slažem se. ljevica je u političkom smislu nepostojeća.
Printable View
Eto i ja se slažem da zagriženi ljevičari preispituju i uvažavaju, ali pri tome ne vidim ni Staljina, ni Tita, ni ekipu iz Vijetnama, niti one iz Kine. Nikad ne bih obukla majcu s Mao Ce Tungom, dok mi Marx kao teoretičar ne bi smetao, ako bi majca optimalno naglašavala sve moje atribute :mrgreen: (šalim se da bih nosila majcu s Marxom :) ) Dok se desnica rado kiti znakovljem iz 40tih i ne vidim da se ograđuju.
Sto se tice tetoviranog tate, ne znam, mozda grijesim, ali dojma sam da prije 20 god tip ne bi imao muda to istetovirati. Da je klima u drustvu bila mrvu drukcija. Svi mi mislimo i osjecamo puno toga i losega i pogresnoga, ali o drustvenoj klimi ovisi hocemo li to govoriti na glas.
sasa, ti si meni super :) Znaju me nasmijati tvoji postovi jer se razlikuju upravo i nedostatku celofana i mašnice. Eh sad da pišeš sa suprotne strane, ne znam kako bih to doživljavala. Al upravo to što znam da se tako izražavaš mi je u onih nekoliko puta koliko mi je ozbiljno direktno trebala tvoja pomoć, znala sam da ću brzo i kratko bez rukavica i čitanja između redaka dobiti odgovor. Ja osobno mogu samo :naklon: jer mi je tvoj britki način izražavanja puno pomogao u donošenju životno važnih odluka.
A vi ste se sad raspisale da ni ne znam što je bilo između :)
Nisam shvatila po kojoj osnovi Slovenija ima pravo na taj dio.
Kako znaš da nije govorio na engleskom zbog tog da ga ne prepozna netko tko bi ga natukao?
Čudna je ta psihologija mase. Možda bi svaki od vojnika da se našao na nj mjestu napravio isto, a možda bi on da su ostali vidjeli kad i on graknuo najglasnije.
Jesi li ti kuharica po profesiji?
Jokić.
Jednom smo vec razgovarale o tom docirajucem, prepotentnom u ljevice...tad me se optuzilo da izmisljam... Meni je ovdje cesto bilo zanimljivo i javljala bih se sigurno cesce da imam dojam razgovora...ono aktivnog slusanja s pokusajem razumijevanja drugog. I ovo moje uistinu ne ide nikog osobno.
A dobro sad, ja na ovom topicu ne vidim u vecoj mjeri dociranja i prepotencije nego na nekom drugom. Ja kad sam govorila o prepotentnim ljevicarima mislila sam vise na neki osjecj, koji se moze i ne mora izrazavati, sto svakako ne znaci da su svi ljevicari uvijek i svagdje prepotentni. A sto se tice ovog topica, da, bilo je i prepotencije i dociranja, ko i svugdje, a boze moj, ko nije nikada niti malo docirao, nek baci prvi kamen.
Zutaminuta- nisam, al bi voljela da jesam:). Jokic? Pa ja uopce ne znam kojeg je on uvjerenja politickog.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ne znam ni ja, ali je zgodan.
Jokica mozete gledati petkom na HRT u Petom danu.
Zuta sasa na zalaost nema restoran. Da ima znam hrpu forumasica koje bi tamo rado raspravljale.
On se nigdje ne kandidira. Ali bi se mogao kandirati.
Mnoge bi ublažile stavove vjerojatno, uz finu klopu, sve je moguće kad cvijeta da sinu da sluša thompsona :lool:
Nego, evo me natrag sa službenog puta, pa nikako da objasnim. Ono kad sam spominjala definiranje pojmova, nije to bezveze. Nikad neću zaboraviti jednu radionicu gdje nam je tip iz Svjetske banke dao zadatak da zapišemo po 5 asocijacija uz 5 pojmova koje nam je zadao. Ti pojmovi su bili općeniti - sreća, novac, ljubav itd. I sad smo mi mislili da ćemo svi imati iste asocijacije - kao, tko može imati različite asocijacije na ljubav ili novac - kad ono, jedva da smo potrefili po jednu jedinu zajedničku asocijaciju po pojmu! I onda nam je rekao da je to srž svih nesporazuma - ljudi kad raspravljaju, misle da svi o nekom pojmu polaze s iste točke i da im on isto znači, a to je jako daleko od istine.
a hebo vas više taj Jokić i njegova zgodnoća, košulje i ostalo :lool:
Ja cu se vratiti na temu :D Cini mi se da je Jelena napisala da je zaboli zove li se trg po Titu ili kruskama.
