Dodatak za zastavu na profilnoj slici nema apsolutno nikakve veze sa navedenim Safety Check dodatkom.
To su dvije različite stvari.
Printable View
Ne možeš čovjeka zatvoriti preventivno prije nego kaj počini zločin.
Znam, ali zar nije nemoguće pratiti tih potencijalnih 43000 terorista danonoćno kako bi se spriječilo njihovo djelovanje? Napad na Pariz odličan je primjer kako je to nemoguće... I ono što me zbilja zanima, kako su vlasti procijenile da su to potencijalni teroristi? Na temelju prisluškivanja razgovora, pronađenog oružja?!
A što misliš kako su spriječili tih 12 napada? Morate još znati da od tih 43000 je 6000 Salafista u Njemačkoj, to su još veći ekstremisti unutar Islamista. Slušala sam dva govora prije jedno 2 godine tog vođe Salfista na televiziji, javno na ulici su imali tribinu. Perfidno je blago reći, ali osnove za hapšenje nije bilo. Oni su svi pod prismotrom, ta scena se u Njemačkoj strogo prati. Morate i znati da je Njemačka vrlo liberalna, najliberalnija zemlja u zapadnoj hemisferi, što stalno naglašavam. To naravno ima svoje velike pozitivne strane, ali jasno i negativne.
Pa tako su mi ova baniranja ovdje sa ovogo foruma prilično nepojmljiva, ne zaboravite ja sam Nijemac dušom koliko i Hrvat i da lomim se tu ponekad, jer sam još osim otga dijete socijalizma, ali demokracija za mene ima drugačije značenje kao Nijemca, nego kao Hrvata.
Cem Özdemir, turčin porijekoom, inače političar i predsjednik stranke 90/Zeleni dobija već u par navrata eksplicitne prijetnje tipa konlogori će ponovno oživjeti i iz njih će izlaziti pepeo turaka i slično. Prijava takvih prijetnji, kada su i locirali anonimnog koji je prijetio završila je makismalno novčanom globom ili izrijekom da se radi o slobodi mišljenja, a ne kaznenom dijelu.
Tako da vam ja teško ponekad mogu objasniti zbog čega nešto pišem i kako pišem, a posebno vam ne mogu prenijeti u par kartica teksta čitavu društveno-socijalno-gopodarsku-poltičku scenu u Njemačkoj.
Svako poztivno ima svoje i negativno i obrnuto. Ne možeš se zvati liberalom i zastupati samo određena liberalna stajališta i samo onda kada tebi odgovoraju.
Nisam ti još posve odgovorila na pitanje, sorry. Naravno da ih je nemoguće sve pratiti, ali oni se niti ne skrivaju. Svatko ovdje ima pravo reći i misliti što želi. To ijest problem i sa ovim sada izbjeglicama. Kako ocijeniti da li je netko tko se deklarira kao Islamist ili Salafist i potenecijalni terorist, sada ili jednoga dana, Teško, zapravo jako teško. To je ona druga strane nepatvorene demokracije i liberalizma. Stoga također ne čudi niti Pariz, a niti Pegida kojoj su se priključili mnogi koji u svojoj šustini nisu nacisti niti hejteri, ali žele da ih se čuje, jer ta vrlo otvorena i liberalna demokracija ponekad dovodi do apsurda, pa se od silne želje sljediti liberalna načela ne čuju brige i strahovi pojedinaca i to je sljedeći problem.A Pegida to debelo koristi za svoje ciljeve. Mnogo ljudi bježi iz ovih ili onih razloga, ali svi oni imaju vrlo jasne vizije tko su i što su i ne žele se toga odreći, pogotovo kad su jednom na sigurnom. To je također činjenica. Kao što sam već rekla ja sam prvi protivnik zatvranja granica za ovaj val koji se dogodio, ali sve to promatram takođe sa rezervom pogovoto kada pogledam veliku sliku sa puno različitih aspekata i nekih povijesnih činjenica.
Također ovih 43000 Islamista nisu došli u Njemačku unazad godinu dana.
Uh, još sam pod dojmom... Meni osobno kao laiku se zapravo čini, a možda zaista debelo griješim, da se terorizam zapravo nikada neće moći iskorijeniti... Potencijalni manijakalni ubojice su među nama, uvučeni u sve pore našeg društva (ovaj je vodio kafić) i tko zna kada će zbog trenutka nepažnje, propusta ili opuštanja tajnih službi bilo gdje u svijetu doći do novog masakra... Hollande je najavio rat, Putin tuče ko blesav, Ameri već odavno, ali opet imam dojam da nam se ne piše dobro... Zaista, što učiniti da se to zlo iskorijeni?!
