:lool:
Printable View
Meni trebaju te velike žute za plastiku jer imam dosta plastike (glupe ambalaže), pa ću je držat u velikoj kanti na balkonu a za nju mi treba baš ta velika vreća (a ne vrećica za voće).
Preskupo mi je koristit one velike za miješani od 40l za plastiku (ne znam zapravo zašto smo uopće kupili te od 40l ?? valjda zato što nismo našli manje), a još mi je bezveznije da kupujem novu plastiku (te velike vreće za veliku kantu) da bih u plastiku odlagala plastiku.
Obične male vrećice sam koristila za malu kantu za plastiku, no sad se prebacujem u svoju veliku kantu jer mi baš i ne stignemo preko tjedna iznosit smeće po raznim spremnicima nego vikendom kad se nakupi preko tjedna spustimo.
Moji sinovi su na balkon ispod prozora sa 2 vijka pričvrstili žičanu vješalicu kakva se inače stavlja na kupaonska vrata. Ovako nešto: https://pevex.hr/Documents/Products/5411/026055.jpg Na tome vise vreće u kojima držimo: plastične boce za otkup i odvojeno plastiku za bacanje u žuti kontejner. Da nam to vjetar ne odnese, vreće pričvrstimo kvačicom. Na vješalici još vise peruška, metlica i mop za pranje poda. Nije sjajno, jer mi se kuhinjski balkon pretvara u skladište plastike, ali što možemo? Biološki otpad bacamo u kantu (3 l) od boje za zidove i praznimo direktno u smeđi kontejner. Papir držim u kuhinji da mi se ne namoči. Bacimo u prosjeku 1x tjedno. Obični komunalni otpad je u 10 litrenoj kanti za smeće.
E upravo to želim izbjeći jer sam si balkon uređivala s velikom ljubavlju i veseljem, to je naše mjesto mira i zelenila, gdje chillamo na sofi i uživamo u raznim vrstama biljaka i cvijeću koje sam pomno birala :zaljubljen: ne pada mi napamet da sama sebi oduzmem naš kutak na kojem puno vremena provodimo, pogotovo ne na proljeće i ljeto.
A miješani isto kao i vi u 10l kanti za smeće, odnosimo na tjednoj bazi, nema toga puno.
žute vreće imaju smisla za one koji nemaju kante za plastiku (npr vidim da često kuće nemaju kante nego na dan odvoza stave platiku u te vreće i van na ogradu i sl). Mi plastiku bacamo čim se skupi manja vrećica u kontejner, ionak svako malo neko djiete ide van igrati se, u školu, na trening - pa mu usput uvaljamo kojegod smeće je spremno za iznošenje :mrgreen:
Aj aj curke, al bi vas forumska inspekcija (s prethodne stranice) po prstima, pa ko je vidio svako malo čim se napune kante/vrećice nosit smeće u kontejnere?! :-)
Smeće se treba čuvat danima u stanu, hodniku, balkonu, smrznuto u hladnjaku nastavi niz... dok ne dodje taj THE dan odvoza pa tek onda ga smijete iznijeti van :mrgreen:
Lili ti se sprdas ali zbilja je u nekim sredinama tako.
Kad je odvoz mozes izvaditi van svog zivotnog prostora ilj vozi u reciklazno.
A ti ljudi isto placaji smece. Ne placaju ga samo ljudi u ZGB.
Sve je u redu s time da iznosiš smeće i 77 puta dnevno ako želiš, ali ako imaš gdje.
Ne ako tvoja zgrada ima plavu kantu od 120 litara koju prazne 2x mjesečno i turbo je premala (pisala sam im mail, dobit ćemo od 240 litara) - i svi iznose papir kad im smeta pa se se 14 dana to gnjeca više oko kante nego u kanti, a pogotovo ako neki imaju dostavu na tjednoj bazi pa je i gomila kartona - onda sori - ne ne možeš iznositi kad ti smeta, potrudi se i nađi u kvartu prazan plavi kontejner ili odi u reciklažno s tim kutijama. Sori, ali stvarno ne stanu u kantu koju imaš u zgradi. Neće stati niti kad donesu od 240 litara. Jer se to sve pretvara u golemi nered samo zbog komocije i čilanja. Nemaš pravo samo uživati, imaš i obaveze. Naručuješ puno dostave - riješi sam kutije, ne stanu u kantu u zgradi.
