Bravo apricot 10 points! S tim da ja kad skuham, "zacvrknem" puterom i crvenom paprikom (umjesto uljem, ljaki) i prelijem mjesavinom jogurta, pavlake i bijelog luka! Jao voda mi ide na usta... Moram se malo aktivirati u kuhinji... :lol: :lol: :lol:
Printable View
Bravo apricot 10 points! S tim da ja kad skuham, "zacvrknem" puterom i crvenom paprikom (umjesto uljem, ljaki) i prelijem mjesavinom jogurta, pavlake i bijelog luka! Jao voda mi ide na usta... Moram se malo aktivirati u kuhinji... :lol: :lol: :lol:
Da, da... maslac!
Otkud mi ulje?!
Valjda zato što mi koristimo isključivo maslinovo, a snorki bi napravila http://www.click-smilies.de/sammlung...ilie/rifle.gif
Jucer sam pekla kruh. Nisam se bas proslavila. :P
Napravila sam normalno tijesto kao npr. za pizzu samo sam stavila malo vise brasna, pa je kruh ispao onako "tezak", a i pretvrda korica. Cure imate li dobar recept za kruh ili kakav trik da kruh ispadne rahal?
Apricot, zar bi stvarno klepe zalila maslinovim uljem :shock: :shock:
Morat cu te pozvat na kalorican rucak. Nesto si mi smrsala 8)
18.3.2004-Edita :*
Jel' zna neko od ovih mojih bosanki kako ide recept za lokume :? Al' ne mislim na slatke lokume, vec one slane. Mozda to neko i drugacije zove... ustipci ili peksimeti. Ja znam da ide brasno, so i zamjesi se sa kiselom vodom. Eh sad ne znam jel' ide jaje ili mlijeko ili... Uglavnom kad se zakuha tijesto, razvije se malo doblja jufka i onda se reze u romboide ( :roll: ) i pece na vrelom ulju.
Does it ring a bell, anyone??
Ide bas tako kao sto si navela. Ako dodas jaja peksimeti budu masniji (njam, njam :lol: ). Mogu se puniti salamom , dzemom.... A mozes dodati sir i kajmak uz to, tzv. zajednicu :mrgreen:
sorry, u ovom postu ima previse nepoznatih rijeci da bih nesto pokopcala :lol: :lol: :lol:Citiraj:
mayah79 prvotno napisa
ivancica je spomenula da je probala neke od napisanih recepata. ja sam probala apricotinu sarenu rizu, oxine piroske, spremam se na licke snicle, a od kolaca sam probala (nazalost!) sigurno 5-6 recepata :roll:.
kako vi? pretace li se ovaj topic u praksu?
ja jok :lol: :lol: Za sad skupljam recepte i ubaci pokoji svoj i strpljivo cekam novu kuhinju da isprobam.
sjedni, mayah - jedan iz zalaganja!!!Citiraj:
mayah79 prvotno napisa
jel moram poceti predstavljanjem ili :D
salim se, citam vas skoro iz dana u dan, najcesce gostujem na podforumu prije zaceca, a izgleda da bih mogla i dva sprata vise - na potpomognutu...
nego, od kvalifikacija za kuhanje imam novu kuhinju kao mayah, s tim da je ponekad i upotrijebim, a i bosanka sam ;)
dakle, lokumi, peksimeti i ostali sinonimi te kategorije prave se od hljebnastog tijesta, znaci moze isto kao da pravite hljeb. ali, ako hocete da se bolje dizu, da budu hrskaviji i manje masni, evo izvrsnog recepta:
tijesto se pravi od mjesavine brasna, znaci ne samo psenicno, dodajte razevo, kukuruzno ili neko drugo integralno brasno, recimo cetvrtinu do trecinu kolicine. osim soli i kvasca (ja koristim Di-Go), potrebna je jos i tecnost (hura ja Kolumbo :D ), a ja tijesto potkuham (zamijesim) mjesavinom jogurta i tople vode. obavezno ostavim da odstoji (najbolje da nadolazi preko noci) a koristim Tupperware pa nema fule.
razvaljam tijesto na prilicno tanko, oko pola cm, i przim na jako vrucem ulju (ne mora ga biti puno). zgodno je da tijesto razvaljate na bak-papiru, tako ne ostaje puno brasna koje zagori.
dodajte bilo sta od mlijecnih proizvoda i bon apetit!
haj nova bosanko na receptima... i sad sam ja u dilemi - jel' ide kiselo MLIJEKO ili kisela VODA :?
Koliko znam peksimeti idu sa vodom, kiselim ili slatkim mlijekom.
Kiselom vodom se zakuhavaju pogace i to one tvrde.
Odakle si ti snorki 8) Mislim znam da si iz Bosne nam, ali iz kojeg mjesta?? Cisto sam onako radoznala :*
haj mayah! :) kiselo mlijeko :D
kiselu vodu ostavi za palacinke (kazu) i smjesu za pohovanje ;)
U sarajevu sam zivjela 25 godina, a rodjena u gradicu pokraj ;)
Ja ti recepte diktiram onako kako sam vidjela od mame i sveki.
28.3.2004-Edita :*
Što se kruha tiče... već godinu dana koristim pekač kruha.... i kruh je savršen! Osim toga, u njemu pripremam sva dizana tijesta.
Cool, super ste mi!
Tri Sarajke na jednom topicu!
A nema kadaifa, tulumbi i tufahija!
Sramota!
ajoooooooooj, pa ja ne volim zaliveno slatko! dobro, tufahije mogu proci, ali negdje sam vidjela topic s receptom... ako nema, napisacu, nije problem ;)
wewa, i ti?
