Prelog-gimnazijski smjer.:mrgreen:
Printable View
a gledaj, sigurno da sve to utječe. na moga je, bez ikakvih pritisaka s naše strane, utjecalo. a za m je sad je tu još i brat.
kao što je meni bilo normalno da ću završiti faks, mislim da kroz djetinjstvo nisam ni znala da postoji neka druga opcija u životu. ono, ideš u gimnaziju pa na faks i tako to imora biti. a isto nikakvih pritisaka, ma kakvi pritisci, mama mi nije doslovno znala koju sm školu upisala do samog kraja. jer nisam jadna ni ja znala, zbunjena, sama, u onom redu, s papirima, nemam pojma di da ih predam.
e sad, za razliku od mene koja sam imala oba roditelja s gimnazijom i faksom, moja djeca imaju i primjer svog oca, koji je završio strukovnu školu i upisao cio niz fakseva od kojih niti jedan nije završio
Ni MM ni ja do zadnjeg dana nismo bili ziher koji ćemo faks odabrati, s tim da su moji bili još i slični. Njegovi pak dijametralno suprotni.
djecu puštamo da sami odluče. s tim da je stariji odmah rekao kud će, mlađa se još niš ne izjašnjava. Ima još godinu dana za odluku
Vidim da ti ti roditelji bas nisu najbolji prijatelji jer ocito je to sto pises rekla kazala.
Carobni papir se ne kupuje ( iako nije nemoguce da netko plati defektologu, psihologu i psihijatru da mu napise da mu dijete ima ADHD. Samo dijagnoza vjeerovala ili ne nosi i ogranicenja za upis, pa bas nisu ludi za njom bez potrebe.) , postoji odredena procedura dobijanja carobnog IP pristupa.
Cija funkcija jest olaksavanje skolovanja djeteta, a slucajno se moze izaci i na taj famozni predupis ( ali nakon opet detaljne obrade).
Sto nije nikakav direktan upis.
isto tako potpuno je pogresno pretpostaviti da djeca sa poremecajem paznje trebaju terapiju , jar najcesece NE trebaju.
Pa cak da dijete ide na terapiju ne znam zasto bi ti kao roditelj drugog djeteta iz razreda to uopce trebala znati?
To su privatne stvari svakog djeteta i informacije svakako ne bi trebale curiti izvan njegovog zdravstvenog kartona .
slađana, to jest rekla-kazala i jest priča koju si ti čula iz eventualno druge ruke. Ovakve priče, koje se ponavljaju svake godine po forumu, stvaraju lošu sliku o djeci koja se školuju po posebnim programima i dovode u pitanje njihova prava. Već je sto puta napisano kako se dobije rješenje za IP i koliko je koraka i osoba u to uključeno; isto tako je već nekoliko puta iz prve ruke tu na forumu baš na ovoj temi napisano osobno iskustvo forumašica o upisu djece s famoznim 'rješenjima' u srednje škole, iz kojih iskustava se lako vidi da to uopće nije nikakva jednostavna i ružičasta procedura nego baš suprotno.
Inače, dijete s ADD ne mora ići na nikakve terapije, a pitam se i kako ti uopće možeš znati ide li neko dijete koje nije tvoje na terapije ?!
osobno mi puno lošiju sliku stvaraju bodovi na astmu. i to zato kaj živim s astmastičarima.
Kandidat sa zdravstvenim teškoćama je kandidat koji je osnovno obrazovanje završio po
redovitome nastavnom planu i programu, a kojem su teže zdravstvene teškoće i/ili dugotrajno liječenje
utjecali na postizanje rezultata tijekom prethodnoga obrazovanja i/ili mu značajno sužavaju mogući
izbor srednjoškolskoga programa obrazovanja.
što su velike poteškoće zbog astme?
Puno izostanaka iz škole?
mima, astma je kronična bolest. Ljudi koji imaju astmu uzimaju lijekove. I to obično ne samo jedan lijek.
OK, vjerujem da možda nije propisana dobra terapija. Ali obično se astma javi u ranijoj dobi i do krakja OŠ mislim da mora već biti utvrđena dobra terapija.
Na tržištu se stalno pojavljuju novi lijekovi.
MM ima baš jaki oblik - nikad u svom životu nije imao ikakav "ustupak" zbog svoje bolesti. Vjerujem da ljudi ni ne znaju da ju ima. Isto s djetetom. Uzima lijekove, ide na kontrolu, pokušavamo joj na razne načine olakšati život.
