Pa ni ne moraš im vjerovati.
Ali si se bila dužna pridržavati mjera da zaštitiš ljude oko sebe.
Ne znam jesi li to činila...
Printable View
Danima razmisljam o ovoj temi.
Stav mi je jasan:ako imamo zakon, trebamo ga moci i sprovesti. Dakle, sankcije za osobu koja vodi kadrovsku politiku u klinikama u kojima svi(?!) imaju priziv savjesti.
Ono sto me zanima jest hoce li ovaj slučaj pokrenuti val tužbi svih onih nesretnih žena koje su svih ovih godina, u kojima se nasim ginekolozima nije dalo raditi posao za koji su educirani i placeni, slane u Sloveniju da o svom trošku izvrše prekid patološke trudnoce?
Tako je.
Naravno da podzakonski akti nikad ne osporavaju krovni zakon nego ga samo detaljnije propisuju. Mislim da se nismo shvatile oko ona 22tj, nisam uopće ništa konkretno uz njih vezivala nego samo činjenicu da negdje piše ta brojka s tim da sam se ogradila jer nisam proučavala.
Ne trebaš biti razočarana jer ja sam kao obična mala Lili radila što sam mogla kao građanka RH da svima oko sebe ukažem na tu nepravdu, to su bila zaista mračna doba (ja sam tada već izašla iz IVF postupaka), osvješćivala ljude oko sebe, ukazivala..A mislim da je to bio upravo moj ginekolog dr. Radončić koji je javno istupio, šta ne? Znam da se sigurno dobar dio ginekologa nije slagao s Milinovićevom politikom, no jesu li je oni mogli promijeniti? Čisto sumnjam, radilo se o čistoj politici. Srećom pa je i tome došao kraj. Jadni oni parovi koji su zaglibili baš u tom razdoblju.:-( izgubljene godine borbe s neplodnošću.
Nisam još čitala daljnju raspravu, pa zasad na ovo odgovaram. Kako misliš prisiljavalo na trudnoću i porod? Ja govorim o prekidu trudnoće, a ne prisiljavanju na trudnoću.
Pokušavam pohvatat barem informacije, ako su znanja već nedostižna, ali ne uspjevam, uza svu prisutnost teme posvuda. Pa pabirčim i dopunjavam kako znam i umijem.
Dakle, kod nas se ne radi feticid (tako kažu). Kako se rade prekidi trudnoće nakon 10. tjedna? Kako se rade nakon 22., koji u zakonu ne postoji, ali je granica preživljavanja? Pitam ako netko zna, ja ne znam. Sinoć je rečeno da je prekid trudnoće nakon 22 tjedna isto što i inducirani porod. tj. tako je rekao ginekolog Vulić. Drugi nisu opovrgli, a i nadglasavali su se pa ni njega nisam dobro čula. Ako je to točno, onda rekonstruiram da se trudnoća prekida, a plod eventualno ostaje na životu, sa šansama nekakvim ili nikakavim. Od tuda i moje pitanje.
Iz mojih spoznaja , nakn sto trudnoca bude prevelika za kiretazu ( sto obicno bude nakon 12-13 tjedana) ide se na inducirani porod. Koji ocito rade na zahtjev zene u slucaju teskih malformacija ploda, nakon 22 tj.vise ne rade iz tog razloga. Isti postupak primjenjuju i nakon 22 tj. , ali pretpostavljam samo i iskljucivo ako je majcin zivot u opasnosti.
Znaci , postupak je tehnicki isti, ako to pitas.
Mislim da se pobačaj može napraviti na više različitih načina u raznim fazama trudnoće, a metode pobačaja nisu uopće tema zakona. (u našoj zemlji)
Znači radi se onako kako rade u nekoj određenoj bolnici, ne mora biti da se svuda radi jednako.
Da, to sam pitala, i ako sam te dobro razumjela, sve nakon negdje 13. tjedna pobačaj=induciranje poroda?
edit: poslije sirius
Jasno mi je da metode pobačaja nisu tema zakona.
Ali onda kod nas opet kirurški u smislu carskog reza, ako se ne radi feticid?
Ah pa ne znam što kod nas rade. Pa sad je neki dan bila priča žene iz Rijeke kojoj su napravili pobačaj nakon 22. tjedna u Petrovoj. Što su točno napravili, ne znam.
Lili, pa i induciranim porodom se može roditi živo dijete.
Ne znam, meni se čini da su moja pitanja i postovi od jasni, ali nitko ne razumije u čemu je poanta, pa onda očito nisu. Odustajem, ovo je ionako samo rukavac teme.
Ćorušić je jasno i plastično opisao kako bi se to na primjeru ove trudnice odradilo : zaustavio bi se rad srca i onda se komad po komad fetusa/bebe čupao van.
Žene s foruma koje su rađale već u trbuhu umrle fetuse/bebe tvrde drugačije tj. da im se inducirao porod i da su na dripu rodile.
Šta mi sad spominješ Ćorušića, čoksa, taman sam ga bila zaboravila.
Je čovjek ne zna što je gore - da li laže ili nema pojma.
Ako postoji med indikacija kasni pobačaj se moze raditi i uz cr. Ili npr porod mrtvog ploda. Čitala sam nekad davno kad mi je nešto trebalo ali naravno nemam više linkove. Sam se 100% sjećam da nije bilo u Hr.
A inace logicno mi je da se ide na inducirani a ne na cr kod 20-i-nesto tt jer pretpostavljam da je fizički manje invazivno za ženu (porod vs operacija, zbog velicine vjerojatno nema problema oko sirine zdjelice, polozaja i sl). Psihički.... tko zna.
Je l ti zbilja ovo pitaš? Je l zbilja misliš da su se svi ginekolozi u SD predomislili, odnosno 60% ginekologa z RH?
Fakat ovo s cijepljenjem i vjerom u Beroša si "promašila ceo futbal". I tada i sada vjerujem u znanost. Donekle sam i znanstveno pismena pa mogu i sama shvatiti tko me mota, a što je stvarno. Pri čemu sam i jako svjesna ograničenja znanstvenih studija. Ali neću zato kad me zanima pitanje iz astronomije, tražiti što se piše na stranici iz astrologije (osvrt na portal bitno).
Za IVF ekipu sam istog mišljenja kao ina, a ne lili. Isto ginekolozi, šapću mi da sam diskriminirana zakonom, al što ćeš, je l te. Lili, ti si već davno prošla svoju IVF priču kad je to išlo. A "feminiziranje intelektualnog kadra", koju je ispalio dr koji je radio tada baš na SD, je i meni ostalo kao kakva latinska izreka koju pamtim.
A kako sam nekim spletom okolnosti baš ja bila medijski eksponirana, još su me i znali iz medija. Osobno nisam imala apsolutno nikakvih dodatnih poteškoća zbog toga, nego naprotiv. Jer su papci šutili, pa im je bilo dobro da neki pit bull laje umjesto njih.
Iz svega ovoga mogu samo reći da mi je ova žena totalni heroj. Kaže Beroš da nije trebala odvjetnicu. Zbilja?!
Jelena, nisi pratila na satu. Uopće ne govorim o aktualnom slučaju, naprotiv. Takvih slučajeva ima. Kad je Abby Johnson izišla u javnost sa svojom pričom, mnogo ju je ljudi podržalo i ispričalo vrlo slične priče. Bila sam na predstavljanju knjige na kojem se razgovaralo baš o toj problematici i bilo je mnogo vrlo lijepih svjedočanstava.
Drastična anencefalija, umrlo je odmah po porodu, a davanje kalijevog klorida u srce prije indukcije nije bilo potrebno jer su znali da neće preživjeti - ovo sve zaključujem na osnovu informacija iznijetih u javnosti, ne znam što je točno bilo.
Zašto sada tvrde da je injekcija u srce (koju oni nikada nisu primijenili) nužna, ne znam. Ali ako zbilja nisu nikada radili takav zahvat, za trudnicu je bolje da ode u Sloveniju i naravno, da joj plate troškove. Koliko vidim iz komentara po društvenim mrežama, ljudi su ogorčeni zbog toga što naši tvrde da to ne znaju izvesti, smatraju da je to laž i izvlačenje, da naši doktori žele izbjeći odgovornost za aktivno usmrćivanje još uvijek živog fetusa. Ili se izvlače i pokušavaju napraviti damage control, jer su zeznuli sve što su mogli u dosadašnjem tijeku. To da ne znaju i ne mogu slaže se s onom usmenom preporukom o odlasku u Sloveniju, da ne ispadnu totalno nekompetentni.
Pa sama sam rekla da vise nisam bila u toj prici, iako iz nje zapravo nikad ne izadjes na ovaj ili onaj nacin.
Oprosti imala sam dvoje jako male djecice s 2 god razlike, jedno je bilo beba, pune ruke posla s njih
dvoje malenih, jednostavno nisam stizala pratit portale detaljno, pratila sam nacelno cijelu pricu i informirala ljude oko sebe, al lagala bih kad bi znala kad, gdje i sto je tko rekao. Zapamtila sam Radoncica, al i Miletica i one njihove glupave parole.
Zao mi je ako su naocale nepravedno roze,al nikad necu biti za generaliziranje odredjenih skupina ljudi u ovom slucaju reproduktivaca.
Sigurna sam da se neki sigurno nisu slagali, ne bi imena javno, al eto nisu javno pustili svoj glas.
Ne mogu ih zbog toga smatrati "sljamom" ili kako god vec. Ne znam koju terminologiju da upotrijebim.
I sigurna sam da su i oni jedva docekali ponovnu izmjenu zakona da se sve vrati na staro, kao i pacijentice.
Rehab, u pravu si :-)
Nije se meni namjera opravdavat nego su mi ina33 i Jelena drage, pa sam imala potrebu pojasnit. :-)
To vrijedi prvenstveno za Freyu koja cijelo vrijeme napada ad hominem jer nema argumenata pa provokacijom i osobnim napadima pokušava nešto postići.
Na temu:
Petrova je odbila gđu Čavajda.
Ona ide u Sloveniju, a svi mi ćemo to platiti.
Sent from my iPhone using Tapatalk