Jana :heart:
Printable View
Lena
Elena <3
Sent from my iPhone using Tapatalk
Hvala cure! kad razmislim baš svaki od vaših prijedloga lijepo paše :heart: Osobno sam trenutno u fazi imena Mila :zaljubljen:, makar mislim da ne bude prošlo kod mm. Imamo vremena :-)
bmaric draga, još neznamo, imam i mušku listu imena na stranici za dečke :-) pusa tebi i tvom malcu u buši :kiss:
Što izgleda bolje:
Charlotte Persephone
Charlotte Gabriella
Charlotte Mnemozina
Ne mislim sad na imena vulgaris, nego na spelling. Charlotte nikad neću pisati po vuku, pa sad... Ako odaberem neko udomaćeno ime, poput recimo Gabrijele, hoće li Charlotte Gabrijela izgledati gore nego Charlotte Gabriella ili je potpuno svejedno?
Po meni hoće - ili obadva "po vuku" tj. u domaćoj verziji, ili obadva na stranom ...
Ili treća opcija uz Charlotte uzeti neko ime koje se piše isto i na drugim jezicima (npr. Ela, Zara, Iris i sl.)
Meni je važno i prezime u odluci, pa tako ako je ono tipično domaće, onda meni osobno ne pašu strana imena (dupla slova i sl.)... ili barem da je neko univerzalno kako je i Vrijeska rekla. I slažem se da, ako su dva imena, bolje paše ako su ili oba strana ili oba domaća, kombinacija mi ne zvuči/izgleda baš...
J**es prezime. Pardon my French.
Niti ću prezime mjenjati u neko izmišljeno, niti će otac morati mjenjati, niti ću Charlotte pisati po vuku. Tj., zašto bi netko radio pritisak na roditelje da odustanu od imena koje vole, jer imaju tipićno Hrvatsko prezime?
Da, upada u oči Charlotte Evangeline Kovačić (izmišljeno primjera radi). Tu se malo toga može učiniti. Ime biraš, prezime nasljeđuješ. Plus, kada sam zadnji put gledala, u hrvatskoj književnosti pišemo Jane Austen ili Emma Bovary. U nekoj drugoj književnosti pišu Džejn Ostin.
Samo želim reći da je pisanje u originalu književno.
Upravo ovako smo i mi birali imena, da odgovaraju uz prezime. Nije zapravo bilo teško jer mm ima austrijsko prezime uz koje smo našli odgovarajuća imena koja su nam se svidjela. Nerijetko među starijim generacijama ima dobrih imena koja su super upotrebljiva i danas.
Kombinacija stranjskog imena i hr prezimena ne mora nužno biti loša, ali rijetke su dobre.
mi biramo cetvrto zensko ime :mrgreen:
u biti, mm ce izabrati (dopustila sam mu, lol)
al ja mogu staviti veto, ako mi se bas jako ne svidja :lool:
sad cekam prijedloge
Jos ne znamo spol ali mi se jaako svidja ime - Liria.
Mm bi Lyria, iako je zapravo protiv jer ga podsjeca na jednoroga iz jednog crtica :lol:
Sto vi mislite?
Liria
ja svom djetetu ne bih dala ime sa stranim slovima
al ak je vama to ok, onda svejedno
Meni nije ok, ne svidja mi se iako zivimo u zemlji gdje to nije strano slovo. Al bake iz Hrvatske nece znati unucino ime napisati :lool:
Salu na stranu, Liria mi je jako jako lijepo ime i ozbiljno ga razmatram, osim toga na listi za curice mi je i - Eva.
Narancica, meni je Eva predivno :heart: I isto bih dala ime Liria u varijanti bez -y.
Jooj baš mi fali biranje i ženskog imena, da barem nosim sad i curicu i dečka :mrgreen:
Ginger,
a da ti njemu preko kćeri sugeriraš neka tebi lijepa imena ;-)
Čestitam na još jednoj kćerci!
Ime i prezime moje curke tako lijepo klizi da se uopce ne primijeti "stranjsko" ime i "domace" prezime. Bas onako, glatko. Inicijali su joj ET, ali to ju zezamo mi, ne drugi. :mrgreen:
Ja pak imam rijetko ime i "stranjsko" prezime, i iako ide glatko, ipak ne klizi jer je dugacko i ime i prezime.
Pa da, ima cijela hrpa krasnih internacionalnih imena koja ne "deru usi" ni u jednom jeziku. Takvo je ime tvoje kceri, a i imena mojih sinova.
Ja isto imam takvo ime koje je kratko i prepoznatljivo kao zensko ime u mnogim zemljama (iako se pise na razlicite nacine), ali imam i dva prezimena, od kojih je jedno sa ČĆ a drugo nije. Bilo mi je bedasto uzeti samo muzevo prezime kad sam se udavala u 37. godini :mrgreen: i vec imala lijep komad zivota iza sebe...
He, he... Kad sam bila trudnica MM je rekao da nema šanse da nam djeca budu Ivo i Ana. Mi imamo neobična imena i sva naša djeca imaju neobična.
