mamamišić imaš pp.
Printable View
mamamišić imaš pp.
Pričala sam s doktoricom u rodilištu Pula, kažu da im je postotak carskih oko 13%, za razliku od Rijeke gdje je oko 3%. Oni forsiraju vaginalni i ponose se svojim podacima, koji su među najmanjima u europi.
Kažu da puno žena koje spadaju u njihov okrug dođu radije do Pule baš zbog poroda na zadak, jer znaju da se to u ri obavlja vaginalno, a u Puli na carski. :?
da se nadovezem na ovo - pitam se koliko jadnih beba (i roditelja) se moraju nositi sa postporodjajnim komplikacijama zbog tog forsiranja vaginalnog? Vjerojatno je postotak veci u Ri nego bilo gdje drugdje.Citiraj:
mayah prvotno napisa
Meni je mali opet na zadak...molim se da se okrene...ali ako se ne okrene,idemo mi za Pulu,jer ne zelimo vise traume iz Rijecke i bit im opet jos jedan ordencic u njihovim spisima za bolnicu s najmanje carskih.
Ako se okrene isla bih u rijecku na stolcic.....
Mislim ja zelim prirodan porod vise od icega,i opet bih radjala na zadak vaginalno,da daju bazen ili stolcic kako daju u drugim drzavama.Gledala sam na You tube porod na zadak u vodi...milina!
u rijeci je posltoyak carskih 12%, prema hallerovoj izjavi, trenutno je ne mogu naći
ona čudna riječ = postotak
no, samo je važno napomenuti da nikako nije riječ o samo 3%
Kate 111
Bok Kate, posudila sam prijateljici koja treba roditi uskoro jednu knjigu o porodu u kojoj piše što da radiš da se beba okrene u pravi položaj. Knjigu će mi vratiti u utorak, pa ću ti onda detaljnije opisati taj položaj. Uglavnom, koliko se sjećam, trebaš se postaviti u položaj na koljena i dlanove i raditi onu vježbu kao da se mačka isteže. Mislim da se vježba tako i zove (istezati se glavom od poda prema gore). No, detaljnije ću ti napisati sljedeći tjedan kad mi se knjiga vrati. Knjiga se zove Duhovni pristup rađanju (Kršćanska sadašnjost je izdavač). OPisane su ti vježbe i postupci za olakšavanje prirodnog poroda po porođajnim dobima, a žene koje su ju pročitale kažeu da im je porod nakon te knjige bio puno lakši jer su shvatile kako postupati u kojoj fazi poroda. Želim ti da se tvoj bebač što prije okrene. Sretno, javit ću se! :)
DARCYHvala ti,jedva cekam da mi se javis...
Pocela sam ja s nekom vjezbicom iz casopisa TRUDNA I LIJEPA.Ne stignem bas tako cesto ju radit kako je opisana zbog ovog mog zlocka ali kad stignem ju radim.Kao na krevet polegnuti gornji dio tijela a guzu izbacit prema van i tako biti u tom polozaju 15 min,svaka 2 sata 5 dana zaredom.
Za Kate 111 i ostale čiju bebu treba okrenuti
Prepričavam knjigu: Korisno je vježbati pravilno trudničko držanje u zadnjim tjednima trudnoće. Dobro držanje tijela u trudnoći obuhvaća sve ono što čini da se naginješ naprijed. Gledati TV dok se naslanjaš na loptu za porod, sjediti prema naprijed na stolcu za stolom ili računalom, spavati noću na boku, sve su to primjeri dobrog držanja.
Kauč, sjedalo u autu ili udoban stolac stavljaju majku u polusjedeći položaj, ležeći položaj dovode do toga da se dijete položi u stražnji zatiljni stav - zato ove izbjegavaj.
Pokreti koji su pomogli da se bebe pravilno namjeste:
1. POložaj koljena-prsa (najučinkovitiji) - rodilja se smjesti na mekanu podlogu i klekne na koljena, prekriži ruke te se prsima naslonina njih tako da je stražnjica više od ramena. Obično je dosta 10 minuta da se beba preokrene (gravitacija).
To se tkđ. može (malo manje učinkovito) u položaju na rukama i koljenima kombinirajući ga sa vrtnjom i skupljanjem bokova. Da bi se spriječilo naprezanje priprazi da kralješnica ne dođe ispod razine ramena.
2. POdizanje trbuha - tijekom trudova - može biti vrlo učinkovito u kominaciji s trbušnim plesom.
3. TRbušni ples - vrtiti bokovima tijekom trudova - to je kao da pokušavate namjestiti veliki predmet u neku rupu - okrećete i namještate dok putuje, usput mu pomažući.
4. Penjanje uz stepenice - slično kao i kod trbušnog plesa - može dovoljno zarotirati kukove da se dijete dovede u bolji položaj.
