ok, ispričavam se, marijaP. :)
napišem ti u sljedećem postu što se radilo/radi. :)
Printable View
ok, ispričavam se, marijaP. :)
napišem ti u sljedećem postu što se radilo/radi. :)
Druzila sam se s djecom koja su bila u logoru za koji se tvrdi da od tamo nitko nije izasao nesilovan.
Kad sam to procitala, shvatila sam njihove izgubljene poglede.
Zasluzuju da se bavimo njima. Zasluzuju!
Kako se samo winnerica nije sjetila reći da bi se novci i energija koji su ulupani u ovu inicijativu i koji će biti ulupani u referendum mogli iskoristiti da se recimo pomogne žrtvama silovanja katoličkih svećenika.
iz vremena kad je bio rat znam po pričama starijih kolegica da se išlo u izbjegličke kampove i nudila se psihološka (i koja je već bila potrebna) pomoć silovanim ženama (provodile su se sati i sati terapije). jedna od učesnica (link) je isto obavljala u BiH - njena organizacija je nudila ginekološke preglede i psihološke terapije za žene žrtve rata (ovo je njeno predavanje).
jedno vrijeme, istina je, ta tema je pala u zaborav.
2010. su se feministkinje ponovno aktivirale kroz inicijativu "ženskog suda" (vidi link vidi i ovdje). dio sam pravnog tima, pravimo komparaciju zakona; zadovoljne smo da je ratno silovanje priznato kao ratni zločin. tražimo donošenje zakona kojima bi se obeštetilo žrtve, ponudila im pomoć pri svjedočenju, psihološka, financijska itd. nije samo fazon dovesti te žene na sud i onda ih ostaviti sa svojom traumom koja bi se kroz takav proces sigurno ponovno probudila.
prisustvovala sam suđenju za kerestinec. što reći... žena je davala izjavu kako su je mučili i silovali, a obitelj optuženog je sjedila u publici i dobacivala da to nije istina. :-o bilo je to mučno za gledati. užasno.
na ovoj tribini sam i sama bila prisutna: http://www.sigurnomjesto.hr/tribina-...inu-silovanja/Citiraj:
IZJAVA ZA JAVNOST
Zagreb, 16.01.2012.
Potaknute javnim svjedočenjem žena koje su preživjele ratno silovanje u Vukovaru, izražavamo zabrinutost zbog neprocesuiranja ovih teških zločina, te marginaliziranja, relativiziranja i negiranja iskustava žena žrtava rata.
Iako je silovanje u ratu po prvi put u povijesti proglašeno ratnim zločinom i zločinom protiv čovječnosti, te je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju donio i prvu presudu za silovanje kao ratni zločin, tragična iskustva žena koje su preživjele silovanje tokom rata 1991. – 1995. u Hrvatskoj nisu do sada ni na kakav način podstakla institucije hrvatske države da se bave ovim problemom, te da stvore pretpostavke za primjenu zakonske zaštite žena koje su preživjele zločin ratnog silovanja.
U Hrvatskoj do danas ne postoji statistika koja bi ukazivala na broj žena žrtava ratnog silovanja i seksualnog zlostavljanja, kao ni zakon koji bi im omogućio dobivanje statusa civilnih žrtava rata i ostvarivanje prava iz toga statusa.
Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću - u svojoj analizi navodi da u Hrvatskoj samo 17 sudskih predmeta o ratnim zločinima sadrže i seksualno zlostavljanje civila, iako je prema saznanju ženskih organizacija i dokumentima Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju jasno da je razmjer ovih zločina daleko veći.
Najveći broj slučajeva silovanja u ratu nije nikada procesuiran, a veliki broj njih u vrijeme procesuiranja nije bio prepoznat kao ratni zločin. Revizijom kaznenih djela počinjenih za vrijeme rata došlo bi se do točnijeg i većeg broja slučajeva ratnog silovanja. Stoga, povodom poziva DORH-a ženama koje su preživjele silovanje da se jave, želimo Državnom odvjetništvu skrenuti pozornost da postoje na tisuće stranica dokumentacije Međunarodnog kazenenog suda koja im stoji na raspolaganju. Dokumentacija sadrži važne podatke o počinjenim ratnim zločinima koji čekaju da ih Republika Hrvatska dodatno istraži i procesuira. Među njima je i značajan broj slučajeva silovanja u ratu.
Svjedočenja žena iz Vukovara pokazuju ne samo što su preživjele već i kako danas žive - bez podrške društva i ostvarenih prava kakva imaju druge civilne žrtve rata.
