S ovim se slažem, mislim da je mujica bio unutar zadanih okvira ovog topica, bilo je zanimljivo malo poviriti i na tu stranu.
Printable View
To je nepoštena usporedba jer je već više puta naglašeno da se na ovom topicu želi raspravljati u jednom drugom smjeru, bez kostantnih upadica s potrebom pojašnjavanja osnovnih stajališta.
Eno je cijela rasprava o ab krenula s jednim teoretskim esejem o kojem je mc htjela razgovarati, bez uplitanja pro et contra ab priče ab ovo, ali eto, ne date, pa ne date...
Okej, može - dakle doktrina o slobodnom izboru žene vezano uz fetus za dio je javnosti neprihvatljiv, stoga - nema diskusije o tome, baš kao niti o tome da je život svet. Time diskusija o abortusu otpada... tu ne postoji niti najmanji nivo koncenzusa.
Možemo pričati dakle o onome što je okej - kako smoći sredstva za ugrožene pojedince, kako popraviti ekonomiju, kako razviti bolji urbanizam u gradu Zagrebu? To je u redu, ja se s time slažem.
Ifi, i na religioznom topicu je više puta bilo molbi osoblju da se ta tema ostavi vjernicama da tamo u miru razgovaraju kako žele i o čemu žele.
baš se na ovom topicu vidi NEistinost papinog citata. kao i na onom "religioznom" kako kažeš... jer, kad su se na njemu javile osobe drugačijih stavova, bile vjernici ili ne, obično je došlo do splitanja teme s argumentom da određenim temama nije mjesto na Odgoju u duhu vjere. i onda su na toj splitanoj temi neki vjernici po n-ti put dokazali neistinitost tog papinog citata.
i isto kao što na Odgoju u duhu vjere nema mjesta za neke rasprave, zašto je toliko teško shvatiti da je cilj ovog topica raspravljanje iz IRELIGIOZNE perspektive i da su komentari u rangu "Isus te voli" najblaže rečeno neprikladni? ako argumente i razmišljanja ne možeš odvojiti od pogleda na svijet kroz vjeru, zbilja ni ne možeš raspravljati na ovom topicu, ali ne zato što nisi kompetentna ni za kakvu raspravu (kako ti kažeš), već zato što ovdje rasprave baziraju na drugačijim temeljima. i forumašice na ovom topicu su to već n puta ponovile... ali uzalud vam đaci, izgleda...
Meni ne smetaju sugovornici koji pripadaju vladajućoj religiji.
I ja sam sudjelovala na odgoju u duhu vjere.
Samo molim da se sjetite da niste ni vi bile najsretnije kada bismo mi iz drugog tabora svratili na "raspravicu" (tko tvrdi suprotno, mogla bih mu naći i primjere).
I također, podrazumijeva se da se treba bar donekle držati teme i poštivati sugovornike. Kao što nitko od nas nije tamo pisao da bog ne postoji, tako ni vi ne morate ovdje prosipati fraze o Isusovoj ljubavi, a o trolanju da se ne govori.
Mislim da je bilo ozbiljnog razgovora, i da su se postavile dileme na koje nismo dobili odgovor
- što je s muškim pravom na izbor, i gdje je tu ravnopravnost - obzirom da potomak mijenja i mušku životnu poziciju (pred zakonom i u njemu samome)
- je li abortus post festum brisanje posljedica ponašanja koje u startu treba obeshrabrivati?
- je li doista začeti fetust samo majčin - ili i očev, bakin, tetin? je li doista to pitanje odnosa majke i djeteta, ili ima i širi kontekst svega toga?
- je li pravo na abortus najbolji način uspostave kontrole žene nad vlastitim tijelom?
- da li država može financirati postupak koji je moralno neprihvatljiv većini njezinih građana?
Potpis na frku, j_g, i pomikaki
ma da se razumijemo, mene ne smeta da me isus voli, od viška ljubavi nikome ništa nije bilo :mrgreen:. simpa mi je bio taj post.
i, slažem se s vertex, mujica jest imao argument koji je bio u duhu eseja, i s guštom sam čitala način na koji mu je jen odgovarala :mrgreen:
al kad se spomene ta mogućnost zakonske zabrane pobačaja, onda dobijem tantrum.
kako bi rekla ifi, i to je ljudski. :-P
od kad država financira pobačaj?
Ja bih da smirimo lopticu, Cvijeta je lijepo počela, i hvala joj.
Mi dakle raspravljamo o onome što je dobro, i svaka od nas, u svakom misaonom taboru, ima pred očima plemenit cilj - kako da bude dobro, bolje i najbolje što može biti svakoj pojedinoj ženi. I to je razumljivo.
Razumijem ja vas, posve, moram priznati da sam ja oduvijek mislila da abortus ne bih napravila ni u kojoj varijanti, ali da sam smatrala kako to mora biti mogućnost, jer život stvarno zna udariti ljude, i cipelariti ih kroz pet generacija sa zla na gore - to je isto tako istina. Činilo mi se da je legalan abortus must have. Iznutra razumijem pro-choice stav.
