Grahorice (obican grah, leca...), quinoa, jecam, orasasti plodovi.
Inace, lako meni izaci s minusom, jel. Nista jos od plusa na testu. :joggler:
Printable View
Yes, yes... sve zapisujem! Ribu isto ne jedem.
Bit će, Kaae, držimo fige. :)
astral, ako ti si inače sitnija, onda se i preporučuje da dobiješ maksimum, recimo 18kg. to se ja tješim, ako me to zadesi ;-)
Eto tako skoro i ja...
29 tj i u plusu 11 kg...
Ja oooobozavam kruh. Bijeli, topli, krckavi...:-)
I ne jedem ga toliko uz glavne obroke, vec izmedu. U tjedan dana sam pojela cijelu veliku teglu pekmeza. tako da ne samo da se tovim sa kruhom, vec jedem uz njega maslac i slatko. I istina je da sam poslije brzo gladna...
Osim toga ne jedem puno, svaki dan kuham, jedem dosta voca i povrca, jogurte i sir. Slatkise jako malo. Ali me ubi taj kruh.
U dosadasnjim trudnocama nisam dobivala toliko kila, u zadnjoj sam sa 10 isla roditi. I pomalo me brine koliko ce se jos naljepiti do kraja.
Doktorica nije nista previse komentirala, samo da malo pripazim.
Probat cu se malo srediti, barem promjeniti vrstu kruha i smanjiti kolicinu, jer ovo zbilja nema smisla.
tako se ja drugim ljudima i "opravdavam":lol: jer ostanu šokirani kad im rečem da su još 3 mjeseca ispred mene a ja već ovolika:-o
ali kao i ani4 obooožavam kruh, pogotovo u međuobroku
počela sam kupovati crni ili integralni ali mi je jedan tip što radi tu kod nas u pekari rekao da je to samo boja u kruhu i da on to nikad nebi pojeo:-o
pa sam počela peći al nikako da mi lipo uspije (onaj neki što se ne mjesi sa aprinog topića)
pa ako i dođem do 18 kg- ja sretna- opet manje nego prvi put:mrgreen:
Jao, meni je prisjeo kruh. Jedem zato što moram. Znam da ako nešto ne pojedem, mučnina će biti i gora. :-( Prvo sam vrijeme samo taj bijeli kruh mogla jesti, da mi je sad muka pri pomisli na njega.
Vjerujem da je često samo boja u "integralnom" kruhu. Mi imamo aparat, mm pravi sjajne kruhove iz njega, pa znamo što jedemo.
ani4, ja sam u tri dana utukla tegl(ic)u ajvara (masno!!!). Odmah kila više na vagi :roll:
astral, samo ti ljudima objasni "Moj BMI opravdava takav prirast težine" :-P
ja sad na pitanje koliko mi je još samo pokažem rukom na trbuh koji seže do sisa (a malene su):) i kažem još do tu barem
inače imam jako uzak struk, na sve hlače br 36 još moram i remen stavit i stisnut, bar sam morala8-)
tako da mi sad sve u trbuhu-stvarno je ono ispred mene ohoho
kako nije, istina je!
mene doktori spotaju. :D s malo razmisljanja znam i zasto.
i istina je da mi ni secer nije idealan.
s druge strane za organizam mi je to preveliki stres i napor.
ja se osjecam grozno. bas "tesko".
ma i oni se stalno premišljaju, sad ovoliko možeš sad onoliko
ali ako ti šećer nije dobar i ako teško to podnsiš onda ni trebala pripaziti
ja sam ujutro dobro ali navečer leđa pucaju, ali imam i izlizan disk tako da to nije ništa čudno
Pozdrav! Nova sam na forumu :)
Inače imam 52 kg, sitnija sam.....u 8 prvih tjedana ravno 4 kile s tim da sam jela kolačića za blagdane, a poslije bila uvjerena da imam virozu, a ne bebu. :lol: Ne znam je li to puno, obzirom da sam sitna, ali mi se čini da je sve u cicama. 8-)
Inače dosta pazimo na prehranu, jedemo organsko iz bakinog vrta, svaki obrok kuhamo tako da smo sada samo još oprezniji jer vjerujemo da je prehrana i inače odgovor za sve što nam se u organizmu događa. Ne jedem meso, jedem ribu, ali sada dok su mučnine ona kod mene nema šanse. Jogurt, vrhnje, juha od rajčice, povrtni i voćni sokovi iz sokovnika za sada su jedino što mi odgovara. Inače sam alergična na gluten (nemam celijakiju). Da, pijem **** natal po preporuci doktorice i zbilja na deklaraciji piše da je sve čisti koncentrat iz voća, a ima i folnu, željezo, B kompleks.....živi bili pa dalje vidjeli.