Ovo sa sepsom isto ne kužim. Po mojoj logici ako dijete nije bilo pola godine u školi bi trebalo pasti razred, a ne dobiti dodatni bod
Vjerujem da postoje slučajevi kad se IP dobije navrat-nanos, pod pritiskom, nabrzaka, ali u to onda mora biti uključeno jako puno ljudi na pravom mjestu u pravo vrijeme: moraš imati "svog" liječnika školske medicine koji će potpisati bez da trepne, svoj stručni tim tj. nalaze najmanje trojice stručnjaka (psihijatar/psiholog, logoped, defektolog), "svoju" komisiju pri Gradskom uredu za obrazovanje koju sačinjava 5-6 ljudi koji će potpisati rješenje i poslati ti ga poštom preporučeno. Nemoguće je "na kraju školske godine", ali je moguće u 3 mjeseca s idealnim, gore spomenutim uvjetima. Ne zaboravimo da takav učenik onda mora još na obaveznu profesionalnu orijenataciju što isto zahtijeva vrijeme.
Dakle, naravno da je moguće da netko s vezom izmajmunira sustav, ali zaista vrlo, vrlo teško. I rijetko.
Evo, za ilustraciju, ja sam zbilja proaktivna, informirana mama, zahtjev za dijete podnijela sam početkom 2.polugodišta 3.r.OŠ, a rješenje je stiglo sredinom 1.polugodišta 5.r. Loptali su se s nama ko s igračkom, krive informacije, sukob škole i školske liječnice, gradske komisije u raspadu, promjena vlasti u gradu...sve nas je zakačilo.
Nanoibeba svaka kronična bolest ima svoje razne oblike i stupnjeve težine, i dok se kod nekoga može odlično držati pod kontrolom terapijom kod drugoga uopće ne mora biti tako.
ma sve pet - sve je nemoguce, ali je moguce ako netko ucini A, B ili C.
a to sto ja nesto znam ili ne znam ili ne bih trebala imati pravo to znati, pa ne idem po zdravstvenim kartonima djece i ne kopam da bih pisala po forumu; to dijele sami roditelji.
ali oni ocito lazu i pretjeruju, zbog neke imaginarne koristi za koju nitko ne zna koja je tocno.
Ti bi dijete koje zbog bolesti izostaje rusila razred?!
Onda vjerojatno djeca koja su onkoloski pacijenti ne bi nikad zavrsila skolu.
Postoji skola u bolnici , samo za informaciju.
i mogucnost da ucitelj dode doma par sati tjedno.
a sepsa...sepsa je komplikacija nakon rutinskog zahvata. Bilo kojeg. Moze te ostaviti u bolnici puno duze od tjedan dana koliko je vrijeme boravka nakon samog zahvata.
Očito.
Znam da postoji škola u bolnici.
Dijete mi je bilo u bolnici duže vrijeme.
E da, dobro si spomenula onkološke bolesnike. Vidiš, za to bih dala bod. ali mislim da je stvarno dijagnoza astme najpodložnija muljanju.
No fakat, neću više o dodatnim bodovima.
Toplo se nadam da će sva ovogodišnja forumska djeca upisati željene škole
Sad je sve jasno. Izgleda da smo mi imali vise srece kod profesionalne orijentacije.
Nadam se da ce upisi zavrsiti kako zelite i da ces imati bolje iskustvo sa srednjom skolom. Ja se ne mogu pozaliti na strukovnu skolu u kojoj je moj mladji sin - strucna sluzba, a narocito psihologinja je odlicna. Skolska lijecnica takodjer. Sretno!
Ne dobivaju sportasi dodatne bodove.
Osim onih koji su osvojili prva tri mjesta ( valjda prva tri) kao drzavni prvaci na ŠKOLSKIM sportskim natjecanjima.
Samo onim koje su skole organizirale, nista izvan skole.
isto kao sto se dobivaju bodovi za natjecanja iz matematike, fizike , geografije...
U 3. poznajem nekoliko prof. i ucenika,svi su zadovoljni i ponudom i ponudjenim;-)
Za gornjogradsku ne znam.
Inace, vrlo tesko naci neku korisnu informaciju na ovoj temi.
Peterlin uglavnom daje informacije,a ostalo sve uglavnom izgleda kao neko prepucavanje .
Hvala Peterlin:-)
Ajme koliko toga, jedva sam sve pročitala
U tu nekakvu ide moj sin :mrgreen:
Lani sam se svega naslušala, neki komentari su bili kao da upisuje skoro pa na tečaj/večernju školu, a to je bila jedina PM gimnazija za koju je imao bodove, upisao se glatko;
i njima je ove porastao prag, mislim da je lani za upis bilo potrebno ispod 70 bodova.