Na onom linku gdje je opisano za što će sve dijeliti kazne stoji i stavka “kanta se mora zaklopiti i ništa ne smije biti okolo, inače kazna”. Naravno potpuno besmisleno dok je odvoz rijedak, ali govori u kojem smjeru grad razmišlja.
Plastika ide u te službene žute vreće koje se iznose 2x mjesečno samo na mjestima gdje nemaš kontejnera i žutu vreću ostavljaš na ulici ispred kuće ili zgrade. Valjda da lijepo izgleda, a valjda i da je jasno da je to baš plastika. Ako imaš u blizini žuti spremnik možeš ići 100 dnevno do njega i baciti bez ikakve vrećice ili u bilo kakvoj vrećici. U reciklažno možeš isto odvesti plastiku u bilo čemu, čak ju možeš tamo samo istresti i odnijeti vreću doma, oprati i ponovo koristi ako si level pro. Ja nisam.
Da zaključimo: iznosi koliko god često hoćeš ako imaš gdje odlagati. Pod uvjetom da to “gdje” nije “leti po ulici sljedećih 13 dana jer su tek odvezli”. Ajde, valjda će biti bolje kad krenu 1x tjedno.
Pa je, mi imamo kontejnera. Tri ogromna za biootpad i pet polupraznih za komunalni, te dva za plastiku i tri za papir. Ako su naši puni prosecem po kvartu (jer nigdje nisu još pod kljucem) I ubacim. Problem je da su pred odvoz svi prepuni, ja ne ostavljam ako ne mogu ubaciti ali vidim da većina samo stavi pored i to je onda u trenu kao divlje smetlište.
Mi imamo na kraju ulice onaj zeleni otok, pa ako nema mjesta u kontejnerima i kantama ispred zgrade, ubacima tamo. Staklo ionako mogu samo tamo nositi. Aliiii zadnjih dana papir su preskočili već nekoliko puta, pa se to prelijeva u cijelom kvartu, nemaš više kamo. Kod mene stoji kutija u kuhinji, isto je već prepuna ali čekam da odvezu. Uzalud, 2 tjedna nije bilo odvoza papira. Plastiku odvezu subotom i to znamo, a ostalo kako kad... Prije su imali na zelenom otoku i spremnik za staru odjeću i obuću, ali to su uklonili sa svih mjesta koja su mi pješice dostupna. I kaj sad s tim? Nije sva stara odjeća pogodna za doniranje, a pogotovo stare cipele. Bacila sam sinove tenisice u plastiku, iako mi se čini da to nije ok. Mislim, izvade se žniranci i ulošci, ali ne možeš ukloniti sve tekstilne dijelove.
Nama je godinama za smeće žrtvovan prostor ispod sudopera i to nam je dovoljno.
Imamo ispod sudopera jednu kantu od 10 litara za miješano, i dvije iste plastične gajbe, jedna na drugu. U donju stavljamo flaše i limenke za povrat, koje ili odnesem subotom kad idem u dućan, ili ostavim kod kante u vrećici, to odmah ode. U gornjoj je jedna plastična vrećica s placa za plastiku i ostalu ambalažu, okolo bacamo papir. odnesem cijelu gajbu kad idem, ili ponesem tu vrećicu od plastike.
I imamo još malu kanticu za bio otpad, to je uglavnom za otpatke od voća, jer kad kuham, to mi nije dovoljno, nego bacam direkt u neku posudu ili škarnicl pa odnesem poslije kad idem van u smeće. Samo što ja ne kuham svaki dan. U tu kanticu za biootpad stavim deblji škarnicl ako imam, a ako vidim da je mokro prebacim u plastičnu pa kad odem baciti, plastičnu bacim u plastiku.
Iza te kante za miješano ubacim vrećice u kojima sam donijela "krumpir" s placa, a baš one čiste stavim u špajzu. Osim toga tamo uguram i školjke od jaja koje odnesem na plac kad idem. Uglavnom, ne bih rekla da je neki lijep prizor ispod sudopera, ali što je tu je.