Jedino mi je žao što sam instinktivno još prije dva mj. izbacila kavu (gadila mi se odjednom) i uvela zeleni čaj sa đumbirom jer mi je odgovarao, a sada čitam da zeleni čaj nije dobar za razvoj bebinih stanica.
34. tjedan +13 kg. Jedem sve, ne krećem se jer moram mirovati. U prošloj trudnoći +17,5, sve otišlo nakon tri mjeseca, nakon još tri bila na -7. Tako da se ne sekiram.
to sam i ja u prvoj trudnoći mislila! i svima pričala, joj, ma neka viroza... :roll:
inače, dobrodošla! :-)
nije malo to što si dobila, ja bi sad rekla, ali ja sam baš čitala da mi takve sitnije (to je i moja kilaža prije t) možemo dobiti od 12 do 18kg, a što ti je manji BMI, to više se preporučuje - do tih 18kg, jel. Sad ne znam koliko si visoka, al meni je s 1,68m BMI kao ispod normale.
A gdje si to pričitala za zeleni čaj? Pa baš sam jučer kupila neki fini, i zeleni, i bijeli... :-( Koji se još ne preporučuju? I ja sam ostavila kavu odmah zbog mučnina, a prošli tjedan sam shvatila da mogu piti čaj, pa se taman opskrbila...
jedem isto ko prije, 28.tjedan, skoro pa dvadeset u plusu... razlika je jedino sto ne pusim i mirujem.
sad sam se pocela kretati, ako dobijem dozvolu, pocet cu i vjezbati, pa se nadam stagniranju ovog uspona :D
Pozdrav žene!
Kod mene pak drugi problem. Prije trudnoće imala 57 kila (dosta sam visoka pa se ljudima činilo da imam i manje). Sada smo u 19 tt i mi smo na -3. Istina da su prva dva mjeseca mučnine bile užas svih užasa pa je i tu nešto otišlo....Ali sada kile nikak gore. Jedem normalno (i više i redovitije nego kada nisam bila trudna) no ništa. Ne bi čovjek rekao da sam trudna koliko jesam jer mi je i buša dosta mala. Šogorica mi je skoro mjesec dana manje trudna a ima duplo veći trbuh... Došla ja na uzv neki dan a žena me pita - vi ste trudnica??Hm...da. Bitno da se beba dobro razvija, pa se i ne zamaram baš previše sa tim (još)- očito si ona uzme koliko joj treba.
Ja sam napunila točno 30 tjedana u subotu i tijekom trudnoće sam dobila 3 kg (zasada).
:-o iskreno sam šokirana i zavidna:mrgreen:
imam poznanicu koja je trudna isto koliko i ja
prva 4 mjeseca je jako povraćala i smršavila je 8 kg, sad je tek počela nešto jesti ali da vidite mene i nju zajedno rekli bi da ću ja rodit svaki čas a da ona uopće nije trudna!:lol:
najvažnije je da se bebice dobro razvijaju a za kila ćemo lako;-)
a kako vam te kile stoje i gdje se rasporede ovisi i o građi, naravno. miga24 je kaže visoka, pa onda to odmah nekako manje vidljivo, mislim.
meni je i bez trudnoće trbuh nekako takav, da čim pojedem bilo što i ako je i malo, odmah se napiri, pa sam "netrudna" znala izgledati kao u 5. mjesecu trudnoće. Razlika između mog trbuha ujutro i navečer je frapantna.
trenutno mi ručak stoji negdje kao kamen, joooj...
Ja sam sad u 28. tjednu i na +7,5 i izgledam si ok dok sam obučena , odnosno kao da mi je sve u trbuh i cice otišlo, ali kad se vidim gola u ogledalo vidim da sam i na bedrima i malo u guzici dobila ali ništa usporedno s prethodnim trudnoćama u njima mi se je već i na licu (podbradak) vidjelo i nadlaktice su mi već do sada bile dobile, tako da sam recimo zadovoljna za sada vidjet ću hoću li biti i do kraja trudnoće.
ja sam dobila potvrdu za svoje sumnje danas na pregledu...otecena sam. tako da u toj kilazi ima i dobar dio vode.
onda dobro da nisi trudna po ljeti, možda bi i više oticala. tako sam čula. ja doduše nisam bila oticala, samo malkice stopala pred kraj. nadam se da neću ni ovaj put.
inače, evo i moje prve kile, 14tj.+1kg :mrgreen: (vidjet ćemo hoću se i kasnije ceriti ;-) )
znate kako ono kažu da tipa u zadnja dva mjeseca, ili samo zadnjem najviše dobijete? a ja sam u prvoj t zadnji mjesec stagnirala. u stvari možda sam pobrkala - beba najviše dobija, ali ne mora značiti da i mama, ili?
Ja sam sa 17 tj. bila na +2, ali od onda je i malac narasao, trbuh, posteljica, maternica i td, tako da je sve to individualno, otprilike sam u drugoj i trećoj trudnoći bila isto kao i sada na dobitku oko 8 kg, a za prvu neću niti gledati sjećam se da zadnji mjesec nisam mogla niti jesti niti piti a kile su se samo lijepile pa ih dobila 3 ili 4 u zadnjem mjesecu (sva sreća da tako nije bilo i u drugim trudnoćama).
Samo se je gin. u Vinogradskoj smijao da kako mi je dijete bilo najmanje u trudnoći (prošloj) u kojoj mi je dijagnosticiran gestacijski dijabetes i najmanje kila dobila bez dijete (otkriven tek u 34 tj)
Bok cure! Evo, ja sam danas 14 tt i dobila sam 3,5 kg (sa 58 na 61,5). Slatko uopće ne jedem jer taj okus, od kad sam trudna, ne mogu podnijeti. Ali, zato se kruha ne mogu najesti! Došla sam do toga da se moram ograničavati kad je kruh u pitanju, premda mi se čini da mi je sva kilaža u trbuhu i cicama (sad su dva broja veće!)...
29 tjedana i ovaj put sam +4,5kg, obzirom da su blagdani za nama ja prezadovoljna :mrgreen:
A ja sam zbog bolničke hrane natukla 2 kg..Sad sam na čvrstih 65 kg sa 14,5 tjedana..Otkad su mučnine prestale SVE mi je fino.. :-)
manal, hvala na dobrodošlici! Ja sam stvarno živi smijeh od žene. Mučnine, povraćanje, grčevi, glavobolje, nema menge, cice ko sa operacije, svrbi trbuh, (zapravo sam dobila 3 kg ne 4 u ova 9 tjedna, krivo izvagah) i sve to pričam frendicama, one meni da je to trudnoća, a ja ih uvjeravam da su lude..... :lol: Mogla sam i roditi a da ne znam.....
Za zeleni čaj sam pročitala u knjizi, koja je po mom skromnom sudu, jedina dovoljna i sviđa mi se općenito u njoj stav autorice, Što očekivati u trudnoći. A baš mi je pasao zeleni čaj sa đumbirom. Meni jedino nije jasno, a nisam ovako zbunjena stigla pitati doktoricu, zašto mi je zabranila tvrde sireve. (A vidim da smo istog datuma rođeni tvoj sinčić i ja. :-))
u pvoj sam trudnoci najmanje dobila + 8 kg. Iz rodilišta se vratila s +2, a treci dan kod kuce vec sam bila na -1 u odnosu na kg prije trudnoce. Ovo me jako cudi, jer u prethodne dvije trudnoce nije bas bilo tako. dojenje mi nije previse pomagalo u skidanju viska, ali nije ni odmagalo (da sam htjela mogla sam više paziti). sad imam volje da se ozbiljno pozabavim zdravom prehranom i zadržim ovaj čudan (iako me strah da je samo privremen) ućinak treće trudnoće i poroda (inače imam velik višak kg i bila sam u strahu od toga kako ću uopće izgurati do kraja)
:-) da, da, to su dobre osobe! ;-) možda ću još jednog na isti datum roditi (tough chance!)
hvala za ovo za čaj, izbacila sam ga, a i gledala još malo po netu i forumu koje smijem. za tvrde sireve... ne znam... meke valjda ne bismo trebale, ali tvrdi... možda zato što su dosta slani? pa se zadržava voda? :unsure: ali ja jedem, tu i tamo. u stvari mislim da ću si baš napraviti mali sendvič, kivi mi je otvorio apetit.
Malo sam iscitavala ovaj pdf,pa sad kad vidim da je normalno natuci do 18 kg u trudnoci,malo mi je lakse...jer ja sam upravo presla polovicu
trudnoce i polovicu ove kilaze sam u plusu.Nigdje ne primjetim da sam se udebljala osim u trbuhu-nogice su mi tanke kakve su i bile,mozda
malo bedra su sira..Inace sam bila dugo na stabilnih 60-63 kg prije trudnoce,a onda je samo najedamput krenulo na vise, recimo od 16.tjedna,17.tjedna..
Trebam mirovati,vise lezati,makar mi je jedina indikacija visoke godine i prva beba.Za sad me ne muci ni tlak,ni secer,zatvorena sam...ali dr kaze,
preventivno..i tako ja znam provesti cijele dane u relaxici na boku.Izidjem tu i tamo,kad ne bi bilo tih izlazaka iz kuce,vjerovatno bi bilo jos gore.
Imam genetske predidspozicije(majka mi je gojazna,od poroda mene i brata ostale joj sve kile i jos ih natukla do menopauze do 100) te se bojim
da ne bih slicno i mene zadesilo.
Ne znam da li sam dovoljno hrabra za radiklan preokret u prehrani(jedem vise ugljikohidrata,ali tako je oduvijek) i da li bi mozda to bio stres
za bebu i organizam uopce?Kako da sprijecim to talozenje kila?Doruckujem jabuke,popijem ness,redovno imam stolicu.Jutro mislim da nije
problematicno..ali tijek dana...pijem puno soka od jabuke Ivkovic 100%,volim integralni tost,jedem lagana mesa,pase mi zelena salata...
i to je sve u redu,ali...trpam dosta slatkog,Nutela je otisla u 3-4 dana,pite od jabuka i visanja nemojte staviti pred mene....baklava..
Ok,razumijem,ako dobijem puno kila do kraja,nije to najtragicnije sto se moglo desiti,bitno da bude bebo ok,ali bojim se da ne ostanu.
Genetiku ne mozes pobijediti.Il mozes?
draga sela, moja preporuka je da podebljas dorucak, smanjit ce se zelja za slatkim tokom dana...
Zbog šećera. Iako nema dodanog šećera, ima voćnog koji također potiće izlučivanje inzulina i osjećaj gladi kad šećer u krvi padne. Jabuke, bolja opcija (imaju vlakana ), ali također kod osoba osjetljivih na inzulin mogu stvoriti jak osjećaj gladi . Zapravo je osobama koje su osjetljive na skokove šećera u krvi bolje pojesti voće nakon obroka, neće biti tog osjećaja gladi.
Sokovi (i prirodni, bez DODANOG šećera) su veliki NE. Može jedna čaša uz obrok, ali između obroka samo će stvarati osjećaj gladi.
Obroci moraju biti konkretni, proteini, masnoće i ugljikohidrati, ne grickati s nogu.
Paziti i na unos kave, kofein potiče izlučivanje inzulina i stvara osjećaj gladi.
Htjela sam još napisati da konzumacija šećera i ugljikohidrata kod osoba osjetljivih na inzulin stvara začarani krug, tijelo samo traži još više ugljikohidrata i stalno je prisutan osjećaj gladi. I tako je u trudnoći (i inaće) poželjno ograničiti unos šećera svih vrsta.