MOzda bi bilo jednostavnije ukinuti problematicno nego jos razbijati glavu o trazenju alternativa? :mrgreen:
Printable View
MOzda bi bilo jednostavnije ukinuti problematicno nego jos razbijati glavu o trazenju alternativa? :mrgreen:
Pa neka Crkva fino usmjeri svoje resurse i strucno obuceni personal i unapredjuje znanje onih kojima je do takvog znanja i poducavanja stalo, a sve to na za to prikladnom mjestu. I problem rijesen.
upravo to, zorana. potpisujem i sve ostale tvoje postove.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
na ovu temu, naravno. :P
Ne opaucavam ni povama a ni po KC :saint: , samo nisam odusevljena idejom vjeronauka u skoli kao ti i Zdenka. Zoilin post odrazava moje misli u potpunosti.Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
ja još nisam sreo nekog koga su prisilili da upiše dijete na vjeronauk u školi!Citiraj:
Zorana prvotno napisa
ali sam sreo srednjoškolce i njihove roditelje koje su prisilili da upišu etiku!
i da, hajmo ukinut nešto čime je zadovoljna većina populacije da zadovoljimo manjinu!
malo čudno redefinirana demokracija, moram priznati
sorry, anchie, otišlo je kao odgovor tebi, a ti zbilja nisi ta :*Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
i po ne znam koji put napisal budem: niti 90% odgovornih u KC nije zadovoljno ovakvim rješenjem, ali ne može KC rješavati probleme koji nisu njeni (djeca na hodniku jer im ništa nije organizirano)
Ja bih najiskrenije voljela da postoji neka anonimna anketa ili nesto i da se pokaze koliko su u stvari Hrvati zadovoljni s vjeronaukom u skoli. Sigurna sam da postotak ne bi bio proporcionalan broju katolika u Hrvatskoj.Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
I ja bih voljela vidjeti tu anketu i prirodu mogućih prigovora.
Juroslave, ti namjerno selektivno citas ono sto ja pisem? Vecina bi itekako mogla ostvariti svoja prava, ali na drugoj lokaciji.
Ovo itekako jeste problem KC jer je ona sudionik ugovora i dogovora na osnovu kojih se vjeronauk drzi po skolama. Zasto nijedan nadobudni vjeroucitelj nije izasao na hodnik i odbio odrzati nastavu u znak protesta prema toj nezbrinutoj djeci koja setaju hodnicima? To bi bio npr. znak dobre volje i iskrene zelje za promjenom.
Već dugo pratim ove razgovore na temu vjeronauka.
I dugo razmišljam uključiti se ili ne...
Ja stvarno ne vidim u čemu je problem. Ta tko može svoje dijete izolirati od utjecaja medija i reklama... doista, trebalo bi napraviti veliku hajku na sve moguće i nemoguće reklama o skupljanju naljepnica i sličica ovog ili onog crtanog lika... pa ipak to nitko ne radi...
Sada toliko buke oko vjeronauka. Zanimljivo, uvijek je gužva oko tog predmeta. Ja vjerujem kako je i to znakovito.
U mojoj školi u 5. razredu na vjeronauk ne ide jedna djevojčica. Pripada Jehovinim svjedocima. Ali voli biti na vjeronauku. Nitko ju nikada nije izbacio s nastave, ali smo razgovarali s roditeljima i objasnili situaciju. Roditelji su zahvalili na informaciji, upoznali vjeroučiteljicu, dogovorili o načinu njenog boravka na nastavi...
U sedmim razredima ima nekoliko učenika koji žele biti u holu škole, u knjižnici... koji također imaju dobar odnos s vjeroučiteljicom....
stvarno ne vidim u čemu je problem...
nema idealnog društva. Kada sam dobivala packe po rukama šibom jer su me roditelji vodili u crkvu nije bilo dobro. Danas nitko to ne čini. I opet smo nezadovoljni.
Odakle dolazi to nezadovoljstvo? Knjižnica je krasno mjesto za boravak svakog djeteta ako voli knjigu, nalazi se u društvu odrasle osobe (neće za ošamariti sedmaš) i to je ok.
Na zidovima moje škole trenutno su reklame za Cedevitu. Sva sreća pa smo odustali od automata za gazirana pića... oko univerzalnih stvari se treba slagati... i na tome zajednički raditi...
po meni, ovo je "traženje dlake u jajetu" :(
ja još nisam sreo nekog koga su prisilili da upiše dijete na vjeronauk u školi!
ali sam sreo srednjoškolce i njihove roditelje koje su prisilili da upišu etiku!
i da, hajmo ukinut nešto čime je zadovoljna većina populacije da zadovoljimo manjinu!
malo čudno redefinirana demokracija, moram priznati[/quote]
TO JE TO!!!!!!