Ne znam, nemam blagogo pojma, ali se ne želim odreći demokracije i liberalizma, jer opiciji toga se još više bojim.
Pa zar nije njemacka bas primjer drzave gdje se govor mrznje relativno najstroze sankcionira? Kaznenim zakonom?
Nije, to je Velika Britanija. U Njemačkoj ne postoji hate speech ili hate crime, odnsono kazneni zakon za tako nešto.
Što to znači? Da na billboard možeš okeljiti poruku "crnci ovdje nisu dobrodošli"?
Mislim safran da nisi u pravu. Nemoguce je da se govor mrznje ne prepoznaje i ne sankcionira. Pitat cu bas frendicu koja se kuzi u medjunarodno pravo, ne kuzi nego time i bavi.
Sto uciniti da svjetske sile prestanu voditi ratove za svoje interese? Da ratuju "u ime demokracije"...? Da lokalne militantne skupine sirom svijeta ne vode lokalne mini ratove? Da korporacije prestanu izrabljivati? Zaista, sto uciniti za mir u svjetu?
;)
Razumijem sto si htjela reci, terorizam je veliki problem kojem se zbilja tesko nazire rjesenje, ali nije izolirana pojava nego plod miksa suvremenih medunarodnih odnosa.
...
I meni ovo za Njemacku zvuci bas neobicno.
Pitaj. Gdje sam rekla da se ne prepoznaje i da se ne sankcionira? Sankcionira se maksimalno novčanom globom. Još nitko radit govora mržnje nije završio u zatvoru koliko mi je poznato u Njemačkoj.
Ovdje se zabranjuje ispravljati gramatičke greške korisnika foruma. Inače tek sam kasnije shvatila da je zuta zapravo išla mene. Prva pomisamo mi je bila, To je njeno pravo da je to smeta, a moje pravo da pišem kako pišem. Moj problem što sam ili zaboravila hrvatski pravopis ili ga nikad nisam pošteno niti naučila. A njen što tome pridaje neku važnost.
Razmisli malo o tome.
Međutim nešto se konkretnije pokrenulo početkom ove godine u tom pogledu u Njemačkoj gdje je predviđena zatvorska kazna od 3 mjeseci do 5 godina. No, vidjet ćemo kako će se konkretno i provoditi.
Alga drago mi je da ima ljudi koji razumiju što pišem. Rado bi ja to još malo proširila, ali ovaj forum još nije sazrio za to.
To je između ostaloga vrlo osjeltjivo pitanje u jednoj demokraciji i liberalnom društvu. Zakon definira opće, a sud je mjesto da se dokaže je li ili nije. Zakonom nisu defnirane izjave ili čitave rečenice. Osim toga, progone radi verbalnog delikta smo imali u bivšoj Jugoslaviji, zar ne?
Ne znam je li ikad i u rh netko znog govora mrznje zavrsio u zatvoru, ali, sto to znaci? Nis!
Nije dosta kaj bi me stjerale u kut , sad bi me i u zatvor poslale. Unbeliveable.
kad se već spominje bivša država
http://www.hayat.ba/vijest.php?id=13660
"ovdje se zabranjuje ispravljati gramatičke greške korisnika foruma"
To je potpuna besmislica u kontekstu razgovora o govoru mržnje i reguliranju sankcioniraja govora mržnje kaznenim ili prekršajnim zakonom.
Razna društva, oranizacije, skupine imaju svoja pravila, kako u Hrvatskoj, tako i u Njemačkoj.
Inače, baš mi prijateljica iz Njemačke priča kako su ona i muž kritični prema njemačkoj politici prema izjeglicama pa ih obitelj smatra dežurnim nacistima, a da i mainstream novinari i i vodeći političari kritičare vrlo lako optužuju da su iz "tamne Njemačke".
Evo sada opet u Hannoveru, otkazali utakmicu zbog navodne bombe... I mislila sam si da je to lažna uzbuna, da nije bila već bi sve odletjelo u zrak, ali strah je ubačen u ljude i teško da će ga se više iskorijeniti... Nisam tako mlada da se nebih sjećala i života kakav smo nekada živjeli, bez bombi i raskomadanih tijela na ulicama gradova... Nemira na Bliskom istoku je uvijek bilo, ali i uz njih ljudi su vodili normalne živote... Teško se oteti dojmu da kaša koju sada imamo serviranu nije zakuhana u nekim malo višljim zakulisnim igricama...
