http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6999389
Printable View
pulinka, pa mi smo, biće, jakooo blizu. u istom porodilištu bejah tri puta!-)
hojruk, zašto misliš da me tvoji odgovori ne bi zadovoljli? ne pitam da bih isterivala mak na konac, već me, kao biohemičara to zaista zanima. objašnjenje ti je sasvim jasno i za mene prihvatljivo.
no, i ja sam malo tragala i sama dobila odgovore na neka pitanja. dakle, ono što sam izgubila iz vida je da neposredno pred porođaj posteljica gubi svoju funkciju, a nivo progesterona, "čuvara" trudnoće, drastično opada. tako da verovatno nema govora o overdoziranju progestereonom prilikom čina placentofagije. druge glavne supstance koje se nalaze u posteljici su oksitocin (potpomaže involuciju materice posle porođaja i ako sam dobro zapamtila, izaziva bolju produkciju mleka) i prirodni opijati, tzv. endorfini, koji umanjuju bol i podižu raspoloženje. mislim da je i sama hojruk na početku nešto pisala o tome.
Kozmetička industrija ju koristi samo u high end proizvodima. Injekcije placente (evo ti znanstveno, većina znanstveno nabrijane populacije ovdje se fura na injekcije) su se popularizirale 1930-tih, a popularne su i danas. Ubaci u bilo koju tražilicu "Human Placenta Injection" i zaprepasti se koliko je to skroz znanstveno i kako super fercera.
Znaci ako bi se hipotetski našla u dungli i radala, sejkanje bi mi moglo pomoci da vratim snagu. Dobro je znati. :mrgreen:
Vishnja, ti si žena od struke, u kom se smislu koristi u kozmetici? Odnosno preciznije, da li kozmeticki benefiti, znače iste benefite, kad je pojedes?
Hvala princeza, na linku, ali nemam vremena se udubljivati, a i to mi nije struka, pa mi je draze kad mi netko tko se razumije to sažme :mrgreen:
Postoje li neke recentne studije, koje zaista usporeduju npr. Žene koje su popile sejk i one koje nisu.
Razumijem ja hojrukino uvjerenje, ali meni je nakon poroda sve bilo onako kako je ona opisala i bez šejkanja, pa mi nečije iskustvo ili uvjerenje nije bas dostatan argument.
Seni, to sam gore napisala - a gdje bi našli žene da jedu posteljicu, a da ih bude relevantan broj? Plus, koji bi liječnik išao se toga igrati s rodiljom koja na cici ima novorođenče? Nije lako licencu dobit, pa da se s njom tek tako igra.
Ćorava posla.
Ifigenija, mislila sa da su možda u Americi radili takvo sto. Možda postoje neke grupe ala amishi, koji to prakticiraju.
Ali vjerojatno imaš pravo, da se vjerojatno svodi na to da istrazis da se u posteljici nalaze te i te hranjive tvare, te da pretpostavis da to čini dobro ženi nakon poroda.
koliko sam pohvatala, benefiti jedenja i mazanja placente na lice potiču od razičitih sastojaka u njima. kozmetički proizvodi koji rabe posteljično tkivo oslanjaju se na hijaluronsku kiselinu i protein hidrolizat koji potpomažu rast tkiva i tako glade bore. konzumenti posteljice očekuju efekat od oskitocina i prirodnih opijata i podizača raspoloženja (serotonin i sl.).
u tom delu priče mogu se pročitati samo iskustva, poput hojrukinog, a eksperimentalni uzorak je verovatno mali i nezgodan za ispitivanje (mislim na humane primerke). ne znam kakve su razmere ispitivanja na životinjama i koliko je u stvari dokazano da svi ti sastojci konzumacijom budu sačuvani i postižu efekat. o tome nisam čitala, što ne znači da nema. možda da hojruk stavi neke linkove, sigurno je upućena.
za nekog ko nikad ne bi praktikovao placentofagiju meni saznanja dovoljno...
Meni je ovo potencijalno delovanje pojedene prostate kao hormonske pilule takođe interesantno, ali sam zapazila neke nedoslednosti. Npr za progesteron sam sigurna da bi bio resorbovan iz digestivnog trakta majke, barem delimično, samo je pitanje da li ga posteljica u trenutku porođaja sadrži u količini koja bi mogla da da neki efekat.
Za oksitocin sam prilično sigurna da je po hemijskoj strukturi polipeptid, ispravite me ako grešim. Stoga kada bi ga porodilja i unela oralno mislim da ne bi imalo efekta jer bi ga želudačni i pankreasni enzimi razgradili tokom varenja. Pa i pri stimulaciji trudova, kada se daje Sintocinon, veštački oksitocin, on se daje u infuziji, direktno u krvotok.
Šta bi bilo sa oralno unetim endorfinima i prostaglandinima, zaista nemam pojma. Koliko se sećam neki od prostaglandina izazivaju kontrakcije materice, što bi potencijalno pomoglo smanjenju krvarenja, ali ne znam ni jedan lek koji sadrži prostaglandine, a koji se uzima oralno.
