ja cu se samo tu nadopisat da vas pomnije mogu pratit -
izvrstan topic, Lea, vec sam ti negdje rekla - izvrstan potpis -
izvor pregrst ideja :D
Printable View
ja cu se samo tu nadopisat da vas pomnije mogu pratit -
izvrstan topic, Lea, vec sam ti negdje rekla - izvrstan potpis -
izvor pregrst ideja :D
Ja sam za sutra planirala juhu od lece, mrkve, prosa i luka, peceni mladi krompir i dinstani kelj.
ja planiram ovih dana ispeć musaku od seitana i balancana.
Moram vam se pohvaliti -
L. sam za vikend napravila povrtnu krem juhu (cvjetaca, brokula, mrkva) sa zobenim klicama, posijama i malo palente :D
Bilo mu je tolko fino da je pojeo 3 tanjura :D
Thanks cure da ste mi otkrile nacin kako djetetu uvest zitarice u prehranu, kada kasice vise ne jede :)
Za sutra radim (danas vise ne stignem) varivo od raznih mahunarki i zitarica (kupila u konzumu onaj sareni paket ;) )
krem juha od graška
smeđa riža s gomashiom
zapečena crvena leća
fino bi išla ribana mlada mrkvica za salatu, al bilo mi mrsko ribat, pa nije bilo salate :oops:
prženo-dinstani mladi krumpirići
bob i neko bilje koje raste pored mora mesnatog duguljastog lišća kojemu neznam ime a kupujem ga na trešnjevačkom placu od najluđe našminkane dalmatinke danas u fuksijastoj maijci sa maslinovim
salata od paradajza i crvenog luka
inčuni
osmud?!Citiraj:
mara prvotno napisa
ima nitaste listove?
osmud?!Citiraj:
mara prvotno napisa
ima nitaste listove?
eeeeeee, DA OSMUD
to mi je prefino, istna malo mi je bolji skuhan ko' blitva sa krumpirima nego ova kombinacija sa bobom :mljac:
ja jako volim i tušt kojeg će sad nakon kiše biti u izobilju
evo tko ne zna ima više ovdje
kod nas to raste ko korov u vrtu. pa ga onda dodajem u blitvu, ko i osmud, koji moja sveki zove osmugalj.
Jučer navečer klasični seitan s mozzarelom (znam, znam, ništa ne smijem spominjati što nije vege, ali što ću kada sam još navučena na sireve - to mi je jedina mana u prehrani! :oops: )
zajedno s pirjanim kukurozom na češnjaku pomiješanim s naribanim sirom "Dimsi" da dobije malo dimljeni okus...
Danas, na luku popirjane naribane tikvice s kiselim vrhnjem (radi okusa) i dodana Gauda te sir Ribanac ( :oops: izopćit ćete me s ovog topica) te tako gotov umak preliven preko riže (jako brz i fini umak)
Salata: kuhani krumpir+kuhana tikvica+kapare+zelena salata+naribana svježa mrkvica s maslinovim uljem i accetom...
Nila isto jela kao i mi!!!! :heart:
Abonjeko,ne kužim te. Topic se zove vegetarijanski dnevni jelovnici, ne veganski.
Na pazim toliko na kratice i ono što one znače, nažalost :/ ...mislila sam na vegane kao skraćenicu od vegetarijanaca :/ ...krivo sam se izrazila i znam da ovdje nije mjesto siru niti ikakvim namirnicama životinjskog podrijetla...mea culpa :oops:Citiraj:
mommy_plesačica prvotno napisa
Zapravo uopće ne znam gdje bih smjetila recepte i hranu koju radim jer upotrbljavam sir, ne jedemo jogurte (doduše vrhnje znam upotrijebiti u kuhanju), ne pijem mlijeko, ali SIR, nažalost, još uvijek da!!!
Možda da apstiniram od pisanja???? :mrgreen:
Krivo si skuzila. Vegetarijanci ne jedu meso. Vegani ne jedu meso, mlijeko, jaja, mozda jos stogod. Dakle, ovo je vegetarijanski topic. Mozes slobodno i o mlijeku i o siru i o jajima. :)
sada sam malo zbunj :? ...vegetarijanci ne jedu ništa životinjskog podrijetla, nisam čula baš naokolo vegetarijance kako se hvale da su za doručak smazali 20dkg sira (npr.) :?Citiraj:
marta prvotno napisa
Dobro, onda se moja priča nastavlja dalje :love:
Danas lazanje...
Umak bešamel s dosta muškatnog oraščića i luka (stavim cijeli luk da ispusti sok pa ga poslije izvadim!)