To su upravo neki od važnih razloga zašto su se ženske organizacije i pojedinke iz svih država na području bivše Jugoslavije okupile u Inicijativu za Ženski sud. Inicijativa je pokrenuta kako bi žene postale subjekt pravde i potakle stvaranje drukčije sudske prakse, te utjecale na institucionalni pravni sustav i pravnu praksu.
Suradnja organizacija civilnog društva i institucija u regiji važna je zbog utvrđivanja bitnih činjenica o počinjenim zločinima, kako bi počinitelji bili kažnjeni, a žene, bez obzira na mjesto počinjenja zločina, ostvarile svoja prava kao civilne žrtve ratra i dobile obeštećenje.
Žrtve zločina ratnog silovanja su dvadeset godina bile nevidljive i potpuno marginalizirane. Vrijeme je da rješavanje njihovog problema već jednom postane prioritet hrvatske države i društva.
još malo o tome
evo i ovdje link
za zlostavljane žene se i plesalo: link :)
MC, hvala za info i za aktivnost po tom pitanju.
I mi bismo htjeli plesati za zrtve pa molim obavijest kad ce to opet biti organizirano.
I sramota je da u novinama ne bude dovoljno "glasno" najavljivano pa da ljudi znaju doci.
Ovo je već konkretan dijalog. Možemo li nastaviti tako?
Možemo se prepucavati i dalje, mjesecima, godinama, no važno je napraviti nešto, kao što se MarijaP postavila.
Dodajem da ću sankcionirati one koji nastave provocirati.
ajd, ajd... pišite.. :rock:ne boj'te se storme :storma:
evo o mimi simić
:)Citiraj:
Ali, zapravo mi se javilo najviše strejt ekipe, parova s djecom, samohranih majki - i svi s porukom da je svijet o kojem sam na emisiji pričala svijet u kojem žele da odrastaju njihova djeca.
Zanima me vaše mišljenje o Lego Friends figuricama.
http://voxfeminae.net/vjestice/vijes...iends-peticija
Iskreno, nisam uopće o tome tako razmišljala niti zapažala, dapače, baš su mi bile simpa (čak i mom sinu, ima jedan set, ta figurica mu je jedna od najdražih :mrgreen: ), ali sad vidim da se mogu, odnosno, da ih neki promatraju i iz drugog kuta.
Je li to stvarno nametanje rodnih stereotipa od malih nogu ili ipak samo igračka?
Ja sam dala A. da pogleda Mimu Simić jučer. Rekla sam mu da ima jedna emisija koju bih voljela da pogleda, na što su mu se oči zacaklile (jer ekran češće branim nego što nudim :D). Spao mu je entuzijazam kad sam rekla da je to govorna emisija pa sam mu rekla da odgleda 20 minuta i ne mora više ako mu bude dosadno. Odgledao je sve, smješkao se i smijao na istim mjestima gdje i mi i bilo mu je zanimljivo. Jedino je u jednom času napravio pauzu da pođe kupit slije (sličice) prije nego što zatvori trafika :lool:
Mene uzasno ljute i to necu kupiti nikad!
Sve feminizirane i testosteron igracke lete u smece ili ih udomimo kod nekog tko nema problema s tim (muka mi baciti kad znam da ce oni svejedno kupiti).
U clanku pise da su i Doru feminizirali. Nisam vidjela nova izdanja Dora igracaka i slikovnica. Ne mogu vjerovati da su isli za tim.
I stvarno se trebamo zapitati malo. Oni samo plasiraju ono sto narod trazi.
ja ne kuzim kako je lego bio do sada rodno neutralan
A naša se pak oduvijek igra s autićima, bagerima, kamionima &co., pa mi nemamo ovih problema. Kako sam sretna, nemate pojma. Ima jednu lutku i s njom se valjda igrala čitavih pet dana, sad stoji u čošku. Ona lijepo autiće stavlja na spavanje, pokriva ih, njeguje, mazi, pazi ko da su bebe, priča sa njima. I plišane igračke, ima joj najdraži jedan mali psić i jedan veliki. U vrtiću kad imaju dan da mogu donijeti svoje igračke od doma, ona uredno uzme autiće i nedaj bože da ih netko takne, vele tete u vrtiću, autići su svetinja. E pa ja se veselim da će potrajati. Jedino me već brine što zna već sve marke od auta, sama počela propitivati, pa joj polako oko zapinje sve nešto na one skupe, e to me malo brine :-)))
Ma niti neutralan niti kreativan u ovom smislu kako piše u članku, pa oduvijek setovi tipa Creatora dolaze sa shemama za slaganje.