Ma, da vam pravo kazem, mene se to osobno takodjer ne dotice.
Ja vrijeme Jugoslavije pamtim po crtanom filmu prije dnevnika.
Ali, ne mogu ostati neosjetljiva na price ljudi koji su iskusili grozote tog rezima. To je ista ona prica kao sa cirilicnim plocama u Vukovaru. Ljudi imaju rane koje nisu zacijelile, a nisu zacijelile upravo zato jer zlocini nisu sankcionirani, niti se drustvo jasno odredilo prema tim zlocinima.
Ne bi nam skodilo malo suosjecanja i empatije, gledanja na stvari kroz siva, a ne crna i bijela stakla.
A gdje ti je suosjecanje za sve one koji kopaju po kontejnerima, koji rade za crkavicu u konzumu, kojima je ovrhom oduzeta imovina jer su neki tajkuni unistili firmu... za njih nema empatije?
Takvi zlocini se ne sankcioniraju, takvi zlocinci se nagraduju i dalje vladaju... Njih ne vidis?
a vidje :mrgreen: tuluma!
hej sasa da osnujem neku stranku? cvijeta? (sad nisam bas shvatila da li je i cvijeta docirajuca ili nije)
nisam znala da sa ova 2 i po posta u 3 mjeseca imamo toliko utjecaja. :mrgreen:
pa recimo samo da za vrijeme Tita nitko nije kopao po kontejnerima
da je samo to njegova zasluga zaslužio je trg
i članovi obitelji su mi robovali na Golom
zločin je bio da nisu bili brzi '48 prestat voljet Staljina
nista drugo
nije fer
ali ako se to stavi na jednu stranu
a na drugu sve njegove zasluge
mislim da dalje nemamo sto razgovarati
Kontejnera nije bilo. :mrgreen:
Bilo je kontejnera, ali je bilo i solidarnosti. I rijetko tko je bio gladan. A danas ima nekolicina prebogatih lopova i masa onih koji, ne svojom krivnjom, jedva krpaju kraj s krajem.
ja se bome ne sjecam
ok
mozda je pretenciozno reci nitko
al je broj bio puno manji nego danas
odnosi se na kopanje po kantama
citam na telcu :mrgreen:, pa mi je tesko sve ispratiti
telac mali, a teksta puno
a tako zanimljivo pisete
kao sto je pitanje ima li ljevice
(ja bih rekla ima, i čak bih i rekla da su neki iz SDP stvarna ljevica (stazic), ali sama stranka to vise nije)
meni je pitanje tko je desnica
desnica u smislu nekakvog demokrscanstva, obitelj, crkva, kapitalizam, nije moj đir, ali se ne smatram superiornom
nacionalizam, šovinizam, ubij cigana, snv, zatuci pedera, zds, spustila se gusta magla, U, prvo bijelo polje (s ove bande, bogatstvo kretenizma druge strane ne poznam, ali smatram jednakim....,
to meni nije desnica
nego ekstremizam
kretenizam
i da, smatram svoj stav i mišljenje superiorno tome
da, ali ne možeš promatrati titovo doba, bivši sustav, kao režim koji je obilježio zločinački karakter. i to isključivo.
i kako bi se ti kao društvo odredila prema tom razdoblju? jel treba uzeti u obzir i sjećanja onih koji pamte više od crtića prije dnevnika i koji su u tom razdoblju živjeli - dobro. završili škole, fakultete, podigli obitelji, putovali, stvarali, ljetovali, zimovali, išli u kazališta, a nisu bili dio elite, uostalom išli i u crkvu.
