Lili75, uživaj, upis u srednje zateći će te dok veliš "keks" :mrgreen:
Printable View
Lili75, uživaj, upis u srednje zateći će te dok veliš "keks" :mrgreen:
Objavljen pravilnik.
fakat.
idioti.
mislim da primjedbe nisu ni pročitali, a kamoli uzeli u obzir :cupakosu:
(džaba truda i vremena :mrgreen: )
Al eto, barem se vrednuje svako sudjelovanje na državnim natjecanjima.
Ok, pravilnik objavljen, to sam stavila na onu drugu temu, skraćeni tekst, nego me zanima ta neka vrsta "savjetovanja o smjeru", kao u američkim serijama. Je li u Zg jedini taj CISOK gdje se može malo posavjetovati, jel' to privatna firma, plaća li se?
Ovdje se raspravlja o školama u koje je većina išla, ili zna nešto o njima, meni su sve te zg škole ogroman upitnik. Evo, recimo, što biste preporučile za curicu, zapadni dio ZG, koja gimnazija u centru ili više zapadno? Ocjene 5.0, više joj leže prirodni, tehnički i prirodni predmeti, biologija, fiziku,matematiku, tehnički...od jezika, ali ne želi MIOC, to ne. Sad priča da bi htjela upisati stomatološki fakultet (u te se priče ne pouzdajem, ja ne znam ni dandanas što bih htjela biti kad odrastem:), no osluškujem nju). Ima tko ideju?
Imam ja, peta gimnazija.
Pa MIOC ti je debelo na istoku.
Bolja ti je onda peta gimnazija ili deseta. Petu je završio sin mojeg kolege (koji stanuje na zapadu) i uredno upisao FER, kao što je i želio. Znam i klince koji su iz pete upisali medicinu. Dobra škola.
Susjeda ide u desetu, isto je zadovoljna (zapravo MAMA je zadovoljna kako djetetu ide i kaže da je dijete ok).
Za druge škole na zapadu ne znam, ali ima ih...
* * *
Koliko ja znam, profesionalna orijentacija u CISOK-u se ne plaća, ali treba doći s uputom stručne službe iz škole (tj. stručna služba dogovara posjet centru). Bar su tako išli kolege mog sina, i to velik broj djece. Zaista ne znam da li se može tamo doći ovak "poprečki" u smislu da ih nazoveš i odeš, ali probaj. Imaju više centara po Zagrebu. Naši su išli u ulicu kneza Višeslava. Ovdje se vidi gdje su im centri: http://www.cisok.hr/pronadji-svoj-centar
A za "domaću zadaću" daj djetetu da se malo poigra s ovim upitnikom: http://mrav.ffzg.hr/zanimanja/upitnik/upitnik.htm
Zaboravih napisati da je važniji program nego sama škola. Moj sin želi u MIOC, ali kao alternativu namjerava prijaviti matematički program u još dvije škole (Prelog i ne znam koju će još, petu gimnaziju ili čak treću - njemu na volju).
Pa, ne bih se složila :mrgreen: Moje mišljenje je da je sama škola i atmosfera u njoj (među profesorima u zbornici i među učenicima) važnija od programa koji je naveden na papiru.
Samo, do tih informacija je praktički nemoguće doći "službenim" putem, nego preostaje ovako, ispitivanjem tuđih iskustava i spoznaja.
Hvala, Peterlin. Mene izbor između tih zagrebačkih gimnazija dosta izluđuje, previše ih je, ne volim ni kad je pasti za zube previše na polici.).
Ugl, eliminirala sam jezične, klasične, mioc, ostaju opće, e, sad, da li se zadržati samo na općima ili i na prirodoslovno- matematičkima, s obzirom na tu , kao, stomatologiju.
Čitam forum.hr, redom po školama, sto ljudi, sto komentara.
Mislim da će ova moja učiti, kao i dosad, ali opet ne bih htjela da se slomi u tom štreberaju pa da ocjene padnu, a time i moral. Ako se može upisati faks i s manje satiranja. Možda radije neku "srednje zahtjevnu", a ne V.