Ovo je iz jedne knjige, sad idem u ovu na engleskom pa ću javiti. :*
Druga knjiga kaže da se bebica smješta u položaj glavom uglavnom između 32-38tjedna. Kaže da treba pitati svoju gin. smiješ li išta od ovoga raditi kod kuće: ljuljati se naprijed-natrag nekoliko puta na rukama i koljenima, opet tako da ti je glava dolje na rukama, a guza gore; zibati kukovima; staviti se na koljena blago razmaknutima s guzom gore, tako da trbuh gotovo dodiruje pod i ostani u tom položaju - najbolje 3x dnevno po 20 minuta.
Želim ti puno sreće, a ti se javi s rezultatima. :*
Evo me i 3. put, da oprostite. NAšla sam još 17 načina, pa da ovdje ne duljim, otvorit ću novu temu, pa onda, Kate, pogledaj na "Beba na zadak". Tamo ću prevesti ovo kaj sam našla, a ostale neka se ne ljute što sam se raspisala. :mrgreen:
Samo ti pisi,idem nac tu temu...
Kate 111,
Stavila sam ju u "Prirodni pristup trudnoći i porodu" - Beba na zadak. :*
Mamamišić,
Ja planiram iz Zg-a u Rijeku na porod. Koliko dana ti misliš ići prije tamo? (ne valjda kad dođu trudovi, iako vidim da imaš iskustva s tim)?
Evo ja sam nova ali da ti kažem da sam svoja dva anđela rodila u Rijeci u vodi. Nou 2008, a Elu prije nepuna 2 mjeseca i bilo je super i nisam išla unaprijed u Rijeku, a iz Zagreba sam. Sa Noom sam sa kontrole išla u rađaonu, a sa Elom krenuli kad su mi krenuli lagani trudovi za svaki slučaj i bilo je to to. Za Rijeku sve pohvale. Od poroda do odjela za babinjače, sve je bilo savršeno.
Evo da javim sretnu vijest...danas na pregledu ...bebica se okrenula na glavicu! :D :D
Naravno da idem na stolcic u rijecku i tako sam sretna.... :)
:D
Baš mi je drago! :)
Super! Bravo za Kate 111 i poslušnu bebicu!!! :D :D :D Sretno na porodu! :love:
Hv :* ala NinaNana, baš si mi uljepšala dan!
Bok, cure!
Evo ja sam se logirala na Rodu specijalno radi ovog pitanja, pa mooooooolim vas ako itko išta zna: vidjela sam jučer na tv-u i u Novom listu (na netu) kako je kompletan KBC Rijeka zatvoren za posjete zbog sezonske gripe. E sada, mene zanima, da li to znači da ne niti prisutnosti tate na porodu?
:cry:
Termin mi je 1.12., i jako sam željela stolčić, i MMa tamo, i on je to želio, e sad po ovome više niš ne znam.
Hvala unaprijed ako ikoja zna info :*
Ne znam ti odgovor, ali mislim da bi ti bilo najjednostavnije nazvati rodilište pa direktno njih pitati, tako ćeš odmah dobiti točnu informaciju.
Je, u pravu si, i imam najnoviju info ravo iz rodilišta: nema prisustva partnera sljedećih 6 - 8 tjedana radi gripe, jelte.
Pa evo, ako nekoga zanima, ne mora zvati. Navodno se može na stolčić, da će uskočiti sestre i babice.
Hvala darcy.... :*Citiraj:
darcy prvotno napisa
Hvala Kate! Kaj se tiče muža na porodu, daj Bog onda da sve sretno odradimo same. Ako vam nije problem, dajte malo napišite svoja iskustva na podforum o cijepljenju trudnica. Hvala! :love:
imam jedno pitanje za one koje su rodile u rijeckom rodilistu..
da li je kojoj bio na porodu dr. vlastelic? i kakva su iskustva?
tnx
nije mi on bio ali sam cula za njega ,dosta ga hvale ...da je dobar ,njezan i da nis ne forsira ........da je "covjek" :D :love:
nije mi bio na porodu, ali je on bio u smjeni kada sam imala spontani, bio je jako nježan pri pregledu, bio je vrlo utješan i osjećala sam se uz njega dobro koliko se to već može kada proživljavaš gubitak bebe :(Citiraj:
barbyRI prvotno napisa
žao mi je da nije prisustvovao barem jednom porodu.
joooooj, oprosti, tek sam sad skužila da sam pogriješila, ja sam mislila na dr. Vlašića :oops:Citiraj:
betty boop prvotno napisa
za dr.Vlastelića ne znam ništa
Dr. Vlastelić je super dr. Radio mi je kiretažu kad sam imala missed, prije toga sam išla kod njega radi nekakvih gin problema, a sad privatno kod njega vodim trudnoću.
Jako je drag i suosjećajan, možeš ga bilo što pitati...uglavnom njega hvale sve cure koje idu kod njega.