Glavni umak: izribam luk s mrkvom te malo popirjam...dodam začina - obavezno dosta papra i crvene slatke paprike u prahu + svježi bosiljak. Nakon što se malo opustilo i poprimilo boju dodam tikvice na kockice i izrezane gljive...u to sve skupa pred kraj dodam pelate (umak od kosane rajčice) te naribam malo sira, ako ima stavim i svježi sir da malo da kontrasta crvenom ljutom umaku...
Standardno posložim lazanje u dva reda i prelijem bešamelom kojega sam prethodno dodala malo u glavni umak...
Mljac...i Nila je jela!!! :heart:
Samo da se pohvalim da sam se prvi put odlučila napraviti popečke od riže i uspjelo je.
:D
Bila je kombinacija kuhane riže, quinoe i zelene soje, unutra sam dodala malo brašna, sjeckanog luka, ribanog celera i peršuna. Uvaljala u prezle i pržila.
Od sad uvijek kuham puuuuuno više riže i radim popečke! :mrgreen:
ja sam pola ručka već skuhala 8) jer najavljuju danas do 35, pa rekoh da ja užgam vatru u kuhinji prije nego užga na nebu...
tostirani patlidžani
mahune na lešo
riža s prosom
a poslije ću još narezati rajčica s kapulom za salatu
Ja moram potrositi kojekakve ostatke pa cu vjerovatno nareckati salatu od gomile povrca i uz to skuhati spagete.
Inace, po stoti put se duboko klanjam curama koje imaju volje sjeckati, mijesati, prziti i slagati kojekakve kombinacije za rucak.
Ja dobijem cvor u zelucu cim se sjetim da moram u kuhinju.
Danas "musaka"..
U vatrostalnu posudu narezan mladi krumpir na ploške + šunka soja + domaće tikvice narezane na kockice + mrkvica na ploškice + luk na ploškice + dimljeni tofu + sve to preliveno s umakom od rajčice uz puno narezanog peršina i bosiljka...
+ zelena salata...
Za predjelo - juha od krumpira, mrkve i cvjetače s mileramom
Desert: jagode sa šlagom (u iščekivanju smo malina s jogurtom)
:*
Ja sam danas ispekla burek od sira (dadadada, BUREK od sira :P ) u ljetnoj kuhinji. I narezala krastavce u svojoj. I preznojila se dok sam to radila.
Rado bi vam se pridružila u pisanju recepata, ali ne stignem... nego sam htjela pitati: kupila sam u Austriji Gruenkern (ne bi se usudila prevoditi na hr). Po veličini i tvrdoći je jako sličan kamutu, ali je zelenkaste boje i ima blagi okus po dimu. Oduševila sam se i slijedeći puta ću kupiti bar 10paketa! Pitanje: da li je netko to jeo? pripremao? Zorana, ti?
Danas sam ga po prvi puta spremala i napravila sam slijedeće: skuhala ga bez prethodnog namakanja (može i namakanje kao kamut). Bilo je dovoljno oko 35min. Dodala sjeckane listove češnjaka, stabljike blitve, malo kumina i mrvu soli. Pred kraj listove blitve i šparoge. Na sami kraj malo svježeg češnjaka, vlasac i peršin.
Uz to smo jeli žutu leću od jučer i zelenu salatu.
Juha: miso sa mrkvicom, blitvom i amaranthom sa sjeckanim peršinom na kraju
Uz leću sam jučer dinstala na luku svježe vrganje, dodala pred kraj tikvicu na kockice i ribanu mrkvu, peršin i vlasac. Bilo je hrskavo i osvježavajuće za ove vruće dane :)
pečena paprika
riža s crvenom lećom
umak od svježih rajčica sa začinima
seitan juneći
Sorry ovo sam tek sada vidjelaCitiraj:
anamar prvotno napisa
trazila sam nesto drugo i vidjela tvoje pitanje
pravim ga na vrlo jednostavan nacin
evo...
Tavce gravce
Ostavljam da grah stoji u vodi oko pola dana, ja kuham uvece za iduci dan, pa stavljam nakon sto se vratim sa posla da stoji u vodi. Kuham ga u ekspres loncu zajedno sa 1 zlicom maslinovog ulja i 1 luka. Luk samo iscistim i stavim. Ne secem. znaci luk, ne cesnjak. Nakon kuhanja, zagrijem ulje u tavi u kojoj mislim praviti tavce. Ukljucujem rernu da bude vruca.
U ulju stavim 1 zlicu brasna to malo zaprzim. Dali je gotovo probam tako sto malo od brasna stavim u grahu ako ispsusti onaj zvuk kao da vrije, onda stavim crveni papar i trgnem od sporeta. Polako dok mesam stavljam grah. Ne zaboravite mesati uvjek. Ali stavim samo 2 velike kuhace. Onda izvadim luk i izpasiram ga na malo vodi od graha i sa nekoliko zrna graha i to stavim u tavi. Promesam i onda produzim da stavljam grah iz lonca u tavi. Ostavljam i malo vode da ima. Kada se tava napuni, vracam je malo na stednjak i koristim ostatak vrucine. Mijem jednu ili dvije suhe paprike, sasusene crvene paprike i ocistim ih ljepo i njih stavim odozgo. Pecem oko pola sata.
za danas
krem juha od puno povrca - brokole, mrkve, celer, krompir i puno persina, sve skuham i dodam malo maslinovog ulja. kad se skuha stavim u blender i miksam. to je to. Za ukus dodam malo gumbira u prahu.