Tako da sam sada bliže stavu da posteljica nakon porođaja predstavlja gomilu proteina koju, u prirodnim uslovima, bi bilo glupavo ostaviti da prosto truli te je životinje zato pojedu, free meal takoreći.
E sad uvek postoji i mogućnost da posteljica sadrži neko do sada nepoznato jedinjenje koje se može apsorbovati kroz digestivni trakt, a koje podstiče kontrakcije materice ili na neki drugi način doprinosi bržem oporavku od porođaja.
Bilo bi super ako Hojruk ima link na te studije stvarno me zanima šta su tačno radili i kako objašnjavaju rezultate.
samo ti fali šejker i utičnica :-)
a kod kapsuliranja - koliko shvaćam posteljica se kuha, zatim reže i suši u pećnici i mrvi u prah - koliko se korisnih sastojaka gubi? Da li korisni hormoni ostaju nakon termičke obrade?
a zašto je onda jedu i biljojedi?Citiraj:
Tako da sam sada bliže stavu da posteljica nakon porođaja predstavlja gomilu proteina koju, u prirodnim uslovima, bi bilo glupavo ostaviti da prosto truli te je životinje zato pojedu, free meal takoreći.
Pitanja za biokemičare i gugl istraživače :-)
Zašto zeko jede svoje brabonjke? A jede ih.
Ima puno neodgovorenih pitanja u Svemiru.
evo jednog 2 u jedan, i biohemičara-istraživača i gugl-istraživača...(mada bih rekla da smo svi pomalo ovo drugo ;-)
ivanar, slažem se sa tobom. upravo i ja se to od početka ove diskusije pitam - kolika je potencijalna iskoristljivost nađenih sastojaka iz placente?
za progesteron ,kako rekoh, pretpostavljam da ga ima premalo jer njegov nivo dramatično opada pre porođaja.
a zašto bi porodilje- biljojedi jele posteljicu? zato jer i njima trebaju proteini. one ih, doduše, većinom konzumiraju kao biljne, a zašto ne bi, kao free meal, iskoristile i ovo što im se nudi?
za zečeve se već zna, to i nije neka tajna univerzuma - svoje brabonjke jedu da dodatno iskoriste vitamine iz njih.
mene sad kopka ova razgradjivost oksitocina i prostaglandina, ali to je jakooo daleko od mog opsega istraživanja. za odgovor bih morala kopati po starim knjigama ili, opet, guglu ;-), a ne da mi se. ima li dobrovoljaca ili neko može "iz glave" potvrditi logične pretpostavke ivaner?
ovo se konacno pretvorilo u zdravu raspravu, mozda se i prikljucim :-) kao i kod svega drugog, ne volim kad mi netko namece svoje misljenje kao jedino ispravno, sto ovdje definitivno autorica teme ne cini, vec cine oni koji se nad njenim postupkom zgrazavaju. mislim da osobno ne bih bila dovoljno hrabra pojesti vlastitu posteljicu, ali divim se autorici na hrabrosti i odlucnosti. ono sto mi se ne svidja jest cinjenica da se placentofagija povezuje sa scijentologijom koja mi je jako odbojna. u biokemijske procese ne bih ulazila da se ne osramotim ;-)
Ako netko odluči pojesti vlastitu posteljicu, očito je uvjeren da sebi čini dobro. Ne znam kakve veze ima hrabrost s tim.
jel zna koja sta morski sisavci rade s posteljicom?
mi (ljudi) smo mozda tokom evolucije prestali jesti posteljice kao majmuni i poceli raditi s njima nesto drugo, kao morski sisavci (pod pretpostavkom da smo jedan period proveli u vodi i tako razvili veliki mozak, izgubili dlake itd)
nasla sam jedno zanimljivo istrazivanje http://www.acsu.buffalo.edu/~kristal/placentophagia%20review.pdf
oprez za gadljive--ne samo da se spominje jedenje posteljice nego i ovoja, i pijenje plodne vode :mrgreen:
vise izdrzljiv stomak...
zasto se ne pojede pupcana vrpca? jedu li je drugi sisavci, shvatila sam da jesu?
inace citam u rodinom clanku da se od placente rade homeopatski pripravci koji se daju djetetu npr. dok prohodava
ako i uzmemo ove hormone/nutrijente kao potrebne zeni nakon poroda, i uz pretpostavku da homeopatija nije samo placebo,
kakvu potrebu/korist ima od njih dijete dok prohodava?
tvoja mačka je lizala i govna i pišaku od mačića dok su samo dojili
pa ako se pozivamo na to što životinje rade.....:roll:
Mislim, do sad smo valjda izredali te komentare što sve rade životinje i zašto se ne bi trebali na njih ugledati, ali meni je eto zanimljiva rasprava u nekom antropološkom smjeru - zašto da ne? Ne naginjem scijentologiji, nisam produhovljena, ne koristim homeopariju niti ostatak paketa koji je ina nabrojala ranije. Niti ne želim da svi jedete posteljicu. Teško da bih je mogla pojesti i sama, čak me ni kamenice ili krvavi odresci ne privlače. Ali mi zgražanje kvari omiljene forumske raspravice.