Nije zakulisna igra. Već to što sad postoji internet. Dok sam prije god dana čitala u NG da mob u zemljama Trećeg svijeta život znači (jer ljudi dog trg, posao, i sl) nije mi ni na kraj pameti palo da će mob značiti i ovo "Vidi, tu gdje zutaminuta živi ima čiste vode, hrane u izobilju koju se baca. Ajmo tamo". I dok su se tel operateri potrgali da nam objasne da nas spajaju dogodilo se čudo - uistinu smo se spojili sa svim odsječenim, nerazvijenim dijelovima svijeta od kojih nas je ranije odvajalo njihovo neznanje da takvo što uopće postoji kao flaširana voda u 5h na benzinskoj. Sad se zapadni urbani čovjek ljuti što se doselio zmazani, siromašni susjed i kvari komoditet.
A zakaj nema mojih komentara ? Dva sam napisala , a nema nijednog.
Poslano sa mog C6603 koristeći Tapatalk
Dobro, i? To je samo njen primjer, a što se tiče novinara i političara samo jedna strana priče. Ne misliš valjda da će biti progonjeni radi toga? U Njemačkoj je mainstream demokracija i liberalizam, još uvijek za sada, a ljudi su podijeljeni i oko ove situacije, naravno, pa to je valjda jasno i dozvoljeno, zato i imamo toliko političkih stranaka i opcija.
Inače, u njemačkim debata prisutni su uvijek eksperti istog ranga koji zastupaju suprotna stajališta.
Ali ne i u kontekstu demokracije u svojoj suštini.
Primjer koji pruža osobolje ovog foruma, a tiče se ispravljanja gramatičkih grešaka od jedne novije korisnice foruma, zvuči ovako:
osoblje1: Tema je pravo intelektualno izdrk....e.
osoblje2: još jednu samo zucneš na OVOME topiku i još jednom samo prospi pamet pred korisnicama, letiš s Foruma brzinom MIG-a 29.
Reakcija ostalih forumaša na ovakvo osoblje izostaje kao i obično.
Što bi se dogodilo da su te iste ili slične rečenice upućene tom osoblju, mislim da već znamo.
Mene si preskocila gdje sam vrlo fino ( PRVA!) zamolila da to ne cini . Nekoliko puta.
i onda nekoliko puta ista pitanja i tvrdnje da ona to treba i zeli ciniti , iako zapravo nije po pravila foruma.
Meni je genijalno kako ljudi ( a i ti spadas medu njih) vide samo ono sto zele vidjeti.
Preskočila sam te namjerno, a sama si upravo napisala i zašto.
Sirius, draga, pa i ti mnogo puta vidiš ovdje samo ono što želiš vidjeti.
To sto bi se dogodilo da su takve recenice upucene osoblju nemas pojma.
Jer nije stvar u recenicama nego u namjeri . Pa sad netko novi moze biti nespretan i nesnalazljiv na novom mjestu, njemu se tolerira zapravo puno vise nego osobama koje su vec tu dulje.
To sto ti to ne vidis ne znaci da se ne dogada. Postoje privatne poruke, i postoje brisanja nepozeljnog sadrzaja bez javnih upozorenja i bodova. Da li je to demokracija nemam pojma. Prije bih rekla da je pedagogija pa se novi korisnici diskretno " odgajaju " za forumsku komunikaciju. Iako se mozda to ne bi trebalo ciniti jer ljudi su punoljetni , a pravila javna ? Iako neki preskoce i citanja pravila iako pise da je obavezno.
Ako ti zarko zelis da ti netko javno iskace zbog svakog nespretno srocenog glagolskog vremena , izostanka zareza ili krivog slova , javno, i da skrece paznju sa sadrzaja koji zelis reci-izvoli.
Slobodna si zamoliti da u tvom slucaju dozvolimo trolanje u ime demokracije. :)
A ako mislis na ton i nacin...
to ti je kao kad roditelj podigne glas, a ne dobijes kaznu.
Edukativno. Na nekog bolje djeluje podignuti ton nego kazna.
To ti je demokracija u kuci.
O, hvala, lijepo od tebe.