Nama odvoze smeće prilično redovito. Rijetko imamo situaciju da nema mjesta, a isto su nam blizu dva otoka pa se tamo može odnijeti staklo, plastika i papir.
Bome i mene zanima kamo s tenisicama. Ja bih ih bacila u miješano. Premda taj tekstil kojeg spominješ nije lan ili pamuk, to je isto neka plastika samo je pletena. Guma je malo specifična, isto nije plastika. Ali ne znam što se radi s tom našom plastikom. Ako ide u spalionicu, onda se spali pa je možda svejedno koja je plastika i ima li gume, ali inače je nemoguće razdvojiti plastiku kod takvih proizvoda. Zapravo isto naginjem da to nije za reciklažu, bilo da se razvrstava, bilo da se spaljuje.
Možda kažem, jer mislim da se i za spalionicu možda na neki način razvrstava, jer se prilikom izgaranja može kontrolirati koji spojevi nastaju promjenom temperature u peći.
Kad bi Pripuzova hobotnica pustila grad iz reketa, možda bismo imali bolju informaciju što se radi s otpadom.
Evo ja baš planiram odvesti na reciklažno dvorište.
cipele u reciklažno dvorište, u kontejner za glomazni otpad
tako su me zaposlenici uputili
Jesi li sigurna da će uzeti? Nas su jednom odbili na Bukovačkoj.
Iskreno, meni se za 2 kune ne bi dalo voziti. Radije žrtvujem plavu vrećicu.
Ja sam neki dan cipele bacila u reciklažno. Sam kaj ja mogu do reciklažnog hodajući.
Ne razumijem zašto su maknuli te kontejnere (sive) za staru odjeću i obuću, jer to je baš bilo potrebno. Prije su bila dva u neposrednoj blizini naše zgrade. Jedan u našoj ulici, drugi u susjednoj iza knjižnice. BIlo ih je još... Gledam na karti Holdinga, friška figa... Nigdje ih nema. A Jelena dobro kaže, nema šanse da idem za jedan par tenisica u reciklažno dvorište. Kad sam došla s velikom vrećom, odbili su me (već sam napisala). To reciklažno dvorište na početku Bukovačke je baš problematično, vjerojatno nemaju dovoljno prostora pa se brzo zapune.
Nisam sigurna da će uzeti, probat ću pa vam mogu javiti. Ako ne prime ne vidim drugo nego u miješani otpad. Kontejneri s odjećom i obućom u mom kvartu su bili stalno raskopani i stvari su bile pobacane okolo, što mi je tada izgledalo grozno, nisam slutila što nas čeka s papirom i plastikom ..
Kod nas je veliko reciklažno dvorište (smetlište!) i imaju kontejnere za svaku vrstu otpada.
cipele uredno primaju i idu u veliki kontejner glomaznog otpada
imaju i spremnike za opasan otpad (npr. sprejeve tamo odlažemo)
mislim da na jednom imaju i oznaku lijekovi, ali to nosim u ljekarnu
Sva reciklažna nemaju posebno za sprejeve pa treba prije provjerit.
Imaju kontejnere za tkaninu, a cipele idu na glomazni otpad.
Ja očuvanu robu bacam u kontejner Humane nove. Isto zna biti pun, ali kako se nalazi na mojoj svakodnavnoj trasi, uvijek prije provjerim.
Spajka, pliz koji je to grad gdje postoje neboderi i zgrade u kojima žive stotine ljudi, a nemaju mogućnost izbacit smeće iz svog stana u kontejner (dok ne dođe dan odvoza)?
To mi je logično da postoji u selima, predgrađima i malim mjestima gdje su većinom kuće/veći stambeni prostor/okućnice na kojima ljudi vani čuvaju smeće (u kantama ili vrećama)/ili u podrumima.
Mislim da smo mi postali toliko komotni da nam je sve postalo nezamislivo, pa i to da ako kupiš drugi TV (a stari još radi, ali ti je premalo metar i pol, hoćeš onaj od dva metra), kupio si odmah s tim i otpad - svoj stari tv i golemu kutiju i hrpu stiropora od novog. To nitko ne gleda, a bome ćemo morati početi.
