Mirjana, ne razumijem, ova tvoja tablica je u suprotnosti s ovim što je Pepi bila ovdje zalijepila :?:
Printable View
Mirjana, ne razumijem, ova tvoja tablica je u suprotnosti s ovim što je Pepi bila ovdje zalijepila :?:
Tako piše ovdje: http://www1.zagreb.hr/sjednice_skups...W?OpenFrameset
ne kužim šta se čudite?!
pa tako je bilo i prošle godine. prijedlog je bio nepovoljniji, i onda ga na prvom čitanju nisu prihvatili jer je kao grozan
pa su spustili cijene i onda su ga prihvatili jer je, kao, bolji i povoljniji
da, bolji i povoljniji od čega? od prvog prijedloga? :-o
to ti je kao kad dođeš u dućan i vidiš da majica košta 500kn - ne pada ti na pamet to kupit
ali ako uđeš u isti dućan i vidiš istu majicu koja isto košta 500kn, ali na njoj piše popust i prekrižena je cijene od npr. 800kn - onda ćeš razmisliti o kupnji jer je prilika. ipak je ta majica prije bila 800 a sada 500kn, prilika je, povoljno je, smanjila se cijena (iako nije)
to je sve jeftina demagogija, na koju se bandić uspješno fura već godinama
pa sjećate se i naknada za novorođenčad? brutalno su ih smanjili (za 1. dijete s 3600kn na 1000kn). i onda su ih robinhudovski 'povećali' na 1500kn :roll:
i svi sretni, povećali su naknade, klap klap
a zapravo su ih smanjili za skoro 60% :(
osim toga, sad će skupština, naravno, odbiti prijedlog proračuna
ići će se na drugo čitanje
a to drugo čitanje i glasanje će biti nakon izbora
pametnom dosta :-)
pepi je kopirala članak iz Večernjaka - nemam pojma odakle su oni izvukli cifre, ali ova tablica je iz službenog prijedloga poslanog 14.11.2011.
također u tablici na službenim stranicama upće nema razreda od 7000-8000kn
meni se čini da su u gradskom uredu totalno pobrkali lončiće
ne znam jel bi se smijala ili plakala http://www.zagrebancija.com/hr-aktua..._314638Gradski ured šalje jednu tablicu novinarima, a drugu na Skupštinu
To je i mene začudilo, jer po novinarima bilo bi mi upola jeftinije, a po službenom prijedlogu duplo skuplje. Hebe lud...
Vidim da po novom prijedlogu i mi bogatasi koji smo se okoristili privatizacijom imamo pravo na makar simbolicnu subvenciju od 400kn.
Naravno, kako nam nije prva nekretnina (pa nismo mogli dobiti olakšicu na kamate) nego nekretnina kojom smo rješavali stambeno pitanje (pa nismo morali platiti porez na promet nekretnina), normalno da je Bandiceva ekipa odabrala verziju koja je za nas nepovoljnija... Da ne spominjem jadne podstanare.
Ovo sirenje uvjeta, liste dokumentacije i svega ostalog - nakon cega opet naravno imamo i dalje nepravedan sustav - jasno pokazuje da se radi o modelu koji je sustinski nepravedan i stoga nepopravljiv... Najvaznija stvar u tom modelu je da se poziva na izmjenu odluke iz travnja... znaci priznaje tu odluku kao zadnju vazecu. Tu bi se trebala Skupstina fokusirati i traziti od Bandica da sad napravi prijedlog proracuna uskladjen s vazecom odlukom a ne da salje Skupstini prijedloge izmjena njene odluke da se uskladi s njegovim prijedlogom proracuna.
PS - smijesni detalj - da stupa na snagu 1.12.2011! Pa tko bi do tada prikupio svu tu dokumentaciju jos jednom i obradio je???
A šta je s nama koji nismo uzeli stambeni kredit u cijelom iznosu (jer ga nismo mogli dobiti kao stambeni), nego smo uzeli 1 manji stambeni za adaptaciju i 3 nenamjenska, a koja smo isto utrošili u rješavanje stambenog pitanja???
ne znam jel ste pisali o tome ili ne, ali kaze mi mm da ce po novom i privatni i drzavni vrtici imati isti model placanja. jel to istina?
