A sjeme?
Printable View
A sjeme?
Isto. Ako želiš da tjera mlade cvjetove, moraš sustavno uklanjati ono što je ocvalo i krenulo u sjeme. Jedino ako želiš sjeme za posijati,onda ostaviš. Nisam probala ništa osim kadifica uzgojiti iz sjemena, a kadife sam sijala samo iz edukativnih razloga, da mi djeca vide kako nešto nikne iz sjemena.
Nego, cure, one moje jagode mjesečarke na gelendru na balkonu imaju lijepo lišće, puštaju vriježe k'o lude (iz njih sam uzgojila nekoliko novih jagoda), režem ih, ali ploda nema. Bilo je nešto u početku, kad sam kupila sadnice s već vidljivim plodovima i nešto sitno poslije, sad nijedna, a imam oko 15 sadnica. Gnojila sam ih organskim gnojivom, milo ih gledam, mazim, malo popričam s njima i ništa. Lastane?
one ne vole vručinu
i meni se po ljeti malo primire, a kad mao padnu temperature ponovno daju plod ... ali uvijek je to siromašnije nego u svibnju
Zaljubila sam se u skulente, potajno se divila onim od Tang, a sad na moru ih vidjela uživo i to u onim krasnim kamenim saksijama.
Tang koliko ih je teško uzgajati? Šta im treba? Sunce? Malo vode?
Zaljubljena sam!
sunce sunce i još puno sunca
zimi ih treba sklonit sa niskih temperatura i skroz prestat zalijevat, a idealno bi bilo da i tad stoje na nekom prozoru di imaju sunca, inače se deformiraju. ali ako se deformiraju, na proljeće kad izađu vani počnu opet rasti u lijepom obliku.
nisu svi jednako zahtjevni, čuvarkuća je recimo super za počet, ona trpi niske temperature bez problema, samo ne trpi kuću.
super izdržljiv je i sedum palmeri https://encrypted-tbn0.gstatic.com/i...LgvWBdmi3fuG74
imaš ga sigurno posvuda sad na mogu, samo otkini grančicu, prelako se prima, cvjeta lijepim žutim cvijetom
i graptopetalum, takozvani kameni cvijet, njega ćeš isto naći posvuda, jako lako mu se oktine list, i doslovno samo list staviš a zemlju i iz njega će ti niknut nova biljka
s njima bih ja počela, u biti i jesam
onaj moj sa slike je echeveria, ona je malo osjetljivija na hladnoću, do nule izdrži, inače treba unutra, ali unutra mora isto imati puno svjetla, inače se izduži i nije više toliko lijepa
Čuvarkuću imam, moji su je uvijek držali vani na minusu. Sad kod svekija, i njihova živi na krovu garaže. A eto nisam ni znala da je i ona skulent dok to ovdje nisam pročitala.
Prozori su mi okrenuti na južnu stranu, tu je sunce od 10.30 do 19. Je l im smeta direktno sunce?
A večeras idem u potragu za pelcerima :-)!
direktno sunce obožavaju :)
Da ste me vidjele sinoć u potrazi za pelcerima :lool:. Spazila sam dvije vrste na dva različita mjesta. Ne znam imena, jedna od njih izgleda kao aloa vera.
Sutra nam je zadnji dan na moru pa ću obići još :-).
pošalji mi sliku na messenger pa ćemo identificirat :)
imam ja pelcera aleo millera https://www.google.hr/search?q=aloa+...TEnAp2IzoGM%3A ako trebaš
meni usahnula ona biljka http://tajanstvenisvijetbiljaka.blog...akve-veze.html koja kao odvlači negativizam iz ekrana ( s bijelim cvjetom nalik na kalu), ima li koja možda pelcer njen
ma ni slučajno to kupovat, osim ako baš želiš imat tu kamenu saksiju, ali radi biljke nikako
biljke koje sade u te kamene pitariće se vrlo lako zapelcaju, a ako ih i kupuješ koštaju do 10kn
Zato si mi i dala ideju da potražim lokalno :-). Puno mi je dati 100 kuna za lijepu saksiju.
Našla kameni cvijet, uzela jedan list. I još sam jedan, ali ne vjerujem da će od toga nešto biti. Taj što sumnjam u njegovo preživljavanje je taaamnoo crvene, kao cvjetovi na stabljiki.