I gdje nisu "šminkeri, idioti, mamini i tatini sinovi, debili, cajkaši...", šalim se ovo, to su komentari ekipe koja opisuje po forumima te srednje škole.
Mima, tanja, zašto peta? Osim zbog super uspjeha škole, to vidim po webu.
Pa, zato što je moje čvrsto uvjerenje da dijete treba ići u najbolju školu u koju se može upisati, a odgovara mu po usmjerenju.
Znači ako ima 5,0 i zanima ga matematika - MIOC, a ako ima 5,0 i zanimaju ga ostali prirodnjački (a i društvenjački) predmeti - onda peta.
To su oduvijek bile najbolje škole u Zagrebu (uz jezičnu+klasičnu u moje vrijeme), jest da se puno toga promijenilo, ali mislim da su to i dalje najbolje škole.
Aha, hvala. No, ima puno djece s 5. 0. Mislim da se ova moja boji programa najboljih škola tj. boji se da će morati učiti non-stop, da će biti pod stresom, a naročito ako ne uspije održati korak sa zahtjevnim gradivom pa odu ocjene nizbrdo. I šta onda, pokvariš prosjek u srednjoj pa je teže upasti na faks. Vidim da se ona boji, spominje IX., ne znam otkud joj to, valjda pričaju po školi, nagađaju, pa Gornjogradsku, kakva je ta? S jedne strane, priča kako hoće ići svakako na razmjenu učenika u strane zemlje (Kolinda:mrgreen:), obavezno fakultet, a s druge strane se boji da neće moći savladati baš najzahtjevniji program (ili hoće malo provoda, ne znam). Ne bih ni ja htjela da dijete umire u školi. Meni je to nezgodno jer nisam iz Zagreba, inače bih znala kako se gdje diše. A mislim da je bitno i kakva su djeca, ne samo program. No, dobro, neku će upisati.
Neno-Jabuko, drago mi te vidjeti opet... :)
Reći ću ti samo da te skroz kužim i dodati ono što sam čula, a to je da je, što se zapadnog dijela grada tiče, jako dobra "Lucijanka"...
[QUOTE=Mima;2766826]Pa, zato što je moje čvrsto uvjerenje da dijete treba ići u najbolju školu u koju se može upisati, a odgovara mu po usmjerenju.
QUOTE]
To sam i ja mislila, ali polako napuštam to mišljenje :)
iako sam iz zagreba, odrastala sam u doba dok se nije išlo u gimnazije, klinci moje frendice idu u 5., sestrini klinci su bili ili jesu u hoteljerskoj ( dvojezična škola), i zanatske škole, moj još odlučuje ( ima godinu fore) ali je nešto reko da ne bi Lucijanku, sad kaj hoće ne zna.
Ići ćemo ove godine pogledat neka otvorena vrata (Ruđer, moju školu ( iako sam stanovala na sasvim drugom dijelu grada), samo da vidim jel se kaj promjenilo, nije me bilo skoro 2 desetljeća tam), i još neke, pa da stekne uvid gdi kaj ima.
Kao mama maturantice mogu reci da ocjene iz srednje uglavnom vrlo malo znace na upisu na faks. Barem je tako na onim smjerovima koje je prijavila moja kcer.Uglavnom se gledaju rezultatu drzavne mature .
Od "naše" djece koja idu u 5.gimn.nijedno mi ne izgleda ni fensi ni šminkerski niti je iz elitnih obitelji. Doduše svi izgledaju dosta iscrpljeno, ali to je zbog hodanja u 2 srednje škole.
I ja sam cula za Lucijanku da je dobra i sredjena skola. Peta je standardno dobra. U centru je dobra i osma (Gimnazija Titusa Brezovackog- na Gornjem gradu, ali nije gornjogradska, to je sesta, i po mojim, mozda malo starim saznanjima, seata je dosta kaoticna). U osmoj mi se cini dobra atmosfera, onako obiteljska skola, samo jutarnja smjena, ali mozda ipak manji naglasak na prirodnim predmetima iako je opca.
