Hvala!
Printable View
a kaj mislite o torbama s kotačićima i onom ručkom za vući? se to isplati? imate kakvih iskustava s time? s obzirom da su te torbe (bez kotačića) same po sebi već fest teške, trta me da će mu biti teško nositi sve na leđima.
Ima tih "kolica" za kupiti, ne treba biti torba s kotačičima, ja sam razmišljala o toj opciji ali onda sam negdje pročitala da je bolje da dijete nosi torbu na ramenima nego da ju vuče - zbog položaja tijela, ok, logično. Kada pada kiša, opet je bolja torba na leđima jer se manj smoči nego ona koju vuče za sobom.
da, vi'š, opće nisam razmišljala o vremenskim (ne) prilikama, a ni o položaju pri vuči...
Jel zna netko kad bi mogli saznat dali smo dobili odgodu ili ne?Da li čemo dobiti rješenje prije upisa u 6 mj.?
Filip - ako tražiš odgodu dobiti ćeš ju. Odlučuje roditelj, oni ti samo daju mišljenje i preporuku.
Slušala sam jednog ortopeda koji kaže da je jako loš položaj kičme dok dijete vuče torbu - krivi se na jednu stranu. Bolje opteretiti ravnomjerno.
Pričaju da će od slj. god. knjiga biti manje. Živi bili pa vidjeli. Moj mali se zaljepio za jednu torbu već prije 2 mjeseca, koštala je 180 kn - prošlogodišnji model. Zapravo je kao ruksak, anatomski, ima i kabanicu. Sa čvrstim dnom, tako da čvrsto stoji na podu. Baš sam zadovoljna. A on je oduševljen. Sa nekakvim gusarskim brodom je, što mi je drago jer obično izaberu neke spidermane ili batmane i sl pa im to do početka šk godine postane bebasto.
Čula sam da se rješenje čeka i do dva mjeseca,a tada ce vec pocet upisi u skolu.
Mene samo interesira dali če ta dr.kod koje smo bili na testiranju znati prije,jer bi ju prebacili u blizi vrtić.
filip - mi smo tražili odgodu, no komisija nam je nije htjela dati, pa smo gradskom uredu uputili zahtjev za odgodom. Nakon cca mjesec dana nam je stiglo rješenje - da nam odgodu ne odobravaju.
Zatim smo pisali žalbu ministarstvu... njihov odgovor još čekamo
Odradili upis!
Zadovoljna sam, dijete je zadovoljilo po svim kriterijima, cijepiti ćemo ga naknadno, samo se nadam da će nas smjestiti kod učiteljice koju želimo.
Odradili sistematski u Retkovicu, doktorica jako ljubazna i profesionalna.Rekla je da je i više nego spremna za školu da se određeni logopedski problemi čuju ali da to po njoj nije nikakva zapreka za upis u školu, a kad sam joj navela neke komentare logopedice moje male,rekla je da nju to ne zanima, već da ona radi procijenu za školu-na što mi je pao kamen s srca. Sad samo da prođemo malo "opasniju" ekipu u školi.
Sad čekamo testiranje u školi.
testiranje u školi je puno lakše nego svi oni radni zadaci/listovi/vježbenice/pripreme za školu - za tu dob.
u našoj školi, psihologica koja je bila prisutna na testiranju, pomagala je djeci, da svi shvate što se traži, neke zadatke su zajedno riješili, bilo je precrtavanja, pa precrtavanja po onim kockicama, i oni zadaci u stilu izbaci različito. ali njihova najlakša varijanta - tipa tri jabuke i jedan telefon.
tako da nema ništa opasno u školi, a oni koji ne mogu rješiti taj test imaju neki problem koji zahtjeva pomoć.
kakvo precrtavanje po kockicama,misliš na onu "mrežu" u kojoj je nešto nacrtano pa tako isto klinci moraju točno u kvadratić precrtati na svoju mrežu?
da, to. jednostavni crteži.
ivanazg, nemoj opterećivati malu s tim zadacima. nije to test za uć u mensu :lool:
Kod nas:
- trebaš OIB, zdravstvenu knjižicu, knjižicu cijepljenja, papire za upis smo dobili u maloj školi i donjeli ispunjene, nalaz krvi, mokraće, potvrda stomatologa.
