stvari dolaze uskoro, nema tu problema već dijete koje ne spava i teta koja govori jedno pa drugo od uopće ne spava došli smo do ne mogu joj oči držat otvorene
Printable View
stvari dolaze uskoro, nema tu problema već dijete koje ne spava i teta koja govori jedno pa drugo od uopće ne spava došli smo do ne mogu joj oči držat otvorene
jer sam je pitala jedan dan stavljaju li ih spavati jer mi dijete svaki dan govori da su ih stavljali spavati, i počela se buditi prije šest h ujutro
Možeš je i tu gdi ste još malo malko umoriti da složi nešto !
Sretno
nema potrebe za spavanjem jer spava u vrtiću kao predškolsko dijete... kad ne bi tamo spavala ne bi se ustajala ovako rano, drugo dvoje braće se ne ustaje prije 7
i ona neće nikaj tiho radit, sve i da radi tiho, ne mogu više zaspat kad me probudi
Odmah si na početku imala ključnu stvar - na 15 djece znaš li koliki je pedagoški standard u broju odgajatelja?
Koliko je u toj vašoj grupi teta na njih 15?
Garant kršenje standarda.
Sve ostale uvjete koje si opisala to su materijalni, a loši uvjeti rada proizlaze prvenstveno iz kršenja pedagoškog standarda u broju teta.
Slažemo se da je taj ljudski faktor ipak najbitniji.
Otuda ti sve počinje i završava. Naravno, kvaliteta rada teta je druga tema, ali prvo prihvatljivi uvjeti, pa onda njihova kvaliteta. Ne ide kontra, a generaliziranje s tim nema veze.
Krši se zato što je postavljen nadobudno, onako kako bi trebalo biti, a ne kako je realno moguće. To je u ono vrijeme bio napredni standard, a u međuvremenu su se (čini mi se) stvari pogoršale drastično, čak i u odnosu na regulativu iz ranijeg razdoblja.
Nažalost, nije to tako samo kad je u pitanju predškolski odgoj.
Kod nas u vrtiću je bilo različitih posebnih programa za koje su odgajatelji educirani, a koje su roditelji plaćali dodatno. To je relativno dobro rješenje, jer se smanjuje pritisak na standardne grupe, a dodatno educirani odgajatelji su bolje plaćeni i rade s manje djece. Stručne službe su naravno potkapacitirane.