Nego ove Lego frendice su napravljene kao velike cure sa oblinama, a prije figurice nisu bile takve (ali su svejedno bile curice i dečki, mame, tate, bake - i to ako baš hoćemo uvijek su sva zanimanja tipa doktor, strojovođa, vatrogasac muški likovi).
Još sam za prošli Bing linkala da su Lego frendice proglašene za najgoru igračku godine :mrgreen:
Bili su oblikom isti. Zenski likovi nisu imali sise i struk.
Moji se ne drze uputa na kutiji. Pa baka vozi bager, a stricek iz cistoce njeguje zivotinje. Nije mi problem sto oni prerasporede figurice po stereotipu. To moji niti ne primjete. Problem su mi sise na figurici djevojcice.
Pa to nisu djevojčice, to su velike cure sa kojima se djevojčice igraju. Kao Barbike.
Mene uopće smeta taj stereotip koje se još uvijek na žalost uvelike zadržao, da se curice moraju igrati sa lutkama i biti u roza, lila, crveno i šta ja znam bojama.
A možda su te lego figurice zapravo namjenjene dečkima, tko zna ;-)
Sin je vidio kutiju i rekao kceri da su djevojcice za nju, a chima za njega (pa su se poklali u ducanu, ali za to ne mogu optuziti lego :mrgreen: )
Mozda mi prepoznajemo dob i detalje, ali moja djeca ne.
podsjetila si me kad je meni mama negdje u šestom/sedmom osnovne rekla da ostanem gledati jedan film, da je to divan film. i ja sam bila zabezeknuta jer mi je inače branila tv.
bio je to film... "sjaj u travi". što da kažem na to? :lol:sve ljubavi su tužne... ili to ili završiš u ludari.
ja sam mojoj prošle godine pustila ovaj spot bila je oduševljena što može pjevati refren. :lool:
Moja mama dolazi i idemo skupa na Pride! :-D
Ja nisam vjernik, ali sam nekad bila pa se sjećam da se pričešćuješ ako živiš u skladu s vjerom i ako si se prije toga ispovijedla. Sjećam se isto tako kako je svećenik mojoj prijateljici odbio dati hostiju i osramotio ju pred hrpom ostalih jer joj je rekao da zna da se nije ispovijedila (on si ju tako dopuštao odgojne mjere jer smo bile djeca, mislim da nekom odraslom to ne bi napravio, ali tko će ih znati). Tak da, ovisi puno o svećeniku, ali ja ne bih riskirala. A da li će te svećenik zamoliti da napustiš crkvu, ne bi smio, ali puno toga oni ne bi smijeli pa... Opet, ovisi o njemu. Nisam možda dobro shvatila, ali ako nisi vjernik, vjerojatno je najbolje kćerkici objasniti da s obzirom da nisi vjernik, nećeš uzimati hostiju jer je to privilegija onih koji jesu vjernici. Tako da ne bude zatečena ako će svi drugi roditelji uzimati, a ti nećeš.
podsjećam na današnju tribinu:
https://www.facebook.com/events/131710667032284/
Moj savjet je da ne brines nego samo prije pricesti nadjes priliku da sveceniku odneses kovertu.
Ne zelim da se ovo shvati kao provokacija. Govorim iz svog visestrukog iskustva. Iako nisam vjernica, obavila sam sve sakramente jer su me tri frendice koje su se sve redom vjencale u crkvi trazile da im budem kuma a njihovi svecenici, koji su bili u razlicitim crkvama, trazili su da obavim pricest a jedan je trazio i krizmu. Nisam isla na nikakve tecajeve. Jednom sam se kao ispovjedila u nekom uredu. Unaprijed mi je bilo diskretno sugerirano sta trebam prijaviti.
Dakle, ne brini, nemas problem, imas trosak.
Ovo sam procitala na fejsu,
na stranici
Glas Razuma - Pokret za sekularnu Hrvatsku
"Imamo malo vise informacija. Ucenici Obrtnicke skole Split su isli na popravni ispit iz hrvatskog jezika, a profesorica Ivanka Bilobrk im je zadala da moraju napisati zadacnicu na temu "Je li brak zajednica muškarca i žene?". U vrijeme kada se vodi klerikalna kontrarevolucija po tom pitanju. U ispitnoj komisiji je sjedila - vjerouciteljica. E sad, sama cinjenica da vjerouciteljica (prakticki agent katolicke crkve) sjedi u komisiji za popravne ispite iz hrvatskoj je vrlo, vrlo problematicna. No, tema zadacnice je ocito vise nego indikativna i pretenciozna. Zamislimo se u ulozi ucenika koji se bori za prolazak i mora pisati o tome je li brak zajednica muškarca i žene, a u komisiji sjedi agent katolicke crkve? To je otprilike kao da je neki ruski djecak davne 1937 trebao pisati sastavak o tome vodi li nas drug Staljin u svijetlu buducnost a u komisiji sjedi - partijski sekretar"
Moj sin je dobio nedavno lego friends set, neku pjevacicu. Bilo mu je kratko fora jer je lud za legicima.