Sad, za porod ne znam, zadnji put mi je bio dr. Prodan, ali nadam se da će ovaj put biti Vlastelić.
tnx cure na odgovoru... :)
bas me zanimalo sta mislite o njemu,jel sam i ja kod nejga 2 god tocno sada.bila sam par puta privatno u crikvenici,radio mi je prije 2 god i kiretazu kad sma imala spontani,onda hsg i sve ostalo.. covjek je zakon,uvijek nasmijan,sve ga mozes pitat, samo nazalost sta ide u mirovinu sad i sta ga vise necemo susretat...ja bas sad kad cu krenut na MPO i kad sam se vec naucila na njega i zna moju boljku on oslazi.... :cry: bas mi je krivo....
Šta da ??? Nisam znala, kako bez veze! Sad sam baš razočarana! Da bar nastavi privatno raditi u Crikvenici!
Znaš li kada ide?
meni je rekao da ide od 1.1 2010,sad ne znam,jel ja idem na MPO u 2mj2010 i pitala ga da lice biti rekao je obavit cu jos vas pa idem... :?Citiraj:
arilu prvotno napisa
Meni je bio dr. Vlastelić na porodu. Samo riječi pohvale!!!!Citiraj:
barbyRI prvotno napisa
Jako sam mu zahvalna jer sam uz njegovu pomoć nakon carskog reza rodila vaginalno. Prekrasan doktor i čovjek!!!
jedan od rijetkih koji saslusa rodilju,trudnicu-......stvrno :love: :heart:
slazem se....stvarno je covjek strava!!!!! do sad sam obavila i kiretazu kad sam imala spontani,i sve je proslo ok,onda hsg,sad me ceka MPO i rekla sam da bi sve dala da mi jednog dana bude i na porodu... samo to cisto sumnjam jel do tada ce on vec uzivat u mirovini... :cry:
Jel koja od vas probala porod u vodi i na stolčiću (makar ta koja ima 2 djece vjerojatno ima drugog posla nego se tu samnom dopisivati) pa da mi usporedi gdje joj je bilo bolje?
ja sam oba puta rodila u vodi :)Citiraj:
darcy prvotno napisa
mislim da bi idealno bilo trudove provesti u vodi a izgon na stolčiću
nažalost to je nemoguće :(
Evo malo friških vijesti iz Ri rodilišta, možda nekome pomogne: jučer smo MM i ja napravili probnu vožnju po KBCU, do rodilišta, jer smo vidjeli da je promet drukčije organiziran zbog radova i dobro da jesmo!
Ulaz u rodilište više nije tamo di je bio (nije tamo gdje je onaj kafć i Erste bankomat), već je ulaz s donje strane, od ispod, znači od prizemlja zgrade, pa se tek onda mora popeti na do prijamnog pulta. Mislim (nisam ovo 100 % sigurna) da je to stari ulaz za hitni prijem. U svakom slučaju nije baš jako dobro označeno, mi smo skužili di je tek kad je MM izašao iz auta i išao pitati ''je li ovo ulaz u rodilište''. I bila je gužva za parking, iako je bila ned popodne, znači najmanje prometa!
Pa evo, preporučujem curama koje mogu, probnu vožnju.... Na porti od KBC-a je jedna sipma čovjek, i on će vam dati upute, bar nama je.
I što se tiče vožnje: po novom prometnom režimu sada se vozi u obrnutom smjeru, znači više ne ravno uzbrdo, kao do sad, nego skrzo okolo po donjoj lijevoj strani, pa u obrnuti krug. Hm....ne znam kako bolje objasniti, ali evo nadam se da sam pomogla bar malo. :)
Hvala cure na informacijama i za kadu i za cestu. A dokle bi trebali trajati ti radovi?
Betty Boop, hvala na informaciji. Eto, da još malo davim: Jel možeš u kadi mijenjati položaj ili nemaš za to prostora? Naime, vidjela sam da neki imaju skroz okrugle kade i prečku iznad, a ova u RI mi izgleda dosta mala - jel možeš u njoj kleknuti ili čučati? Koji je tebi položaj odgovarao?
Teško je reći gdje mi je bilo bolje jer su mi oba poroda bila prekrasna; prvi u riječkoj kadi, drugi na varaždinskom stolčiću.Citiraj:
darcy prvotno napisa
Da se mogu vratiti nazad, opet bih za prvi porod odabrala kadu; unutra sam se osjećala sigurno i zaštićeno i vjerovala sam da će voda pomoći da me ne režu (i nisu).
Sada kao drugorotka se ničeg nisam bojala, trudovi na suhom mi nisu bili ništa bolniji nego oni u kadi, izgon je bio brži i bez tiskanja. Rodila sam veliku bebu (3930g a ja sitna), nisam ni malo pukla.
Porod na stolčiću mi je možda ipak mrvicu draži baš zato jer nisam tiskala, beba je doslovno sama izašla.
U kadi sam klečala i bila naslonjena na rub do izgona, onda sam se okrenula na ledja za tiskanje, a MM me držao odostraga da ne potonem. Ne znam dopuštaju li izgon u drugim položajima.
Koji god od ova dva načina izabereš, sigurno nećeš požaliti.