pomi, malo si elokventnija od mene, ali da, tako sam i ja mislila :-)
Printable View
pomi, malo si elokventnija od mene, ali da, tako sam i ja mislila :-)
Pomikaki, negdje jest, negdje nije.
Ja samo kažem da ona tvrdnja u tekstu nije točna.
I dosad me nitko nije uvjerio u suprotno.
Maro draga, ali nismo ni ti ni ja probale oba načina :mrgreen:
ma meni je i dalje zbilja drago da si dobro prošla. Ali kako da to meni pomogne? I ostalima koji nemaju dobro rodilište u blizini.
evo ulet blackberry, nju pitaj 8-)
kod mene se ta tvrdnja pokazala točnom :-)
Tebi je to istina?
Zašto, molim da mi objasniš.
Da li zbog toga treba zanemariti cijeli tekst?
Pa sad, svakako ga ne mogu čitati bez rezerve i pitanja što je još u njemu netočno, jer su neke očite neistine već iznesene.
Neke žene možda osjećaju manju bol kod kuće, ali to svakako nije univerzalna istina.
To je samo tvoja istina.
Pomi, sve i da probamo oba načina opšet ostaje činjenica da je svaki porod priča za sebe.
Meni je, za razliku od većine žena koje znam, drugi bio bolniji, a čak je i duže trajao.
A kako tebi pomaže moje dobro iskustvo - nikako :mrgreen:
Navodim ga samo kao primjer da nije sve crno-bijelo.
Namjerno preskačeš moje postove ili? Već sam napisala zašto.
I evo blackberry je napisala da to JE bio slučaj kod nje. I šta sada? I da se javi još 100 drugih žena koje su to isto rekle (jer su iskusile oba poroda), jel bi tek onda povjerovala? Jel teško povjerovati da ima još žena kod kojih bi to bio slučaj samo zato što preferiraju porod kod kuće i tamo se ugodnije osjećaju?
Evo tražim opet i ne nalazim gdje si odgovorila i napisala zašto.
Backberry i još 100 žena nisu mjerilo da bi se moglo napisati da žene pri porodu kod kuće osjećaju manju bol.
I sama sam rekla, neke da (bb i ovih 100), ali neke ne.
U onom tekstu ne stoji da neke žene mogu kod kuće osjećati manju bol, nego je napisano prilično općenito: žene pri pkk osjećaju manju bol.
Evo, i ja sam žena, a nisam sigurna da bi me doma manje bolilo.
Ne postoji način da se dokaže da žene koje rađaju doma imaju manje bolne porode.
Radi se o subjektivnom doživljaju i zaista ne znam što bi se uspoređivalo (1. i 2. porod iste žene, 1. porod dviju različitih žena...? - ništa od toga nema smisla)
Je li me sad razumiješ?
Stvarno više ne znam kako se izraziti.
Samo par postova iznad sam napisala:
No shvatila sam. Ti ne vjeruješ da je moguće da žene doma osjećaju manju bol. Ok. Raspravljati više o tome nema smisla jer ti to ne želiš vjerovati bez obzira kakve informacije o tome pročitala. To je tvoje uvjerenje i to je ok. Nema potrebe da se trudimo više raspravljati na tu temu.
mene sve prestane boljeti čim kod doktora dođem :-)
ma pcelica zeli reci da ne postoji univerzalna istina. ok, ne postoji. najbolje ne pisat ni o jednom, ni o drugom (iz krajnosti u krajnost).
Svi koji se bave sa fenomenom boli znaju da bol jest mjerljiva stvar i mjeri je se raznim priilagođenim skalama (npr http://www.frca.co.uk/article.aspx?articleid=100172).
Ono što je osnovno za mjerenje boli je da je mjerni instrument čovjek- onaj koji je osjeća.
Da ne postoji način mjerenja boli, ne bi bilo moguće evaluirati uspješnost metoda otklanjanja boli, procijeniti potrebu za otklanjanjem boli niti istraživati ništa na tu temu.
Obzirom da postoji mogućnost mjerenja boli, moguće je i napraviti istraživanje u kojem se uzme 500 mama koje su rodile u i izvan bolnice i napraviti statistiku njihovih procjena. I prilično sam sigurna da su to i napravili (samo mi se nje da pretraživati sad na tu temu :-P)
A ti ne vjeruješ da je moguće da žene u bolnici osjećaju manju bol.
