Orzoto s vrganjima (i ja praznim frizer)
Printable View
Orzoto s vrganjima (i ja praznim frizer)
Bolonjez, ispao je pregust i nešto slan. Mhm...
Juha
Veliki krvavice i krumpir
Klinac. Rizi bizii puretina
Juha kelj quinoa
Ostaci rostilja od jucer
Rizi bizi i kukuruz sa strane pa tko voli doda u rizi bizi
Matovilac i zelena salata
uto bilo pile s krumpirom, sri mahune s viršlama, čet juha od junetine, danas orada s blitvom
Učestalila sam meso u kuhanju jer nitko ne želi ništa ni pipnuti ako nema mesa. :-|
Kod mene u utorak špageti bolonjeze, ja sam s umakom radila nabujak od kelja
u srijedu grah i buncek
četvrtak pileći rižot
danas čekam da me iznenade
a sutra planiram nešto riblje, što nađem
Dok su ti djeca u rastu, nije to ništa loše.
Moji svojevoljno preskoče meso ako je grah za ručak, iako u njemu obično nema mesa, pogotovo kad je mladi grah. Suhi grah znam skuhati sa suhim mesom, ali ne baš veliku količinu. Mesa.
Ono što kod nas prolazi bez mesa je još leća, slanutak i omiljeni grašak s noklicama. Eto, uglavnom mahunarke.
Danas oslić s krumpirom, paradajz juha. Nemam ništa zeleno, moram za večeru smisliti neko povrće, a nemam ideja...Mozda salata od mahuna iz konzerve, s kuhani jajima i bučinim uljem.
Peterlin, ovo ti je dobra fora sa mahunama i jajima. Taman za brzu i laganu veceru.
Danas: tuna i losos, krumpir salata, leca na salatu
Sutra: juha, lazanje, salate
Pon: tortilje
Brat je bio u berbi medvjeđeg luka. Sad ga ubacujem svugdje gdje mi padne na pamet. Npr u lešo povrće uz srdele. Pa sam jučer radila slanu pitu od sira s njim. Sutra ga mislim ubacit u rižu
Vec ga ima? Morat cu u sumu :)
Ja ga obozavam.
Pravim pesto od njega, pa nasjeckanog sa kuhanim krumpirima, pa sa ricottom u canelone. Onda kao spinat ga pravim. Moram se jos prisjetiti...
Bazulj
Sutra navodno muž kuha i pere suđe
Pito je kaj želim za dan žena
Videćemo oćemo li kaj jesti:lol:
Danas spek fileki i zelena salata.
Djeci sam pohala svinjetinu s krumpirom, a sebi dagnje s špagetima.
Zapečena riža s rog paprikom, šampinjonima i piletinom.
Danas sam radila one popečke od brokule i parmezana što je betty nedavno stavila recept, jako fino, premda mislim da sam stavila previše brašna pa nije bilo tekuće, ali prefino. Uz to pečeni batat i salata od matovilca s grahom i feta sirom.
Isla sam o medvjedji luk. Napravit cu svjezu tjesteninu od njega, umjesto spinata.
Imam za iduce dane isplaniran jelovnik pa cu ovako iskoristiti.
A moram ga ubuduce uklopiti u jelovnik :-D
Joj super. Mi smo ga danas imali u rižotu. Još mi ga je samo malo ostalo
Super!
Ja sam zamijesila tijesto, mislim da cu ga veceras razvaljati i ostaviti da se susi.
U lidlu sam vidjela pekan orahe, mislim da cu ih uzeti pa napraviti pesto od njih i srijemusa. Ako ne odem prije, onda cu za vikend opet u berbu. Evo sad mi je palo na pamet za subotu tjestenina s pestom i tuna.
Eh, tako moji sinovi "kuhaju". Litra bučinog ulja traje maksimalno 6 tjedana, a češće samo 4 tjedna :-). Btw. već vidim da je za cijelu njihovu generaciju priprema hrane drugačija kategorija nego za nas....
Doma imam hranu u ledu (okruglice, štrukle) i konzerviranu hranu u špajzi (vlastiti ciganski grah, đuveđ. boraniju, ponekad ajvar i slično) i hrpu konzerviranog povrća (mahune, grašak, grah, slanutak, leća).
Moji sinovi su u stanju napraviti obrok u 10 minuta upravo od toga - skuhaju tjesteninu ili njoke, istresu na njih staklenku konzerviranog povrća, naribaju sir na njih i dodaju salatu.
Vole lešade, pa nije problem ubaciti u lonac kupus ili kelj + mrkvu + koji krumpir.
Od konzervi još imam tunjevinu i obične sardine. U frižideru imam obično neke domaće sušene kobasice i špek. Ako i nema ništa kuhano, tko ostane gladan - sam si je kriv!
Ont. Jučer je bila juha od telećih rebara (fino meso), povrtni složenac, cikla i matovilac.
Danas ćufte - svekrva je poslala mljeveno meso, pa je tako slučajno ispalo.
Sutra - rado bih neku ribu, recimo oslića s koprom, kaparima i bijelim vinom, uz to kuhani krumpir.
Prekosutra - možda zapečeni grah s porilukom, juha od butternut tikve (ne možemo se svi najedati graha i poriluka i kotleta koji idu uz to :-))
To otrovno je možda bila đurđica. Ima slično lišće.
Probat ću potražiti slike: https://www.biovrt.com/kako-razlikov...vac-i-durdice/
Sad vidim da tu spominju i mrazovac, koji je isto otrovan. Inače, ja to berem samo na poznatim lokacijama, gdje znam da raste upravo luk.
Varivo od graška s kranjskima, mesne kuglice od puretine.
Oslić i blitvu na lešo. Presolila sam i jedno i drugo. :-/
Juha krumpir škuša s maslinovim i malko ikre
zelje na salatu
Mrazovac je jako slican medvjedjem luku i vrlo otrovan.
Uzmi žličicu ili mjericu, npr onu od sirupa https://www.google.com/url?sa=i&url=...AAAAAdAAAAABAD
To meni pomaže, jer sam isto sklona pretjerivanju.
Kod mene danas poriluk s rižom i pečenice. Nisam jučer imala mašte.
Za sutra bih mogla leću... ne znam hoću li neko meso uz to ili ne.
Uzela sam odreske morskog psa. Nesto mi zvoni da se on potopi u mlijeku.. Jesam nesto pobrkala?
To je najmanja žličica. Dva prstohvata. Za mjeru za 4 osobe.
Moram provjeriti koliko je to grama. I ne treba staviti punu, ali daje dobar osjećaj količine.
ups, biće si ga već pojela :lool:
Zato sto imaju visoku koncentraciju uree u krvi koju mlijeko neutralizira.