Pa zamotaj si ga sama.
Printable View
Pa zamotaj si ga sama.
Nemam kravljeg sira; ne znaju oni sto je to. A sa zrnatim je onako, podnosljivo. I bucnice bez buce i sirnice... Ali nije to burek. Nema ni kora, samo nesto otprilike iskoristivo, a razvlaciti ih ne znam. Pogotovo ne s brasnom koje nema tipove, vrste... nista. Sve samo meko, mljeveno do besvijesti.
Eto. Bila je to dnevna doza kukanja o onome cega ovdje nema. :mrgreen:
jel ima bar cevapa? sarme?
ja inace obozavam i tople sendvice i burek. i jogurt. njam :mljac:
Naravno da nema cevapa i sarme. Ali napravim koji put. Od bezvezno-mljevenog mesa (da mljevenog... skroz na skroz ubijenog). Nasla ove zime zelje na internetu, fino, kiselo.. malcice skupo, ali ok. Pa mi je srce na mjestu.
Vidi ih!
Razigrale se ćevapima i burekom, a žena pitala kako reducirati prehranu djeteta na granici pretilosti.
Možemo li ukratko rezimirati topic kako bi one koje trebaju savjet/informaciju/sugerstiju, imale sve na jednome mjestu.
Kako da ne :)
Pretiloj djeci ili onoj koja su na granici pretilosti treba uvesti opšte mjere:
- redovni obroci u određeno vrijeme (tri glavna uz dva međuobroka) po mogućnosti da cijela familija jede za stolom barem neke od njih (ručak)
- redovne svakodnevne fizičke aktivnosti, makar dužu šetnju
- smanjiti vrijeme koje dijete provodi sjedeći - tv, kompjuter
- ne jesti ispred televizora/kompjutera
- ukinuti grickalice i slatkiše tako što ih se neće kupovati i imati u špajzi na "stanju"
- zabraniti bilo kakvo jelo između obroka, jer umanjuje normalan osjećaj gladi
- ishranu učiniti raznovrsnom i uvesti više (svježeg) voća i povrća
- iz ishrane izbaciti sakrivene šećere - voćni jogurt, sokovi...
- smanjiti unos ugljikohidrata tako što se uz ugljikohidratni ručak (riža, tjestenina, pita) ne jede hljeb
- rodbini, prijateljima, osoblju u školi saopštiti nove prehrambene navike i zamoliti za saradnju
Korisno je da dijete i/ili roditelj prije i tokom uvođenja novog režima ishrane zapisuju dnevnik ishrane da steknu uvid o vrstama i količini hrane koja se unosi u toku dana.
Ne zaboraviti pohvaliti dijete za sve njegove napore u kontroli težine/unosa hrane, posebno ako su samoinicijativne.
eto, vještičica je stvarno sve lijepo sažela.
nadam se da će to svima koji imaju ovaj problem biti dobar manual.
tips and tricks se mogu naći u svim postovima na topicu
ok, bez ćevapa i bureka, s čime god on bio.
Aaaa, u ovom grmu leži zec!
Nikad mi ne bi palo na pamet za doručak jesti mahune ili juhu (bilo kakvu!). Ili samo voće?
Jesam li ja to dobro shvatila? Vi jedite za doručak/večeru ono što se uobičajeno jede za ručak?
Ja kad isključim "dječje radosti" uopće nemam ideja što bi jeli za doručak/večeru?
Da, dobro si shvatila. Obrok je obrok. Uopće nismo opterećeni time da se za doručak treba jesti kruh s nečim (iako jedemo i to, ali ne isključivo) nego se jede što ima... Budući da često kuham dan unaprijed ili ujutro za ručak koji jedemo kasnije, često ima friškog, pa zašto ne??? Jednostavno djeci zamiriši i stvar riješena. Vrijedi i za doručak (tu su češće juhe i variva tj. hrana koja može stajati) i za večeru (mmmm, bijeli rižoto s kozicama...obično hrana koja ne može stajati). Ja sam lijena i ne kuham komplicirana jela, sve je to brzo gotovo i bolje od kruha-s-nečim...
Moj sin je jučer večerao špek i luk , a ja čašu vode, on je visok 133 cm i ima 25 kg, tu negdje ....i sad je vani na biciklu jedno sat vremena
a ja za radnim stolom i ta čaša vode mi je previše ......