Inače, ljudi su prilagodljiva vrsta; ako su za upis potrebne ocjene, onda će svi imati dobre ocjene. Gledam kod svoje djece i njihovih OŠ razreda kako ocjene rastu linearno, s prilično visokim nagibom iz godine u godinu, u jasnu korelaciju s novim kriterijima upisa.
I da, mislim da je u ZG izraženija histerija oko upisa nego u ostalim gradovima, ali čini mi se da je to uvijek bilo tako - kad sam ja upisivala srednju (1986, pisali smo prijemni i mislim da je to bilo odlično), gledali smo kod kuće dnevnik i bila je vijest da su roditelji i djeca padali u nesvijest pred listama…
Mom sinu je OK u XIII gimnaziji, prošao je jako dobro (4.4), ali je cijele godine trajala optimizacija koliko je minimalo rada potrebno za pristojan uspjeh.:mrgreen:
(komentiramo mi, u stilu, D. nije bilo jasno da se ovdje treba puno više potruditi, a on kaže, ma bilo mi je jasno, ali mi se nije dalo...)
Kad je krenula škola, a on zaredao izvrsne ocjene (uglavnom matematika i fizika), ja sam prvo mislila, ajme koji su to kriteriji (znam, nemajka).
A onda je bome zaredalo i kojekakvih šarenih ocjena iz latinskog, povijesti, hrvatskog, pa sam onda shvatila da nije stvar u kriterijima škole, nego u činjenici da se njemu neke predmete, odnosno neke cjeline, nije dalo učiti. Pa je trebalo pošteno zagrijati stolicu i ispravljati rupe i nedostatke.
PM gimnazija ima mogućnost izbora matematike, informatike ili drugog stranog jezika; on je izabrao matematiku i ima ukupno 6 sati matematike tjedno, a u 3. i 4. razredu će imati 7 sati tjedno. Dok npr. I gimnazija ove godine nudi samo upis drugog stranog jezika kao izbornog predmena, tako da opća i PM imaju istu satnicu matematike prve dvije godine. (tu gimanziju pratim jer ju je moja najstarija završila, i bila je vrlo zadovoljna.)
Što se tiče natjecanja, škola definitivno nije jako nabrijana na to;
pripreme su bile u sklopu izborne matematike, no on se odlično plasirao na općiskom i plasirao se na županijsko; dalje nije išao, a nije se baš ni spremao, jer je u tom periodu svu energiju trebao usmjeriti na štrebanje hrpetine riječi iz latinskog i ispravljanje jedinice.
Na natjecanje iz fizike nije želio ići, iako ga je profesor zvao, ali mislim da su se iz njegovog razreda jedan ili dvojica plasirali na županijsko.
A ima još jedna stvar koja mi je zanimljiva i mislim da je Jokić imao neko istraživanje u vezi uspjeha dječaka i cura u osnovnoj školi.
U elitnim općim gimnazijama cure su u velikoj većini (npr. kod kćeri su imali svega šest mladića u razredu). U PM gimnazijama mi se čini da je omjer pola-pola.
Dok u ne-elitnoj gimnaziji u koju mi ide sin, i koja ima niži bodovni prag, iako upisuje odlične (ne i super-odlične) učenike, omjer cura i dečki je pola-pola u općoj.
A PM razred mog sina je dominanto muški, imaju svega tri djevojke.
Gornjogradska gimnazija je opca gimnazija. Dobila sam informaciju da ne kotira dobro, sto god to znacilo.
Moja dijete ju je stavilo na listu. Ove godine upisuju 156 ucenika. Broj bodova zadnjeg upisanog prosle godine je oko 71, ako sam dobro zapamtila.
Moja nećakinja (jedna od mnogih) ide u gornjogradsku gimnaziju. Zadovoljna je, nema nikakvih problema, kaže da joj nije preteško. Aktivno se bavi i sportom. U OŠ je bila odlikašica.
Ima li tko kakvih iskustava s osamnaestom gimnazijom (jezicna, na Salati)?
Eh, meni je trebalo još i više, ja nisam iz Zagreba :mrgreen:
završila običnu, dobru, staru provincijsku gimnaziju (ondašnji CUO)
Građevinska škola dijeli zgradu s XIII gim., a u istom dvorištu je i zgrada geodetske škole; škola je u Sopotu.
A koja je bila gornjogradska za vrijeme Šuvara?
Da to sam uvijek miješala. U tu gornjogradsku je išla moja mama - u davna vremena.