajd ti to predloži dr S ili čak dr V,sumnjam da će ti to proći..Tvoj će se doktor uvijek više potruditi oko tebe nego netko tko dođe odraditi nešto jer tvog dr nema jer ako ja sjedim kod njega na konzultacijama 45 minuta svaki mjesec i dogovaram i ispitujem sve i svašta onda on nije prema meni isti kao neki drugi dr kojeg vidim na 5 minuta s vremena na vrijeme....i kakav su oni tim kada meni moj dr propiše estrofem da mi zbog tankog endometrija ne propadne postupak, a drugi dr nakon toga kaže da to ne smijem piti pa pod cijenu toga da mi propadne postupak..ili ja nakon neuspjele punkcije od svog dr normalno dobijem duphaston da dobijem mestruaciju da mogu čim prije opet u postupak, da ne čekam svoj ludi ciklus,jer čovjek razmišlja i o tome, a jedna cura neleti na dr S na zamjeni u toj istoj situaciji i ne dobije duphaston ni ništa, a ciklusi joj po 3 mjeseca..a da je bio njen dr normalno bi joj propisao, kao i meni..
[QUOTE=red pepper;2593096]Za ovo sam i ja čula kao da se ta toksična tekućina može nakupljati u jajovodima i onda djelovati na plod, samo što napraviti u tom slučaju jedino riješenje je odstraniti jajovode a to je malo radikalniji zahvat za početak jer to može i ne mora biti slučaj kod svakog...to možda ima smisla nakon određenog broja neuspješnih postupaka
Koliko cesto/rijetko vam se dogodi da nema vaseg dr.?! Meni samo dva puta!!!
Ma meni ga nije bilo jednom u prvom postupku i dva puta u drugom..stalno radi nocne i onda tek popodne dolazi..ili bude vikend..valjda ja nemam srece..
mislim da mi se itzgubio post... meni je moj dr objašnjavao da obzirom na moje konstantne upale jajnika/rodnice/mjehura,stalno je nešto... :( nije poželjno ići na hsg iz razloga što se i najmanja bakterija ukoliko postoji tekućinom kohja se ubrizgava može otići ''dublje'' i uzrokovati još veće probleme.
zanima me još pošto nisam iz ri,da li ja na UZV moram u Ri ili to mogu kod svog dr? jer mi nije baš blizu... a i radim...
nova13 s obzirom da si nova na forumu treba neko vrijeme da ti se odobre postovi. Da, za hsg se mora imati ciste briseve ali cisti brisevi ti i tako trebaju za postupak. Mislis na utz za folikulometrije? Moras dolazit na humanu...
a koliko puta se ide?
Nova koliko si čekala na prve konzultacije od kad si se naručila? I što su ti rekli, čim skupiš sve potrebno da se javiš opet ili su te naručili za npr. 5.mjesec i rekli da sve obaviš do tada?
Više ne znam gdje sam pročitala (po cijele dane samo čitam) da su negdje duže, a negdje kraće liste čekanja za postupak, zbog lijekova. Čeka li se u Ri i koliko, ako su svi pregledi obavljeni, sve procedure zadovoljene? Treba li čekati i koliko i ako se ide u prirodni postupak? Postoji li još ono pravno i psihološko savjetovanje?
Nema tih savjetovanja više..A nema ni lista čekanja..U prirodni postupak možeš u principu odmah ciklus nakon konzultacija na koje si donijela sve potrebne nalaze. Nazoveš samo na 1.dc i najaviš se na folikulometriju na dan koji ti dr napiše na nalaz..A za stimulirani je meni rekao da mu se javim 5-6 dana prije menstruacije radi lijekova tj kada mi ostanu zadnje 2 tablete duphastona za popiti..ali ja ću ići kod njega ranije tako da stignu naručiti lijekove ako slučajno ponestane..
Joj puno ti hvala na toj informaciji...
zovem sutra odmah !!
Narucuju pocetkom mj. tako da imas cijeli tjedan vremena i uputnicu dobiti.
Da,nemoj sutra zvati jer ce raspored dobiti najranije 31.3,a vjerojatnije 1.4.tako da oko 1. zovi da se narucis.i najbolje da za isti dan narucis i muza na spermiogram tako da cim pokupite nalaz odmah pricekate konzultacije.
Šta se više ne mora slati faxom uputnica za naručivanje? Ok za nas 'stare' ali ovi koji se prvi put naručuju... :zbunj:
Ja sam morala faksirati uputnicu da bi me narucili.
Ja sam nazvala narucila se i usput ih pitala sta tocno treba pisati na uputnici jer cu tek ici po nju, pa da mi nesto ne zbrljave. Nisam ustvari nikada faksirala, a nakon toliko vremena sto me nije bilo ispadam im kao nova. Jedino sto su me pitale za sta se narucujem, ja kazem konzultacije i stvar rijesena.
Ako već znaš da su jajovodi začepljeni,ne znam čemu radit hssg?...Ne znam,možda ja nisam dovoljno informirana..IVF se i radi zato što su začepljeni,i radi se punkcija folikula,zato što ne može proći kroz začepljen jajovod.Kad ponovo odeš,pitaj ga da ti malo pojasni ili drugog dr.
Na svakoj mojoj uputnici je dijagnoza sterilitet.Imala sam par puta problema sa mojom dr.jer mi je pisala krivu dijagnozu na uputnicu.
Ja sam se bila osobno narucit,ali sam uputnicu donijela na dan konzultacija tek,,a narucila me normalno..
Antonella- ako meni ide ovo o zavepljenim jajovodima- ja sam bila na hsg-u i meni su jajovodi ok, ono sam pisala generalno kao nesto sto mi je dr rekao,a zbunjujuce mi je..nema veze..a osim toga nisu neprohodni jajovodi jedini razlog za ivf.los spermiogram je cesci razlog...
na prve konzultacije sam čekala oko 15 dana, i sada nam je rekla da prikupimo sve i da se onda naručimo da joj to predamo i da vidimo što ćemo dalje... da li netko zna koliko puta se ide na UZV radi praćenja i čekanja na O?
Nema pravila..sva ovisi kada ce ti biti O. U 10om mj sam bila 12 puta na humanoj ukljucujuci i aih i pregled nakon aih to ti je bilo 3 puta tjedno i tako 3 tj., a u 12om sam bila sve skupa 3 puta ukljucujuci aih i pregled nakon aih.
Doktor procjenjuje da li ces dolaziti svaki drugi ili svaki treci dan, nema pravila.
Hvala, meni je malo to problematicno obzirom na posao i udaljenost... A valjda ce se sve nekako poklopit.. Zna li netko koliko cu cekati od iducih konzultacija do pocetka bilo kakvog postupka, bar okvirno, kakva su iskustva kod prirodnog ivf? Hvala jos jednom.