Treba čišćenje krenuti od 500 općina, njihovih načelnika, zamjenika, tajnika, vozača..... Ali štaš kad im je to glasačko tijelo, u to se ne dira.
Printable View
Treba čišćenje krenuti od 500 općina, njihovih načelnika, zamjenika, tajnika, vozača..... Ali štaš kad im je to glasačko tijelo, u to se ne dira.
Ne dira se ni u državnu visoku upravu, Sabor, državne agencije, povlaštene mirovine itd.
Love ima ko u priči, ali prvo se UVIJEK udari po prosvjeti. Mrš!
Koliko se love skinulo učiteljima 2009. i 2011. kad je bila kriza? To nitko ne pamti? Plaće su pale 500-600kn s obećanjem da će nam se vratiti kad prođe kriza.
Ja pamtim, prosvjeta je definitivno u.lošijem položaju od ostalih javnih službi.
A radi se o sektoru u kojem su sve visokoobrazovani ljudi!
Nažalost čini mi se da se po medijima slabo objašnjavaju motivi i zahtjevi sindikata, nego se uglavnom ide na senzacionalizam kao i obično
Sent from my SM-A405FN using Tapatalk
Meni je krivo što će sad javnost reagirati s :"Što hoće opet ovi prosvjetari? Nudi im se i više nego što traže, a oni i dalje štrajkaju..." :roll:
Ljudi stvarno ne kuže da je ogroman problem u nepravdi koeficijenata.
A interesantno je da love, očito, ima i to na lopate.
Koeficijenti su bitna stvar
Ma gledala sam vijesti, ministar financija tvrdi da učitelj s dvoje djece na PK i 15g. staža ima 8400kn plaće što je bezočna laž.
Odnosno možda i nije ako je u statusu savjetnika (teško nakon samo 15g staža) i ako ima znanstveni stupanj npr. magistra znanosti i ako radi u školi s otežanim uvjetima rada (Bogu iza nogu), ima invaliditet itd.
Tako je jednom u moju firmu na razgovor došao neki tip i lupio da traži neku jako veliku plaću, pa je direktor kasnije komentirao, pa mogla bi mu biti takva plaća, ako ima šestero djece, živi izvan Zagreba pa dobije prijevoz ....
Sent from my SM-A405FN using Tapatalk
Jelena, Mima, Marta, tanja_b, čokolada, spajalica, rosa (isprike ako sam nekoga zaboravila spomenuti)- HVALA VAM!
Veeeliki potpis!!!
Mislim da se ova nepravda prema prosvjeti može u sadašnjoj hrvatskoj situaciji ispraviti samo štrajkom, bez velikog pritiska očito se ništa neće pomaknuti. Kod nas se na izborima ionako izmjenjuju samo HDZ i SDP uz uvijek iste privjeske; dosad nisam primjetila da je itko od njih pokazao da im je stalo do obrazovanja, profesora i djece, sve je to njima zadnja rupa na svirali.
Moji školarci su danas svi bili kod kuće; a probleme su ionako osjetili puno prije štrajka; D. je dosad izgubio veliku satnicu fizike u PM gimnaziji zato što nema dovoljno profesora, pa se zamjene nisu održavale, jer ih nije imao tko održavati...
Ma ljudi moji, samo malo proguglajte o životopisu vladinog pregovarača sa Sindikatima, sadašnjeg ministra rada.
Sve će vam biti jasno!