A to je to? Odlicno! ili ODLICNO!!!! da bude u skladu s tvojim dozivljajem.
Evo sad ce lakse biti mojoj kolegici, ateistici udanoj za Srbina koja je dijete dala na vjeronauk jer su vec bili poceli komentari vezani za prezime i vjeru i nije htjela da joj dijete jedino bude van ucionice za vrijeme tog sata i nosi u sestoj godini teret razlicitosti. Osobno se s njom sad ne slazem, ali stvarno ne znam sto bih ucinila na njenom mjestu. Znaci da postoje roditelji koji eto upisuju jer osjecaju pritisak, koliko god vama sad sve bilo divno i krasno i posuto cvjeticima. Izbor je i da djeca idu na vjeronauk u crkvu - vecina opet zadovoljna. A bome i manjina.
stvarno ne vidim razlog da se ukida nešto čime je većina zadovoljna?
zašto bi se moralo prilagođavati manjini?
neka se oni prilagode većini
ako im se ne sviđa nek odu gdje je bolje
Tko smije reći kako razumije tvoju kolegicu, ateisticu udanu za Srbina ako nije i sam u toj koži? Držim da su njeni problemi (ako ih smijem tako nazvati) i na drugim poljima, a ne samo u slučaju vjeronauka.Citiraj:
summer prvotno napisa
Meni se ovdje nameće pitanje: je li joj muž vjernik? Vjernik Pravoslavne Crkve ili je i on ateist?
U skladu s tim neka i postupe....
Uvijek, uvijek, u svakom društvu je pitanje imam li svoj stav i znam li "pobrati" i plodove svoga izbora?
Njen je izbor njen muž i to treba poštivati, ali to ima i obvezu, snositi posljedice svoga izbora. I tu je po meni sve jasno.
I opet tu nema prevelike veze vjeronauk....
;)
Wow, kako mudro receno. Jadna zemlja u kojoj netko mora snositi posljedice radi izbora bracnog partnera.
Ne smatram se kelepetalom pa cu ovog gore lika ignorirati i pozvati moderatora u igru.
A koje to posledice zena u Hrvatskoj mora snositi ako izabere Srbina za muza?Citiraj:
Tratinčicemoje prvotno napisa
Ali zar ja ne smosim posljedice odluke hoću li kupiti kuću ili stan? Zar ja ne snosim posljedice hoću li ulagati u dionice ili ostavljati novac u čarapi? Demokraciji i je ljepota u tome što svatko trpi svoje posljedice svojih odluka....Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Odgovorni smo za sebe, ali ne i za tuđe odluke.
Ovo je moj stav, tako živim i tako radim. :D
Imas malo nastranu viziju demokracije i u skladu s tim previse spominjes trpljenje i posljedice. Kazes da neciji izbor bracnog partnera nosi obavezu snosenja posljedica pa cu ja sad slobodno zakljuciti da tebi ustvari nista nije jasno.
joj Zorana, kako ti ne kužiš neke stvari :roll:
Pa upravo sam skuzila da moram biti sretna sto ne zivim u Hrvatskoj jer bi morala snositi posljedice izbora bracnog partnera.
A kako, u pogledu veronauke u skolama, vidis to prilagodjavanje vecini?Citiraj:
aleksandra70vanja prvotno napisa
A sta ce vecina preduzeti ako nece da odu?Citiraj:
ako im se ne sviđa nek odu gdje je bolje
Očito se bitno razlikujemo, za mene demokracija nije uživanje u zaslugama drugih, nego biranje vlastitog puta u okruženju drugih izbora koje su učinile druge osobe... pa ako pristaneš na put poći s drugom osobom i izabereš taj put kao svoj nužno se moraš odreći onoga što bi sam mogao ... tako mogućnosti putem izbora postaju stvarnosti.... a one mogućnosti koje nisu izabrane prestaju biti stvarnost...Citiraj:
Zorana prvotno napisa
no, o tome su već mnogi napisali knjige, poprilično debele... preporučam dr. W. Glasser i njegova djela: Realitetna teorija u praksi, Teorija izbora.... i ostale...
a tu su i dr. Goleman: Emocionalna inteligencija... čitav niz....
sve u svemu, nemoš nešto izabrat a da se nečeg ne odrekneš, a ne možeš izabrati sve :lol:
a glede demokracije, probaj austrijsku demokraciju povrijediti svojim lošim izborom (vozi brže nego što je dopušteno i nemoj kupiti vinjetu...) pa ćemo vidjeti hoćeš li trpiti posljedice ili nećeš....