evo ti i crkva, baš čitam jedan članak. zašto nikad iz crkvenih redova, ama baš nikad, nisi čula o pojedincima koji su bili pripadnici partizanskog pokreta? koji su dali veliki doprinos antifašističkoj borbi? koji su ti? zašto oni nisu mučenici? jel bilo onih koji su stradali u partizanskoj borbi, a je li bilo i svećenika koji su ubijeni u jasenovcu? pojma nemaš, priznaj. :D
da se razumijemo, apsolutno ne idealiziram bivši sustav jer ga ne želim promatrati kroz moje sretno i bezbrižno djetinjstvo i kroz svoju familiju i kroz sjećanja na svoj grad i luku i brodogradilišta i tvornice koje su bile u samom vrhu svjetske proizvodnje i kroz sjećanja na svoje dalmatinsko mjesto koje sa svom silom engleza koji danas dolaze na festivale, nije dosegnuo turistički promet od prije rata. ili kroz frendicu iz tuzle, koja se skompala s mojom sestrom na faksu u zg, a koja je ljeta provela u tom istom mjestu, u radničkom tuzlanskom odmaralištu, bez kojega mora ne bi vidjela pite boga do kada.
neću sad nabrajati negativnosti, to ćeš ti :D, i redove, i nestašice i one koji su otišli u njemačku i one koji nisu mogli napredovati jer nisu bili u partiji.
no, jesmo li u stanju objektivno reći što je bilo dobro, što nije bilo dobro?
Sit gladnom ne vjeruje.
Citam vas i sjecam se bakinih prica o tome kako nisu imali mesa, nego se meso jelo u posebnim prigodama i to su meso prvo jeli muskarci, pa zenama sto ostane. Djed koji je morao ici u Njemacku da zaradi koru kruha za zivot.
Ocevi roditelji su se spasili tako sto su preselili u veci grad.
Vojkovoc je lijepo spomenuo u svom tekstu povlastene gradove. Ja uopce ne sumnjam da je bilo mjesta u kojima je bilo lijepo zivjeti za vrijeme Tita.
Ali postojala su citava mjesta, regije (npr.dalmatinska zagora, hercegovina..) u kojima je zivot bio jako jako tezak i surov.
Ljudi koji nisu mogli niti sanjati o radu u tvornicama koje nisu postojale, socijalnim stanova, autima, ljetovanjima i slicnom. O slobodi govora i ljudskim pravima necu ni govoriti.
Takvi ljudi postoje i danas, ali razlika je u tome sto je uzrokovalo takvu situaciju.
Jugoslavija je bila jedan truo, zlocinacki rezim cije posljedice osjecamo i danas u svakom smislu - ekonomskom, politickom, mentalnom...
Opet ponavljam, svjesna sam da je bilo ljudi kojima je bilo lijepo. Ali, zanemariti Goli otok, Bleiburg, Udbu, zanemarena ljudska prava i slobodu govora, pa cak i ove nestasice, odlaske u Njemacku i zaposljavanja po partijskoj liniji radi vlastitog lijepog iskustva, to je tesko sljepilo.
ti si, draga moja rehab, toliko puna mrznje prema svemu sto je bilo i postojalo u jugoslaviji da jednostavno ne vidis sto se danas dogada i ne zelis to prihvatiti
Meni se njeno viđenje čini vrlo objektivno. Pričala je i meni mater da su u Dalmatinskoj zagori bili bijeda nad bijedom.
Ali mnogo toga o čemu piše rehab se odnosi i na današnje vrijeme: odlasci u inozemstvo, zapošljavanje po stranačkim iskaznicama, nepostojeće tvornice...
I ja isto tako vjerujem da postoje ljudi kojima je danas lijepo
Ne vidim gdje rehab govori da je danas puno drugačije.
Meni je ova rasprava zapravo srž... Gladnih je bilo i ima ih, i za to nije nitko kriv doli oni koje biramo iliti kojima smo bili prepustili vodstvo. Moji su ostali bez svega u nacionalizaciji, a išli su u partizane. Pa su se opet digli i radom stekli štošta... U crkvu su išli uvijek, ali ne baš javno... I govoriti danas da nije bilo tako je ne vidjeti. Otac mi je po završetku fakulteta, otvorio partijsku knjižicu da se zaposli. Jednako tako bih i ja trebala otvoriti knjižicu, pa da radim posao u struci a ne da kao sada radim djelomično posao recepcionera djelomično sobarice s fakultetom. Sjećam se da je kad mi je otac bio mobiliziran, baka govorila neka ide, to je naša zemlja, ali na kraju će i opet biti samo od onih što se znaju prikazat.. I kad se vratio na posao, vidivraga, više nije bio šef pravne službe...
Svi smo mi puno sličniji negoli mislimo... Prošlost je bila a sada traje. Kad bismo zanemarili sve to što je bilo 45/91 možda bismo mogli promijeniti danas. Ja kao Jokić vjerujem da su ljudi u osnovi dobri i da ovima na vlasti, bili oni lijevi ili desni, ne trebamo dopustiti da nas zaslijepe tricama o imenima trgova, nego svatko iz svog mjesta, i radnog i geografskog, stvarati svijet u kojem se imovina ne otima, u kojem se zapošljava po stručnosti, u kojem se djecu goji da budu dobri, odgovorni ljudi...
gledam jucer na dnevniku ljude iz ravnih kotara
ne beru marasku
jer je otkupna cijena takva da se ne isplati
kazu sve je uništeno radi uvoza
a znamo kome taj nekontrolirani uvoz odgovara
i kaze jedan stariji čovjek "nekad je bilo drugačije, dok je Bog hodao po zemlji"
meni je rasprava baš zanimljiva.
rehab, pa ajmo se odmaknuti od osobnih iskustva, bar pokušati.
evo, dalmatinska zagora.
prvo, ajmo krenuti od toga što je tito dobio, tebe kad čovjek čita maltene možeš dobiti dojam da je dalmatinska zagora za vrijeme austrougarske bila švicarska, pa su komunisti sve potaracali. trebalo je uvesti vodovod, elektrificirati to područje, izgraditi škole...
60 tih i 70 tih godina stanovništvo odlazi, u njemačku, ali najviše u split, šibenik, gradove koji doživljavaju veliku industrijalizaciju i trebaju radnike. napuštaju surovi kamen.
moram ić, hbg :D
U Jugi nije bilo demokracije, nakon rata su mnogi nastradali, njegovao se kult ličnosti, nepodobni su imali ogromne probleme, puno je ljudi pojeo mrak. Ekonomija je bila umjetno napredna, zivjelo se od kredita, izvozilo se uglavnom u "lijeve zemlje", nestašice, stabilizacija, devalvacija.... i sve se zasluženo raspalo. O tome nema spora.
S druge strane bila je puna zaposlenost, odlična zdravstvena zaštita, besplatno obrazovanje i stanarsko pravo te ljetovanja za siću, ali SAMO ako si radio u poduzecu koje je stanove dijelilo i odmarališta imalo. To je davalo određenu sigurnost i za TO nam se vežu lijepe uspomene iz djetinjstva.
Nisi imao, ali nisi ni znao što ti fali.
U mojoj je obitelji svašta bilo, nona su na samom kraju rata odveli i mučki ubili partizani (bio je prof.), ni groba nema. None je time obilježena ostala bez posla i prihoda, 15-20g.su zivjeli u jadu i bijedi. I iako se o tome doma otvoreno razgovaralo, uvijek bi sve završilo s "bio je rat" ili "Bog je tako htio".
Valjda zato danas ne razumijem to prenašanje sudbine s generacije na generaciju kad se već 70 g.traže pravde i osvete.
I kao što je gore netko napisao - užas me hvata što bi na referendumu došla u napast glasati za Titov trg samo zato što s likovima HR desnice i Bandićevim žicarenjem ne želim imati vezu.
Upravo to prenašanje s generacije na generaciju traženja pravde za ono otprije ni meni nije jasno. Kazna i preuzimanje odgovornosti se uvijek spominje kao neko iscjeljujuće iskustvo. Al zapravo koliko nas je onako na sitno u privatnom životu netko zaje..., pa se ispričao, pa jeste li svi vi nakon te isprike doživili instant iscjeljenje.. Ma nismo, i ne bismo ni na grand planu... Ovi ljudi koji bi mijenjali imena trgova ili ih gorljivo čuvali, to su ili oni koji su ostali zarobljeni u nekoj traumi a takvima treba pomoći, ili oni koji tom temom dijele društvo kako bi...
Ja ne želim imat posla s takvima, bili oni lijevi ili desni. I tu su mi isti, potpuno isti. Nesposobni da se bave javnim dobrom što je zadatak političara, rade li oni to iz vlastitog neznanja ili iz zlobe i pohlepe ili ... meni svejedno.
bio je rat
i poslije rata je bilo svega
mogao si završiti na golom za jednu riječ
koju i nisi morao izgovoriti
vec je netko mogao rec da si rekao
ali 22 godine iza rata, onog, je bio puno veći ekonomski napredak nego 22 god iza ovog
represija je propuštala (ok, onda je došlo proljece)
ljudi su, većina, bolje živjeli
imali materijalnu sigurnost
i na stranu osobne price
nekom je bilo dobro
nekom loše (mada ne vjerojem da je ikom od nas ovdje, pamtili mi samo crtić u 19.15 ili i titov pogreb bilo loše, moglo je bit loše našim precima stradalim na golom, ali nama osobno ne)
ali činjenica je (ako u medijima iznose istine) da je '80 hrvatski BDP bio duplo veći od BDP nase, danas, obećane zemlje, irske
mislim da nitko nece reci da je samo rat kriv za to
ali to su tempi passati
idemo dalje
samo je šteta da ne idemo naprijed
Vrijeme iza drugog svjetskog rata je u cijeloj Evropi bilo vrijeme ogromnih promjena i ogromnog ekonomskog napretka i izgradnje, možda i najvećeg u ljudskoj povijesti. Još je tamo sedamdesetih bio i taj veliki kreditni balon koji se osamdesetih raspukao, i sve se to naravno prelilo na Jugoslaviju (koja je bila otvorenija prema zapadu od drugih socijalističkih zemalja), i napredak i blagostanje, a onda i kriza. Kao i ova današnja kriza koja kod nas nije postojala dok premijer nije rekao da smo u banani. Tako da je taj napredak i blagostanje Jugoslavije prije posljedica općih kretanja i američkih kredita nego nekakve stvatrne zdrave ekonomije. Normalno da je bilo ljepše živjeti sedamdesetih nego osamdesetih. Meni je i 2006. kad sam kupila stan život bio super i mislila sam si, omg kako smo mi sad odjednom tako bogati ?! (a kad tamo - opet ćorak i balon koji se raspuknuo)
Što se tiče slobode, pa uvijek je 'običnim' ljudima dobro, tj. onima koji se ne suprotstavljaju režimu nego žive svakodnevne živote. KAže Nadežda Mandeljštam da ju neka djevojka već u njenoj starosti pita da zašto nisu šutjeli, da se spase. A Osip Mandeljštam je u nekoj svojoj pjesmici napisao - 'nisu mi mogli uzet usne što se miču' . (nije da uspoređujem druga Tita sa drugom Staljinom). U Jugoslaviji se radi verbalnog delikta moglo završiti u zatvoru i sedamdesetih i osamdesetih, i završavalo se. Tko se nije susreo 'sa državom' na taj način, njemu se valjda čini da to nije niti postojalo, ali svejedno je postojalo.
ali opet
ako cemo, kako je rekla cvijeta, odmaknuti se od osobnih iskustava
ako ce se objektivno staviti na vagu plusevi i minusi
Titove su zasluge za Hrvatsku puno veće od njegovih grijeha
a ova priča oko trga, koje nije trebalo biti, je samo spin
kost oko koje cemo se trgati da ne mislimo i spominjemo sve nepravilnosti koje su dovele do toga da su i Rumunji , kojima smo se u onom mraku smijali, bolji od nas