Ajme ne stignem citati i pisati sad, samo ću reći da sam krepala na ovo za bulgur :lol:.
Ušla sam u prvi mali DM, nije bilo prosa, pa mi se bulgur učinio “dovoljno dobar”. Barem su MM i djeca jela nešto drugačije :mrgreen:.
Dug je put preda mnom...
Printable View
Ajme ne stignem citati i pisati sad, samo ću reći da sam krepala na ovo za bulgur :lol:.
Ušla sam u prvi mali DM, nije bilo prosa, pa mi se bulgur učinio “dovoljno dobar”. Barem su MM i djeca jela nešto drugačije :mrgreen:.
Dug je put preda mnom...
seni, ako misliš na voltaren dok si na marivarinu, to se kod nas redovito prepisuje, a ja nisam u malom selu
znam jer sam u najužoj obitelji imala marivarindžiju
s obzirom na to da svaki infarktaš završi na antikoagulantnoj terapiji, vjerojatno im je baza korisnika dovoljno velika da iskustveno znaju da je ugroza užasno rijetka, kako drugačije to objasniti
Bubilo :heart: bulgur ti je prethodno skuhana pšenica, kojoj se nakon hlađenja odstrani opna, dakle mekinje, te se onda manje ili više grubo/fino zdrobi. Većinom se radi od tvrde pšenice, te se lako priprema posto se ili samo prelije vrelom vodom, ili kratko skuha ili kratko na paru.
sastavni je dio sjevernoafričke kuhinje, recimo marokanske, jede se uz sva ona čuda skuhana u tajinu.
I ba druge načine, naravno.
ovdje ga ljudi često naprave na salatu, znači preliju kipućom vodom, ostave da nabubri, te onda dodaju sitno sjeckani papriku, krastavac, pomidor, te dodaju začine ala ulje, ocat peršin, kapula ili egzoticnije...
Eto sljedeći put ide proso (europska žitarica...:mrgreen:)
nego reci ti nama da li imas lonac za kuhanje na pari, te da li si pobacala zalihe slatkiša u kuci? :mrgreen:
Lonac za kuhanje na pari nemam.
I nisam pobacala sve slatkiše u kući. Štoviše dijete je imalo rođendan i dobilo 28 pojedinačnih slatkiša (smeće do smeća :mrgreen:) + još cijeli jedan poklon paket slatkiša “za cijelu obitelj” u kojem ima svega + oko 1 kg napolitanki. Ništa nisam bacila. Nitko ništa nine od toga pojeo. Sakrila i čekam jednu priliku da sve proslijedim :mrgreen:.
Ne mislim na voltaren, s kremom smo stalno mazali...
Ne mogu se sad sjetiti imena... inače nije na marivarinu, nego na nekom trećem lijeku, jer je od njega imala stalna krvarenja, i od drugog isto.. a taj treći joj odgovara, samo sto njega mora plaćati...
no jos je pri tom drugi ljecnik imao oprečno mišljenje...sto se s čim podnosi, za poludjet...
ali na sreću prošlo je, ne želim se više ni prisjećati...
A da napises oglas bb?
Koga ćeš “usrećiti” s tim skrivenim blagom? :mrgreen:
Kad drugo dijete bude slavilo rođendan podijelit će s prijateljima. Sto ostane ili ako dođe nova doza, Donijet ću na posao, to ovdje nestane u sekundi.
A ima li ista u bulguru bolje nego u tijestu? Ostalo mi dosta :lol:.
Svaka čast, vježbaš karakter!
lonac za kuhanje na pari bih ti zaista preporučila, imam manji i veći (promjer 20 i 20cm od wmf, imas sigurno i fissler, kelomat...) već 20 godina, bez njih ne mogu zamisliti kuhanje.