Baš sam pročitala od Mani Gotovac: Snebivaš me. Naišla na 2 neobična i meni lijepa imena. Žensko Vjetra i muško Val. Trebalo mi dugo naviknuti se na Vjetra, al do kraja knjige mi se dopalo. :)
Imam samo jedno duplo slovo u imenu i čitav život moram govoriti to na svim šalterima, u svim ambulantama...ma, svima, uvijek ispravljam. Pomišljala sam službeno izvaditi to slovo iz imena, ali smatram da ne smijem dirati u mamin izbor, pa ma kako davno se taj izbor dogodio.
S jedne strane, volim svoje duplo slovo :) , ali s druge...baš i ne.
Tako ti savjetujem da dobro razmisliš prije nego daš djetetu tako komplicirano ime, da ne bi morala baš cijeli svoj život ispravljati ljude. A možda to njoj i neće smetati, tko zna. No, pitaj u Matičnom uredu ( ako živiš u Hrvatskoj) da li prihvaćaju takva imena, jer postoje neki propisi, ne znam najnovije. Uglavnom, ovo srednje bi trebalo proći svakog matičara. Za prvo i zadnje nisam sigurna.
Charlotte Gabriella definitivno je bolje, nego Ch. Gabrijela.
A što se tiče prezimena, moje je djevojačko baš pasalo, vrlo rijetko, strano. A udala sam se za prezime i sa č i ć, i tako... :)
Tak i mene muž cijeli život zove Ljubica i mnogi misle da mi je to ime ❤️
Veeeeliki potpis na Beti3!!
Nemojte, molim vas, nemojte davati djeci imena koja nisu u skladu s našim jezikom, običajima, podnebljem...
Gabrijela? Ok, ali zašto Gabrielle?!?
Zašto dva, tri imena?
Što ako cura kad se uda doda još i muževo prezime?
Bit će ko Meksikanka i na ni jedan formular joj ta kobasica od imena neće stati.
Dok bu mala svi će ju zafrkavati i zvati npr. Gabi, a kad odraste pošizit će zbog stalnog slovkanja, ispravljanja i pogrešaka koje mogu i koštati.
Novaca i živaca.
Gotovo svakodnevno sam u toj situaciji.
Zato jer se mojoj mami dopalo nabrzinu ime neke glumice, a trebala sam se zvati Ana. Je, ali dva tjedna prije mog rođenja je rodila mamina prijateljica i dala maloj ime Ana. I sad moja mati nije htjela više da ja budem Ana pa je smislila vrhunsku glupost.
I na kraju me nitko ne zove tim imenom.
Ljudima je to prekomplicirano.
A ja sam se davno umorila objašnjavajuć.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Nemam problema s 2 ista slova u imenu. Moje je neobično i rijetko, bar za grad gdje živim. Nikad mi nije bio problem ponavljati ga par puta jer mi je lijepo i baš ga volim.
MM ima problem jer ima rijetko i neobično ime koje u sebi ima R i L a oba slova ne izgovara pravilno. To je malo veći problem kad mora par puta ponoviti.
Djecu smo usrećili s rijetkim imenima. Odmah ih čuju pravilno jer su kratka, al se nekad iščuđavaju jer ne vjeruju što čuju. :lol:
Frendica od moje curke, Camila - mama iz Kolumbije, tata Talijan. Jedno L.
No, otpocetka: tata je otisao i upisao "po svome", Camilla (mama se nije na to obazirala, tezak porod i u principu ju nije smetalo).
Prodje 14 godina - curka sad uci spanjolski, pa je shvatila da tako napisano ime znaci "bolnicka nosila". Pa ju to sad smeta jer ju rodjaci kolumbijanci zafrkavaju.
Ode sa mamom promijeniti u Camila, tj. izbaci jedno L.
I sad ju profka iz talijanskog stalno zafrkava jer joj smeta u ortografiji sto toga jednoga slova L nema. ;-/
Eto... uvijek netko na kraju izvisi. Ovo mi je bilo svjeze, pa sam vam htjela prepricati. :)
U Italiji je Camilla sasvim normalno, znacenje djevojka (etrurijsko podrijetlo). Nalazi se u Eneidi, u katolickom kalendaru takodjer. I tu je naglasak na LL, ne na prvi slog kao u hrvatskom jeziku.
Ali eto, curku je radi kolumbijanskog podrijetla smetala ortografija, i sad se sa tom profkom nasla u problemu.
Hello :) Ja sam nova ovdje i nosim curku, vec sam na pola trudnoce i nemam pojma kako ce se zvati. Tako mi je tesko odabrati ime da ne mogu vjerovati. Inace imam vec jedno dijete i za njega sam tako lako odabrala ime, a sada... Ni jedno mi nije toliko posebno zazvonilo da sam pomislila: "Da, to je to!!" Takodjer mi je zao sto sam predlozila clanovima obitelji pa i prijateljima da ako imaju kakav prijedlog neka slobodno predloze (jer sada kada mi mama nesto predlaze nekako mi je zao odbit njene prijedloge, ali jednostavno mi nisu sjeli), svi predlazu, a neki se cak i uvrijede ako mi se njihov prijedlog ne svidja (npr. prijateljica). Nije da se opterecujem time previse, ali sada sma u fazi intenzivnog smisljanja imena i to su mi trenutacno jedine brige :) Muz ima podosta razlicit ukus od mene tako da je i to vec problem.
MOja druga kćer bi se zvala Dunja a muževa Luna :P