Uh,kako sam ljuta kad vidim kakvi ljudi su nam na vlasti!:evil:Što je najbolje, to gledamo već 28 godina.:-(
Proguglajte i koeficijente složenosti poslova u javnim, a osobito u državnim službama pa usporedite s profesorskim (1,325)
http://www.propisi.hr/print.php?id=3049
Pa zato i kažem da su izbori mjesto promjene, a ne (samo) štrajk. Štrajkom izboriš povećanje od 6% (nek mi nitko ne kaže da to nije u funkciji obrade glasačkog tijela), a izbori bi trebali biti mjesto radikalnih promjena. Nažalost, tu je isto loša situacija - u one 4 godine koliko je SDP bio na vlasti, ja sam očekivala da oni imaju spremne planove promjena u stolu, ali figa - tek kad su dobili vlast, krenuli su analizirati probleme i ustanovili da im je najlakše sve lijepo ostaviti kako je i bilo. Promjene su kozmetičke. Škola za život nije nikakva iznimka. Uffff.... Kad opet budu izbori, bojim se da će i to biti reality show kao i sada - rekli bi susjedi iz Bosne "Sjaši Kurta da uzjaši Murta!"
I dovoljno je pogledati te brojke pa shvatiti za što se štrajka. Jer bi prosvjeti trebalo priznati složenost poslova koje obavljaju, i u skladu s time povećavati plaće, a ne dobaciti mrvice kad i svim ostalim službama u stilu "kakve smo mi face, svima veće plaće od iduće godine, vidite li vi to??" :roll:
Ovaj premijerov potez je bas pametan- s jedne strane biti ce opet puno zadovoljnih glasaca, a s druge nas je opet sve strpao u isti uhljebnicki kos- i zdravstvo i prosvjetu i sve agencije i sve sluzbenike itd- pa ce se podrska strajku umanjiti.
Profesori imaju uvredljivo niske place. I mislim da im je jedini alat da se izbore strajk. Podrzavam ga svim srcem. Uvjeti rada u javnim sluzbama su sveukupno ispod svakog nivoa i kontinuirano deteoriraju- sto se u zdravstvu itekako vidi vec sada u svojoj krajnjoj konsekvenci- a to je skrb za pacijente. S obrazovanjem je ista stvar. I taman sam imala dojam da se javnost senzibilizirala s lijecnicima i profesorima- no ovaj potez gdje se opet golema lova iz proracuna daje SVIMA u drzavnim i javnim sluzbama dovesti ce do ponovnog grupnog hejta privatnog sektora prema nama na drzavnoj sisi.
Osobno mi sve teze pada niska placa na svo obrazovanje i odgovornost posla koji obavljam, dezurstva koja su obavezna i uzasno iscrpljuju, uzasni uvjeti rada po bolnicama gdje fali svega, od svijetla po hodnicima do posteljine za dezurnu sluzbu... i sigurna sam da je profesorima samo jos gore. I duboko frustrira da se taj problem rjesava na ovaj premijerov nacin jer govori o tome da se i dalje ne prepoznaje specificna vaznost i odgovornost pojedinih zanimanja.
Zdravstvo ne da se raspada, nego je već u komadićima. Ljudi vide na Dnevniku nevjerojatno izvedenu transplantaciju ili imaju dobro iskustvo s nekim doktorom pa vjeruju kad ministar lane neku bajku u mikrofon.
Sustav iznutra upoznaju tek ozbiljno bolesni i , naravno, liječnici.
i oni kojima zdravstvene ustanove duguju vec godinama
Pa Peterlin, sama si sebi odgovorila da se na izborima ništa ne događa, a prosvjetari i prije 90tih su bili loše plaćeni i nisu imali tvornička odmarališta i sl.
Matematičara i fizičara ni za lijek, liječnici se igraju mađioničara (meni se dogodilo da sam u bolničkom krevetu nepokretna dobila menstruaciju, nisu imali higijenske uloške, niti su mi imali što dati za jesti, pa su me infuzijom hranili i rekli da mi netko od doma nešto donese), na fakultetima nitko više ne želi raditi kao asistent - sad možemo čekati kad iz ove generaciju stastaju sveučilišni profesori, to će biti pravo osvježenje za svjetski ranking...