Seka mi živi u Njem pa bolje da ne pišem kakve stvari i pojave nećeš nikad doživjet tamo, a kod nas su pod normalno. Nažalost.
Ne govorimo Angie75 o gubicima samo o preraspodjeli rasporeda odvoza smeća da se zamijeni raspored odvoza miješanog i plastike, dakle isti resursi (broj ljudi i kamiona), isti trošak, a puno kvalitetnija usluga građanima koji je plaćaju, a bome i uredniji i čišći grad (manje vrana, štakora, smrada i sl. oko kontejnera) što je cilj i interes Grada.
Pa koliko vidim i sam gradonačelnik je najavio (čoksa je pisala) da će Čistoća promijenit učestalost odvoza plastike, eto rješenje je na pomolu.
Mislim da uvijek treba biti solution-oriented a ne samo da svi konstatiramo da nešto nije dobro i sliježemo ramenima a tako je kako je, ništa se tu ne može. Najčešće uvijek postoji neko rješenje bez obzira na neka ograničenja (naslijeđe starog gradonačelnika koje ih je dočekalo).
Ja često šaljem neke zamolbe, što smatram svojom dužnošću kao građanin i isto tako često mi ih riješe, već sam pisala o sadnji drveća po kvartu, prijavcima popravaka po kvartu (klupa, popločanih staza s kojih su maknute ploče), razbacanog smeća nakon vjetra i sl.
Ključ uspjeha je, rekla bih, u našoj suradnji - Grada i građana! :-)
Ma ne mogu ja u vlaku nosarat vreće s robom Nano, uz moje ostale vreće u kojima nosim marendu, pa sportsku robu za trening s tenisicama i još moja ručna torba. Stlano nešto vučem sa sobom.
Budem pitala jel ima tu negdje na zapadu ako je u smjeru Jaruna onda sam tamo često na potezu ;-) budem nazvala Humanu.
Evo kažu da su imali puno više kontejnera po gradu (na zapadu 3),al da su ih morali ukloniti jer su se ljudi bunili zbog razbacane robe oko kontejnera,a da bi postavili nove trebaju posebnu suglasnost suvlasnika zgrade ili Grada ako je njihovo zemljište.
Zasad najbliži kontejneri u Remetincu i Kajzerici (što baš i nije blizu), a u centru Frankopanska i Varšavska.
Šteta što su maknuli i onaj na Jarunu, kaže isto se stanari bunili. Iako razumijem ih, zaista je bilo puno nereda.
Bila sam neki dan u reciklaznom i iako su mi do sad uvijek rekli da sprejevi idu u posebnu vreću ovaj put su rekli da ide u metal. Cudno.
Imala sam i neke potrgane torbice, to je išlo u glomazni, primaju i tkaninu/odjeću no to sam ostavila u HM za onih 10% popusta... nek se nadje ;)
Danas sam si na mobitel skinula aplikaciju Razvrstaj MojZG, tamo se nalaze sve potrebne informacije o odvozu smeća i ostalome, jako je zgodno.
Došle danas žute i smeđe vrečke!
Nego mi imamo žuti kontejner svaki ulaz po jedan za sad, ali ljudi koji pakiraju u žute vrečke ti tak neracionalno rade , a i stave par tih punih vreća i ništ više ne stane
Ovo se isplati pogledati, tužno je i ružno, njih 6 i 1 podzemni spremnik za smeće, usred Zagreba, noću, vrlo glasni, 2 kamiona. Na kraju ćete sigurno prasnuti u smijeh, iako njima jadnima sigurno nije bilo do smijeha.
https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/...---747781.html
Meni ovo nije smiješno.
Jadno je.
Isto kao što je i jadno seciranje Čistoće i snimanje njihovih djelatnika bez dozvole.
Podzemni spremnici se ne prazne tako. Oni se otvaraju na dnu.
Kamion digne u zrak spremnik iznad kamiona i otvori vrata na dnu.
Vrlo jednostavno.
Gledala sam to više puta u mom gradu.
Ovaj kamion na snimci je za kante, a ne za ovakve spremnike.
Sent from my iPhone using Tapatalk