jbg, sad sam se odala kakva sam zapravo
ali ne vidim u čemu je ovdje problem
sve vrijeme se poteže da to rade životinje
one pojedu svoju posteljicu
koliko se sjećam uvodnog posta upravo je emisija u kojoj životinje jedu svoju posteljicu potakla autoricu na taj čin
životinje rade svašta drugo
znači uz posteljicu i pupčanu vrpcu ližu i drugo
mada priznajem da si u pravu
kako kaže Lupko "ako nemaš što lijepo za reći rađe šuti"
i ja se nastojim toga držati kada god mogu
ali ovo mi je tako uvrnuta tema
na koju se mazohistički stalno vraćam
kao kad vidim pregaženu mačku na cesti, znam da ne bi trebala u to gledati, a opet pogledam
što se ja jedina na ovoj temi zgražavam?
mada to čak ne bi nazvala zgražavanjem (jesam na jedan post koji je davao prijedloge što ne guglati, a ja se naravno navukla, pa spuštala želudac iz grla)
nego jednostavno nevjericom
pa naravno da nisi jedina
ali tebe smatram pametnom i iskusnom forumašicom, pa kad na sto i nekoj stranici ove rasprave opet netko napiše "ali životinje ližu i svoje guzice nakon..." lakše ću podnijeti ako to bude netko koga nećemo imenovati, nego netko tko mi je inače simpatičan i zanimljiv (:uguz: :mrgreen:)
Ova tema budi najniže u ljudima. Životinjsko.
ima još nešto.
to jedenje bi trebalo biti - instinktivno. dok si u posebnom stanju. ono, sat vremena nakon poroda, dok ti je u glavi mutno. a ne iz frižidera.
kao da ti netko ponudi, kako smo ono nazvali, sluz :mrgreen: iz frižidera, npr. kad smo već kod tih usporedbi. to možeš samo dok ti je u glavi - mutno :mrgreen:
a aleks mi je genijalna, koliko se instinktivno zgraža :lol:
a nisam vidjela da je to netko već napisao
ja do nedavno taj podatak nisam znala
evo, ubuduće se držim Lupkove
al evo jedne dobre stvari
nakon ovoga mnoge druge stvari tipa PPK su mi puno, puno prihvatljivije
:lol:
pomikaki hvala, na to nisam pomislila.
dakle vidi se da sam ja sretno dijete civilizacije, te da mi te dungle i slicno ne leze.
sto da jos kazem, razumijem aleks, a i sama nemam nikakve zelje da isprobam okus posteljice.
ne smatram hojruk niti posebno herojskom, niti posebno otkacenom, zena ima svoje razloge i tko sam ja da tu nesto dodajem ili oduzimam.
no kad smo se vec uhvatile te teme, cini mi se da je steta, da strane i strane potracimo u razglabanju sto se kome gadi ili ne, vec bi bilo korisno da i nesto naucimo.
znanje je blago, a i moj analiticki mozak, mora stvari postaviti na svoje mjesto, sto znaci da me zaista zanima da li postoje ti benefiti ili ne.
IvanaR, vishnja, pisite dalje, cini mi se da se razumijete u materiju.
Marta imas li ti neka detaljnija saznanja?
Nadam se da nisam jos nekoga od potencijalnih znalaca zaboravila.
ma nije tu stvar čak ni u gađenju (mada više nikad neću isto gledati na šejk sa šumskim voćem, sreća da ni prije to nisam baš previše konzumirala, želudac su mi digli neki drugi primjeri)
nego mi je sam taj postupak totalno bespotreban, besmislen i uvrnut
seni zaboravila si (a vidim da nisi jedina) procesljat tekst koji sam linkala, u kojem je dosta stvari opisano
Koliko je meni jasno, dobrobit farmaceutske industrije (nastranu njezine mane) je da kad ti da nešto, da ti poznatu tvar, u određenoj dozi, čistu i jasnu, pa se zna kako to može djelovati. sve te kore, drva, placente - može bit, a ne mora bit dovoljno-taman-samo to. Koliko žena ovdje na forumu je imalo kojekakve drame s placentom, pa tijekom poroda - tko će ga znati koje se sve kemijske reakcije, omjeri, odnosi, koje tvari kroz krvotok ostaju u placenti (možda antibiotici? ne znam, lupam). A ti uzmeš i pojedeš. I kao - super sam. Možda bi jadna i bolje bila da je nisi posrkala.
Sve je dobro dok je dobro... nitko te ne može spriječit u tome da popiješ placentu, ali tko zna je li tamo ostalo nekih reziduuma koji štojaznam - idu kroz mlijeko bebi... i tak...