Dakle, slažem se da obrazovanje i zdravstvo nisu više na rubu, odavno su pali preko ruba. Nek mi imamo stotine župana i gradonačelnika i njihovih tajnica i vozača, portira itd.
podržavam štrajk svim srcem. plaće su im sramotno male.
moja kći je zbog profinog porodnog od ove godine ostala bez prof matematike i što reći? ovo je prvi tjedan da su dobili stalnu zamjenu. srećom je to prof informatike koju već dobro poznaju i dobra im je.
prije nje ih je čak 3 različite držalo zamjenu, svaka je svoje tepla, jedna nema pojma šta je radila druga pošli sat, katastrofa.
ostali i bez razrednika, fizičara.. čovjek otišao u englesku.
ravnateljica im je genijalna i stvarno se trsi uvesti dobre i kvalitetne promjene. ali jadna joj majka, na što je to došlo. rasulo se na komadiće, da. odavno se prehitilo preko ruba.
Opet najava štrajka u ponedjeljak :roll:...
Ne znam zakaj ne uvedu totalni štrajk do daljnjeg... možda do Božića...
Ovako samo zbunjuju djecu i roditelje im...
Tebi bi stvarno više odgovaralo da ti djeca deset dana nisu imala nastavu?
Pa kad su se već luftali cijelo ljeto, pa je škola počela kasnije, pa mogu još, nije bed...
Evo mene zanima sto misle ovi koji su protiv strajka- a smatraju da su ucitelji i profesori potplaceni? Kojim bi se tocno mehanizmima trebali izboriti za svoje place?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ne znam, ja nemam problema s tim da mi se dijete lufta, dapače, neka se samo što više lufta.
Cirkularni štrajk mi se čini kao odlična ideja, jer je štrajk stalno u fokusu javnosti, a istovremeno djeca ipak ne gube toliko od nastave.
a kod mojih i najava kazališta za pon, lijepo
Pa nikakvim, jedino se štrajkom mogu boriti. Na žalost onda su i djeca tu žrtve. Gradiva je ionako previše pa sad još i gube sate, a postoji i mogućnost nadoknade subotom a to im je jedino slobodno vrijeme.
Svakako smatram da bi nastavnici trebali biti bolje plaćeni, oni su strahovito bitni za razvoj društva i za budućnost. Smatram i to da bi oni nastavnici koji su izvrsni u svom poslu trebali imati i više plaće od kolega koji su manje dobri.
Nije mi jasno i ne sviđa mi se da npr. u našoj školi postoji problem s učiteljicom stranog jezika koja ili ne zna ili ne želi prenijeti znanje na djecu pa onda ravnatelj kaže kako ne može ništa i ruke su mu vezane ali profesorica koja ih dobiva u višim razredima zna za to pa kreće od početka.
Nisam rekla da mi nije žao da gubi od nastave, nego da mi nije žao da se lufta.
Naravno da mi je žao da gubi od nastave, zato mi i jest draže da je štrajk cirkularni. Nitko ne kaže da je ovo sjajna situacija za bilo koga od uključenih.
lola_34, ma nije ta dječja žrtva baš tako dramatična. Par dana bez nastave stvarno teško da će nanijeti ozbiljnu štetu. Da je roditeljima male djece nezgodno organizirati se - to jest. Ali šta sad, život je često nezgodan.
Kad bi ravnatelj svake škole bio osoba kojoj je istinski stalo do škole i koja se ne mora nikome ulizivati i vraćati dugove za svoju instalaciju u fotelju, onda bismo mogli možda govoriti o njegovoj osobnoj odgovornosti za odabir lošeg nastavnika na natječaju. Naravno da bi morao imati i
mehanizme za davanje otkaza neradniku.
Samo, nemoguće je promijeniti samo jedan segment, kad jedno vuče drugo...a sve kreće od stanja u društvu i "nazovi čovika" - mentaliteta.
Ja isto mislim da je obzirom na dubinu problema, zrtva koju podnose djeca i roditelji (a imam prvasicu) mala i zanemariva.
Sent from my iPhone using Tapatalk