OT Nađi prvi bosanski kulturni centar ili džamiju u blizinu. Tako se snalaze moje frendice u Bostonu i Washington.DC. Tamo imaju shopove s proizvodima s ovog područja - vegete, jaffa keksi,ajavar,juvke (tijesto za burek), kraš napolitankama itd. I naravno imaju restorane s burekom, sarajvskim čevapima, sarmom.... A ljeti punjene paprike.
OnT moji obožavaju griz od pira i nama je to desert , ali ja pojedem pola, a oni 3 zdjelice :lol:
Bosanski centar ili dzamija u ovim krajevima bi mi bili jednako blizu kao da idem iz Zagreba u ducan u Dubrovnik. Imam jedino somalijski centar, od ovih, jelte, egzoticnih. Ali njihove specijalitete bas nemam zelju i potrebu probati. :mrgreen:
Moj gradic je u rangu Babine Grede ili kakvog Degidovca. Ali narucujem s neta ono sto moze na relaciji Milwaukee-selomojemalo.
S obzrom da su sarajevski cevapi, punjene paprike, burek i slicno napravljeni s lokalnim sastojcima, mora da je samo rijec o podnosljivoj imitaciji originalnog proizvoda. Bas kao i kod mene doma kad kuham nasu hranu. Dobro je, ponekad i odlicno, ali nije isto. Ni blizu.
Toliko u danasnjem offtopic javljanju, hvala na citanju. :lol:
(Dobar kolac za debelu djecu, a i debelu mene: jogurt torta; jucer napravila, danas doruckovala; 300 kalorija po velikoj sniti, a u njoj red voca i red ugljikohidrata. Integralnih, molim. Njam.)
Danima mislim da li da se uključim u temu ili ne, a nakon što je vještičica sve lijepo sumirala, mogu samo potpisati.
Za moju curku ne bi rakla da je blizu pretilosti, ali oduvijek je malo šlaufasta.
Ali bojim se da je to genetski i da se nije posrećila imajuć nas za roditelje.
Osim toga, ne ide joj na ruku niti njena ljubav prema slatkišima (kojih u kući uglavnom nema, ali dijete od 14 godina već ima načina da dođe do njih). :mrgreen:
Nadam se da to u životu ipak neće prevagnuti, i da će joj način na koji se hranimo u obitelji ostati zabilježen.
U mojoj široj obitelji (moje sestrične, neka od njihove djece) ima tako dramatičnih slučajeva debljine da me vrlo strah opuštanja.
Najveći problem ima sestrična koja ima kćer koja zaista jest na granici pretilosti (ili je čak i prešla granicu), i sina koji gotovo ništa ne jede.
To treba moći odhendlati, dok ona grabi gdje stigne, mali ne želi ništa staviti u usta.
Iako je tema prožvakana, šteta bi bilo ne dodati super savjet Jillian Michaels:
Smart Tip: If you are trying to help your chubby kid or teen get fit do NOT make an issue of their weight. Instead, make fitness & health a family affair. Do fun activities like hiking, biking, kayaking & so on to keep fitness fun for the whole family. Start removing junk food overall & cooking healthier meals for EVERYONE. It's very important you don't make your child feel alienated.
slažem se, nije lako ni promijeniti prehranu ni biciklirat. ali nema druge.
još sam samo htjela reći da ima djece koja su u nekoj dobi jednostavno buckasta, bez obzira na sve. a onda narastu, izduže se i nestanu ti šlaufi.
ali isto se slažem da treba paziti i reagirati ako je dijete prekomjerne težine.
ok, ja sam samo htjela reći da mi se gotovo nevjerojatnim čini tako promijeniti stil života, al naravno da je to daleko najbolja opcija.
nego, gledala sam jedan dokumentarac: http://www.youtube.com/watch?v=T5liKz1X-Tw i zanimljiv dio je da imamo određeni broj stanica masti, koje mogu postići određenu veličinu, kad ju prijeđu, onda se množe, kad se umnože, više im se broj ne može smanjiti lako, samo veličina. Zato su debela djeca u većini ili debeli odrasli ili odrasli koji se jako trude da bi ostali mršavi.
Vezano za sportske aktivnosti - naravno da nijedna promjena nije lagana ali nije ni nemoguće, roditelj treba svojim primjerom podstaknuti promjene. Mora inicirati,ako želi pomoći djetetu. Npr. idemo u dućan, hajmo biciklom. Idemo do parka, do prijatelja, na sve relacije koje nisu kilometarske i preprometne bic ili pješice.