Jedino što me ohrabruje je činjenica da u predizbornim anketama jako loše stoji, ne zato što je toliko bitno hoće li itko s te smiješne liste kojim slučajem grijat jednu saborsku klupu, nego zato što to pokazuje da ga je sve više ljudi prokljuvilo i da mu se, nadam se, polako bliži politički kraj. Nadam se prijevremenim lokalnim izborima čim prođu ovi parlamentarni.
Do tada, naravno plaćamo po jedinom važećem skupštinskom modelu.
napravio je i nešto dobro:
izjednačio je civilne i vojne invalide
izjednačio sve tri grupe vrtića
ali ne zato što bi bio pravedan, nego da pokaže kako i on misli namnoge, kao i skupština
ja se bojim odluke skupštine jer smo opet u situaciji otprije godinu dana
kako ćemo ovaj put
trebamo nove snage
Po novom Bandićevom prijedlogu u odnosu na njegov stari prijedlog
200 kn više trebale bi plaćati će obitelji koji imaju prosjek po članu kućanstva između 2001kn i 4500kn,
te obitelji sa prosjekom između 5001 kn i 6000kn
200 kn manje trebale bi plaćati obitelji sa prosjekom između 6001kn i 8000kn.
400 kn manje trebale bi plaćati obitelji sa prosjekom iznad 8000 kn.
U odnosu na stari Bandićev model najgore prolaze obitelji čiji su prosječni prihodi između 4501kn i 5000kn.
Oni bi trebali izdvajati za vrtić 1200kn , čak 500 kn više nego po starom Bandićevom modelu.
Tu bi se sigurno mogla naći i neka tročlana podstanarska obitelj gdje roditelji zarađuju 6750 kn.
O pravdo!
I eto, uračunao Bandić nekima kredite i podigao cijene. A ne da on da mi kupujemo šta je nas volja od naših para.
Mora mu se priznati kao dobro što je izjednačio sve tri grupe vrtića, civilne i vojne invalide (u privatnim i
vjerskim vrtićima invalidnost im i dalje ne znači ništa),
no ovo sa različitim cijenama i traženjem nečeg pravednijeg u različitoj naplati iste usluge , nije ništa drugo
nego, da prostite, gov... koje kad se više miješa više smrdi.
A što nam je činiti? Ne znam, ali smo u boljoj poziciji od njih. Mi se možemo i pregrupirati, a oni su
do lokalnih izbora isti. Vjerojatno i mi njima kidamo živce kao i oni nama. Trebalo bi ih stalno pitati na čemu
smo, ne samo Udruga Roda nego i svi ostali koji smatraju da ovo nije pošteno.
29.11. je opet sjednica skupštine na kojoj će se opet morati prihvatiti ili odbaciti Prijedlog Odluke o
izmjeni Odluke ... koju će morat ili prihvatiti ili odbiti. A valjda, ne mogu prihvatiti od sramote!
I da citiram izjavu g.Šprema iz linka koji je Ivano2 stavila u prethodnom postu:
Evo, pravde nema, pa bi bilo pošteno taj proračun i odbiti.
produzeni boravak nije dirao?
Nemam riječi za opisati tog manipulatora! A kako stvari stoje, nedostaju mi i za kategorizaciju novinara koji pišu o toj temi! Iz Večernjeg iskače naslov o pojeftinjenju. Istražuju li ti ljudi išta? Toliko plitko ulaze u temu da me je strah... Formiraju javno mišljenje na poluinformacijama! Tko će tu više išta polovit! Nadam se samo da će se u Skupštini prosvijetlit i odbit prijedlog. Ovakav način određivanja cijene, sa ili bez kredita, je idiotizam! Dvostruko oporezivanje poštenih građana!
tablice koje objavljuju mediji su drugačije od onih na službenim stranicama Grada zato što... pazi sad... već postoji amandman!!!!
ovo je valjda jedini grad na svijetu gdje se postavljaju amandmani na odluke koje nisu ni ušle u procedure, odnosno one koje imaju status prijedloga.
ili samo ja tako mislim, možda je to uobičajeno.
dakle, ove iz medija (zagrebancja i večernji) bi trebale biti točne
nevjerojatno!
boravka opet nigdje nema
jedni predlazu, drugi predlazu amandmane dok traje postupak
ali nije mi jasno ciji su to amandmani
lovrićevi
Wtf?
i ja kažem
ali te amandmane je lovrić osobno novinarima uručio
znači, pročelnik ureda ulaže amandmane na prijedlog koji je njegov ured donio
ne znam tako je i u saboru, vladajuci obicno usvoje amandmane koje su oni i predlozili
ostale odbace
lijena sam čitati,a nemam ni želuca pa mi samo pojasnite-stambeni kredit ulazi u obračun cijena ili ne?
