Giselle prvotno napisa
Kadauna je u pravu, no srecom ne potpuno :-)
Kod nas su se biolozi zadnji 2-3 god "uvjezbali" da prepoznaju kvalitetu gameta, i odabiru najbolje za oplodnju 3, i zamrzavanje, tako da je i kod nas uspjesnost postupka slicna kao i vani. U njemackoj i svicarskoj ne smiju izabirati embrije, to je jos gore nego kod nas, a i njihove stats su nize od ostatka eu. No uopce, ti % uspjesnosti se napuhavaju po svuda, ako uzmete znanstvenu publikaciju vidjet cete da su sanse od transfera 1 embrija 15%. Tako da price o 30-50% sanse u raznim klinikama su za njihove slikovite power point prezentacije.
U svakom slucaju ono sto je jako vazno je visoka kumulativna stopa oplodnje, koja je nakon 5 pokusaja oko 50% i dodje do 84% ako se jos dobro sjecam, nakon mozda 10x.
Dakle, treba samo biti uporan! svega 1/3 ili 1/4 j.stanice moze postati beba kod najzdravijih zena. A sad blastocista ili 3.dan- ja sam ostala trudna (ne mogu vjerovati da jesam!!!!) od 3 embrija 3. dan (jedan 8st i 2 6st od odmrznute j.st.), a nakon 2 blastociste zadnji put- nulica :-( No, moram vam reci da sam tad putovala 900km dan nakon transfera, i nisam se nista pazila prva 3 dana, pa nekako mislim da se cure moje drage ipak pripazite u pocetku! Kod zadnjeg uspjesnog postupka sam mirovala 3 dana, a kasnije nakon tjedan dana sam vozila bicikl i isla na bazen na plivanje, al nekako mi je feeling da je sam transfer stresan za maternicu i bolje ga je odmirovati uz mamicu :)
Sretno svima, uspjet cete, neka prije, neka kasnije, al biologija je na nasoj strani!!!