Moja je curica također previše pretila i evo pokušavamo svim snagama da se vratimo u nekakvu normalu jer imam osjećaj da i ona čaša vode koju pijemo nam se lijepi.
Očajni smo i imamo sportske aktivnosti 3 puta tjedno po oko 1sat i također smo prehranu sveli na minimum i tu najstaje problem jer joj brata moram tako reć šopati da bi nešto pojeo, a od nje moram sakrivati hrenu. Uf samo da uspijemo malo smršavjeti nadamo se da hoćemo
Pozz svima
P.s ako ko ima kakvu knjigu ili nekoga za preporučiti bilježim se s štovanjem
Moja curica ima 3 kile viška. Bez obzira što jako pazimo na prehranu, stalno je aktivna niti jednu kilu nismo uspjeli skinuti. Više ne znam što da radim.
madi i Mama Martina, napišite jelovnik svoje djece
izdvojite samo jedan dan i napišite što su vam sve djeca pojela tijekom 24 sata
vidjet ćete koliko već to puno znači
Ispada da ju ja držim na nekoj dijeti! Ja samo pazim što jede. Ne dam joj slatkiše, sokove, grickalice... i nemože svaki čas nešto jesti. Po tablicama ima viška kila, a i nakuplja joj se na trbuhu i bokovima. Bila sam kod doktora i rekao je da nije dobro što joj se nakuplja oko trbuha. Ona je jako aktivna, ne miruje, tako da nije tip djeteta koje sjedi. Ali, problem je u vrtiću. Tamo grabi ručak po dva puta, pa stalno neki rođendani... Upozorila sam tete da joj ne daju da grabi dva puta i da jede po dva-tri komada torte, ali to traje dva dana i onda opet po starom. Njima je žao da ona plaće kada ne može dobiti više kolača.
Što se teta u vrtiću tiće, trebaš razgovarati sa medicinskom sestrom da im ona da službene upute. Ja sam sa vrtićem imala problema tako da oni nisu M. davali da uzima dva puta u iznimnim situacijam kad je tražio, da se ne bi udeblja (a on je bio mršav po svim tablicama i većinu hrane uopće nije jeo).
Ako je ona stalno gladana ,pogotovo nakon obroka, treba razmisliti zašto (tj. što se jede za obrok, da li dovoljno proteina i masnoća...)
da to s vrtićima je jako loše, pogotovo za djecu koja naginju slatkome, a tete ne paze. moja jedna prijateljica je odgajateljica u vrtiću i sama kaže da je ubijaju ti rođendani, svako malo imaju hrpu kolača, i ajde ti sad odoli a jedeš očima, dobila je od kada je počela opet raditi poslije porodiljnog 12 kg u vrtiću! strašno.
mislim da bi morala hitno razgovrati sa tetama i zabraniti im futranje kolačima male, nema njima šta biti žao, treba misliti na zdravlje djeteta.
otkud svi ti slini kolaci u vrticu? to je dio menija ili?
U vrtićku grupu ide maksimalno 30 djece a vrtićka godina traje 10 mjeseci - dakle maksimalno ne moguće da su u vrtiću 3 rođendana mjesečno. Ako dijete 3x mjesečno pojede dva ili čak tri kolača, sumnjam da to može baš tako drastično utjecati na njegovu težinu.
(btw. mislila sam da su u vrtićima zabranjene torte i kolači)
Ništa njima nije žao jer ne upotrebljavaju mozak, da ga koriste tek onda bi im bilo žao jer će curica za koju godinu plakati što ne može obući tajice i majice uske kao njezine vršnjakinje, što joj trbuh svugdje viri, a plakat će u 22,30 navečer dok utrpava u usta još jedan sendvič iz frižidera.
Djecu redovito "žale" bake, djedovi, tetke, susjedi, još i roditeljima nabijaju grižnju savjesti - "jadno dijete, ne daš mu da jede, gladno je".
Kad sam počela čitati temu, prvo sam krenula potpisivati aleksandru pod sve postove, pa apri, pa se složiti s onim što je navela Kaae o tome što šopanje u djetinjstvu napravi kasnije, imaš posla za cijeli život ...
Uglavnom, roditelj ima odgovornost za zdravlje djeteta, veliku odgovornost i zadaću da spriječi pretilost odmah, što ranije, to bolje.
