Sam ti rekla!:mrgreen:
Meni je velika razlika kad su napol kuhani jer sirovi znaju pri pečenju pustiti svoju tekućinu.
Al kad je žurba, onda dobro i tak.
Printable View
Povodljiva kakva jesam radim burek.
Sad se pece. Vidjet cemo kako ce ispasti.
Prije toga juha.
Kome ne bude pasao burrk ima lauanje od jucer.
Strudel sa sumskim vocem zabdesert
Mi cemo sirnicu ipak kasnije
Za rucak ovo https://food52.com/blog/24636-why-th...ampaign=Social
Djeca su bila iznimno zadovoljna, a ni meni nije lose. Vrlo ekonomicno a gotovo zacas. Uz to, salatica sa sjemenkama u koju sam morala staviti maslinovo s limunom koje koristim za posebne prilike jer sam potrosila ovicni maslinjak. Jos ocat od malina, bas je bila fina, vise sam nje pojela nego paste.
Njoki od bundeve - može ih se napraviti na dva načina (od kuhane bundeve ili od pečene)
Meni je bolje kad koristim pečenu bundevu, jer treba manje brašna.
https://i0.w
Daklem, uzmeš jednu bundevu butternut (to je ona strukirana narančasta, s debelim mesom)
https://i0.wp.com/cdn-prod.medicalne...?w=1155&h=1642
Bundevu opereš i prepoloviš, izvadiš koštice žlicom i frk u pećnicu (obložiš pleh pek-papirom da ga poslije lakše opereš). To pečeš na cca 200-220 oC dok ne omekša. Obično zagore rubovi i gornja površina, ali to i koru oguliš prije daljnje pripreme. Koristiš samo mekano meso, koje se treba isprocesirati štapnim mikserom. U to dodaš žličicu soli, 1 jaje i umijesiš da bude skroz glatko. U to malo pomalo dodaješ onoliko brašna koliko treba (štajaznam 150 g je obično dosta za jednu srednju tikvu, ali može biti više ili manje, ovisno o duljini pečenja, sadržaju vlage i slično...) NE pretjerivati s brašnom!
Kad je smjesa glatka, oblikuješ u dugačke kobasice debljine štajaznam 2.5 cm i izrežeš nožem na komadiće. Kuhaš u slanoj vodi sa žličicom ulja. Može se smrznuti, ali dobro ih je smrzavati na pladnju, pa smrznute zasipati u vrećice, da se ne zalijepe.
Ako radiš od kuhane bundeve (kuhaš ko krumpir, narezano na kocke u slanoj vodi) smjesa se ne soli i treba ih doooooobro ocijediti, da vlage bude što manje. Dalje je isto, s tim da ovaj postupak obično zahtijeva više brašna, pa zna ispasti žilavo.
Ajme, ovu poruku mi Tapatalk nije ni prikazao! Tek sad kad si quotala. Pa mislim...
Ovo je recept koji koristim: https://www.jutarnji.hr/dobrahrana/r...natom/3509204/
Oprosti. :)
Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk
u nedjelju pileca juha, janjetina, pecena cikla, batat i mladi krumpir, radic i zelena salata, kremsnite
jucer grah, cokoladni kolac
danas krem juha od spinata, junetina na saft i zganci, mlada domaca salatica, kolaca jos ima
danas juha, puretina i riza
sutra otkošteno rolano pečeno pile i krumpiri, vjerojatno će piletine ostati i za dan iza...
Junetina u saftu.
Njoke
Kupus salata
Desert ili neki kupovni keks ili cokolada.
Nemam pojma, a to znači da će me djeca uspjeti nagovoriti da napravim punjene paprike i ćufte.
Danas pho od piletine.
Za veceru foccacia s kaparama i ruzmarinom, bivolja mozzarella i cherry rajcice
mukice, daj recept za foccaciu
Grašak i noklice, pečena piletina
Prvi put radim po ovom receptu. U dokumentarcu je izgledala odlicno.
https://www.saltfatacidheat.com/fat/ligurian-focaccia
starter je ono kiselo tijesto? upravo sam pravila to 6 dana i sutra isprobavam
sasa, ti si imala neki recept čini mi se kombinacija bob, šparoge, blitva, sad bi bio super trenutak da nam ga ponoviš :)
Danas domaća juha od rajčice, pržene lignje (za djecu), lignje sa žara (za nas), blitva/krumpir, pomfri, salata.
Ja sam dva puta pekla kruh sa starterom. Malo sam probala ubrzati proceduru, pa mi rezultat nije savršen al skros je dobar za početnicu. Ni klasični kruh nisam puno puta pekla.
I radila sam pizzu s tim tijestom. Predobra.
sasa jesi možda kad pekla taj kruh a da si stavljala u hladnu posudu za pečenje? I čak i hladnu pećnicu?
Nemam adekvatnu posudu pa mi je jako teško s njom manevrirat kad je vruća
Mislis na vignole? Evo tu je recept.
Da starter je ono što uzgojiš u teglici pa raste i pada, to je divlji kvas, i divan je. Moj se zove Chad i cudom nije stradao u potresu jer je hrpetina toga s te police pala i razbila se. S Chadom radim svasta- od kruha, preko foccacia, bombolina, pizza, burger peciva, bapki etc. I ne trebam germu!
Nisam, uvijek u kipucu pecnicu i kipucu posudu. S poklopcem, sve zagrijavam na najvecoj temperaturi bar sat vremena. Ja se tim tijestom za kruh bavim kroz dva dana, ali to nije zapravo puno posla, vise je u pitanju ljubav i paznja:heart:, ali kruh je apsolutno neopisiv- mislim da nista ne radim bolje nego taj kruh.