Peta gimnazija ima dugogodišnju tradiciju kao "jaka" škola, još iz pred-šuvarovskih vremena. Poticajnu atmosferu zadržali su i za vrijeme šuvarica, kad su se mnoge gimnazije morale spojiti sa stručnim školama pa su ispali kojekakvi konglomerati. Peta je tu prošla relativno dobro - bila je dio Pedagoškog obrazovnog centra, pa su se tamo upisivala djeca koja su imala namjeru postati nastavnici. Tako da je atmosfera među učenicima tamo oduvijek bila prilično pozitivna, poticajna, bez lažnog elitizma.
I sama sam išla u tu školu, i mogu mirno reći da mi je, nakon osnovne, u kojoj mi je bilo grozno, školovanje u Petoj gimnaziji bilo osvježenje i u intelektualnom i u emocionalnom smislu. Napokon sam bila u sredini u kojoj sam se ugodno osjećala.
Naravno, nisu svi profesori u Petoj savršeni, mislim da takva škola ne postoji. Ali opća atmosfera je takva da se i iz (objektivno) loše izvedene nastave može izvući puno korisnog.
Dakle, kad preporučujem Petu, ne mislim uopće pritom na njihove uspjehe na natjecanjima i iznimne talente, nego na cjelokupnu radno-poticajnu atmosferu koja vrijedi za sve učenike, ne samo za one vrhunske. Također, dobiva se odlična podloga za sve fakultete, ne samo za prirodne i tehničke.
Treba puno raditi, to je istina. Ali u svakoj gimnaziji bi trebalo puno raditi.
Ovo ni ja nisam primijetila. Inače, u glazbenoj školi u koju mi ide sin ima dosta srednjoškolaca koji idu u 5., i sve su vrlo normalna djeca, nisam još vidjela šminkere ili elitiste. Što ne znači da ih u toj školi nema, ali definitivno nisu većina.
I jos jedna informacija, u petak, 15.5. od 10-16h na Zrinjevcu bit ce manifestacija Dojdi osmas, gdje se predstavlja vecina zg srednjih skola. Na standovima se moze svasta pitati, a na pozornici se skole predstavljaju nastupima. To je jako zgodno pogotovo za strukovne skole, dok se neke najvise in gimnazije ne predstavljaju jer znaju da se ne trebaju dodatno reklamirati...
Na "Dojdi osmaš" naše klince vodi razrednik sve zajedno. Oni to, premda su se već više-manje željama odredili kaj se tiče nastavka školovanja, jedva čekaju. :mrgreen:
Nego, mene sad baš zanima koje su to, po vama, fensi-šmensi i šminkerske škole? :alexis:
Mislim da je to zg-mit. U svakom razredu postoji par šminkerica, a one se vjerojatno lakše uočavaju.
Nena, peta ili Lucijanka. Svi moji ucenici koji su otisli u petu su jako zadovoljni. Istina, to su sve ambiciozna djeca spremna raditi, ali po tome kaj si tu napisala, i tvoja kcer je ambiciozna. Za upis na faks nisu toliko bitne ocjene, veci dio bodova nosi matura, ak se ne varam.
Nemoj ju ugurati u neku opcu ako je prirodnjacki tip. Ja bi na tvom mjestu gledala samo prirodoslovne gimnazije. A na cajkuse zaboravi, nemoj se jos i time zamarati.
koje su prirodoslovne gimnazije?
Moja svim srcem želi hotelijersko turističku- baš ne znam nikoga tko je nedavno pohađao ili pohađa tu školu a na forumu sam uspjela pročitati svašta-od toga da je stvarno dobra do toga da je katastrofa :lol:. Pa jelena.O ako može koja info iz druge ruke(od nećaka tvojih) kako je tamo?
I za B je ta škola na prvom mjestu
Aj, jaj, baš ste me nasmijale s ovim fensi, šmesni, cajkaši...pa kud bi to išlo zajedno? Ili možda bi danas?:mrgreen: Ma ne, nisu to opisi V. gimnazije nego sam ja nabacala, paušalno, usput, kojim sve epitetima klinci po forumima opisuju ekipu iz raznih škola, pa govore te opise - "šminkeri, pa cajkaši, bezveznjaci...", svašta., nemam više pojma na koje se što škole odnosi.