Ja inace ne bih pretjerivala s nekim " sticenjem" od rodnih stereotipa, svugdje su oko nas i ne mozemo zivjeti i vakuumu.
Necu mu sama birati igracke koje mi se ne svidjaju, ali ako ih dobije, neka se igra. (Osim pusaka i pistolja, na to se jezim, ali stecom jos nismo susreli s tim). Mislim da je dovoljno dati im neki kriticki stav o tome u skladu s dobi.
I da, bezveze su mi lego friends. Ali kao mala sam obozavala barbike:škartoc:
Seni, stvarno si nadahnuta :)
Sto se tice pricesti, zaista bi trebala prethoditi ispovjed. Eh sad moja iskustva su razlicita vezano uz onaj dio "i cvrsto odlucujem da cu se popraviti i da necu vise grijesiti". Al kad me jedan odbio ispovijediti, ja otisla "na drugi salter" i tu je bilo sve OK, razuman neki covjek. Ja sam bila krizmana kuma pa sam morala na ispovjed :) Bilo je to u vrijeme stvaranja novih vjernika, kad smo mi prekaljeni katolici iz komunizma kumovali novima, a crkva se taman razmahala jer je konacno smjela postavljati uvjete.
Sto se igracaka tice, na mene to bas i nije djelovalo. Skupljala sam Betty Boop slicice (mama se zgrazala, al pustila) imala Barbiku, sretno sam joj gradila kucu i heklala odjecu, al sam zavrsila u turbomuskom zanimanju (manje od 5% zena). Koliko vidim oko sebe, neovisno o cicama, neke ce curice graditi kuce, a neke ce izmisljati dijaloge i glumiti nesto. Hoce li curica preuzeti ulogu domacice zbog lego kockica, sigurno ima studija koje ce pokazati da hoce, al ja nekako slabo u to vjerujem.
Koliko god da mi se cini politicki nekorektnim, ne vjerujem da to ima veliki ucinak. Puno mi se cini vaznijim odnos u kuci, ne izmedju roditelja, nego prema djetetu.
ne znam zbog cega ne bi smjela doci kcerki na pricest i zbog cega bi te itko trazio ili uopce smio traziti da napustis crkvu? ona je otvorena svima. kako ce te gledati, to ovisi o sveceniku i njegovoj savjesti jer te ne bi smio ikako gledati osim s toplinom i sve suprotno njegov je grijeh.
isto tako ne znam zasto bi se pricestila.
moj otac je bio meni na sakramentima, nikad se nije pricestio niti prekrizio.
koliko puta sam ja bila na misi, bez da sam se pricestila jer se nisam ispovjedila.
ja sam od malena odrasla znajuci da tata i njegova obitelj nisu vjernici, mama i njena da jesu, tako je odrasla i moja kcer i ne mislim da joj je frka i zbrka u glavi. mislim da su oni dovoljno kompetentni i zreli shvatiti takve stvari ako im se pristupi na jedan normalan i prirodan nacin bez imalo pritiska, agresije ili bojazni, a narocito nesigurnosti ili, ne daj boze, srama, jer si drugaciji.
to je moje misljenje.
za karlovčanke:
Sutra u 19 sati u Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić u Karlovcu, Šestićeva 1, član Protagore Mirko Butković održat će predavanje pod nazivom UGOVORI IZMEĐU SVETE STOLICE I REPUBLIKE HRVATSKE.
Svi su dobrodošli!
Potpis na leonisu.
Sto se tice otkupa grijeha novcem, vjerujem da se jos uvijek radi, al ja ne bih tu sudjelovala.
Ne mogu ulaziti u tvoje želje i potrebe, ali stvarno ne vidim smisao.
Zašto biti član udruge koja te ne želi?
Meni se čini važnije da tvoja kći te ti i tvoja partnerica imate sva prava koja kao obitej trebate imati.
Kako će se vjerska zajednica odnositi prema tome, nevažno je.
A kako bi trebalo biti? Vjerojatno do pričesti neće ni doći jer ju nećeš smjeti ni krstiti.
Nema krštenja za dijete čiji roditelji svjesno žive u grijehu i to ne žele promijeniti.