Prije će se srušiti tvoja zgrada nego se ošteti NE Krško, tako da mislim da oko toga ne trebamo brinuti.
Više trebaš brinuti ako je susjed adaptirao stan u tvojoj zgradi pa srušio koji zidić i otvorio neki otvor u nosivom zidu.
Printable View
Prije će se srušiti tvoja zgrada nego se ošteti NE Krško, tako da mislim da oko toga ne trebamo brinuti.
Više trebaš brinuti ako je susjed adaptirao stan u tvojoj zgradi pa srušio koji zidić i otvorio neki otvor u nosivom zidu.
I da dodam:
Ne moraš se bojati NE Krško.
Dobro je napravljena, dobro održavana i sigurna.
MOj jako dobri prijatelj tamo radi godinama i on tako tvrdi i ja mu vjerujem.
Mene više brine odlaganje radioaktivnog otpada, ali to je neka druga tema.
Mitovski, baš mi je žao zbog vaše situacije.
Kad sam zadnji put nešto napisala na ovoj temi, bili su mi statičari koji su ostavili žutu naljepnicu. Tek sam cca nakon 12 sati u mozgu osvijestila da je žuta srednja, i da to nije crvena. Jedno pol dana sam bila u uvjerenju da je žuta najlošija opcija (nakon zelene i narančaste), a onda se sjetila da je žuto i narančasto isto ;).
Uspjela sam dobiti jednog projektanta i izvođača da dođu. Kažu, cijeli nosivi vanjski zidovi u prizemlju zgrade (zidovi od garaža, stanovi su iznad) trebaju se srušiti i umjesto zida od same cigle u dužini 5 metara, dodati još 1 betonski stup u sredini.
Dijagnoza: taj zid je izgrađen protiv pravila, ne smije biti vanjski nosivi zid 5 metara samo cigla i mora biti 25 ili 30 cm širok. Drugi zidovi na zgradi su 30 cm, i ti su ok prošli. Ovi od 20 cm su pukli jako.
Očito im je falilo 5 cm da garaža bude u gabaritima :roll:.
Najviše mi ide na živce što je to čitav niz odgovornih - arhitekt (imam nacrte, i u njima piše 20 cm i bez stupa za taj zid)... i svi redom nakon njega, i izvođač, i investitor, i nadzor, i općina... ono - koji je vama svima ljudi bio kiki da ste sigurno 10, ako ne i više godina to dopuštali.
Bb kad je jučer zatreslo odmah sam pomislila na tebe :heart:
Hvala Lili ;) :kiss:.
Tanja, u teoriji da, ali u praksi vjerojatno još najmanje 30 dana ništa.
Prvo moramo čekati još konačni dogovor projektanta i izvođača oko detalja rada, obojca su ovaj tjedan u gužvi i još nisu riješili sve dileme. Niti mogu odmah preuzeti posao. Onda sastanak suvlasnika, skupljanje potpisa, dizanje kredita na pričuvu... zgrada nije imala u osiguranju stavku od potresa, ali ima neka opća klauzula od prirodne katastrofe i na nju nam možda priznaju 50.000 kn odštete, ali rekli su mi da ne računam ni na to, ni na zakon o odšteti, tko zna što će biti... nego da računamo sami platiti sada, a poslije ako nam se vrati, vrati...
Ali da, u teoriji, rušenje... objasnili su mi kako će ići u fazama, neće odjednom srušiti zid nego dio po dio.
I naravno, susjedi čije su to dvije vanjske garaže uopće ne parkiraju auto unutra nego imaju stvari, namještaja, ormara... najavila sam im da to mora sve van u sljedećih mjesec dana, uh.
hoćete svi morati iseliti dok traju radovi?
meni ne bi baš bilo ugodno biti u zgradi u kojoj se ruše temeljni zidovi i konstrukcija .... uf ...
Pa već sam taj zid par puta odpaničarila... od kad mi je susjed 3 sata nakon potresa rekao da zbog tog zida on ne ostaje u zgradi nego ide u Slavoniju, pa dok sam brijala da imamo crvenu naljepnicu... ;).
Nije to nimalo zanemarujući problem, ali zgrada ima dosta neoštećenih nosivih zidova/betonskih stupova s okolnih strana (nije pravilnog oblika, nego “razvedena”) ovaj tren se ne bojim da bi se nešto jako strašno dogodilo (osim kod jakog potresa).
Nije nitko spominjao iseljavanje, a čak mislim da će nakon prvog dana radova zid biti puno sigurniji nego je sada. Neće ga odjednom srušiti, nego u fazama. I stavit će one metalne stupove za vrijeme radova da drže strop.
Mislim da nismo pričali o iseljavanju, jer bi u tom slučaju prije sada trebali iseliti.
I dalje mislim da to nije zbog korone nego potresa u Zagrebu. Previše škola u koju ide previše djece je oštećeno
Podrske za povratak visih razreda u skole!
A, ako se zbog razrusenih skola u Zagrebu, zaustavlja povratak u skole u cijeloj drzavi, tek je to prestrasno.
Mislim da je to. Zagreb je četvrtina stanovništva Hrvatske. Trebalo bi izračunati koliki je postotak djece u odnosu na sve školarce u HR koji se ne mogu vratiti u škole.
Nigdje ne pišu da je razlog potres al ja sam gotovo sigurna
ono sto ja znam je da u skole u zagrebu i zagrebckoj zupaniji ide 1/3 od ukupnog broja ucenika u RH.