Onda četiri!
Eh ja danas svecano ne radim, pa sam za rucak odlucila slijedece: nova boja i frizura na glavu, supica i tortelini sa mesom i paradajz sosom+parmezan. :lol:
i mm danas klopa torteline. ja jos nisam odlucila....
Meni se danas tako ne kuha! :( Al' šta da radim kad sam gladna i volim pojesti toplo sa žlicom.Ja ću danas perketl.Ne znam kako vi to zovete, a to vam je dinstano meso na puno luka(ja obožavam komadiće) i s malo crvene mljevene paprike.Kad se raskuha u malo vode nastane fini umak koji se jede s tjesteninom.Možeš i skuhati rižu pa pomiješati.Fino je uz to neka salatica.I kuhala sam kestenje.Mislim, trebalo je biti za desert, a ja sam već pola potamanila.I Franko mi je dosta pomogao. :mrgreen: Kad ga obožavamo!!!
je, aprikot, i ja! ;)
dakle, ja danas klopam kod mame (pene paprike u saftu od paradajza proprzenog na luku), a MM se snalazi u gradu jer ima decko obaveza (a i ne voli paprike, mani na zalost).
mogu vam reci, cure, da me inspirisete za kuhanje, stvarno. ;)
Ja nisam Sarajka, al bi ubila za tulumbe! Sad bi mi i pasalo da se ubijem u nečem slatkom!Citiraj:
apricot prvotno napisa
Nažalost, ove iz domaće radinosti, nikada nisu ni blizu onim slastičarskim :cry:
Neznam kakve su slastičarske, ali moja teta ih radi fenomenalno!!!!!!!!!!
Ja sam danas radila prisiljeno zelje, pire krumpir i faširane šnicle.
Nakuhala sam toliko zelja da imamo dovoljno za 5 ručkova :shock:
Četiri sam smrznula (to znači 4xne moram raditi ručak :D ) a jedan smo potamanili. Čak je i Sven puno pojeo :D
Muž i ja smo klopali dinstanu svinju s graškom i pržene krokete, Fabijan je imao prvi pokušaj teleće juhe i mesa. Strava... :oops:, al juhicu smo muž i ja fino smazali.
Sutra brzinske gljive na luku s jajima, napravila sam danas i malo francuske, pa ćemo to za večeru s pršutom. A sutra pečem i Crnu tortu, jer u petak stiže ostatak familije na razgled djeteta (još se svi nisu izredali).
Cure, mogu li se KLEPE filati s nečim drugim, npr. sirom ili špinatom ili gljivama? Trebaju li se skuhati prije pečenja?
Ajmeeee cure moje, ja uletila u ovaj topic i sline mi cure kaj vi pišete, mrak!!!!!!! Što se tiče kljukuše i maslenice, moja draga baka malo malo pa ih napravi, a ja .....navalim, zajedno s ostatkom ukućana!! :lol:
Pa moraću i ja nabaciti neki recept uskoro, da ne ispadne da me baka genijalka nije ništa naučila!
E, da, ja kruh pekla po "Golom kuharu" i ispao je super, još sam ga i napunila sa svježim ružmarinom, sirom, pršutom i maslinama, masl. uljem.. :) Ako koga zanima, pišem recept..
ispravak; kruh punila svježim bosiljkom!
Anek,
hajde daj recept, please.
to sa pecenjem klepa je zapravo dodatak po zelji - u originalnom receptu se ne peku uopste. a ako bi ih probala zapeci bez kuhanja pretpostavljam da bi bile nalik malim pizzama, hrskave. tako da je odgovor na drugo pitanje definitivno DA ;)Citiraj:
SUNCE prvotno napisa
a mozes probati s varijacijama, ja recimo nisam luda za fasiranim mesom, tako da bih rado probala te 'tvoje' sa sirom ;) zvuci ukusno ;)
wewa, ako se peku, zovu se mantije (uh, ubit će nas zbog ovih "iščašenih" izraza :lol: )
ma, nece vas ubiti, ali ja sam se stvarno pogubila u neznanim izrazima... :/Citiraj:
apricot prvotno napisa
a da se otvori topic s bosanskim specijalitetima, recepti i rjecnik u jednom? :mrgreen: ... odmah bih se pridruzila, ja sam se udala za jednog "vaseg" 8)
hehehehe, zamantace im se :DCitiraj:
apricot prvotno napisa
znam za mantije, ali nikad ih nisam jela, to je sandzacko jelo, pa niko iz moje porodice ne pravi (a i pravi se bas sa bijelim lukom - cesnjakom - kojeg ja ne mogu ni smisliti)
Kad bolje razmisliš - mantije su slične zapečenim palačinkama. A ni lazanje nisu puno dalje od toga.
Sve je to isto - kako god da se zove!
Sandraf, nema problema za riječnik - samo pitaj što te zanima ;)
znaci, prakticno si 'nasa' :D :D :DCitiraj:
sandraf prvotno napisa
eto, apricot i ja se mozemo podijeliti oko dezura, uvijek ce jedna biti tu da desifruje termine ;)
a mozemo zamoliti i administratorice da nam daju jedan sticky na vrhu sa pojmovima iz kulinarstva iz raznoraznih krajeva ;)
Sanrdaf, pa svog dragog. Mozda zna recept za buredzike. To je definitvno najbolji bosanski specijalitet. A ja evo vec danima trazim jednu svescicu sa bosanskim specijalitetima, koju sam izgleda na moju zalost izgubila :cry:
18.3.2004-Edita :* mantijica moja :*
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Mislila sam napisati "Sandraf, pitaj svog dragog".....
Stvarno sam otkacena :evil: