Danas s mandarinama.
Printable View
Danas s mandarinama.
Umiljatina torta, naravno!
Umiljatina još uvijek... stalno... non stop.
Radila sam neki dan hola kocke (bečke kocke) u velikom protvanu za neko druženje. Poduplala sve sastojke (12 jaja...), naknadno ustanovila da je prašku za pecivo prije 6 mj. istekao rok, ali drugi nisam imala, zatim da nemam gorki kakao prah pa sam u biskvit stavila isto toliko žlica Krašexpressa. Mislila sam da onda moram malo smanjiti šećer (8 umjesto 12 žlica), ustanovila da više nemam ni kapi mlijeka za malo zaliti po vrućem biskvitu pa sam zalila s dec i pol cijeđene naranče. Biskvit na koncu zbog manjka pravog kakaoa uopće nije bio tamnosmeđe nego oker boje.
Ganache sam napravila, ali originalnu mjericu - pola litre mliječnog vrhnja i 300g čokolade na veliki protvan (jer nisam kupila duplu količinu vrhnja). Kako nije bilo više ni mlijeka, u to sam iscijedila još 2 dl naranče, ali je svejedno ganache bio duplo tanji od predviđenog.
Uglavnom, svi su se raspametili za kolačem (i moji doma koji ga zapravo baš ne vole), biskvit je ispao mekan i neobično gumast, dijete ga je razdragano naručilo za rođendan "kao čokoladnu tortu" :tele:
Možda je do ostarjelog praška za pecivo, možda do manje šećera i dodanog narančinog soka
Moji svi kolači su improvizacija.
Čoksa, ja rijetko stavljam pecilni prašak, a ak baš recept traži, kao npr. kod raspucanaca, stavim sodu bikarbonu
čokolada
:lol:
LOL
Mojih pola kolača tako izgleda jer obicno shvatim da nemam sve a prošlo je 21... A prašak za pecivo kao i šećer mislim da nema rok trajanja (pravi), isto kao i npr ocat stave rok a može trajati još 20 godina
Sin je nekidan slavio rockas, naravno morala sam raditi tortu od umljate. Mojima je najdraže pola šumsko pola jagode. Jedino kako rastu plus gosti, morati cu uskoro peci dvije, kći je sama skoro četvrt torte pojela :lol:
hahaha, čokolada, tako i ja pravim kolače često!
najgore je što ako ispadnu super, nema šanse to ponovit :)
ja sam neki dan kupila u lidlu onaj mali kalup od 18cm, to mi je već neko vrijeme san napravit usku i visoku tortu
(to mi je inače jedina zamjerka torti od umiljate, jako je ukusna, ali uvijek mi bude niska i nekako to mi nije reprezentativno za prilike)
tijesto sam radila po ovom receptu: https://likechocolate.net/2018/03/di...anim-bananama/
samo s bademima umjesto oraha
a kremu tako što sam skuhala 2 pudinga od čokolade, u njemu dok je topal otopila 200g tamne čokolade (74%), izmutila pola litre šlaga i u čokoladnu kremu stavila dvije trećine. onda sam slagala tijesto, čokoladna krema, šlag. Ostavila naked izgled jer ja to ne znam ravno dekorirat.
Bilo bi još bolje da sam tijesto premazala i nekim pekmezom, od npr naranče ili marelice, a djeca su imala zamjerku jer ne vole kad se osjete komadi badema, ali inače je baš dobra torta
Joj, mene je mama poslala po taj kalup jer da joj treba mali. Kad sam ga donijela, izgledao joj je premali i bez svrhe. Znači ipak torta u tome izgleda OK.? Koliko si jaja stavila?
da, i meni je izgledao premali, ali ovaj recept koji sam stavila je baš za tu dimenziju kalupa, stavila sam jaja po receptu, pekla smjesu u dva puta, svaki razrezala na dva dijela. Tako da je uhvatila visinu i na kraju nije to uopće malo torte
Joj ja baš uvijek želim mali kalup za tortu, da sam bar vidjela to u Lidlu.
Moja mama je uvijek radila male visoke torte (jer je imala samo mali kalup :mrgreen: )
ja mislim da ti ga još ima, u petak sam vidila u našem Lidlu punu onu košaru
mima,
ak sučajno nema, poklonim ti ja ovaj mamin. Pa ću joj kupiti neki 22
Ima u Sparu mali kalup, vidjela sam jučer. SimBex. Nisam sigurna za promjer, ali mali je.
Hmm, sad mi ovaj SimBex čudno zvuči, to su neki higijenski proizvodi? Ali nešto je vrlo slično...pogledat ću, kupila sam kalup, promjera 26 cm...
SimPex :D
Zagledavam torte s ponude dostave s Indexa, cijena je 400 kn obična veličina. Izgleda predivno, umjetnički, ali što je osim vizualne vrijednosti tu podiglo cijenu? https://www.slagnakraju.hr
Umirem od želje da to probam, ali novci... aaaah :cry::cry::cry:
Kvaliteta torti koje sam jela prečesto je bila obrnuto proporcionalna količini umjetničkog izričaja. A kad vidim ove šlag kreacije, ne daj Bože s ticinom, prođe me volja i usta otvoriti.
Cijenu podiže vanjski izgled i vrijeme potrebno za izradu. Nekako ne vjerujem da se ovdje radi o mliječnom vrhnju, maslacu, lješnjacima, bademima....
Prije ohoho godina, ekipa s mog faksa organizirala je neki tulum, proslavu petka trinaJstog ili maskenbal, nemam više pojma... Uglavnom, nagrada za najbolje nešto bila je čokoladna torta, ali napravili smo ju od osb ploča, omazali eurokremom, ukrasili kako treba, izgledala je savršeno, ali mogla se rezati jedino pilom...
Za te nofe radije uzmi sebi neke cipele, jer torta ih nije vrijedna... To ja mislim. Možda nemam pravo... Inače, najbolji kolač nisam jela iz dostave ili u elitnoj slastičarni - napravila ga je mamina prijateljica. Kolač se zove Greta i ima u sebi taaaanke slojeve špinanog šećera. Teško ju je napraviti da izgleda kao ovo s linka, ali okus je savršen... Nisam sigurna da je to isti recept, ali ovako nekak ide i moj (rukom pisan u tekicu): https://www.recepti.com/kuvar/torte/20650-greta-garbo
I ne košta 400 kn.
Za cipele uopće ne marim. Uzmem s oglasnika što se nađe. :mrgreen:
Mogla bih si dati truda i izraditi tortu poput ove garbo. Ili čudo tortu. Ali ova me tako zaintrigirala. Ne izgleda mi kao ticino masa. Mislim da ću uzeti od njih samo cup cakes pa ću vidjeti jesu li čemu.
žuta, o kakvoj prigodi se radi?
ovakve torte se isplati uzet za neku posebnu prigodu za fine fotografije, i to po mogućnosti za više odraslu publiku
ako je samo za desert, možeš li naručit samo nekoliko šnita, čak još bolje od različitih torti?
Što se tiče dječjih rođendana, tu je uvijek bolje ići na sigurne okuse čokolada-vanilija, što manje kreativnosti, to više djeca vole, iako i ovako većina njih ostavi pola na tanjuru. Bitno je samo da je na vrhu njima najcool motiv.
Pa ovo su umjetnička djela.
Ako ti je za neku ekstra prigodu (ne dječji rođendan), odriješi kesu.
Sumnjam da bi baš napravili ovakvu skulpturu, a da je margarinuša s Hola! šlagom, ali svakako možeš očekivati da je mala.
Javi kakva je.
Da ja isto mislim da je ovo onaj uski kalup, ali nadoknadi visinom
Ja sam uzela zimus u Lidlu onaj maleni kalup i odusevljena sam njime, napravim tortu s 4 sloja, samo nisam dovoljno spretna da bude ovako ravna. Al budu mi jako slatke i tako kao naked, pomalo leaning tower of pisa..
mogu li se uredno i normalno rezati komadi takvih visokih torti? meni djeluje vrlo nepraktično. ko lakirana sandala s ogromnom petom i platformom, nepraktična i teška za hodanje, ali se nosi.
normalno se režu i normalno vade, nisam imala nikakvih problema s njima
Tang probaj ovu kremu za pokrivanje torti
https://likechocolate.net/2018/07/vi...a-ukrasavanje/
Probala sam, lako je radit s njom, da se razmazat.
I ove torte što je Žuta linkala, mislim da su ovom kremom prekrivene.
sigurno jesu omazane buttercreamom, nema šta drugo biti. malo se stavi bijele čokolade ili drugog okusa da ubije masno-slatki štih te kreme i to je to.
pitam se kako bi se ponašao izrađeni ganaš, on bi mogao biti jednako postojan ako paše da je torta izvana dosadno čokoladno smeđa? nisam dugo takvu kremu radila, ali sjećam se da je bila fajn čvrsta.
Pravo da ti kažem AM, meni se ona ni ne jede :mrgreen:
Kad je vidim onako šarenu, ne da mi se približit ustima.
Ovaj tvoj prijedlog je mnogo ukusniji i mislim da bi se dalo s njom pokrit tortu.
U pravu si. Ganache je tricky business - moraš jaaaako paziti da ne bude premekan, a ako se stisne u frižideru, postane pretvrd.
Ali sad kad si rekla ganache - lako može biti i da je ta torta s linka baš s tim napravljena. Nisam bijeli nikad radila, pa nemam iskustva. Ovo je tuđa pamet, doslovce prvi link koji sam našla: https://sugargeekshow.com/recipe/whi...anache-recipe/
Evo malo detaljnije o tortama koje je žuta linkala https://www.slagnakraju.hr/torte.html
Ne vidi se zapravo osnova za sve kreme, nego okusi, osim za onu mascarpone i sir. Svakako, meni su ove torte jako lijepe, i to na način koji mi ne ubija apetit.
Peterlin, AM je napisala izrađeni ganache, to bi bio smiksani, rekla bih. Takav se odlično ponaša i baš je zahvalan i za jelo i za manipuliranje. Ohladiš dobro ganache u frižideru i smiksaš kao šlag.
Da, smiksani. Baš ti si mi bila dala prijedlog i količine vrhnja/čokolade za tu ganaš kremu :-)
Vertex, nisam dobro napisala. Kod ovakvih torti bih sigurno pojela unutrašnjost, ukrase ne bih.
Evo ovaj buttercream sam koristila u subotu, starija imala rođendan. Htjela je tortu u koju je zabodena barbika, i naravno "haljina" je morala biti u boji, rozoj boji. Nije niko jeo "haljinu", jer je boja odbojna.
Ove linkane torte imaju ljepšu boju od moje, ali svejedno ne bih.
meni nisu odbojne te kreme u boji, pogotovo roza boja me asocira na kremu s jagodama
odbojan mi je samo ticino, i kad torta izgleda npr kao pršut ili štikla, to mi baš nije zamamno
ove s linka su vrlo zamamne, ali meni su to torte za posebnu prigodu, sa solidnim fotoaparatom
Opet sam radila umiljatinu tortu. Dosadno mi bilo, pa neka je.
Kako je to fino, ummmm.
Vaga i ja smo u (relativno) dobrom odnosu, pa neka torte.
tang, nema prigode, samo me jako zanima što je unutra.