U bulguru ima nesto dobro ako mu dodas -nesto. :lol:
iako ja s njim nikad nemam taj osjećaj težine kakav imam kad se najedem tjestenine, baš mi je osjećaj da je laganiji
Pa u bulguru nema nista bolje, ja ga na onoj prethodnoj stranici nisam ni navela...:mrgreen:
tjestenina od integralnog brašna, ili ona sa dodatkom leće, slanutka... je bolja.(mozda)
ali ako NE dirneš nista od onog sto si sakrila,
u uredu ne ideš do pulta po grickalice, kiflice...
ne svraćaš u pekaru makar bila korica, ili ova sto ju je sirius linkala (Ajde može ako ćeš uzeti samo kruh integralni, od beskvasnoga tijesta)
te na tanjur staviš četvrtinu bulgura, te tri četvrtine povrće, sirova salata, riba/meso/tofu/grahorica...
onda
moze
i
bulgur!
Ja sam se navukla na amaranth i to tako da sam ga kupila greškom, misleći da je quinoa. Ne nosim naočale kad kupujem.
Kaj imate za reći o njima? Koliko sam skužila amaranth se uzgaja i kod nas na jugu - pod nekim drugim imanom, ili sam nešto pomiješala.
Nisi, uzgaja se oduvijek ko stocna hrana, štir.
Mojoj mami su na hitnoj uredno prepisali lijek koji sadrzi neki spoj na koji je zesce alergicna, a listu svojih alergena, ovjerenu od strane njenog doktora im je naravno pokazala kad su joj prepisivali terapiju. I svejedno alkar pogodio u nista...
Sva sreca pa joj mozak dovoljno dobro radi i sve provjerava dvaput. Nije joj ugodno izvrnit se u anafilaksiju...
To je ista fora kao maslo i "fensi"ghee.
Pa sad šćir i "amaranth"
Sve su to koristili naši stari
Pa naravno. Samo se sav amarant uvozi. I kvinoja. Talijani ju uzgajaju naveliko, ali mi ne to na znamo.
baš. Kak mi to ide na živce
Gdje ima te tjestenine sa slanutkom?
I ja sam uz ovu temu pocela vjezbati karakter. A danas na poslu paket napolitanki.... Htjela bih prestati grickati te gluposti barem tih 8 sati
Ima ih na odjelima zdrave hrane, znam da sam vidjela u superkonzumu neku od tih tjestenina.
Kako ne bi smjelo biti?! Naravno da jest.
Ako znaš jako dobro da ti drugi kolač nikako neće učiniti dobro , da ćeš se podebljati, da nećeš moći zakopčati grudnjak , da ćeš se sramiti skinuti u bikini, da će ti povisiti tlak... i opet pojedeš taj drugi kolač (šniclu, burek, svejedno), pa moraš osjećati krivnju.
Ili nisi normalan.
Kakvo emocionalno prejedanje! To je samo lijep naziv za prežderavanje. Potpuno sam svjesna da se, ako jedem više nego trebam, debljam. Jedino me osjećaj krivnje može natjerati da manje jedem. I sreća kad zakopčam košulju :)
Beti to nije to, kad jedeš ručak pa ti je sve fino pa pojedeš malo ili puno vise od onog sto ti treba. Ili dva kolaca umjesto jednog. To je kad pojedeš za ručak malo vise jer ti je sve fino, i nakon toga pojedeš još 20-30 napolitanki, ili 7-8 kolača, a malo kasnije još i pola kruha, jer si malo nervozan...
Priznajem , sve mi je to nezamislivo. Pojesti 20 napolitanki nakon dobrog i finog ručka? Ali, zašto?
Htjela sam još reci hvala svima na brizi i trudu :). Ima pomaka, ništa senzacionalno, ali ima pomaka. Pazim i nije loše za sad, najveća mi je kriza bila u ponedjeljak, ali svakim danom se manje mučim oko toga što ne smijem pojesti 20 napolitanki.