Iako mi se čini da nam je sad po novom prijedlogu vrtić skuplji nego što je bio.
a najtužnije od svega, svaki put kad idem na posao i s posla zabljesnu me njegovi plakati, jerboo je cijelu Bolonju s njima oblijepio
ne samo bolonju
i branimirovu
i zvonimirovu
iz vlastitog džepa - kaže
da se moji hoće toliko napuniti pa da barem jedan sa svojom slikom negdje zalijepim
stambeni kredit ti sada ulazi u obračun, ali postoji neki godišnji limit
stalno barataju sa nekom cifrom od 400 kuna smanjenja
ali nemoj me uzeti za riječ, sve mi je nejasno i bavim se nekim stotim stvarima
treba sjesti i sve iščitati
i daj sad ti ovo objasni onima koji kažu što se bunim jer imam stambeni kredit, pa ću ionako plaćati manje
da je to baš tako kako se pokušava prezentirati (i očito kod neinformiranih prolazi), tko bi onda uopće plaćao vrtić - svima bi bilo besplatno
ali do toga će se vjerojatno doći tek nakon izbora
ha,ha
dobro, čitat ću za vikend, trenutno nemam ni vremena ni želuca.
Možda bi nam g. gradonačelnik onda mogao i pomoći platiti vrtić 8-)iz svoga džepa
Tako je i kod mene. Imam stambeni kredit za prvu nekretninu, pa bi mi novi Bandićev prijedlog bio povoljniji od starog Bandićevog prijedloga.
Najbolje bi bilo da još podstanarima kaže da krepaju. Oni većinom na crno plaćaju najamninu i to ne svojom krivnjom, a drugi je lijepo na crno primaju. I onda "pravdu" istjeruje po plaćenom porezu na osobni dohodatak.:roll:
Meni nije fer ni da ja zbog stambenog kredita plaćam manje od nekoga tko ima riješeno stambeno pitanje.
Na što će tko trošit svoje novce, zaista je osobna stvar i nakon plaćenog poreza (tu ostvarujemo socijalnu osjetljivost)
ne vidim zbog čega bi trebali polagat svoje račune bilo kome. Drugo su socijalno ugrožene obitelji.
Na službenim stranicama Grada još je uvijek sve isto i nama nikakvih Lovrićevih amandmana.
Produženi boravak
Za produženi boravak gradonačelnik i dalje predlaže dohodovni cenzus (za svu djecu) i iste cjenovne razrede.
Drugo dijete iz obitelji i dijete samohranog roditelja imaju 50% popusta.
Osim osobnog dohotka uračunavaju se porođajne i rodiljske naknade, naknade s bolovanja,naknadu za nezaposlene.
Prihod se umanjuje za iznos koji član obitelj plaća za uzdržavanje djeteta koje ne živi u obitelji.
Participacija roditelja određuje se za školsku godinu 2012./2013. na temelju prihoda iz 2011.g. (dokumentaciju treba predati do 25.05.2012.).
Na promjenu participacije utječe samo promjena broja članova obitelji (15 dana od nastanka promjene).
Gradski vrtići
Za gradske vrtiće i dalje predlaže dohodovni cenzus (za djecu roditelja bez invalidnosti sa 1 ili 2 djeteta).
O cjenovnim razredima pisala sam u nekom od predhodnih postova. Mediji objavljuju drugačije skale.
Novina je uračunavanje porođajne i rodiljske naknade, naknade s bolovanja,naknadu za nezaposlene.
Prihod se umanjuje za iznos koji član obitelj plaća za uzdržavanje djeteta koje ne živi u obitelji, te za iznos stambenog
kredita za prvu nekretninu.
Izjednačeni su civilni i vojni invalidi.
Olakšice se utvrđuju na temelju 2011.god, odnosno u roku od 15 dana od nastanka promjene koja utječe na ostvarivanje prava na olakšice,
a iza toga se i dalje krije misterij.