OK, ne trebamo dalje raspravljati, ali ne zbog toga jer je to moje uvjerenje, nego zbog toga jer očito ne možeš odgovoriti na moja pitanja, ne možeš mi dati nikakav argument koji bi potkrijepio ovu tvrdnju, čak niti objasniti što bi se uspoređivalo za dobivanje ovakvog zaključka.
A ja opet ponavljam, ti, bb i još 100 drugih žena ne predstavljate cijeli ženski rod.
I ja sam žena, a ne uklapam se u ovu tvoju istinu o ženama.
Mm-a prestane boljeti zub čim se naruči kod zubarice. Ne treba ni otići, dovoljan je jedan telefonski poziv i bol nestaje:mrgreen:
Da. Ne da samo smatraju nego znaju. Al vi svi go ahead i cijepite svoju djecu bez da se uopće ikad zapitate što to ubrizgavate u vlastito dijete.
A Manuela apropo hajke, naravno da bi se majku kojoj bi se eventualno nešto tragično dogodilo za vrijeme poroda kod kuće osudilo na sve strane, al zato su doktori koji ubijaju tuđu djecu zbog nemara i nestručnosti i dalje cjenjeni i ugledni članovi društva kojima svi pušu u dupe. To je tišično licemjerstvo društva, ne samo našeg. Svugdje je moguće da stvari krenu krivo, smiješno je vjerovat da si u bolnici sigurna pored svih užasnih stvari koje se svakodnevno događajuu rodilištima.
I dobro je Apri spomenula, izborna godina je pa se ponovno otvaraju rodilišta koja su prije samo godinu-dvije proglašena neadekvatnima - tu se stvarno pokazuje koliko im je stalo do sigurnosti majki i djece i koliko stoje iza svojih stavova. Ko i kad globe necjepiše jer navodno ugrožavaju živote svoje djece. Plati 2 soma i you're free to go.
Trudovi pod dripom, u pretezno lezecem polozaju i prikljucena na CTG vs. trudovi kod kuce do trentuka izgona ... neusporedivo, u korist "kucnih" trudova.
Da, mislim da se velika večina roditelja koji cjepe djecu nikad ne zapitaju koji su sastojci i eventualne ozbiljnije nuspojave cjepiva. Mislim da jako puno roditelja radi ono što im doktor reče, jer doktor zna bolje, odnosno najbolje.
Odgovor pcelici, Busy B uletile između
dobro, jel može proći jedna tema da ne dođe do cijepljenja?
Trudovi u bolnici, u šetnji s mužem pod rukom i povremenim posjetima babice i trudovi doma, s mužem koji bezglavo ronca po kući i njegovom uzbuđenom majkom koja ponavlja "idite više, rodit će u autu..." - neusporedivo. U korist bolničkih :mrgreen:
Danas mi se baš da tjerati mak na konac. Nije vrijeme za kupanje, muž doma s djecom, a ja tipkam... :mrgreen:
Tj, ispravak, postoje i druge metode kao što na linku piše, ali one su primjenjive na pr. kod operacije.
Za ovo što pričamo, koriste se skale samoprocijene boli.
Dakle, nije točno da :Citiraj:
čak niti objasniti što bi se uspoređivalo za dobivanje ovakvog zaključka
nema cijepljenja na ovoj temi.
osim što su neke "cijepljene" protiv poroda kod kuće, a druge od onoga u bolnici.
svaka majka osjeća ogromnu odgovornost za svoje dijete i sasvim sigurno nijedna normalna neće svjesno ugroziti svoje dijete.
a to što jedna misli kako je sigurnije doma, a druga da je u rodilištu... to samo govori koliko smo različite.
kao što neka sigurnije hoda u štiklama, a druga u ravnom.i jedn
a drugoj ne vjeruju...
Pčelica Mara - ne mogu da se ne zapitam u kojem si rodilištu bila??
Hodanje u trudovima uz muža - in my dreams!