*
azuki grah sam napravila kao salata sa maslinama.
skuhala sam grah sa puno mentom i ostavila da se hladi
u medjuvremenu izvadila kostice od crnih maslina, naseckala ih, zacinila i dodala sam malo rajcica na kockice i malo za ukusa domaci majonez bez jaja
krompir pire
a za mm belu ribu.
*
desert voce
arkana, hvala
nema problema
za danas lazanje sa brokulama
juhu od juce
Ja danas samo bogatu salatu za ručak...
Nasjeckane rajčice + kuhani krumpir i tikvice + domaći češnjak i narezani luk na ploškice + paprika na male sitne komadiće + par kapara + narezani svježi krastavac + naribana svježa mrkva + naribani svježi kupus + naribana svježa (nekuhana) cvjetača...
Začinjeno tamnim soja umakom, maslinovim i sezamovim uljem i malčice accetom!!!
Aploslutno lagani i fini bučkuriš...
po ovoj vrućini, vegeterijanstvo dobija na ppopularnosti...povrće i voće može biti svježe (za razliku od mesa) , a i prilozi se ne kuhaju satima....
ja sam danas zob s voćem, salatu od krastavaca, poma i mladog sira, začinjeno, sezam, soja sos...i nešto lagane juhice od jučer (blanširano povrće smiksano)
sataraš i kruh :D
Već danima (tjednima?) jedem vani, a sad su mi dečki na moru pa sam sama i ne zamaram se kuhanjem, živim od divovskih salata.
Jučerašnja kombinacija - zelena salata, slanutak, kukuruz, mladi luk, mrkva, kockice kozjeg sira s feferonima; začinjeno bučinim uljem i jabučnim octom.
Danas - zelena salata, luk srebrenac, kukuruz, integralna tjestenina, ispržene kockice ljutog tofua; preljev - maslinovo ulje, jabučni ocat i dvije bogate žlice tahinija, sve još posuto sezamovim sjemenkama.
Mislim da ću do kraja tjedna nastaviti u tom tonu.
mommy_plesačica mljac su ti salate.
2 pitanja: koji kukuruz koristiš i koji proizvođač ima ljuti tofu?
Sad sam išla kopati po smeću da nađem ambalažu 8)
Tofu pikant je od Anyo, ja sam ga kupila u našem ogromnom Konzumu i prilično je ljut pa nije za djecu. Inače, imaju i tofu sa mediteranskim biljem, nije loš.
Kukuruz je Ekolandov (staklenka) iz bio&bio. Jedva čekam pravi friški kukuruz!
hvala na superbrzom odgovoru. nadam se da nisi morala duboko kopati...
:lol: Nisam, nisam.
Današnja salata: svježi mladi špinat (fiiiiino), mlada puterica, komadići prženog seitana prethodno mariniranog u senfu i tamariju, kukuruz (opet :) ), kockice jabuka petrovki, mrkva, mladi luk i bademi. Začinila sam kombinacijom suncokretovog i bučinog ulja te narančinim i limunovim sokom.
Usput sam kupila i osmud, parila ga pa pomiješala s malo bulghura. Biljčica je jako fina samo nisam znala da se trebaju odrezati vrhovi stabljika pa pomalo pljuckam vlaknaste dijelove.
kopala sam po starom dijelu topica, zbog inspiracije i moram reći da se lani u ovo doba puno više postalo (more bit i kuhalo?)
u svakom slučaju danas imam inspiracije, ali pofalilo mi namirnica :lol:
kuhala sam
zapečenu crvenu leću
smeđu rižu
krumpir sa začinima
zelena salata s rajčicom
dajte mi malo ideja za miso:
povrtna juha i unutra žličica misa? u varivo? kako vi?
Miso dodaješ kad je juha gotova. Makneš juhu s vatre, zatim razmutiš miso u hladnoj vodi i dodaš u juhu. Vratiš juhu na najlaganiju vatru - ne smije zakipiti - na 2 minute. Voila!
Inače miso možeš mućkati i kao dio preljeva za salate ili žitarice.
Curke iz zg, di kupujete odmud (ja to znam kao osmuhalj)? I do kad mu je sezona? Tnx!
Na Trešnjevci, kod Dalmatinke Ane - ne možeš fulati: štand joj je na samom početku, a ona ima više nego zanimljiv stil šminkanja :)