Tang slikala sam kolekciju jedne mještanke, ali ne telefonom. Pa tek kad dođem kući poslat ću ti.
Jelena o rado bih taj jedan tvoj pelcer ali daleko sam :-). Hvala ti.
Je l sad taj ulov mogu staviti u vodu. Inače tek u četvrtak ujutro krećemo za Bosnu :-).
se može bilje slat u Bosnu???
ovo nisam vidila
ni slučajno u vodu
stavi negdje na policu, prenesi u kutijici i onda zabodi u zemlju
pelcere sukulenata se stavlja prvo da se posuše, tako se sprečava da kroz otkinuto mjesto ulaze bakterije i ostali vrazi. Ustvari ti većina tih pelcera, kameni cvijet provjereno, pusti korijenje tako na suhom. Gledala sam slike jednog rasadnika sukulenata u Kaliforniji, i oni mlade biljke dobivaju tako da otkinu pelcere sa starih biljaka i stave ih u gajbe s rupama - samo ih ostave tamo. Nakon mjesec-dva skoro svaka grančica ima korijenje.
Uzmi još koji list ili čak rozetu kamenog cvijeta ako uspiješ, jer nije sigurno da će ti se svaki list primit.
ili se dovezi 100km gore pa da sve riješimo :lool:
Onda ću večeras u novu berbu jer sam stavila u vodu. Sinoć nisam imala vremena guglati. Bas mi je zao sto sam ih uništila.
Vidi se da si znalac, pogodila si i taj aeonium :-)!
ne mora značit da si ih uništila, izvadi iz vode i ostavi da se osuše, ali svejedno odi u još jednu berbu :)
evo ti ovdje neke upute: http://www.ikea.com/hr/hr/catalog/products/S49876645/
:lol:
ja sam sva u opremanju radnog kutka za sina :lool:
http://www.succulentsandsunshine.com...s-from-leaves/
Baš ste me zainteresirale za kameni cvijet! Razmišljam ga nabaviti.
Ove godine sam zapelcala jedan oleander s mora. To mi jedno vrijeme bio omiljen hobi, pa sam ih dijelila familiji, odnijela u Međugorje, posadila na moru 4... Tad me više okupirali dupli, a sad me zaintrigirali jednostavnog cvijeta.
Odrezi ili otkini vrsne grancice, neka budu poludrvenaste, duljine oko 20-25 cm. Skini rukom donje listove i ostavi oko 10 onih na vrhu.
Svaku stavi u jednu pivsku bocu koju si napunila vodom. Vodu nadopunjuju kada ishlapi. Boce sa grančicama moraju biti u poluhladu, na toplom. Sada je još uvijek dovoljno toplo vani. Za 2-3 mjeseca razvit će dovoljno velik korijen.
Nakon toga u posude do proljeća, na moru mogu odmah u zemlju, ali ako bude suha jesen, neće preživjeti bez zalijevanja.
Zakasnih. Beti sve zna.:)
Ja sam odrezala grančicu u 6. mj., pustila je korjenčiće u vodi. Već nakon mj. dana sam ju posadila u teglu, stavila u dubok hlad i sad je već lijepa mala sadnica. Ima pupoljke pa bi mogla uskoro dočekati i prvi cvat. :)
Volim oleandere ali mm kategorično odbija da pribavimo bar jedan, kaže ne da mu se nosati saksije. Možda ga iznenadim pa donesem jedan kući, neće me valjda pustiti samu da ga nosam :lool:.
Moj plecer kamenog cvijeta stagnira, pozitivno je što nije skroz uvenuo, a negativno što mi je neke čudne boje. Čitam da im treba oko 4 sedmice da puste korijen, dakle valja mi čekati još dvije.
Nabavila sam neku od vrsta aloe, neki skulentno-kaktusni (zna Tang kako se zove :-) ), i još neki skulent koji cvate i čuvarkuću. U proljeće ću pisati je l šta preživilo.
Update o mojoj draceni :mrgreen:. Počela je rasti i ne venu joj listovi, mala nikad nije bolje izgledala :dancingfever:.
tang, misliš da bih trebala sukulente prestati zalijevati preko zime? S djecom bi ih zasadila u prefora raznobojne terakota posudice i smjestila u prozore pa da se sami o njima brinu. I gdje kupiti dobru zemlju, nailazim na očajnu, ali ipak dovoljno ok za moje mediteransko bilje na balkonu.
nije tang ;) ali evo malo iskustva. Ako su sukulenti u toplom, treba ih zalijevati. Na otprilike 10 dana razmaka.