ali dozvolimo si: mi smo različite, a poštivanje različitosti mišljenja također je zasada demokracije :saint:
A zasto povlacis paralelu izmedju izbora Srbina za bracnog partnera i krsenja saobracajnih propisa? Je l' ti to smatras da se udajom za Srbina povredjuje hrvatska demokracija i da je Srbin los izbor za muza?Citiraj:
majko moja, jadna djeca koja na satu vjeronauka od vjeroučiteljice kojoj je brak ateista i srbina problem i loš izbor, uče o toleranciji i poštivanju različitosti :shock:Citiraj:
Ne povlačim paralelu uopće. Ne dotičem više tu temu. Samo pričamo o odgovornosti. Nemam ništa protiv onih koje su se udale za Srbina. Mislim da to nema veze s hrvatskom ili bilo kojom demokracijom. To je samo osobna odluka. Ne mislim da je to loš izbor za one koji su to izabrali.Citiraj:
Zoranova draga prvotno napisa
malo su me iznervirale neke postavke s ove teme pa sam parafrazirala jednu rečenicuCitiraj:
Zoranova draga prvotno napisa
tako da ono što si ti citirala je ,očito neuspješan, pokušaj cinizmaCitiraj:
malo čudno redefinirana demokracija, moram priznati
jesam ja neš krivo shvatila ili je Tratinčicemoje vjeroučiteljica :? :shock:
ovo sasvim ne razumjem, pa bih rado objasnjenje.Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
sirenje evandelja znaci:
a) smanjenje broja vjernika
b) status quo
c) povecanje broja vjernika
meni je juroslave jako simpaticno kako ti sve probleme odgurujes u stilu: kriva je drzava, ovo, ono....
sto je sasvim legitimno kada stavri gledas sa "koorporativnog" stajalista.
svi ti potezi crkve koja se ponasa kao svaka multinacionalna kompanija, su logicni.
samo interesantno, crkva sebe postavlja sasvim drugacije i trazi da je se u drustvu tretira sasvim drugacije, ne kako "agrokor", vec kao moralnu vertikalu i tako dalje i tako blize.
a to jedno s drugim spojivo nije.
Da, jesam vjeroučiteljica :D
usput, širenje evanđelja nema veze s brojevima, nije to niti manje, niti više... to je pitanje kvalitete i stila života onih koji su vjernici, koji prihvaćaju evanđelje kao stil i način života.
A to je opet pitanje izbora, slobode, demokracije ili kako god...
žao mi je što vas ostavljam, ali ujutro me moja djeca čekaju, želim vam svima mirnu i laku noć :love:
onda se nadam da si se u predhodnim postovima samo krivo izrazila :/
ne klepećiiii nanulamaaaaa :sing:
ja tesko da mogu razumjeti sto bi to trebalo znaciti da je meni ili tebi drago da skola podrzava moj ili tvoj nacin odgoja.
nisam veliki pozavalac ustava, ali ako se ne varam po svim zakonima jedne laicisticke drzave, religija jest osobna stvar pojedinca.
i zabranjeno je bilo kakvo diskriminiranje po rasi, vjeroispovjesti, spolnom opredjeljenju, itd.
sto znaci da zadaca jedne javne i obavezne skole nikako ne bi smjela biti podrzavanje mog ili tvog nacina odgoja vezano na vjeroispovjest.
jer to znaci da diskriminira one, koji eto imaju drugaciji nacin odgoja vezano za religiju.
sto se tice korjena nase civilizacije ima vise nego dovoljno mjesta da se ona upozna kroz druge predmete kao knjizevnost, povijest, povijest umjetnosti, filozofija, sociologija...itd
a ako se ne varam, cini mi se da smisao vjeronauka u skolama u hrvata nije upoznavanje korjena nase civilizacije. i uce se sasvim druge stvari.
upravo zbog tog razloga djeca u austriji koja se ne deklariraju kao vjernici, a pohadaju vjeronauk, ne dobivaju ocjenu.
jer vjeronauk nije predmet koji naucava nesto tipa "povijest religija".
sto se tice manjine i vecine., to je jedna posebna tema.
obzirom na anketu od prije nesto godina, gdje vise od polovice ljudi nije znalo ni gdje je isus bio roden, ni par drugih osnovnih stvari, koji su dio opce kulture, vrlo sam skepticna prema tim brojkama od 80, 90 posto s koim se barata. osim toga posto je religija osobna stvar, uvedimo crkveni porez za sve troskove koje crkvi koji sada idu iz proracuna, pa cemo onda dobiti nesto tocnije podatke.
osim toga to vecina, manjina su mi vrlo nategnuti argumenti.