Ovo je bio odgovor za Nano.
Sasa, zasto ne posusis malo Chada za slucaj kataklizme? Ili vec jesi...
Ja sam svoj razmazala tanko na pak papir i stavila na resetku da se prosusi. Vjerojatno je moglo i direktno na protvan. Nedavno sam ga aktivirala jer mi se ovaj u frizideru upljesnivio jer sam u zurbi dodala premalo vode.
pa nisam dosad jer nije bilo potrebe- sve se nadam da nece biti mada si u pravu, mozda je bolje za svaki slucaj. inače moj je muž jednom zabunom bacio Chada. skoro sam se razvela. spasio se tako što je u nevjerovatno genijalnom restoranu molio cheficu da mu da malo kvasa:mrgreen:.
Ako to nije ljubav sasa onda ne znam sto je.
Hvala sasa. Meni je to okus kruha "djetinjstva". Kid nas nije bilo kiselog kruha i onxa bi ja uvijek nažicala starce da kupimo ogroman kolut pri svakom odlasku u špeceraj u Graz. Obožaavla sam ga.
Da, nema puno posla samo ga treba dovoljno rano počet radit.
Ja sam stavljala u hladnu vatrostalnu pisudu i hladnu pećnicu, i takvim postupkom se kruh dignuo ali ne dovoljno. Al skroz zadovoljavajuće. Sada razmišljam da ostavim tijesto da se duže diže. Ovaj put sam ostavila preko noći.
I još po mom starom običaju, lijena sam vagat pa sve opet radim otprilike
Oo, sad sam tek pročitala ovu romantičnu priču.
Pa zakaj bi se razvela. Ja svako malo idem kemijat neki novi starter jer sad nemam bas dobar izbir brašna.
Prvi sam radila s pirivim. I tada je kruh bio baš jako kusel, pa moji nisu htheli jesti. Pa sam napravila od bijelog
Mozes bez problema. Ja hranim 20 g startera i 100 g vode i 100 g brasna. Nekad mijesam s integralnim. Ja ga puno koristim pa ga hranim svaki dan, znam mnoge koji ga drze u frizideru pa hrane prema potrebi. Kljucna je zapravo dobra posuda. Cast iron. S odgovarajucim poklopcem.
Sent from my iPhone using Tapatalk
jel imate link ili stari post za detaljan opis kako napraviti starter i kruh
kvasac mi se blizi kraju, a brasna imam...
Pogledaj tu
https://oslanomislatkom.wordpress.co...elim-tijestom/
Al sasa sigurno zna bolje
hvala Nano
Imam zamrznute ostatke bifteka pa cemo ih spremiti na grill tavi, medium rare. Tko zna kada ce se opet bifteci jesti :mrgreen:
Uz to tjestenina u umaku od tartufa. Inace bih skuhala siroke rezance, ali sada imam masnice.
Dodatak - za desert imamo brownies od kikiriki maslaca i dzema od maline. Mada je primjereniji za dorucak.
Mislim da cu sutra sinovima prepustiti kuhaču, a to znači da ćemo jesti nešto od navedenog:
- salata od tunjevine i kukuruza
- tjestenina s tunjevinom, rajčicom i mozzarelom
- kranjske kobase i grah-kukuruz salata
Ne stignu ništa kompliciranije napraviti, a nije ni bitno. Danas uživaju u filanim paprikama.
Telece snicle sa sopskom salatom.
I vjerovali ili ne domaci kruh :lool:
Bravo
Teleći šnicli u saftu, rižoto s ostacima povrća: mladi luk, poriluk, medvjeđi luk
Za sve one kojima se ne da gnjaviti sa starterom, a imaju doma prašak za pecivo, evo nekoliko recepata:
Jučer sam pekla sirne pogačice:
1 šalica (2 dl) svježeg sira
1/2 šalice (1 dl) ulja - može maslinovo ili bilo kakvo
1/2 šalice vrhnja - može kiselo, može za kuhanje - što se nađe
1 žličica (čajna, ravna) kuhinjske soli
1/2 praška za pecivo
1 šalica kukuruzne krupice
1 šalica zobenih pahuljica
1 žlica sjemenki (suncokret, lan, bundeva - po želji)
1/2 šalice običnog brašna (glatko T-550)
Dok se pećnica grije na 200 oC, to se sve pomiješa u zdjeli. Na veliki pleh stavi se pek papir i žlicom se oblikuju pogačice (12 kom). Peče se pet minuta samo na donjem grijaču, pa još 10 na oba grijača s ventilatorom.
Kukuruzni kruh bez germe - iz glave pišem, nadam se da neću ništa promašiti. Ovo mi je mjera za manji pravokutni pleh (28 cm, veličine cca A4 papira):
2 šalice kukuruznog brašna
1 šalica običnog bijelog brašna
1 žličica soli (čajna, ravna)
2 žličice šećera
1/2 praška za pecivo
1 šalica jogurta/vrhnja/mlijeka
1/2 šalice ulja
Peče se u plehu obloženom pek-papirom. malo dulje treba nego pogačicama, ali ista stvar, prvo par minuta na donjem grijaču, pa onda na oba dok ne dobije lijepu koricu - brzo je gotovo i nema nikakvih komplikacija.
Offt. ne pečem to baš često, jer bi u protivnom imala 150 kila :-)