Neko sam se vrijeme tim problemom bavila preko jedne udruge i stvarno s tugom shvatila koliko će puno djece biti debelo jer je roditeljima i ostalima "žao da su gladni". Često i roditelji ne mogu odoljeti da se nabacaju koječega u bilo koje doba dana pa im je onda još više žao u tome spriječiti dijete, znaju kako je to jaki impuls.
I tako se to žaljenje nastavlja cijeli život, žale i žvaču istovremeno.
Svima bih im preporučila da se uozbilje,
i roditeljima djece s dijabetesom je jako žao što im uskraćuju hrpu namirnica, da ne govorim onima s nutritivnim alergijama ili celijakijom. Ali znaju da moraju i da je to nužno za njih, to je najbolje što mogu učiniti.
Nema nikakva opravdanja za davanje djetetu tri-četiri kriške torte (a svi drugi pojedu jednu), duplog ručka, peciva svako malo, grickalica i čipsa kad mu padne na pamet, sendviča navečer. Za roditelje tu nema opravdanja.
Osobito je opasno čekanje puberteta i nadanje u stilu "izrast će i izdužiti se!".
Neće, tj. hoće tek poneki, ali jedno od koliko njih? Ostali će samo nagomilati salo jer tek tada kreće pravi apetit, traže hrpe mlijeka, bjelančevina, svega, a počinju se i "švercati" i kupovati hranu vani. Treba reagirati puno prije.
Meni se alarm upalio kod moje druge kćeri negdje kad je imala četiri godine (upalio se i prije, ali sam problem samo s oprezom promatrala dok je bila beba), no tada sam reagirala sa svim mjerama i mala je sad super (a bila je dembelija od rođenja).
Prepoznali smo sklonost žderi i debljanju i sasjekli je u korijenu, niti ona pati od gladi, a niti od debljine.
to sam i ja pitala,veli donose mame barem jednu toru i kolač za rođendan i da se ne baci pojedu tamo. za djecu ne znam, mislim da klinci dobiju svako komadić i to je to.
a tetama još extra donose mame košare sa slatkišima kao hrana za nerve itd..uglavnom sve su tamo kod nje punije. vidim i kod nas u jaslicama sve osim jedne tete su krupne, u prostoriji gdje smo bili na razgovoru je isto bilo puno slatkiša.
klincima ne daju to, paze na to što jedu, privatne su jaslice, mame uvijek zamole da donesu nekakve jednostavne kolače od voća radije nego čokolade za rođendane. ja sam za našu malu napravila pitu od sira.
a sad kako će biti u vrtiću budemo vidjeli dogodine.
da potpisujem jabuku, u hrvatskoj je savako 4 dijete pretilo, bilo jučer opet na radiju u njemačkoj svako 3!
u zagrebačkim gradskim vrtićima je zabranjeno donositi torte i kolače koji nisu u dućanskom originalnom pakovanju
kako god, potpisujem mimu, od tri dana u mjesecu se dijete ne bi baš udebljalo
tako da uzroke treba tražiti negdje drugdje
skupljanje sala oko trbuha će poslije biti uzročnik kardiovaskularnih bolesti
ako ih tete tjeraju da peru ruke kaopreventivu od bolesti koje se prenose neopranim rukama, onda ovo trebaju shvatiti još ozbiljnije
ako ne ide drugačije, zaprijetiti liječničkom dijagnozom
poludim na ovo
totalno poludim
mjesec ima samo 4 jedna, to je u prosjeku skoro pa 1 x tjedno 2- 3 komada tore/kolača + dupli ručkovi
ni ja ne vjerujem da je poneki kolac veliki problem. a nakon treceg joj ne bi smjeli vise dati, barem pod izgovorom da joj ne bude zlo
Skoro svaki tjedan imaju po jedan rođendan. Kod nas nisu zabranjeni kolači niti slatkiši, pa onbda svaki dan po jedan bonbon, jedan keksić itd. Nakupi se toga. Ja doma stvarno pazim. Za večeru jede cornflakes, za doručak isto tako (ovisnik o pahuljicama). Ručak normalno nešto pojede (govorim kad je doma). Između obroka joj dajem voće. Nešto slatko ili grickalice može dobiti malo jednom tjedno. Mislim da to zaista nije preobilno jedenje, što se tiče hrane doma. Mislim da ću stvarno morat razgovarati s zdrav. voditeljicom. Ova "vrtićka" hrana itekako utječe na kilažu djece koja su sklonija debljanju. Do prije dvije godine ona je bila mršavije i sitnije djete. Od kad imaju toliko rođendana u vrtiću ona se počela debljati.