Dakle, commnon ground imamo - opće dobro. Ja sad idem raditi parcijalno dobro, dakle kuhati piletinu u đumbiru, a vas ostavljam u prijateljskom tonu sve skupa. Sve smo mi na istom poslu, i mimoilazimo se, to je normalno, na koncu dana svaka od nas ima svoju savjest za orijentir i više ćemo profitirati iz toga se svaka propituje je li bila baš onakva prema drugima kakva je željela biti i jesu li naši postupci baš tako slobodni-sveti-puni ljubavi-tolerancije... kako želimo da bude, nego da upiremo prste jedna u drugu. Svi griješimo...
MM-u sam neki dan očitala bukvicu oko reda i rasporeda - i sad imamo kao okršaj - tko će zaraditi više ovaj mjesec - ja koja se držim reda, vježbanja, nedjelje, lijeganja na vrijeme, ili on - koji živi kao divlji, kao da više zaradi LOL pa se smrznuo i zamislio.
E, tako i ovdje - naši stavovi i ponašanja imaju posljedice. Pa ništa, ajmo živit i djelovati i govoriti svaka po svome, pa ćemo na kraju dana vidjet što naši susjedi kažu o nama...
u čast velikom genijalcu! i bi svijetlost! hvala ti na tome, care!
(znam da pjesma nije posvećena njemu iako nosi njegovo ime)
tesla
jel zna netko jel tesla bio vjernik? :mrgreen:
“There is no conflict between the ideal of religion and the ideal of science, but science is opposed to theological dogmas because science is founded on fact. To me, the universe is simply a great machine which never came into being and never will end. The human being is no exception to the natural order. Man, like the universe, is a machine. Nothing enters our minds or determines our actions which is not directly or indirectly a response to stimuli beating upon our sense organs from without.”
Nikola Tesla
“A Machine to End War” (Liberty, February, 1935)
google kaže da je bio nekakav budist. božesakloni :mrgreen:
Ne zna se, ali misli da da.
Tj. da je do nekog doba poštovao ćaću 8-) i običaje, a onda se bacio na svoje doživljaje Boga, na tragu istočnjačkih religija...ali da, vjerovao je u više sile, kolko znam :)
emso, di si budistu nasla? :mrgreen:
na stranici s njegovim memoarima pise hrvat pravoslavne vjere.
aha, nakon krumpiricinog posta mi je jasnije.
nasla sam da ga zele proglasit svecem :D
Ovo za Teslu bi i mene zanimalo... Našla sam nešto ovdje i čini mi se da je na istom tragu: http://uk.answers.yahoo.com/question...8080929AA3NemY
Uostalom, taj osobni doživljaj duhovnih sfera mi se baš dopada i u skladu je sa slikom koju imam o njemu.
“As long as there are different nationalities, there will be patriotism. This feeling must be eradicated from our hearts before permanent peace can be established. Its place must be filled by love of nature and scientific ideal. Science and discovery are the great forces which will lead to that consummation….The consequences of such an advance are incalculable. A new epoch in human history would be inaugurated and a colossal revolution in moral, social and other respects accomplished, innumerable causes of trouble would be removed, our lives profoundly modified for the better, and a new and firm foundation laid to all that makes for peace.’
(published in 1914 under the title: Nikola Tesla Looks to Science to End the War)
zanimljivo mi je pratiti koliko se energije potroši na argumentiranje postupka abortusa (da-ne).
istina je da se niti oko rođene djece kao društvo, adekvatno ne brinemo.
a zanemarena djeca ne žive tamo negdje u africi, nego ovdje, blizu nas:
http://www.vecernji.hr/vijesti/strav...-clanak-494508
za ovaj slučaj su i susjedi mogi intervenirati, ali eto, izabrali su da šute, čak niti da prijave taj slučaj.
koje smo mi šutljivo društvo kad su u pitanju neki konkretni problemi oko nas, nevjerojatno.
ali zato jako glasno govorimo o zdravstvenom odgoju i abortusu, koji realno ne čine niti blizu
toliko štete rođenoj djeci koliko nemarni i neodgovorni roditelji.
baš to.
da je abortus neprihvatljiv katolicima, ne bi ga ni radili :-)
a rade ga. generacijama. neki s više, neki s manje grižnje savjesti.
Da nije prihvatljiv katolicima, bilo bi ga zanemarivo malo (čisto statistički).
ne bijase me dugo na netu. napreskokce preletjela... kako li smo samo na ab dosli?
cvijeta, daj podijeli svoje misli s nama.
sredinom devedesetih imala sam neku Teslinu (čini mi se kako su zapisi imali memoarsku formu) knjižicu u ruci (nekog malog beogradskog izdavača) u kojoj je pisalo kako Tesla tvrdi da je imao vizije svojih izuma u smislu došaptavanja iz drugih dimenzija... to mi je bilo prepričano tako, nije mi se dalo čitati, u stvari pročitala sam prve dvije rečenice u kojima se, ako se sjećam dobro, baš spominjao taj paralelni svijet... sve mi je to zajedno (kao i osoba koja je posjedovala tu knjigu) bilo na tragu tada učestalih izrada natalnih horoskopa, čitanja Tarota... meni nespojivo s Teslom,
ali to je moj doživljaj, ničim argumentiran do ovim sjećanjem (koje i nije argument, ali eto, neki prilog.... )
http://youtu.be/ZpA-GunmlNs
Nikola Tesla -Gospodar svijeta, ruski dokumentarac