Ali dodala bih još da se sa mišljenjima zuteminute skoro nikad ne slažem, sa mišljenjima Zare još i manje, ali ne bi im radi toga oduzimala slobodu izražavanja mišljenja i govora, pogotovo ne zbog pravila koja su napisana možda još prije nekih desetak godina otkada postoji ovaj forum. Osim toga pravila su tu da se propituju, a i mjenjaju, da bi se društvo moglo razvijati, ići korak dalje. U jednom demokratskom društvu. U suprotnom imamo smjernice i pravila ponašanja koja diktira samoizabrana manjima.
Meni se tu radi prije svega o pristojnosti i kulturi komunikacije kakva se ne moze sresti na drugim forumima kod nas. Nema sanse da bih citala, a kamoli sudjelovala ovdje da moram citati postove pisane stilom kakav ima zaramia ( i sigurna sam da nisam jedina).I zato mi je "demokracija" tu manje vazna.
Drago mi je da shvaćaš da ljudi mogu imati različita stajališta, što nikako nije znak da se nekoga proganja. E sad, što sam htjela reći ovim primjerom, jest da smjeti slobodno izraziti svoje mišljenje ne znači da će svi jedni drugima samo kimati glavama, nego također i to da zbog izrečenog stava možeš nazad dobiti i oštru kritiku (kao u slučaju moje prijateljice, nije baš mala stvar da ti se pripisuje tamna Njemačka).
Na ovaj drugi dio, vezan za ispravljanje gramatike po forumu i slično, smatram da se nikako ne radi o suštini demokracije i da si tu potpuno pobrkala lončiće.
Mogu zamislit konferenciju iz mog područja, recimo, gdje govornici iskorištavaju svoje demokratsko pravo da jedni drugima korigiraju engleski. Baš bi bilo plodonosno.
šafran, bio je to tvoj post, al bih ispravila u tom momentu i da je bilo čiji, ništa osobno. A to jesi li zaboravila jezik. Vjerojatno nisi, ili ako jesi onda ih je i mnogo ovdje koji nikad nisu otišli van zaboravilo. Druga stvar je da ne vidim kakvog smisla ima usporediti govor mržnje s javnim (a kako drugačije) ispravljanjem gramatike. Ako dopustiš govor mržnje postoji mogućnost da će sve veći broj uistinu mrziti; ako opet dopustiš ispravljanje gramatike postoji mogućnost (al slaba) da će ljudi ispravno govoriti i pisati. Tragedija.
Potpis na ovo.
Zato sam na ovom forumu godinama.
Jer nema psovki, vrijeđanja i sl.
Ali je istina da klanovi postoje.
I samo je njihova istina ispravna.
I zato šutim.
Jer mi se ne da vodit unaprijed izgubljene "bitke"
Jer znam unaprijed šta će tko napisati i udružiti se i obrušiti na neistomišljenike.
I onda nastavit rasprave na fejsu i kavicama.
Nit sam na fejsu, nit imam vremena.
Dapače, oporavljam se od bolesti i usput pratim kaj ima na Rodi.
Apri jako poštujem, ali se javila nakon poduže šutnje s postom u kojem se prijeti i to mi nije ok.
Iako se u suštini slažem s njom, ali mislim da je pretjerala.
Postoje sankcije za kršenje forumskih pravila i trebalo ih je upotrijebit, a ne moljakat @ žutuminutu uvijek iznova, da prestane.
Da su sankcije odmah primjenjene, ne bi došlo do prepucavanja i inata.
A i ostale korisnice bi shvatile poruku.
Ovako stvarno ispada da neki mogu kaj god hoće bez obzira jesu li nove ovdje, osoblje ili nešto treće.
Ispričavam se na offu.
Pa njemacka je htjela facebook cenzurirati. Ne znam kako je to zavrsilo na kraju al tvojoj kancelarki i ne samo njoj, nije se svidjela sloboda govora na fejsu. Ne znam linkati s moba al bio je neki apel upucen fejsu da suzbije govor mrznje koji se rasplamsao u ovoj krizi.
Tanči, samo što nema predviđenih bodova i opomena za offtopic. To spada pod opće preporuke.
Vertex, možda bi bilo plodonosno da ljudi ne skaču na sve četiri čim ih netko ispravi.
Forum je online razgovor, a ne znanstvena rasprava. Lijepo bi bilo kada bismo svi nekim automatizmom bili pismeni, ali nismo.
Sigurna sam da ti ne bi palo na pamet u živom razgovoru svako malo nekome uskakati u riječ i ispravljati ga - čuj, daj pripazi na taj futur prvi, nije ti tu Č, nego Ć, nije JEL, nego JER itd. - eventualno bi registrirala narječje, slabije izražavanje i sl.
Isprika na offu.