Trina prvotno napisa
Ja znam da su se moje odgojne metode od prvog do četvrtog djeteta izmijenile za milijun stupnjeva. Znači, isčitala sam petsto knjiga o odgoju, sve moguće metode i stvorila nekakav stav o odgoju. Onda sam dobila djecu. S prvim sam bila totalno izgubljena i sve je to ličilo na odgajanje cara i tlačenje sebe i svojih potreba. S vremenom sam se opametila i stekla iskustvo a i živci mi nisu više tanki kao na početku, pa je sad sve drugačije. Moja odgojna metoda je-živi, stvori ozračje u kojem svi mogu disati i biti zadovoljni ali poštuju se svi karakteri i svačije želje, u granicama. Znači, zna se tko je glavni, zna se da oni slušaju mene a ne ja njih. Isto tako zna se da ih volim najviše na svijetu i da su mi na prvom mjestu po nekakvom rasporedu. Ali postigla sam i to da oni shvaćaju da ja nisam samo mater, nego sam ja i prijateljica svojim prijateljima, žena svom mužu i divljaka kad me uhvati moje ludilo. Da ujutro dok ne popijem dvije, tri kave, ja ne poštujem nikoga i ništa i me ostavljaju na miru dok ne obavim svoje rituale. Da će dobiti sve samo ako se pridržavaju mojih pravila. Da cijenim pamet a boja laka za nokte nije moja tema, tu me zaobilaze. Danas su stigle dvije pohvalnice od njih troje i jedna više nego čvrsta četvorka od mog budućeg osmaša i znaju da je to ono što tražim. Baziram se na nekakvu kulturu i znanje, to baš zahtijevam od njih i uspjela sam (van kuće doduše, kući je kaotično po pitanju međusobne kulture). Jučer je moja 2,5-godišnjakinja sama izgovarala duge riječi i rastavljala ih na slogove. I ja padam na takve stvari. Pa se tako treba uhvatiti svojih prioriteta i to gurkati. Svako malo neko kiksne ali hebeš ga, neš ti stvari, zeznem i ja tisuću puta. Meni bitno da idemo prema onom mom zacrtanom cilju, a to je da su oni sretni mali ljudi, pametni, sposobni, jasni i glasni u izražavanju svojih stavova i ciljeva, otvoreni prema svemu. Jedino nisam uspjela u tome da rade i pomažu svojevoljno.