:lol:
Onda to nije za ovu moju trezvenjakusu.
Ta skola joj je tek cetvrta na listi. Al pitam, nemam novijih info. Prije 20ak godina je bila dobra.
Printable View
Zar su to sad dvije škole ?1 - šesnaesta u Križanićevoj i osamnaesta na Šalati?
I prije su bile- jezična Križanićeva i jezična Mesićeva.
Mislim na Šuvarovo doba
Joj, bome bi trebalo otvoriti drugi topic "Gimnazije i srednje škole nekada" da ne zachatavamo topic ljudima koji sad imaju potomke na upisu.
Da vam zakompliciram: MM veli da su u njegovo doba u Križanićevoj bile: II., VII., klasična i Ruska
Ma daj :lool: kakva ruska .. bile su kultura, jezična i klasična. S tim da je jezična 3. i 4. razred bila u Mesićevoj.
Nemojte se ljutiti, za djevojke moje generacije ovo su korisne informacije. Meni to pomaže da identificiram škole. Evo do dana današnjeg nisam imala pojma da postoji osamnaesta gimnazija.
(doduše, nema baš tako puno djevojaka moje generacije kojima djeca još nisu upisala srednju školu )
Draga mima, škole nisu počele od tebe, mene ili Šuvara. Ima i starijih ljudi koji pamte nekaj drugo
U 18. Ide sinov kolega u njemački razred, a od drugog sestra prije dve godine završila isto njemački
Sve OK. I ja sam zbunjena gimnazijama i njihovim brojevima
Znači li to da je npr.Lucijanka zapravo 14.gimnazija, Tituš 8., odnosno da i one gimnazije koje nose nečije ime imaju zapravo i svoj broj?
Tituš je definitivno osma, a za Lucijanku ne znam.
Otvorila sam novu temu, da ne zagušujemo ovu, nadam se da će sad biti malo jasnije gdje je što :-)
Gledam listu s MiB foruma pa vidim da je izgleda tako
Evo, mi smo imali jezične i opće na popisu.
S obzirom da je STEM revolucija ušla i u naš škole, što je naravno pohvalno, jezični smjerovi su prilično izgubili i slabiji je "ulaz" ... tj.upisuju se učenici s nižim prosjekom.
No, uspoređujući programe jezične i opće gimnazije, vrlo je mala razlika.
http://gimnazija-lvranjanina-zg.skol...stava/programi
Ovdje se vide sva tri programa i broj sati.Mala je razlika u povijesti, zemljopisu, jezična ima manje matematike u 3.i 4., ali zato jezična ima daleko veći font sati stranih jezika što je, po meni, za dijete koje se nije još odlučilo čime će se baviti u životu, iznimno važno jer zasigurno otvara nova vrata i pruža veće mogućnosti. Sat povijesti i zemljopisa manje, mislim da neće toliko nedostajati... Jedino se može pokazati problem matematika jer se obrađuje isto gradivo u manjem broju sati.
Ali do 3.srednje se želje možda iskristaliziraju, pa onima kojima treba matematika će malo više učiti, a onima kojima ne treba, bit će sretni s jednim satom manje...
Netko je pitao za 18. - mi nismo imali na popisu baš zbog lošijeg prosjeka djece koja se upisuju. Nekako mislim da kad su svi odlikaši da će odmah bolje i povući , tj. da će jedni na druge pozitivno utjecati i da će nastaviti s odličnim radom i u srednjoj... Naravno, to ne mora ništa značiti. Mislim da su se zadnjih godina odlikaši rasporedili po svim gimnazijama u ZG. Ima ih na svim listama (Ima ih i u 3., Kušlanovoj, sada jako puno). Puno je tu kriterija koji se gledaju. Nekome je važno da je blizu (ima odlikaša koji se upisuju i u 12. gimnaziju.. bivšu Poljoprivrednu), drugome što se nudi od izvannastavnih aktivnosti, trećima što je rekao susjed i sl.
Komentari učenika i njihovih roditelja o pojedinim školama se uvijek trebaju uzeti sa zadrškom. ( Ja imam primjer odlikaša koji prošle godine nije prijavio Tituš zato jer su roditelji čuli da tamo ima puno droge.. A na kraju to dijete nakon 1.srednje kaže da droge ima u svim školama podjednako... - puno ili malo ne znam... i da je možda ipak moglo u Tituš zbog jutarnje smjene i glazbene škole...)
Sve ovisi kakvo je dijete, kakav je profesor, kakva je konstelacija zvijezda u pojedinom trenutku...
Na kraju balade, mislim da se gimnazije polako ujednačavaju i da velikom većinom uspjeh i znanje ovise o tome kakvo je dijete i koliko će ono samo raditi. Nakon svake gimnazije se može na bilo koji fakultet. Nekima će u početku biti lakše, dok će drugima biti teže, ali većinom se učenici i studenti ujednače tijekom prvih godina studija...
I kad već spominjem studije, bit će zanimljivo biti ovdje za dvije-tri-četiri godine kaddjeca dođu do upisa na fax... kakve su tek tamo promjene u zadnjim godinama...
u jezicnoj su sati povijesti isti kao u opcoj sve 4 godine, koliko vidim na ovom popisu. u opcoj ima vise matematike u prvom i drugom razredu. jezicne gimnazije, ne znam je li sve, pruzaju mogucnost da dijete od treceg razreda poveca broj sati jezika, a smanji broj sati fizike, kemije, biologije.
Ima li itko da upisuje dijete u strukovnu školu uopće?!?
Peterlin - hvala puno na info od tvog sina!
Osim ako je iz predmeta koji se boduju.
Sretno.:)
(U moje doba medu curama najbolje su kotirali decki iz Tesle. Tako da sve ima svojih prednosti. Osim zapošljavanja u Irskoj.:mrgreen: )
M. se na kraju , nakon detaljnih proucavanja programa, odlucio za potpuni zaokret. Zeli upisati za komercijalistu i tamo je na vrhu po bodovima.
Ulazi on u kvote i u drugim strukovnim programima , ali kad ne moze svoj prvi izbor upisati ne zeli neku (a recimo slicnu) zamjenu.
Engleski ima 5-6 predmeta na stranom jeziku,,francuski samo 2... npr.nije lako naći profesora matematike sa znanjem francuskog,,dok engleski znaju i oni koji ga nisu studirali... francuski je obično u kombinaciji s predmetima kojo su se mogli dvopredmetno studirati na Filozofskom (npr.povijest, filozofija,,sociologija...)
Tamo gdje ima puno cura! :mrgreen:
(Njemu je problem uvjezbavanje i pisanje ( iako mu je shvacanje i logika savrsena).
Sve sto zahtjeva pisanje formula i matematickih zadataka. Zapravo sve sto u procesu ucenja zahtjeva memoriranje pisanjem i vjezbom .
Memoriranje detalja sjedeci na satu ( iako izgleda kao da radi desetu stvar ) nikad mu nije bio problem. U stanju zapamtiti i najsitniji detalj.
Tako da zapravo nismo imali neki izbor obzirom na kolicinu bodova. Otpalo je sve sa puno matematike i tehnickog crtanja , a zdravstvo i obrti ga nikad nisu zanimali. Uglavnom, budemo vidjeli...)
a to je jedna od rijetkih skola koja ima i psihologa u strucnoj sluzbi, pa tako ...
Ni mi nismo imali veliki izbor s obzirom na bodove - 60.04
Isto htio račun.tehničar ali ne ulazi...
Ostalo ga ne zanima, osim kemije a ni tamo gdje ima kemije ne može zbog malo bodova.