Prištekali me na ctg na lijevi bok i tako 12 sati sa trudovima na 2 minute
Kasniji masakr da ne spominjem, beba rođena na vakum a ja mjesec dana nisam ustala iz kreveta :roll:
Prokidanje vodenjaka bez najave/pitanja ni kasnije obavijesti o tome..
Ležanje 7 sati na hodniku gladna i žedna
Pa spavanje na patologiji odvojena od bebe..
Ali sretna sam što mi je dijete iz svega toga izašlo "samo" sa cistom na mozgu i hipertonijom :roll:
Da, baš tako.
Ali, onda ove koje hodaju u ravnim cipelama ne mogu tvrditi da su žene koje hodaju na štiklama nezadovoljnije (pa barem podsvjesno), zar ne?
Imam dobru vijest - idemo u šetnju :mrgreen:
i X na apri
pa hodanje u ravnima je generalno udobnije, ne? :mrgreen:
pa ako uzmeš dovoljno veliki broj ispitanika možeš doći do statistike koji su porodi generalno ocijenjeni bolnijima
plus ako uzmeš i žene koje su rađale na oba mjetsa možeš i tu raditi neku statistiku
naravno da je svaki porod i svaka žena jedinstven/a; ali na taj način se uspoređuje npr. i bolnost nekih procedura ili medicinskih stanja ili ozljeda. naprosto na velikom broju ispitanika imaš neki statistički značajni rezultat.
ili,ako ne držiš do statistike i velikih brojeva- poslušaš BB, anchie76 i tko se već javio o tome:mrgreen:
Majuška, žao mi je zbog tvog ružnog iskustva, nadam se da je sad sve u redu s bebom :love2:
Ja sam rodila u dubrovačkom rodilištu. Oba puta je muž od dolaska do prvog dojenja bio sa mnom :)
je, u redu je, vidiš ga na avataru :)
ali moglo je biti svašta
i to ne mogu zaboraviti
Znam roza, i jako mi je žao zbog svega što si proživjela :love:
Pa jest, ali ne svim ženama.
Paklenica, i ja vjerujem da je takvo istraživanje provedeno.
Čak i ako zanemarimo pretpostavku da je svaki porod priča za sebe i da ne možemo točno znati koliko su i drugi čimbenici (osim vanjskog okruženja) utjecali na intenzitet bola, čisto sumnjam da bi zaključak bio onaj kako je naveden u tekstu.
Postojao bi neki postotak žena kod kojeg pri kućnom porodu intenzitet bola ne bi bio manji nego u bolnici.
A u tekstu ne stoji neke žene, ili određeni postotak žena, nego samo žene osjećaju manju bol... Što jednostavno nije točno i tipičan je primjer crno-bijelog prikaza neke priče.
A složili smo se da ništa nije crno bijelo :)
Eto.
A sad adio :bye:
e, sad kad je pcelica otisla.. :mrgreen:
za pregled bebe kod pedijatra: kad sam rodila k. isla sam kod nase pedijatrice koja ga je pregledala i sve 5, prijavili smo ju u maticni s tom potvrdom (bez potvrde ginekologa). ovaj put nasa ped vise nije htjela pregledavati jer je navodno imala problema zbog toga, pa sam zvala jednu privatnu kliniku za koju znam da su pregledavali neke kucerodence i zena mi je na telefon rekla da ni oni vise ne pregledavaju bebe rodene kod kuce. tako da je naci pedijatra koji ce bez problema pregledati bebu prilicna lutrija. o ginekolozima da ne pricamo, meni je moj socijalni rekao da mi ne moze izdati potvrdu da sam rodila bez papira iz rodilista, koji naravno nemam :lol:vjerojatno je zato ova zena iz clanka isla u bolnicu, jer tamo u principu ne mogu odbiti pregledati kucerodenca (ali zato mogu napraviti stosta drugo).
i da, ovaj put nam za prijavu treba i potvrda ginekologa (iako se sluzbena procedura nije mijenjala), nije vise odovoljna samo od pedijatra. sva sreca pa mi je privatna ginekologica bez problema napisala.
jer prijaviti dijete prije samo 2 mjeseca i danas je nesto sasvim drugacije, posto je pocela hajka. a zasto hajka na rodilje, to je pitanje :-/
mikka :-/
baš grdo zvuči
koma.
stisli su redove
OT, mikka, kako se zove N? :)