10 % ljudi cita krlezu, 90% "anu zube" (ona kao metafora)
da mi promjenimo sastav lektire? vecina bi se sigurno readovala.
a i sto bi se mucili s nekim vivaldijem. mozemo odmah uvesti magazin i slicno. to slusa 80% gradana. nije mi naravno namjera religiju ili crkvu uporedivati s magazinom, ali mi je namjera upitati se o relevantnosti tih argumenata vecine i manjine.
zna se sto je zadaca javne i obavezne skole u laicistickoj drzavi.
ona sigurno nije podrzavanje religioznog odgoja.
U razredu moje kćeri jedna djevojčica ne pohađa vjeronauk, dvoje ili troje učenika ne pohađaju nastavu drugog stranog jezika koji postoji kao izborni predmet. Za vrijeme pauze u satnici, vrijeme provedu u knjižnici.
Ako mislite da nepohađanje vjeronauka diskriminira djecu i da zato vjeronauk treba ukinuti, da li isto to treba napraviti i s drugim stranim jezikom?
da, izborni predmet kao takav (po svom nazivu) trebao bi biti ili na kraju redovne satnice ili u drugoj smjeni, ne bi trebao biti remetilica radnog dana ucenika.
no, to nije razlog zasto mislim da vj. nije mjesto u skoli, ja ga ne bi ukinula, samo bi ga dislocirala.
a za ocjene, i sadrzaje...dobije se 1 jer se u zadaci za 2 razred os dijete usudi napisati odgovor - mama i tata na pitanje - tko te najvise voli, ili se uci da postojimo mi bijeli i krscani i oni drugi pogani, crni, prljavi i siromasni duhom u Africi (1 razred os), daje im se poruka da ce nekrsteni goriti u paklu pa djeca pitaju redom sve, plase druge ili se sami uplase panicno jer shvate da njihova omiljena uciteljica nije krstena itd (1 razred os)
nisam upoznata s nekim nadzorom nad radom vjeroucitelja, ali se bojim za ono sto djeca ZAPRAVO uce na vjeronauku, koji je to svjetonazor? ono sto ja znam o krscanstvu, daleko je od toga. kao i od onog sto ja zelim za svoje dijete.
i demokracija - nekad se mjerila kao pravo vecine, danas se mjeri kao ostvarivanje prava manjina u tom drustvu. Vecina nema pravo nametati svoje stavove i uvjerenja manjini, ma koliko mislila da je ona u pravu.
Svašta se već reklo i napisalo na ovu temu. Povremeno pročitam postove, ne pratim je doslovno pa ne znam možda je već napisano nešto slično. Ovo je samo osvrt...NI ZA , NI PROTIV
...zamislite da ste Vi nova djevojčica u razredu (2). (nismo je upisali na vjeronauk jer nismo Katolici) Počinje sat vjeronauka i učiteljica Vas zamoli da s njom napustite razred, a sva Vas djeca u razredu upitno pogledaju :shock:
A meni izrazito dizu tlak situacije tipa: vrate se svi s vjeronauka, onda curice uzivljeno po hodniku uvjezbavaju nekakvu koreografiju uz popratne melodije, a njih petero gledaju ko da su s Marsa pali. Vrlo ekumenski, nema sta da se kaze.
Je li ima možda uopće netko tko NE šalje svoje dijete na vj, a da nije tako ogorčen?
Mislim, Zorana, stvarno, sad te smeta i koreografija. Da su cure išle na tečaj japanskog, i pričale japanski, sad bi se isto neke trebale osjetiti izolirano?
Moj dojam: čini mi se da je većini ovdje (ne svima, čak i onima koji žele vjeronauk van škole) crkva, pa i vjera, trn u oku. Pa je onda i sve povezano s tim negativno.
Nemam još školsko dijete, pojma nemam što uče na vjeronauku, da je sve onako drastično kako piše flower, ne bih ni ja puštala svoje dijete na vjerojanauk, ali tu je i zdenka čije je iskustvo vrlo pozitivno.
Moje dijete ide u vrtiću na vjeronauk, zasad joj se sviđa. ;)
već sam nekoliko puta napisal, i moram opet: ne bi, jer ne postoje fizički uvjeti (nemojte gledati Zagreb, Split, Osijek i ostale gradove, gledajte Gornju Jelensku, Mariju Goricu i slična mala mjesta!)Citiraj:
Zorana prvotno napisa
nadobudni vjeroučitelji zovu takvu djecu da ostanu na satu kako ne bi lutali školom (ili van škole) i riskiraju da ih se prozove jer su se usudili "prisiliti" djecu koja to ne žele da budu na vjeronauku ili da im ta djeca "rasture" satCitiraj:
Zorana prvotno napisa