Privatni i vjerski vrtići
Dohodovni cenzus za svu djecu. Visina subvencije po cjenovnim razredima jednaka je visini subvencije koju imaju i djeca u gradskim
vrtićima, ali nema popusta.
Novina je uračunavanje porođajne i rodiljske naknade, naknade s bolovanja,naknadu za nezaposlene.
Prihod se umanjuje za iznos koji član obitelj plaća za uzdržavanje djeteta koje ne živi u obitelji, te za iznos stambenog
kredita za prvu nekretninu.
Ništa se ne spominjenje za eventualne promjene broja članova, prihoda...
Škola u prirodi
Kao i sada.
Kako je ovo štivo "vrlo zanimljivo" lako je moguće da sam nešto bitno propustila.
Komentar Davora Bernardića možete pročitati ovdje:
http://www.novilist.hr/Vijesti/Zagre...kruh-i-mlijeko
socijalno ugroženi su pokriveni i skupštinskom odlukom, odnosno kroz druge aktivnosti grada, odnosno čak države i zaista mi smeta što se nas koji bandićev model ne smatramo pravednim/logičnim/poštenim i ničim drugim do njegove privatne predizborne kampanje, doživljava i smatra socijalno neosjetljivima....a pogotovo zato što smo mi sa stambenim kreditima do jučer bili pusti bogataši, a sad, nakon samo par mjeseci smo već isto socijalna kategorija koju odjednom treba pomagati
zapravo do 04.12. tko zna tko će sve ući u tu socijalno ugroženu kategoriju i hoće li zagreb biti jedini grad na svijetu s bar 95% socijale jer dosadašnjih 80 očito nije dovoljno
Roditelj sam djeteta koje ide u vrtić i jako me žalosti kada vidim u kakvim uvjetima mi boravi dijete te koliko je brojevno stanje djece u grupama. Pitam se kada će se nešto poduzeti po tom pitanju i da moje dijete ima pravo na tetu i sigurnost,ne samo na gužvu i buku te brojevno stanje od 25+ djece na jednu tetu sramotno je i žalosno da se po tom pitanju ništa ne poduzima,a znamo da to ne ovisi o tetama nego o gradskom uredu pa me čisto zanima kada će netko nešto učiniti u svezi toga kada se već tako jako pozivamo na Europu,
cjenovne skale koje su objavili mediji pojavile su se i na službenim stranica Grada (2.točka dnevnog reda).
to je "novi prijedlog odluke o izmjenama odluke ..." (tj. odluke iz travnja ove godine)
http://www.vjesnik.hr/Article.aspx?I...1-07278959C4EA
Svi skupštinski odbori odbili »Bandićev« proračun
»Grad Zagreb je jedini koji ove godine nije imao rebalans proračuna i to zbog 'kaprica' gradske uprave i gradonačelnika pa nismo uskladili prihode s rashodima i participaciju roditelja u cijeni vrtića«, kazao je Igor Rađenović napominjući da i u proračunu za 2012. »svjesno« nedostaje između 300 i 400 milijuna kuna za pokrivanje obveza za Holdingove podružnice - ZET i Upravljanje športskim objektima.
Skupštinski odbori danas su redom odbili predloženi zagrebački gradski proračun za 2012. u iznosu od 6,650 milijardi kuna što su ga, u ime gradske uprave i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, danas predstavili iz Gradskog ureda za financije, uoči sjednice zagrebačke Gradske skupštine, 29. studenoga, kada je na dnevnom redu prvo proračunsko čitanje.
http://www.zagrebancija.com/hr-aktua...upstinu_314786
Bandićev prijedlog proračuna ne prolazi Skupštinu
Zastupnici najviše zamjeraju neuvrštavnje starih dugova u proračun, smanjivanje subvencija Holdingu te način naplate vrtića
Gradonačelnik iz inata ponovno šalje sličan prijedlog naplate vrtića, iako je taj model nefunkcionalan. Također, snižavanjem cenzusa pokušava pridobiti glasove bogatijih građana
to su rekli i prošle godine
i obećavali da neće proći sve do dana izglasavanja
a onda se okrenuli naopako
i još nije bila izborna godina
možemo li ikome vjerovati?
možda i održe riječ ove godine, trebaju im glasovi :/
a možda su u šumi
ja im sigunro ne vjerujem :-x