1.) sestra: upisuje sve podatke, vaganje, mjerenje visine, kontrola vida
2.) dr.: pregled (zubi, vrat (štitnjača), presluša dijete, pogleda leđa, stopala, genitalije)
- razgovor s djetetom: pita boje, dijete crta čovjeka kojeg želi (sebe, prijatelja, mamu, tatu,...), lijeva, desna ruka, noga,..., crta neke kvadrate, potpiše se,... ništa specijalno, prvo slovo riječi, zadnje,...
3.) sestra: cijepljenje i potvrda za upis
4.) razgovor s defektologom, pedagogom (tko već postoji): opet boje, prepoznavanje slova, slovkanje, čitanje (ako zna), neka sitna pitanja,...
Sve u svemu ništa specijalno.
kakvu kopiju oiba? ja ga imam u mobu
Ja sam morala njima ostaviti kopiju oiba.
Kopiju oib-a treba donijeti pri upisu a oib imam na papiriću pa sam ga samo prepisala na obrazac.
Mi smo danas obavili svoje. Trebali smo donijeti kopiju oiba i rodnog lista, te potvrde o zaposlenju ako se trazi boravak. Tako da u 6. mj ne teba nositi nista.
mene samo zanima što je kopija OIB-a... na kojem dokumentu piše OIB. ili da napišem na papir i to kopiram i odnesem :D
Mi imamo potvrdu sa porezne uprave o oibu. To smo svako svoju dobili jos davno, kad su se poceli djeliti oibi.
viš, ja sam dobila za jedno dijete za drugo nisam nikad
Nisam ni ja dobila za najmlade, za ostale jesam.
Nama su rekli da na upis donesemo kopiju bilo kojeg dokumenta (domovnica, rodni list) na kojem ima OIB jer se sad svi i sve vodi pod njim.
Nema veze starost dokumenta (mislim ono ne stariji od 6 mj.)
Moj nema na domovnici i rodnom listu OIB (ako se ne varam OIB je izmišljen kasnije). Nikud ne nosi kopiju OIB - a, nego ga prepišem.
išla sam provjeriti, na papiriću koji sam dobila piše samo da donesem OIB..nikakav dokaz, nikakva kopija
Meni je u školi rekla ˝nekakav dokument˝. Viš da je sve to od škole do škole varijacija na temu...
Rješenja o OIB-ima smo dobili u 1.mj. 2009. (išla ćirnut :-P )
Za Tina imam rodni sa OIB-om iz 2010. od upisa u vrtić.
nabijem ih :D nek provjeravaju ako mi ne vjeruju ili nek je ne upišu. od mene mogu dobiti samo diktiranje iz mobitela i provjeru na licu mjesta na netu :D
Meni je rekla nešt u stili da su prije mogli oni tražit, a sad više ne mogu - nisam baš ulovila razlog (to sam već bila na vratima jednom nogom van :mrgreen: uz pad koncentracije)
Mi bi trebali u školu na jesen,ali bili smo podnijeli zahtjev za odgodu I odgoda nam je odobrena iako je prošao sve testove kod psihologa I lječnice.rečeno nam je da mi roditelji odlučimo da li želimo da na kraju ide ili ne I mi smo odlučili da će mu dobro doći još jedna godina sazrijevanja.Rođen je 12.03.2008.
Mom je ta dodatna godina definitivno super sjela.
iva9, vjerujem da ces sama najbolje procijenit svoje dijete.
Uh,sad sam negdje našla ovo i baš me nekako rascmoljilo :)
Nekako još ne vjerujem da je još malo ostalo do polaska u školu
Vrtiću na rastanku
Još malo i počinje škola, a s njome i nove brige,
umjesto priča i bajki čitat ću školske knjige. ...
Bit ćemo đaci prvaci, praviti se važni, zna se,
al´ kako bi lijepo bilo imati tetu uza se.
Pa zbogom vrtiću dragi, hvala ti za sretne dane,
poljubac tetama našim što su nam mijenjale mame.
S vama smo bezbrižno rasli, u danima punim veselja,
na rastanku primite od nas buket najljepših želja.
Molim te, mama,
molim te, tata,
kada danas zatvaraš
vrtićka vrata,
zatvori ih tihom tiše, jer
iza njih moje djetinjstvo diše,
zatvori ih tiho, tiše,
ja mahnut ću rukom i ništa više...