Vezano uz prethodnu stranicu, ja ničije postove nisam shvatila patronizirajuće, i neki savjeti onih koji su bili na “dark side” pa sad više nisu, su jako poticajni. Najpoticajniji je naravno onaj prvi dugački post od Seni, taj je pravo u sridu :kiss:.
Inače, oko sebe (na poslu) imam hrpu ovih koji ne jedu ništa :lol: ili se najedu od dva lista salate, ali nas istovremeno ima i hrpa koji trčimo ko ludi pultu čim nešto nanjušimo. Nemam ni iluzija ni plan da dođem u ovu prvu skupinu, ali barem da ne jedem smeće svaki dan, i to je (za početak barem) puno.
Malo sam se pokrenula, ali ipak mi je prevelik pritisak svaki dan prijavljivati sto sam jela. Slatkiše nisam, pekaru nisam... ali oko ostalog se ne mogu bas pohvaliti da je čisti lchf ;). Ali evo napisat ću da ovaj tjedan imam 75 kg, pa me provjerite s vremena na vrijeme, to mi je dobar poticaj. Nije mi prvotna namjera mršavljenje, ali to će vjerojatno doći uz redukciju slatkiša/pekare. A s obzirom da je dijete u zadaći “Moja mama” napisalo “moja mama ima veliki trbuh”, možda ne bi bilo loše ni razmisliti i o mršavljenju kao cilju u neko dogledno vrijeme :lol:.
Još sam htejla reci da nisam skroz skužila zašto Seni predlaže zdravstvene pretrage. Da vidim ima li neki organski uzrok moje ovisnosti? Ili da vidim je li moja prehrana već uzrokovala neke poteškoće?
Pa zato sto je 20 napolitanki jaaaaaakooo fino. I ovisan si o slatkom pa se ne možeš zaustaviti jer si sreeetaaaan.
P.S. Onu pekaru od Sirus ću sanjati, raj na zemlji :njam:.
u pravu si, isto je
ja ne kužim što je toliko loše u tjestenini od durum pšenice, pogotovo integralnoj - kad sam razgovorala s nutricionisticom rekla mi je da su durum i pir sličnog sastava i oboje bolji izbor za ljude s intolerancijom na gluten od obične pšenice. nekako mi je tjestenina, čak i bijela, simpatičnija od kruha s kvascem, možda griješim.
i stvarno postoje ljudi bez poroka (ne mislim na sebe) i oni koji se uspiju riješiti poroka, nisu nikakvi vanzemaljci niti se postavljaju superiorno. moj otac je s tri kutije cigareta dnevno potpuno prestao pušiti preko noći u svojim tridesetim godinama i više nikad nije zapalio. nikome nije pametovao niti komentirao svisoka.
Vrci tjesteninu od slanutka i lece imas u dm-u.
Bubilo, mozda da probas u uredu nacet temu tog permanentnog bifea? Ne znam koliko vas je i je li realno da ces nesto postici, ali mozda vas ima jos kojima je to uredsko kusanje prisjelo.
Ne, nema smisla, ima nas previše... oko 60. I imamo neke običaje oko slatkog i čašćenja i te hrane uvijek ima jer se uvijek nađe razlog za cascenje. Npr. nekad se uvelo da kad netko putuje donese neki egzotični slatkiš. Na kraju se to pretvorilo u to da kad svaki put netko prijeđe granicu donese slatkiše, i vise nisu toliko ni egzotični, zna biti “hrpa Milke” iz duty free shopa na aerodromu. A putuje se dosta... nema tjedna da netko nešto ne donese, makar to bile i bananice iz Srbije ili ratluk iz Bosne (na sreću bananice mi nisu fine :lol:).
Sto se tiče navika, pola-pola smo. Jedemo zajednički u blagovaonici i po cijele cjelcate dane se komentiraju svačije prehrambene navike, uspoređuju različiti meniji iz dostava, “malo drugačija” hrana koju neki pripremaju doma, imamo vegana, vegetarijanaca, lchf jedača... nema smisla ulaziti sad u to “ne donosite vise te slatkiše”, znamo svi da ih ima previše... ali jednostavno si prepušten sam sebi. Jer tko mene tjera da idem do pulta i da još uzemem 10 komada. Neki vrlo uspješno uzmu 2-3 ili ne uzmu niti jedan.
