Imate li informaciju o tome je li u Hrvatskoj moguća oplodnja za single žene s doniranom spermom, npr. iz inozemstva, budući da kod nas nema banke sperme (koliko mi je poznato)? nažalost, kako si već točno zaključila, nema niti banke sperme niti postoji institucija preko koje bi mogla uvesti spermu za donaciju, bilo za parove ili single neplodne žene.
Je li znate mogu li single žene iz Hrvatske ići na IVF s doniranom spermom u Češku? Sukladno zakonu DA, ali u praksi se bojim da ti postupak ne bi bio plaćen kao što nije plaćen niti paru koji ima dijagnozu neplodnosti i potrebna je donacija sperme i HZZO takve postupke od ulaska u EU više ne pokriva, dakle ne pokriva inseminaciju s doniranom spermom u CZ. O svom trošku možeš naravno u CZ ići u takav postupak. HZZO to objašnjava na način da su EU zakoni iznad hrvatskog te da se sukladno EU direktivama našim pacijentima plaća u inozemstvu isklučivo ono što bi se platilo i tom inozemnom osiguraniku u svojoj državi. Kako donacije u Češkoj češkim pacijentima država ne pokriva, tako niti naši pacijenti više nemaju pravo na plaćen takav vid liječenja. PO meni HZZO to krivo interpretira, ali ja nisam pravnik.
Znam da se Zakon o MPO mijenjao i da single ženama s dijagnozom neplodnosti više nije zabranjen MPO kod nas, pa gledam koje sve opcije postoje.
Hvala puno!
Ajde please malo više napiši o sebi i svojoj dijagnozi. Mi još na forumu nismo imali ženu bez partnera s dijagnozom neplodnosti koja se upustila u tu avanturu da se liječi na teret HZZO-a. Bar ne koliko sam ja upratila.