Da ih ide i 99 posto i da su sve ostecene, to ne moze biti argument za neotvaranje preostalih skola.
na online skolovanju sirius je dala mozebitan razlog zasto.
A da se sutra sruse sve skole na recimo Korculi i ta djeca ne mogu u skolu, bi li onda i ostatak djece u Hrvatskoj trebao prestati ici u skolu?
Epidemioloski razlozi su jedno. Al ovo s ostecenim skolama je skroz drugo. Za drustvo je bolje da svi koji mogu i idu u skole.
A da skole treba sto hitnije sanirat, to se naravno podrazumijeva.
A isto je Korčula i Zagreb?
Ali ako mali postotak učenika ne može u školu nije jednako kao ako veliki postotak učenika ne može u školu.
Također je lakše riješiti problem kad se radi o malom broju djece.
ali da nije bilo corone, a da je bio potres s istim ovim brojem oštećenih škola, ne bi se zaustavila nastava u cijeloj Hrvatskoj
nikako nema smisla da djeca u neoštećenim školama nemaju nastavu jer su neke škole oštećene
Zasto nije jednako? Kakve koristi od nepovratka u skole u ostatku Hrvatske mogu imati skolarci u Zagrebu? Kakve koristi moze imati hrvatsko drustvo? Jedini koji od toga mogu imati koristi su ovi koji sad raspisuju izbore. Jer da se u vecini Hrvatske djeca vrate u skole, a u Zagrebu ne, izgubili bi dio glasova na izborima.
Ovo sve hipotetski jer ne mislim da je potres razlog sto se djeca ne vracaju u skole, vec ipak mislim (nadam se) da je odluka povezana s virusom.
PA i nije zaustavljeno radi potresa, nego radi epidemije. Što bi bilo da nema epidemije, tko zna.
Ja i ne mislim da je razlog što se nastava ne nastavlja potres, ali je vrlo vjerojatno jedan od faktora.
Epidemija, blizina kraja školske godine, puno oštećenih škola - sve to vrlo vjerojatno utječe na takvu odluku.
Misliš da je zaustavljeno radi epidemije? Je. Al sve drugo su otvorili osim škola. Ja i dalje mislim da je razlog potres. I veliki dio djece.
To s Korčulom baš i nema puno veze
Ali nisu otvorili sve osim škola. Odnosno, ono što su otvorili je otvoreno uz epidemiološke mjere (kojih se možda svi ne pridržavaju, ali su propisane).
Što je otvoreno gdje se zadržava veliki broj ljudi u zatvorenom prostoru dugo vremena? Nisu otvorena kina, kazališta na uobičajen način. Jesu li se počele održavati kazališne predstave? Moj muž je na primjer neka vrsta izvođača, pa neće izvoditi u zatvorenom prostoru, nego na otvorenom.
Isto tako uredi, ljudi se još uvijek nisu vratili na posao i neće tako brzo u punom broju.
Za kazališta su rekli da se otvaraju.
No škola je valjda prioritet prije kazališta i kina, crkve i teretane. Ili nije?
Ne znam, nejasna mi je upotreba riječi prioritet u ovoj situaciji.
Teško ti je to objasniti, mima.
Otvoriš crkve, kafiće , frestorane, teretanu i autoškole, a ne otvoriš osnovnu školu koja je kod nas još uvijek obavezna. Ok, srednja nije. pa njih ne trebaš otvarati jer nikome nisu prioritet. Aha, ne znaš što je prioritet u ovoj situaciji. Pa zanemari moj post. :-)
meni je skroz jasno što želiš reći, nano. prioritet je da sva djeca krenu u škole što prije, a od jeseni bez odgode i to bez obzira na ovu situaciju.
Evo, taman sam dobila newslwetter od ZKMa da otvaraju kazalište
Ne razumijem riječ prioritet jer ne mislim da se stvari otvaraju po prioritetu, nego se otvara ono što se može otvoriti.
A jasno je da su najveći problem ona mjesta gdje veliki broj ljudi dugo vremena boravi u zatvorenom prostoru i ostvaruje veliki broj kontakata.
Odnosno, to što se otvara teretana ne znači da se ne može otvoriti škola, te dvije stvari se ne natječu za prioritet.
Ne kažem da nema i potpuno političkih odluka, kao što je otvaranje crkve.
I ja sam dobila mail od ZKM-a
U ZKM-u provodimno preporučene epidemiološke mjere kako biste se u svome kazalištu mogli i dalje osjećati sigurno i opušteno. Zbog održavanja sigurnosnog razmaka, broj mjesta u dvorani je ograničen i smanjen. Zato je važno da na vrijeme rezervirate svoja mjesta te vas molimo da u dvorani držite propisani razmak koji smo osigurali.
To nije ZKM-ova predstava, nego predstava Teatra Ulysses, zato ti ZKM nije ni mogao vratiti novac za karte. Probaj kontaktirati Teatar Ulysses, ovdje su neki mailovi i brojevi telefona: https://www.ulysses.hr/hr/kontakt/produkcija/
(ovo je sad totalni off topic, nema veze sa štrajkom, ispričavam se :oops: )
Meni su u Ludoj kući odmah napravili povrat bez po frke.
Slažem se s Jadrom i tang zašto ne bi ostala djeca po RH išla u školu ako je potres bio samo u jednom gradu??!
I jel netko zna koliko je škola u Zg toliko oštećeno da se ne može održavat nastava? 10 ili 20 ili..? Ja uopće nemam predodžbu