Ko kaze da i ti ne mozes bit jedna od tih?
Nas je malo u uredu... 3 mršave velike jedačice. One žive da jedu, kad ne jedu slabo im je, pa sam ja tako jela s njima ovih 7g i nakupila kilica a one mršavije nego prije 7g.
Da ja njima predložim ovo mislim da bi me streljale na licu mjesta. Ja sam ta koja je morala svoja usta zaključati i svakodnevno na zajedničkom gablecu gledam kako uživaju i viču mmmm mmmm tako da mi je to dobar izazov.
Mitovski al sto tocno jedu te mrsave? Sigurno se ne natrpavaju iskljucivo slatkisima.
Vjeruj mi u nasim godinama onaj tko je mrsav ima manji ukupni dnevni unos kalorija.
Ja imam mrsavu kolegicu koja normalno jede na poslu,al nakon posla vise ne jede uopce. Osobno mi je to nezamislivo. Za mene bi tI moje kolege rekle da samo mislim o jelu
Isto imam kolegu koji nikad nista u uredu ne jede, a malo je deblji. Sve ovisi o cjelodnevnom unosu.
Kod nas isto uvijek ima slatkisa s putovanja, a stalno netko putuje. Sreca pa ti slatkisi stoje kod tajnice u uredu.
Ja sam uvela praksu da za svoj rodjendan ne castim kolacima nego narucim u Mom zavicaju one fine vise suhe pite sa sirom, spinatom, krumpirom, kupim kefir za sve, jakooo su fine. Donesem nesto suhih kolaca.I voila!
Pobjegao dio:
Mitovski al sto tocno jedu te mrsave? Sigurno se ne natrpavaju iskljucivo slatkisima.
Vjeruj mi u nasim godinama onaj tko je mrsav ima manji ukupni dnevni unos kalorija.
Ja imam mrsavu kolegicu koja normalno jede na poslu,al nakon posla vise ne jede uopce. Osobno mi je to nezamislivo. Za mene bi tI moje kolege rekle da samo mislim o jelu I svako malo nesto jedem, pogotovo na putu, al ne kuze da se I trosim I to nisu velike porcije (nekad ajd jesu vece u pms-u). Tako da perspektiva zna bit I u ocima promatraca.
Isto imam kolegu koji nikad nista u uredu ne jede, a malo je deblji. Sve ovisi o cjelodnevnom unosu.
Kod nas isto uvijek ima slatkisa s putovanja, a stalno netko putuje. Sreca pa ti slatkisi stoje kod tajnice u uredu.
Ja sam uvela praksu da za svoj rodjendan ne castim kolacima nego narucim u Mom zavicaju one fine vise suhe pite sa sirom, spinatom, krumpirom, kupim kefir za sve, jakooo su fine. Donesem nesto suhih kolaca.I voila!
Joj Lili vjeruj mi da ne bi vjerovala da vidiš svojim očima.. ujutro krenu s pekarom.. onda dostava... puno UH... slatkog.. doma isto jedu. Jedna drži kantu linolade od 2kg iznad kreveta kad joj u 2 ujutro dođe želja za slatkim. Osim što smo kolegice i kućne smo prijateljice a idemo zajedno i na vikend putovanja.... ja da svojim očima ne vidim ne bih vjerovala. Moj unos kalorija kad jedem i be pazim je bar 50% manji od njihovog.
možda su još mlade, ja sam do 35. mogla jesti što sam htjela i nije se primalo... ili je to, ili imaju stvarno dobar metabolizam.
I mitovski je mlada
A sta ne treba otvorenu linoladu drzati u frizideru