Najbolje mi se pokazao kokosov supstrat za biljke. Konačno ga ima i kod nas. Homeogarden. Oduševljena sam njime. Ima i većih i manjih pakiranja. U Bauhausu, Plodinama, Pevecu...
http://homeogarden.com/hr/proizvod/o...ab-description
Beti, Nora hvala vam.
Sad vidim gdje sam griješila.
Imam još jedno pitanje: zašto mi umiru ružmarini?
Za nevjerovat, ali do sad sam ubila svaki ružmarin kojeg sam se dočepala :-(
A tako djeluju jednostavni za uzgajanje.
Susjed na moru ima ogradu od ružmarina.
Prekrasnu.
A mjesecima nema kiše i nema ni njega pa je ružmarin prepušten sam sebi. I predivan je.
A kod mene ne ide nikako.
Zapelcam ga. Fino se zakorijeni i nakon nekog vremena počne rikavat.
Kupim gotovu lončanicu i bude isto.
Kupim organsku- bio- eko- svašta nešto lončanicu i opet mi rikne.
Sunce, sjena, gnojila ili ne, ovakva ili onakva zemlja...
Rezultat je isti- nikakav.
Eto, zbilja ne razumijem u čemu je problem.
Baš ti hvala Beti! Da, centralno je, toplo je, prozori su ogromni, sunca u izobilju cijeli dan. Pogledam taj supstrat!
Tanci, mislis na ruzmarin na moru? Mome stvarno nista ne treba :) No, osjetljiv je prvih godinu dvije. Probaj posaditi sadnice tokom 10. mjeseca. Pri presadjivanju pazi da ne padne zemlja s korijena. Probaj i reznice. Ali, stavi ih puno. Bar 20ak pa ce se koja primiti. Vrsne reznice, duge od 10-15 cm zabodi na koso u zemlju tako da 1/3 viri van. Mozes ih bilo gdje otkinuti jer ce to koristiti svakom ruzmarinu. Pocetak jeseni na moru je pravo vrijeme za zakorjenjivanje ruzmarina.
Za sukulente: ne znam kako je na kontinentu, mojima je sad vrijeme velike aktivnosti
preko ljeta dok su ogromne vrućine, većina ne raste, a sad im je taman i dosta narastu, zato zalijevam i još malo i prihranjujem. Negdje u listopadu smanjim, a zimi ih ne zalijevam uopće, vani su i ponekad pokisnu ako kiša nanese u terasu
Da, Beti na moru.
Iako i tu sam dva sredila.
Zadnji je bio iz Slovenije, kupila sam dva i jednog darovala ujaku u Zagorje koji poput tebe obožava sve zeleno pa ga uvijek tako razveselim s nekom biljkom.
I što se desilo?
Moj riknuo, a njegov prekrasan, raste ko lud.
Dvije iste lončanice, eko uzgoj, iz istog dućana.
Za nevjerovat :-(
Na žalost nisam u prilici boraviti na moru u listopadu tako da mi jedino preostaje ovo što kažeš; više manjih grančica jer ja sam sadila jednu veću s puno izboja, ali svi iznad zemlje pa tako na svakih 10 cm.
I niti jedna da se primi.
Unatrag tri godine kći i ja svaku godinu pokušavamo i ništa.
Baš mi je žao.
Zbog male još više jer se ona veseli i trudi, a rezultata nema :-(
Vezano za ruzmarine, dali da grancicu stavim u vodu da pusti korijenje pa tek onda zasadim ili da samo piknem u zemlju grancicu?
Nemam ni ja srece s njima a svake godine im se divim na moru
Ružmarin nisam pelcala, al sam krajem 7. mj. orezala lavandu i posadila 10-ak reznica odmah u teglu, stavila u hlad i sve do jedne su se primile. :) Sad sam im otkinula vrh da se razgranaju.
Tanči, morti nemaš "zelenu ruku" kad ujaku raste a tebi ne?
Ja sam probala ružmarin i s korjenčićima i bez i ništa od toga.
Nera, bit će da je tako kako kažeš.
Puno toga mi ide od ruke, ali bilje izgleda baš i ne.