Ova moja je ambiciozna i vrijedna definitivno, ali istovremeno ultra kukavica, tj. boji se da će propasti u petoj gimnaziji pa možda zbog tog njenog straha razmišljam da se ipak se bacimo na nešto manje ambiciozno. Ne bih ni ja preiscrpljeno i vječno iskomirano dijete. A za "Lucijanku" (oprostite, i za to mi je trebao google, da uopće dokučim koja je to, s tim nadimkom) isto sam čula da je Ok.
Mala kukavica i ziherašica boji se matematičkog programa i u toj školi, kaže, kao - kužim ja matematiku, ali ne bih je previše, kako ću to, nije mi baš toliko zabavna...bla, bla...
To su valjda ona djeca kojima sve nekako ide dobro, ali ni za što nisu vrlo zapaljena, ni posve opredijeljena, zato ona navija za nešto "opće".
Evo razloga zašto moj stariji ne bi u srednju glazbenu (ali on nikada nije ni kanio ići dalje od osnovne). Puno ih otpadne jer je to jako zahtjevno.
Dalje - što se tiče "cajkaša" i šminkera - vjerojatno se toga nađe u svakoj školi, bez razlike. Djeca će si opet morati tražiti društvo. Kad smo kod društva - moj u V. gimnaziji već sada ima društvo iz glazbene škole u višim razredima :mrgreen:. Oni su ga i nagovorili da odabere baš tu srednju školu. A za srednju glazbenu definitivno nije. Osnovnu pismenost je stekao, društvo je stekao, a da se dalje razapinje - sam je rekao da ne želi. Mogla bih ga nagovarati (odličan je u teoriji) ali nema svrhe - on sebe vidi negdje drugdje i uredno sam praši prema tome.
Pretpostavljam da su fensi škole privatne škole, ako fensi znači da u školu idu djeca bogatih roditelja.
A ovdje gdje se upisuje po ocjenama (i valjda se više ne upisuje toliko preko veze) ne znam kako bi bilo koja škola mogla biti fensi.
Što se tiče te Lucijanke, ona ima i opći smjer.
Samo da obavijestim cijenjeno pučanstvo da se moja kćer ne upisuje u srednju školu sad, nego iduće godine, sad je 7. razred, da se ne lomite u brzim savjetima. Maloprije sam shvatila da ljudi možda podrazumijevaju da nam gori pod petama, no ne gori, samo sam štreber:). Svejedno, zahvalna sam na svakoj info, proučavat ću ih cijelu narednu godinu, da budem nešto pametnija i odlučnija nego što sam sad.
Što mislite o Trećoj gimnaziji (Kušlanova) ?
Ta bi mojoj djeci bila relativno blizu, iako nije prvi odabir (ne zato što ne valja, nego zato jer su djeca na prvo mjesto stavila nešto drugo) ali treba imati i "asa u rukavu", pa me zanima.
Pa ako je sedmasica, onda drzi fige da iduce godine otvore negdje eksperimentalni gimnazijski program dentalne medicine.
Ove godine sam vidjela da jrece agro gimnazija i gimnazija odrzivog razvoja, jedne godine je bila medicinska gimnazija. Iako, ja sam skepticna prema tim "eksperimentima" u skolstvu i cini mi se da je to jedna velika lutrija.
Mozda sam dosadna, ali taj njen strah da nece moci pratiti neki program moze biti neki kolektivni strah njenog drustva, a ne njen.
Ja bi na tvom mjestu otisla na predmetne informacije matematike, fizike i kemije. Ako su profesori ok znat ce ti dobro reci da li je njena ocjena postignuta trudom ili je tu i trud i lakoca razumijevanja i povezivanja gradiva. Reci ljudima iskreno zbog cega pitas, pa ce ti i oni dati iskren, a ne samo laskav, komentar. Nadam se ;)